Sisi-mania: de leeuw, de adelaar, de cupcakes

Sinds het begin van de Egyptische revolutie maakt Abel Fattah el-Sisi, voordien een virtueel onbekende, opgang als dienaar van het volk, beschermer van de revolutie en ten slotte de grote favoriet voor de presidentsverkiezingen van Egypte. Kroniek van een aangekondigde kandidaat.

© Tine Van Loon

Parafernalia van Abel Fattah el-Sisi, de “nation’s sweetheart”.

© Tinne Van Loon

Anderhalf jaar na de Egyptische Revolutie davert Oum ad-Dounya (Moeder van de Wereld) alweer op haar grondvesten. De eerste democratisch verkozen president Mohammed Morsi van de Moslimbroeders regeert over een sterk gepolariseerd land. Dagelijks protesteren Egyptenaren over de gebroken beloften van de nieuwe regering. Net als  de werkloosheid, misdaad en algemene teleurstelling over de niet-ingeloste verwachtingen na Tahrir, stijgt ook de onrust.

Eind juni 2013 doet generaal el-Sisi zijn intrede en eist hij dat de president aftreedt. De generaal benadrukt dat dit geen militaire coup is: het leger voert immers uit wat het volk hem opdraagt om de revolutionaire beweging veilig te stellen.

The Reluctant Candidate

Vanaf dan presenteren de media hem als “Bevrijder van Egypte” en schuiven ze hem naar voren als meest geschikte kandidaat om Egypte van de ondergang te redden. Vooral voor het leger is el-Sisi de ideale kandidaat om het volk over te halen. Hij staat bekend om zijn vroomheid en wordt geprezen voor zijn humanistische visies. Zelf herhaalt hij meermaals niet te dingen naar het presidentschap, sterker nog, hij beweert de functie niet te willen.

© Tine Van Loon

Een voorstander van el-Sisi overschilderde een portret van zijn held met lichtgevende verf.

© Tinne Van Loon

Daarom lanceren verschillende campagnes met steun van het leger een oproep om de generaal, tevens Minister van Defensie, te overtuigen toch te gaan voor het presidentschap. Met affiches waarop de generaal te zien is in verschillende uniformen en met slogans als ‘kammal gamilek’ (wat zoveel betekent als ‘maak je werk  af’),  ‘Als wederdienst’ of nog ‘el-Sisi for President!’’ maakt de campagne zowel de legerleider als de Egyptische kiezer warm voor zijn presidentschap.

De gezamenlijke campagnevoerders verzamelen naar eigen zeggen 3 miljoen handtekeningen in 20 dagen.

Sisi-fetish

© Tine Van Loon

Met Anwar Sadat en Gamal Abdel Nasser.

© Tinne Van Loon

Gedurende tien maanden cultiveert de militaire campagne het imago van de Minister van Defensie als perfecte patriot, de held die Egypte van de boze grote Moslimbroeders ontdeed. Het geruststellende beeld van de godvrezende familievader die traditie hoog in het vaandel draagt spreekt tot de verbeelding van de doorsnee Egyptenaar.

Bovendien doen de campagneleiders er een schepje bovenop en vergelijken ze el-Sisi met voormalige presidenten Nasser en Sadat, getuige hiervan de veelheid aan affiches met de drie leiders samen.

Begin maart 2014 kondigt el-Sisi eindelijk aan het legeruniform af te leggen om zijn bijdrage te leveren door het vaderland te beschermen in deze woelige tijden en het uit de chaos te leiden.

Tegen dan draait de Sisi-mania op volle toeren: gigantische reclameborden domineren het stadsbeeld. Straatventers verkopen T-shirts en sleutelhangers met foto’s van Sisi Leeuwenhart of Sisi de Adelaar, Sisi met een pet, Sisi in uniform, met of zonder zonnebril, Sisi-juwelen… Geen t-shirt te gek en geen praline te klein om de nation’s sweetheart op af te drukken.

De Tumblrblog Sisifetish publiceert allerhande foto’s van Sisi-taarten en –maskers en selfies van bevallige Egyptische vrouwen in patriotic-chic.

Leeuw of adelaar?

© Tine Van Loon

‘Egyptes volgende adelaar’

© Tinne Van Loon

Voor velen is zijn belofte dat het leger niet van zin is het land te regeren een geruststelling. Zijn militaire achtergrond zou dan weer een garantie zijn voor de harde hand waarmee hij terroristen en misdadigers kan aanpakken. Sommigen zien hem als de opvolger van Moebarak, anderen menen dat hij de marionet is van het leger. 

Alle hilarische propaganda terzijde, de komende maanden zullen Egypte en de wereld zien uit welk hout de bovenmaatse held gesneden is. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.