Sri Lanka heeft dringend geld nodig

Sri Lanka leent weer massaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maar nu weigert het zijn begroting aan het parlement voor te leggen. Twee jaar geleden kreeg het land het al eens aan de stok met het Fonds.
Het IMF-kantoor werd in februari 2007 gesloten. Volgens de meeste politieke analisten was de oorzaak het verzet van de regering van president Mahinda Rajapaksa tegen de leningsvoorwaarden die het IMF toen oplegde. Het IMF had geëist dat Sri Lanka het begrotingstekort verkleinde en in de overheidssector snoeide.
Maar Sri Lanka had dringend geld nodig, vooral om de oorlog tegen de Tamilrebellen te financieren. Daardoor heeft de regering onder meer geleend van China, India, Libië en Iran, aan hogere interestvoeten dan die van het IMF.
Begin dit jaar kwam het land in grote problemen door de wereldwijde financiële crisis. Het IMF bood redding aan. “We hebben het geld niet gevraagd, het Fonds bood ons hulp aan”, zei Ajith Nivard Cabraal, gouverneur van de centrale bank, in maart, toen de onderhandelingen begonnen. In juli
keurde het IMF een standby-krediet van 2,6 miljard dollar goed. Het IMF verplicht Sri Lanka nu opnieuw zijn begrotingstekort flink te verkleinen.

Geen begroting


Koshy Mathai, de nieuwe IMF-vertegenwoordiger die vorige week in Colombo arriveerde, staat al meteen voor zijn vuurproef want twee weken geleden kondigde de regering aan dat ze volgende maand de volledige begroting niet aan het parlement zou voorleggen omdat er in april verkiezingen zijn.
Volgens parlementslid Lakshman Kiriella van de UNP, de grootste oppositiepartij, probeert de regering zo onpopulaire maatregelen zoals nieuwe belastingen en besparingen op gezondheidszorg en onderwijs te vermijden.
De linkse JVP zegt dat Sri Lanka door de IMF-lening nu eeuwig in de schulden zit. Volgens JVP-parlementslid Sunil Handunetti moet het land van 2012 tot 2050 meer dan 5 miljard dollar verdienen om alleen al de interest terug te betalen. Volgens Handunetti is de schuld van Sri Lanka de laatste drie jaar, sinds Rajapaksa aan de macht is, verdubbeld.
“Waar de regering dat geld vandaan gaat halen, is de grote vraag”, zegt Lakshman Kiriella. Volgens de UNP moet Sri Lanka volgend jaar meer aan leningen terugbetalen dan het verdient.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.