Dossier: 
Legale cannabisteelt in Lesotho, een onbekend verhaal uit Afrika

Gedurfde, succesvolle innovatie... met cannabis

© Arne Gillis

 

De kans is zeer groot dat cannabis-gerelateerde producten uit Lesotho binnenkort op de Belgische markt verschijnen.

Daarmee boeken Lesothaanse politici winst op het terrein waar hun Europese evenknieën al jarenlang falen. Ze voeren een doordacht drugsbeleid, dat uitgaat van economische pragmatiek én volksgezondheid. In plaats van de angst en stigma’s, de welbekende war on drugs, als norm.

Ik bezocht dit jaar het ministaatje, dat volledig door de grote buur Zuid-Afrika wordt ingesloten, en schreef een reportage over de cannabisproductie in Lesotho.

De foto hierboven maakte ik zelf. Ik bezocht een serre van het bedrijf Medigrow, het eerste dat een vergunning kreeg om medicinale cannabis te telen. In de serres stonden lange rijen wietplanten te dansen in de wind van grote ventilators. Witgroene bloemknoppen glinsterden in het licht van de lampen. De lucht was zwanger van de typische, zoete wietlucht.

‘Ons product moet voldoen aan de strenge eisen van een farmaceutisch product’, werd me verteld tijdens de rondleiding. Medigrow stelt nu zo’n 750 mensen tewerk, grotendeels afkomstig uit de regio rond de serres. Wanneer het bedrijf op volle kracht zal draaien, zullen er 3000 mensen werken.

Het verhaal weerspiegelt het Afrikaanse continent als bron van gedurfde, succesvolle innovatie.

Hét beeld van 2019

De MO*redactie vat 2019 samen in beeld. Elke redacteur kiest één beeld uit om een cruciaal moment, een bijzondere gebeurtenis of een beslissende wending uit het voorbije jaar te tonen.

Bekijk de keuze van de volledige redactie.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2771   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur