Oorlog versnelt de verspreiding van aids in Afrika

De verspreiding van aids in Afrika gebeurt het snelst in landen waar een militair conflict woedt, zo stelt een rapport dat de Britse ngo ‘Save the Children’ vandaag (dinsdag) presenteert op de Internationale aids-conferentie in Barcelona van 7 tot 12 juli. Als HIV geen thema wordt in conflictzones dan zullen de Afrikaanse conflictgebieden op middellange termijn brandhaarden van HIV en aids worden en dat zal de verspreiding van de ziekte in nabijgelegen ‘vredesgebieden’ veroorzaken, waarschuwt Doug Webb, de Britse aids-adviseur van the International Save the Children Alliance.



Er zijn verschillende factoren die zorgen dat oorlog als een katalysator voor aids werkt: in conflictgebieden worden mensen gedwongen te verhuizen en vindt er vaak een escalatie van seksueel geweld plaats. Omdat de gezondheidszorg één van de eerste sectoren is die voor de bijl gaat, hebben seropositieven geen toegang meer tot geneesmiddelen.

Vooral jonge meisjes lopen meer gevaar als er een oorlog uitbreekt. Jonge vrouwelijke vluchtelingen worden vaak het slachtoffer van verkrachtingen door soldaten en rebellen. Soms bieden ze ook uit noodzaak hun lichaam aan in ruil voor voedsel, geld of medicijnen.

De meeste meisjes zijn wezen of vluchtelingen zonder huis, zonder eten en zonder kostwinning. Om te overleven, moeten ze zich laten besmetten, zegt de 18-jarige Goretti uit Burundi in het rapport. We hebben geen andere keuze. Meisjes beginnen er al op hun veertiende mee. Goretti leeft in een kamp voor interne vluchtelingen in Burundi. Ze is besmet met HIV en behoort tot de 13 procent van de jonge Burundese vrouwen die volgens de statistieken met het virus leven.

Jonge weduwes in de vluchtelingenkampen kunnen niet toekijken hoe hun kinderen sterven van de honger en dus verkopen ze seks om aan geld te komen, zegt de 15-jarige Claudine, die in hetzelfde kamp leeft als Goretti.

HIV en aids staan niet hoog op de agenda in landen die door de oorlog verscheurd worden of die net een burgeroorlog achter de rug hebben. In Sierra Leone, een land waar verkrachting jarenlang een oorlogsstrategie was in het conflict tussen de regeringstroepen en de rebellen van het RUF, heeft de regering nog geen strategie opgesteld om de verspreiding van HIV tegen te gaan. Niet-gouvernementele organisatie proberen de leemte op te vullen, zo stelt het rapport, maar beschikken niet over voldoende middelen om hun programma’s uit te breiden naar de afgelegen gebieden die vroeger in handen waren van de rebellen.

Congo is een ander voorbeeld van een land waar de aids-epidemie zich kan verspreiden dankzij de oorlog, die al woedt sinds 1998. 680.0000 kinderen hebben er hun ouders verloren hebben als gevolg van aids, becijferde Save the Children. In buurland Rwanda werden er na de genocide van 1994 zo’n 15.000 zwangerschappen geteld die het gevolg waren van verkrachting. Van de 2.000 zwangere vrouwen die getest werden op aids, was 80 procent seropositief.

‘Save the Children’ zegt dat de verspreiding van aids in conflictgebieden enkel bestreden kan worden als er meer geld komt in het Wereldwijd Fonds voor de bestrijding van Aids, Tuberculose en Malaria.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.