Risico's groot op transportroute naar Kinshasa

Ebola-uitbraak bereikt Congolese grootstad Mbandaka

© UNMEER

Een vaccinatiecampagne die plaatsvond in Liberia tijdens de grootste ebola-uitbraak in 2014.

Het Ebolavirus heeft zich verspreid van het plattelands dorp Bikoro tot de stad Mbandaka, waar zo’n miljoen mensen wonen. Er zijn al 23 patiënten overleden sinds de eerste melding van het virus in april. De World Health Organization (WHO) bereidt zich samen met Artsen Zonder Grenzen (AZG) en het lokale ministerie van Gezondheidszorg voor op het ergste scenario nu de dodelijke ziekte moeilijker te bestrijden is.

23 Ebola-patiënten zijn reeds overleden sinds de uitbraak voor het eerst gemeld werd in april. De minister van Gezondheidszorg Oly Ilunga Kalenga waarschuwt dat de uitbraak in Congo een “nieuwe fase” is ingegaan. Ook noodhulpcoördinator van AZG, Axelle Ronsse, bekommert zich om de verspreiding. ‘We moeten snel optreden nu er ebola ook in Mbandaka aanwezig is. Op het platteland kan het normaal binnen de vier tot twaalf weken bestreden worden, nu zal het moeizamer verlopen.’

Op het platteland van Bikoro, gelegen in het noordwesten van het land, werd het ebolavirus voor het eerst gesignaleerd. Nu is het virus tot zo’n 130 kilometer verder verspreid tot in de grootstad Mdandaka. De stad is gelegen aan de rivier de Congo en is een drukbevaren transportroute richting de hoofdstad Kinshaha, waar zo’n tien miljoen mensen wonen. In deze zone van veel handelsverkeer is het risico des te groter.

Op 15 mei waren in totaal 44 gevallen van ebolabesmettingen gemeld aan WHO. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde de besmetting van enkelen na de bekendmaking van de resultaten van tests die werden uitgevoerd door het Institut National de Recherche Biomédicale (INRB).

Bestrijding

De eerste 4000 doses van het experimenteel VSV vaccin kwamen woensdag met hulp van WHO in Congo aan. Het vaccin moet worden bewaard tussen -60 graden Celsius en -80 graden Celsius en mag pas vlak voor toediening ontdooid worden. Dat zorgt ervoor dat het transporteren van het vaccin al een missie op zich is. Het werd wel eerder al getest bij de uitbraak van ebola in West-Afrika.

De eerste 4000 doses van het experimenteel VSV vaccin kwamen woensdag met hulp van WHO in Congo aan.

Gisteren werd dertig ton aan materiaal verzonden vanuit het bevoorradingscentrum van AZG in Brussel via de luchthaven van Luxemburg. ‘We sturen beschermende kleding op voor de medewerkers zodat zij hun werk zonder risico kunnen uitvoeren’, zegt Axelle Ronsse.

AZG-teams hebben een isolatiezone opgezet in het belangrijkste ziekenhuis van de stad en bouwen een behandelingscentrum voor ebola met elk twintig bedden in zowel Mbandaka als Bikoro. Ondertussen werken ze samen met WHO en het ministerie voor Gezondheidszorg ter plaatse aan een programma voor alle zieken en mogelijk besmette inwoners te vaccineren.

Zwaarste uitbraak  

Intussen vier jaar geleden, werd West-Afrika door een zware uitbraak van ebola getroffen die twee jaar duurde. Meer dan 11.300 mensen kwamen om het leven door de ernstige infectieziekte die zware misselijkheid, koorts, interne bloedingen en falende organen veroorzaakt. Voor ongeveer de helft van de patiënten loopt het fataal af.

Nog eens 28.000 mensen raakten besmet. De meeste gevallen deden zich voor in Guinee, Sierra Leone en Liberia.

Door die uitbraak werd zelfs een wereldwijde noodtoestand uitgeroepen door de WHO. In maart 2016 werd die opgeheven. In juni werden Guinee, Sierra Leone en Liberia officieel vrij verklaard van ebola.

De toenmalige Congolese Evenaarsprovincie werd ook getroffen. Al was dat niet te vergelijken met de situatie in West-Afrika. Er vielen, volgens de officiële cijfers, 49 doden in Congo tijdens die uitbraak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.