'Het effect van te laat binnenkomen is in veel opzichten hetzelfde als helemaal niet binnenkomen'

40 procent minder mensen met beroerte in Amerikaanse ziekenhuizen

US Pacific Fleet (CC BY-NC 2.0)

Amerikaanse ziekenhuizen hebben tijdens de COVID-19-pandemie 40 procent minder mensen zien binnenkomen met symptomen van een beroerte. Ook bij ons roepen artsen op om het raadplegen van een dokter niet uit te stellen bij klachten.

De studie van de Washington University School of Medicine analyseerde de gegevens van 800 ziekenhuizen in 49 Amerikaanse staten. Daaruit blijkt dat het aantal mensen dat via de spoed binnenkomt met symptomen van een beroerte, met 40 procent is afgenomen sinds de uitbraak van het coronavirus. Volgens de onderzoekers lopen ze daarbij het risico om niet op tijd levensreddende medische hulp te ontvangen.

Kans op volledig herstel

‘Onze hartspecialisten hebben hun volledige capaciteit behouden om mensen ten allen tijde veilig te kunnen behandelen, zelfs tijdens de piek van de coronacrisis’, zegt hoofdauteur Akash Kansagra, die zelf verbonden is als radioloog aan het Barnes-Jewish Hospital in St. Lewis, Missouri.

Net zoals bij ons roepen de artsen ook op om een doktersbezoek niet uit te stellen bij medische klachten.

‘Nochtans zagen wij minder patiënten naar het ziekenhuis komen of pas na aanzienlijke tijd. Het is hartverscheurend om te zien dat een patiënt veel meer kans had gemaakt op volledig herstel van een beroerte mocht hij of zij minder lang hebben gewacht om een dokter te raadplegen.’

De onderzoekers zeggen dat er geen redenen zijn om aan te nemen dat mensen plots minder beroertes zouden hebben gekregen. Net zoals bij ons roepen de artsen dan ook op om een doktersbezoek niet uit te stellen bij medische klachten.

Wat is beroerte?

Beroerte is de verzamelnaam voor herseninfarcten en hersenbloedingen. Bij een herseninfarct sluit bloedstolsel een slagader naar de hersenen af waardoor de toevoer van bloed, en dus zuurstof en voedingsstoffen, stopt. Bij een hersenbloeding gaat een bloedvat in de hersenen kapot waardoor het bloed zich ophoopt en schade veroorzaakt. Van alle beroertes is ongeveer 80 procent een herseninfarct en 20 procent een hersenbloeding.

Veel voorkomende tekenen van een beroerte zijn onder meer plotselinge gevoelloosheid of verzwakking in het gezicht, de armen of de benen, vooral aan één kant van het lichaam. Ook moeite met spreken, verwarring, moeite met zien of lopen en ernstige hoofdpijn, kunnen wijzen op een beroerte.

COVID-19

Zelfs tijdens een pandemie is het van cruciaal belang dat mensen die mogelijk een beroerte doormaken, onmiddellijk zorg krijgen, benadrukt Kansagra. Het risico om de zorg voor een beroerte uit te stellen is veel groter dan het risico om COVID-19 op te lopen.

‘Het effect van te laat binnenkomen is in veel opzichten hetzelfde als helemaal niet binnenkomen’

‘Het effect van te laat binnenkomen is in veel opzichten hetzelfde als helemaal niet binnenkomen’, zegt Kansagra. ‘Als patiënten te laat binnenkomen, zijn ze mogelijk niet langer kandidaat voor behandelingen waarvoor ze enkele uren daarvoor nog wel in aanmerking kwamen. En als gevolg daarvan hebben ze mogelijk geen toegang tot behandelingen die uiterst effectief zijn in het voorkomen van overlijden en invaliditeit.’

Wereldwijd krijgen 17 miljoen mensen per jaar een beroerte. Het is de tweede grootste doodsoorzaak en de voornaamste reden voor blijvend lichamelijk letsel.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.