Diverse Iraanse studenten mogen studies niet aanvatten of afmaken

“Sinds het einde van de semesterexamens in juli zijn enkele van onze studentenleden in de gevangenis gegooid. Onlangs hebben enkele studenten ook het verbod gekregen om zich aan de universiteit in te schrijven of om hun studies af te maken”, zegt een Iraanse studentenactivist, die liever anoniem wil blijven.
Voor de twee universiteiten van de hoofdstad Teheran alleen zou het gaan om 23 studenten. Mensenrechtenorganisaties denken zelfs dat meer dan honderd studenten benadeeld zijn. Zij spreken over een inbreuk op de mensenrechten.

Seculiere studentenverenigingen in Iran klagen dat ze op alle mogelijke manieren onder druk worden gezet door de Iraanse overheid. Volgens studentenactivisten is het de bedoeling van president Mahmoud Ahmadinejad om alle seculiere studentenverenigingen te verbieden. “Ook veel Islamitische studentengroepen zijn voorstander van de scheiding tussen kerk en staat”, zegt een anoniem lid van de grootste studentenvereniging van het land.

In haar strijd tegen het secularisme en liberalisme schuwt de overheid geen geweld. Enkele maanden geleden nog werd het kantoor van de Islamitische Associatie, een pro-democratische studentenorganisatie, op de Amir Kabir Universiteit door islamitische milities vernield.

“Het verbod van de regering voor studenten om zich in te schrijven op de universiteiten, herinnert mij aan de praktijk uit het verleden waarbij studenten werden gescreend”, zegt een oud-professor van de Universiteit van Teheran. “Alle studenten moesten toen bewijzen dat ze devoot waren en een trouwe aanhanger waren van de staat en zijn leiders. Veel studenten zijn daarom geëmigreerd om in het buitenland te kunnen studeren. Het resultaat van die braindrain vormt in Iran tot op vandaag een serieus probleem.”

Ali Sarafraz Yazdi, lid van de parlementaire commissie voor Onderwijs en Onderzoek, ontkent met klem dat studenten hun opleiding niet zouden kunnen voortzetten. Hij voegde er wel aan toe dat “elk land het recht behoudt om onruststokende individuen van overheidsinstellingen, zoals universiteiten, te weren.”

Aan de vooravond van het nieuwe academiejaar maken de studenten zich op voor weer een jaar vol protesten. Massale studentenprotesten in Iran gaan al terug tot het begin van de jaren negentig. Toen werd ene Akbar Mohammadi veroordeeld als een van de aanstokers van studentenrellen, na de sluiting van een reformistisch blad. Daarbij liet één student het leven.

Sindsdien komen de Iraanse studenten regelmatig op straat. De laatste grote protesten dateren van 2003, officieel tegen de privatisering van de universiteiten. Daarbij raakten verschillende studenten gewond. IPS

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.