Buurlanden Colombia en Peru zijn toevluchtsoord

Al meer dan 4 miljoen Venezolanen gevlucht

© Arne Gillis

Venezolanen aan de grens met Colombia, in januari 2019. Ondertussen zijn al meer dan 4 miljoen mensen het land ontvlucht.

Al vier miljoen Venezolanen hebben hun land verlaten, melden het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De Venezolanen in het buitenland vormen nu al een van de grootste ontheemde bevolkingsgroepen ter wereld. Ze hebben in recordtempo Venezuela verlaten. Eind 2015 waren ze met 695.000, medio 2019 al met meer dan 4 miljoen, volgens gegevens die UNHCR en IOM verzamelden bij nationale migratiediensten en andere bronnen.

In amper zeven maanden tijd, sinds november 2018, is het aantal vluchtelingen en migranten uit Venezuela met een miljoen toegenomen.

“De landen van Latijns-Amerika en de Caraïben doen hun deel om deze crisis zonder voorgaande aan te pakken, maar er kan niet worden verwacht dat ze dit blijven doen zonder internationale hulp”

Alarmerende cijfers

De overgrote meerderheid van de Venezolanen komt in andere Latijns-Amerikaanse landen terecht, met Colombia op kop, goed voor ongeveer 1,3 miljoen Venezolanen, gevolgd door Peru (768.000 Venezolanen), Chili (288.000), Ecuador (263.000), Argentinië (130.000) en Brazilië (168.000).

Ook Mexico en de landen van Centraal-Amerika en de Caraïben vangen een groot aantal Venezolanen op.

“Deze alarmerende cijfers benadrukken de dringende noodzaak om de gastlanden te ondersteunen”, zegt Eduardo Stein, de gezamenlijke vertegenwoordiger van UNHCR en IOM voor Venezolaanse vluchtelingen en migranten.

“De landen van Latijns-Amerika en de Caraïben doen hun deel om deze crisis zonder voorgaande aan te pakken, maar er kan niet worden verwacht dat ze dit blijven doen zonder internationale hulp”, stelt de Guatemalteekse diplomaat.

Overleg tussen gastlanden

De regeringen van de regio hebben onderling al mechanismen ingesteld om hun aanpak te coördineren en de juridische, sociale en economische integratie van Venezolanen te vergemakkelijken.

Het belangrijkste is het Proces van Quito, een overlegstructuur waarbinnen de Latijns-Amerikaanse landen sinds september 2018 informatie en goede praktijken uitwisselen om de stroom Venezolaanse vluchtelingen en migranten aan te kunnen.

Eind december werd ook het Regionaal Humanitair Plan voor Vluchtelingen en Migranten (RMRP) gelanceerd, gericht op 2,2 miljoen Venezolanen en 580.000 mensen in gastgemeenschappen in 16 landen.

Tot nog toe is dit plan slechts voor 21 procent gefinancierd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.