Grootschalig onderzoek bevestigt natuurbeleving als basis voor gezondheid en welzijn

2 uur per week de natuur in maakt je fysiek en mentaal sterker

Marco Verch (CC BY 2.0)

 

Twee uur per week doorbrengen in de natuur is cruciaal om je gezondheid en welzijn te bevorderen. Dat heeft grootschalig onderzoek uitgewezen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van wetenschappers van de Universiteit van Exeter en gepubliceerd in Scientific Reports.

120 minuten, niet minder

De resultaten zijn duidelijk: mensen die minstens 120 minuten per week in de natuur doorbrengen, rapporteren significant vaker een goede gezondheid en hoger psychologisch welzijn dan mensen die zelden een bos of park intrekken.

Het maakt niet uit of je één of meerdere keren een natuuromgeving bezoekt.

De gezondheids- en mentale voordelen werden niet gevonden bij mensen die minder dan 120 minuten per week doorbrengen in een natuurlijke omgeving zoals een stadspark, een bos of natuurdomein of op het strand.

Fysiek en mentaal sterker

In de studie werden de data van 20.000 Britten geanalyseerd. Opvallend is dat het niet uitmaakt of de cruciale drempel van twee uur natuurbeleving wordt gehaald in één enkel bezoek of gedurende meerdere korte bezoeken per week.

De grenslijn van 120 minuten geldt voor zowel mannen als vrouwen, oud en jong, uit de verschillende lagen van de bevolking en uit diverse etnische groepen. Ook mensen die chronisch ziek zijn en mensen met een handicap voelen zich fysiek en mentaal sterker als ze twee uur per week in de natuur doorbrengen.

Park om de hoek

‘We wisten al langer dat naar buiten trekken belangrijk is voor je gezondheid en je welbevinden, maar we wisten niet eerder hoeveel tijd je precies nodig hebt om van de voordelen te kunnen genieten’, zegt hoofdauteur Mat White van de faculteit geneeskunde aan de Universiteit van Exeter.

‘De meerderheid van de natuurbezoekjes van de proefpersonen in dit onderzoek gingen door op minder dan drie kilometer van hun huis. Ook het dichtstbijzijnde park bezoeken is dus oké om je gezondheid en welbevinden te bevorderen. Bovendien zijn 120 minuten heel realistisch als doelstelling, zeker gezien het feit dat ze gespreid mogen worden over een hele week’, zegt White.

Contact met de natuur

‘Er zijn veel redenen aan te halen waarom meer tijd doorbrengen in de natuur een goed idee is’, zegt coauteur Terry Hartig van de Uppsala-universiteit in Zweden. ‘Het contact met de natuur verbreedt je perspectief op bepaalde levensomstandigheden, het vermindert stress en het is een geschikte manier om tijd door te brengen met vrienden en familie.’

‘De resultaten uit dit onderzoek zullen een steun zijn voor mensen die aanbevelingen moeten formuleren om meer tijd in de natuur door te brengen om basisgezondheid en mentaal welzijn te bevorderen. Het wordt vergelijkbaar met de richtlijnen om meer beweging in je leven in te lassen, waarover al eerder eensgezindheid was.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.