Zuid-Afrika en Marokko delen eerste plaats

Buitenlandse investeringen in Afrika trekken aan

Pixabay

 

Ondanks zwakke economische groei in Afrika, zijn de buitenlandse investeringen op het continent met ruim 6 procent gegroeid in 2017. Voor het eerst moet Zuid-Afrika de eerste plaats delen met Marokko.

Dat blijkt uit het EY Africa Attractiveness Report 2018. Afrika ten zuiden van de Sahara liet een bescheiden herstel van de economische groei zien in 2017, nadat het in 2016 de laagste groei in twintig jaar had opgetekend. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt voor de regio voor dit jaar een groei van 3,4 procent. In 2017 was dat 2,8 procent.

Zuid-Afrika, Marokko en Rwanda

Wat betreft het aantrekken van buitenlandse investeringen, deelde Zuid-Afrika in 2017 de eerste plaats met Marokko. Ethiopië steeg zeven plaatsen en staat nu op de vijfde plaats. “Deze dynamiek illustreert een bredere trend”, zegt EY (voorheen consultancybureau Ernst & Young) in het rapport. “De groei op de rest van het continent neemt toe, en daarmee halen andere landen ook meer buitenlandse investeringen binnen.”

De Verenigde Staten waren in 2017 nog steeds de grootste investeerder in Afrika.

Als de buitenlandse investeringen worden afgezet tegen de omvang van de economie van een land, is Rwanda het meest succesvolle land. Het heeft een aantrekkelijk ondernemersklimaat gecreëerd en laat een consistente, sterke groei zien.

De Verenigde Staten waren in 2017 nog steeds de grootste investeerder in Afrika, met een groei van 43 procent van de investeringen in projecten. De investeringen van West-Europa, dat eveneens historisch gezien sterke banden heeft met het continent, groeiden met 17 procent.

Financiële crisis

Ondanks de voorspelde economische groei van 3,4 procent voor 2018 in Afrika ten Zuiden van de Sahara, ligt de regio nog achter op Azië en de Pacific. Het zal moeilijk worden op de middellange termijn een groei van meer dan 5 procent te halen, vergelijkbaar met de situatie voor de wereldwijde financiële crisis van 2008, zegt EY.

Langzame groeimarkten zijn Zuid-Afrika, Zimbabwe en Namibië, en snelle groeimarkten Ivoorkust, Ghana, Mozambique en de hele oostelijke regio. De grote olieproducenten Nigeria en Angola bevinden zich ergens tussen die twee extremen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.