Doodstraf voor meer dan 700 Morsi-aanhangers

Een Egyptische rechtbank heeft maandag 683 mensen ter dood veroordeeld wegens hun vermeende betrokkenheid bij een aanval op een politiestation in augustus vorig jaar. Onder hen ook de leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie. Dezelfde rechter zette ook 492 eerder uitgesproken doodstraffen om in een levenslange gevangenisstraf. De internationale gemeenschap reageert geschokt.

  • © CC BY 2.0 Thierry Ehrmann Portret van Mohammed Badie, leider van de Moslimbroederschap. © CC BY 2.0 Thierry Ehrmann

Sinds de afzetting van de Egyptische president en Moslimbroeder Mohammed Morsi op 3 juni 2013, worden de Morsi-aanhangers en islamieten van de Moslimbroederschap steeds meer onderdrukt door de autoriteiten. Uit de protesten vloeiden tot nu toe al honderden doden en meer dan duizend arrestaties voort.

Gewelddadige acties

Van de 683 veroordeelden, waren er ongeveer vijftig aanwezig op het proces. De anderen kunnen nog in beroep gaan indien ze zichzelf aangeven. De beschuldigden zouden vorig jaar betrokken zijn geweest bij gewelddadige acties, waarbij onder meer een agent op 14 augustus om het leven kwam in Minya. De politie doodde toen honderden aanhangers van de Moslimbroederschap tijdens gevechten in Caïro.

De bijna 700 betrokkenen horen bij een grotere groep van 1200 leden van de Moslimbroederschap. Onder hen ook de leider van de Broederschap, Mohammed Badie. Tegen hem lopen nog verschillende processen, net als de ex-president zelf en andere religieuze leiders. De overige 529 Morsi-aanhangers werden in maart 2014 al ter dood veroordeeld, maar de rechter zette die straf voor 492 mensen om in een levenslange celstraf.

De aanbevelingen van de rechtbank zijn nog niet definitief. Ze moeten nu door de Grootmoefti van Egypte, Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam, worden goedgekeurd of afgewezen. Volgens correspondenten van BBC is dit slechts een formaliteit. De finale uitspraak over de meer dan 700 ter dood veroordeelden valt in juni dit jaar. Mensenrechtenorganisatie Avaaz richtte al een petitie op om Allam op andere gedachten te brengen.

‘Fiasco voor de democratie’

De uitspraken roepen veel kritiek op van de internationale gemeenschap. Volgens BBC veroordeelde de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties (UN) Navi Pillay de twee zaken vorige maand al. Volgens haar waren het ‘vluchtige processen, vol met procedurefouten, die de internationale mensenrechten schenden’. Ook de Verenigde Staten (US) en de Europese Unie (EU) uitten hun bezorgdheid over de eerlijkheid van het proces.

‘Het verdict komt er na een snel proces waarin de rechten van de beschuldigden schromelijk geschonden werden’, zei Diana Eltahawy van het Egyptian Initiative for Personal Rights zondag aan Reuters. Ahmed Nagib, een politieke activist, vertelde in maart aan RT dat geen enkele beklaagde een fatsoenlijke kans op verdediging kreeg: ‘Er is geen enkel bewijs en de advocaten kregen geen seconde om hun cliënten te verdedigen. Dit hele proces is schaamtelijk en een fiasco voor de democratie en de neutraliteit van de rechterlijke macht.’

Volgens aanklager Abdel Rahim Abdel Malek was er helemaal geen sprake van een onrechtmatig proces. ‘We hebben video’s, getuigen en documenten die bewijzen dat de Moslimbroederschap de politie aanvielen’, zei hij aan BBC.

Sisi

Terwijl de Broederschap als terroristische organisatie wordt weggezet door de interim-regering, is Egypte nog minder dan een maand verwijderd van de verkiezingen. Topfavoriet en ex-legerchef Abdel Fattal al-Sisi heeft op 26 en 27 mei slechts een concurrent: Hamdeen Sabahi.

Sisi, die Morsi vorig jaar afzette, stapte onlangs op als minister van Defensie om zich kandidaat te kunnen stellen voor het presidentschap. Zijn volgelingen rekenen op hem om het land te stabiliseren. Zijn tegenstanders, voornamelijk islamieten, zien hem als het brein achter een coup die Egypte zijn eerste verkozen leider ontnam. De Moslimbroeders, wiens voornaamste leiders nu achter de tralies zitten, boycotten op hun beurt dan weer de verkiezingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.