Wereldgezondheidsorganisatie vraagt extra geld om uitbraak te stoppen

Al meer dan 6.000 doden door mazelenepidemie Congo

© Unicef / Thomas Nybo

Een mobiel vaccinatieteam van Unicef reist per boot langs de Kasai rivier in Congo om kinderen in de meer afgelegen streken van het land in te enten tegen de mazelen

De mazelenepidemie in de Democratische Republiek Congo heeft inmiddels meer dan zesduizend slachtoffers geëist. De Wereldgezondheidsorganisatie vraagt om extra geld om de uitbraak te stoppen.

Sinds begin 2019 werden 310.000 verdachte gevallen gerapporteerd. Meer dan 18 miljoen kinderen werden gevaccineerd, maar in sommige regio’s is de vaccinatiegraad laag. Een kwart van de gerapporteerde gevallen betreft kinderen jonger dan vijf jaar. Deze groep is het meest kwetsbaar.

Trage respons

“We doen ons uiterste best om deze epidemie onder controle te krijgen”, zegt Matshidiso Moeti, regiodirecteur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Afrika. “Maar om echt resultaat te boeken moeten we voorkomen dat jonge kinderen onnodig risico lopen te overlijden aan een ziekte die te voorkomen is met een vaccin.”

De epidemie verergert door de lage vaccinatiegraad onder kwetsbare groepen, ondervoeding, zwakke gezondheidszorgsystemen, uitbraken van andere ziekten, gebrekkige toegang tot de zorg door kwetsbare groepen en onveilige situaties waardoor in sommige gebieden traag gereageerd wordt.

Oudere kinderen

Gebrek aan geld is nog steeds een probleem dat het succesvol bestrijden van de epidemie in de weg zit. Tot nu toe werd 27,6 miljoen dollar bijeengebracht. Nog eens 40 miljoen dollar is echter nodig voor een plan om in zes maanden tijd de vaccinaties uit te breiden naar de leeftijdscategorie van 6 tot 14 jaar oud. Dat plan omvat ook verbetering van de behandeling, voorlichting en versterking van het zorgsysteem.

“We erkennen de inzet van de regering als het gaat om het bestrijden van de epidemie en zijn dankbaar voor de generositeit van onze donoren”, zegt Armédée Prosper Djiguimdé, WHO-functionaris in DRC. “Maar er moet meer gebeuren. Duizenden Congolese gezinnen hebben hulp nodig om de last van deze langdurige epidemie te verlichten. Dat kan niet zonder adequate financiering.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.