Dienstplichtspook kan jongeren naar de stembus drijven - analyse

Moeten de VS binnenkort de dienstplicht weer invoeren? Die vrees kan bepalend worden voor het resultaat van de komende presidentsverkiezingen in de VS. Zowel president George W. Bush als zijn uitdager John Kerry zeggen dat ze tegen verplichte legerdienst zijn. Maar veel jongeren zouden op Kerry kunnen stemmen omdat het buitenlands beleid van Bush een herinvoering van de dienstplicht waarschijnlijker maakt.

De kwestie houdt vooral kiezers tussen 18 en 29 bezig, die nog zouden kunnen worden opgeroepen. Kerry scoorde al het best bij jongeren voordat het thema opdook. Nu zou de balans helemaal in zijn voordeel kunnen gaan overhellen, al blijven jongeren de minst voorspelbare groep binnen het hele kiespubliek.

Traditioneel gaan er in de VS weinig jongeren kiezen. Campagnes als ‘Rock the Vote’ en de recente ‘Vote for Change’-tournee met Bruce Springsteen probeerden daar dit jaar verandering in te brengen. Beide initiatieven, waarbij sterren jongeren proberen te overtuigen hun burgerplicht na te komen, schoven de dreigende herinvoering van de dienstplicht naar voren als één van de argumenten om te gaan stemmen.

De Republikeinen worden er behoorlijk zenuwachtig van. Vorige week verweten ze de organisatoren van Rock the Vote het thema van de dienstplicht te misbruiken om jongeren naar de stembus te lokken. In het Huis van Afgevaardigden diepten ze een twee jaar oud Democratisch voorstel op om de dienstplicht weer in te voeren, om het met een verpletterende meerderheid weg te stemmen.

De dienstplicht werd in de VS afgeschaft door president Richard Nixon, in de nadagen van de Vietnamoorlog. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het huidige beroepsleger zwaar overbelast is. Bush en de Republikeinen proberen de aanzwellende geruchten te ontzenuwen dat de VS binnen afzienbare tijd weer jonge mannen zal moeten oproepen voor de grote overzeese missies in de strijd tegen het terrorisme. Bush blijft herhalen dat het beroepsleger zijn taken aankan.

Maar Kerry hamert er al weken op dat de Amerikaanse strijdkrachten hopeloos overvraagd zijn. Dat blijkt onder meer uit de gedwongen verlenging van de inzet van soldaten en reservisten - volgens Kerry een geniepige manier om een soort van dienstplicht in te voeren. Bij het militair personeel en hun gezinnen die er het slachtoffer van worden, zorgen die verlengingen voor onvrede. Steeds meer soldaten tekenen om die reden niet meer bij. Volgens een opiniepeiling die eerder deze week werd gepubliceerd, voelen reservisten en leden van de National Guard zich bovendien steeds minder goed in hun vel. Dat heeft veel te maken met de gevaarlijke en lange inzet van veel soldaten in Irak.

Vermoedens dat de herinvoering van de dienstplicht er zit aan te komen, werden eind vorige maand versterkt door een inschatting van de Defence Science Board. Dat is een groep van overwegend rechtse en Republikeinse adviseurs van minister van Defensie Donald Rumsfeld. Volgens de Board is de troepensterkte van het Amerikaanse leger onvoldoende voor de de huidige en verwachte inzet in het kader van stabilisatieopdrachten.

De voorbije dagen verschenen in verscheidene Amerikaanse kranten ook bijdragen van onderzoeksjournalisten die vragen doen rijzen bij de herhaalde verzekering door Bush en Rumsfeld dat ze alle troepen naar Irak hebben gestuurd waar hun generaals om hadden gevraagd. En The Times berichtte maandag dat de Selective Service, de instelling die verantwoordelijk is voor de rekrutering van nieuwe militairen, in de zomer van vorig jaar begonnen is met de actualisering van rampenplannen voor het opvorderen van artsen, verpleegsters en ander medisch personeel. Maar in een reactie herhaalde de woordvoerder van het Pentagon, Larry Di Rita, nog maar eens dat de regering-Bush tegen een herinvoering van de dienstplicht blijft, om welke reden dan ook.

Kerry vindt dat het beroepsleger versterkt moet worden en dat het aantal Special Operations Forces zelfs moet worden verdubbeld. Maar hij wil af van de doctrine van preventieve oorlogen tegen landen die geen onmiddellijk gevaar betekenen voor de VS. Samen met de opvatting dat het de Amerikaanse strijdkrachten zijn en niet de Navo of de VN die de wereldvrede moeten garanderen, legt die doctrine volgens Kerry een te grote last op de Amerikaanse schouders. Kerry gaat ervan uit dat een meer bescheiden aanpak in samenwerking met andere landen elke vrees rond de noodzaak van de herinvoering van de legerdienst kan wegnemen. Misschien denken de jonge kiezers er ook zo over. (PD/ADR)

Rock the vote
http://www.rockthevote.com/home.php

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.