Wereldbank stelt beslissing over omstreden damproject uit

De Wereldbank heeft maandag beslist voorlopig niet te beslissen over de financiering van de omstreden Bujagali-dam in Uganda. Dat is een overwinning voor de tientallen actiegroepen die de Bank de voorbije maanden het project uit het hoofd hebben proberen te praten. Ze stellen dat er milieuvriendelijkere én goedkopere alternatieven zijn voor de op 550 miljoen dollar begrote waterkrachtcentrale. De discussie werd extra pikant door beschuldigingen dat medewerkers van de Wereldbank creatief zouden omgesprongen zijn cijfers om de twijfelachtige rendabiliteit van het project te verbergen.



Het verzet komt niet alleen van de internationale milieubeweging. Een aantal Ugandese groepen deed vorige week in een brief aan Wereldbankvoorzitter James Wolfensohn hun beklag over de gebrekkige manier waarop ze geïnformeerd worden over het project. Ze eisten dat de Bank haar beslissing over de financiering van het project zou uitstellen tot zij inzage hadden gekregen in de Power Purchasing Agreement (PPA), een overeenkomst die vastlegt tegen welke voorwaarden de stroom die de Bujagali-dam zal opwekken, zal worden verkocht. De Amerikaanse onderneming AES, die de dam zou bouwen en uitbaten, had bedongen dat die overeenkomst als een privé-contract zou worden beschouwd, waardoor de inhoud vertrouwelijk zou blijven.

Maandag adviseerde het Inspection Panel, een onafhankelijk controleorgaan bij de Wereldbank, het PPA-document vrij te geven opdat de betrokken bevolking goed geïnformeerd zou kunnen worden over het project. Het Panel verweet de Wereldbank ook dat er geen geloofwaardige milieu-effectenstudie is uitgevoerd, en dat mogelijke alternatieven voor het project niet zijn onderzocht. Uganda biedt bijvoorbeeld nogal wat mogelijkheden om geothermische energie af te tappen - natuurlijke warmte die bereikbaar is op plaatsen waar de aardkorst bijzonder dun is. 250 megawatt - het vermogen dat de dam zou moeten leveren - zou via die weg zeker gevonden moeten kunnen worden.

Prompt besliste de directie van de Wereldbank maandag voorlopig de knoop niet door te hakken over een cruciale lening van 225 miljoen dollar voor de dam. De tegenstanders van Bujagali-dam hopen dat er van uitstel ook afstel komt.

De Wereldbank verdedigde het project altijd door erop te wijzen dat slechts drie procent van de Ugandese bevolking toegang heeft tot stroom en dat meer elektriciteit meer ontwikkelingskansen betekent. Samen met de Afrikaanse Ontwikkelingsbank heeft de Wereldbank daarom al voor 280 miljoen dollar leningen en waarborgen toegezegd voor het project. Maar bij andere instanties is er veel twijfel gerezen over de economische leefbaarheid van de dam. Exportkredietinstellingen als de Amerikaanse Overseas Private Investment Corporation en het Britse Export Credit Guarantee Department wilden tot hiertoe niet met geld over de brug komen omdat er volgens hen niet voldoende haalbaarheidsstudies zijn uitgevoerd.

In Uganda weegt vooral de vrees voor de milieuschade door die de bouw van de dam zou meebrengen. Ook de verhoging van de buitenlandse schuldenlast zit velen niet lekker.



REF.: AF IF DV

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.