Een van de grootste problemen met kwik is de hardnekkigheid van de stof

Europees Milieuagentschap: ‘Vergeet vervuiling met kwik niet’

Martin Fisch (CC BY-SA 2.0)

Uit de meest recente meetgegevens blijkt dat bijna 46.000 van de 111.000 onderzochte oppervlaktewateren in de EU niet voldoen aan de kwiknormen.

Vervuiling met microplastics en pesticiden overheerst de krantenkoppen maar ook de historische vervuiling met kwik blijft onze aandacht verdienen, stelt het Europees Milieuagentschap EEA. De hoge kwikconcentratie in waterlopen blijft een ernstig risico vormen voor mens en milieu in Europa en de wereld.

Uit cijfers van het agentschap blijkt dat kwik vooral in rivieren, meren en oceanen het grootste risico vormt. Daar wordt het opgenomen wordt in organismen en vissen. Uit de meest recente meetgegevens blijkt dat bijna 46.000 van de 111.000 onderzochte oppervlaktewateren in de EU niet voldoen aan de kwiknormen.

Tonijn

Mensen worden vooral blootgesteld aan kwik als ze grote roofvissen eten zoals tonijn of zeeduivel. Kwik vormt vooral een gevaar voor de neurologische ontwikkeling van foetussen, pasgeboren baby’s en jonge kinderen.

De huidige uitstoot van kwik in Europa is vooral afkomstig van de verbranding van vaste brandstoffen zoals steenkool, bruinkool en hout, stelt het rapport. Maar de wereldwijde uitstoot is veel hoger, onder meer door vervuiling bij kleinschalige goudwinning en industriële processen.

Hardnekkig

Een van de grootste problemen met kwik is de hardnekkigheid van de stof: eens het goedje in het milieu terechtkomt, kan het duizenden jaren circuleren in de lucht en het water, op land of in organismen. De huidige niveaus in de natuur zijn tot vijf maal hoger dan het natuurlijke niveau. In de oceanen is dat gemiddeld twee maal zo hoog.

Een van de grootste problemen met kwik is de hardnekkigheid van de stof: eens het goedje in het milieu terechtkomt, kan het duizenden jaren circuleren in de lucht en het water, op land of in organismen.

Zelfs als er wereldwijd onmiddellijk wordt ingegrepen, stelt het rapport, zal het enorm lang duren voor de kwikvervuiling in het milieu terugkeert naar natuurlijke concentraties. Daarom is het voor de consument belangrijk om blootstelling aan kwik zoveel mogelijk te vermijden.

Daarnaast moet diezelfde consument ook zorgzaam omgaan met afval dat kwik bevat, zoals lampen en batterijen, en uitkijken naar minder vervuilende vormen van energie.

De Europese Unie heeft het gebruik van kwik al sterk teruggedrongen in heel wat producten en industriële processen. De Minamata Conventie rond Kwik, die door meer dan 120 landen is getekend en in 2017 van kracht werd, is het belangrijkste wereldwijde initiatief om de volksgezondheid en het milieu te beschermen. Het verplicht de ondertekenende landen om beter te controleren en het gebruik van kwik terug te dringen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.