Twijfels over onpartijdigheid Argentijns gerecht

Ex-president Cristina Fernández, kop van jut van de Argentijnse justitie

Christian c (CC BY-NC 2.0)

Cristina Fernández

Sinds Cristina Fernández  in december 2015 de macht overdroeg aan Mauricio Macri en zijn rechtse regering, heeft het Argentijnse gerecht zich vastgebeten in haar verleden.

Na een aantal eerdere aantijgingen van corruptie en gesjoemel met overheidsgeld en de arrestatie van enkele naaste medewerkers, vroeg rechter Claudio Bonadio vorige week vrijdag de arrestatie van Fernández omwille van haar betrokkenheid in de zaak AMIA, het joodse centrum dat doelwit was van een bomaanslag in 1994.

Iran-gate

Fernández wordt ervan beschuldigd de Iraanse betrokkenheid bij de bomaanslag toe te dekken. De ex-president zou met de Iraanse functionarissen die verantwoordelijk waren voor de aanslag, een deal gesloten hebben van “olie voor graan” in ruil voor het negeren van het internationale aanhoudingsbevel van Interpol.

Als de ex-president effectief schuldig wordt bevonden, hangt haar een gevangenisstraf van 15 jaar boven het hoofd.

De zaak blijft tot op vandaag onopgehelderd want de aanklager die met het onderzoek belast was, Alberto Nisman, werd de dag voor hij de resultaten van zijn onderzoek ging bekendmaken, 18 januari 2015, dood aangetroffen in zijn woning. “Zelfmoord”, klonk de officiële versie. “Moord”, zo luidt het volgens sommigen.

Het onderzoek werd opgeschort “wegens gebrek aan bewijzen” maar is nu dus door Bonadio opnieuw naar boven gehaald. De rechter vraagt nu aan de senaat om de onschendbaarheid van Fernández op te heffen, zodat het onderzoek kan gevoerd worden. Fernández werd in oktober jl verkozen als senator en geniet in deze positie van parlementaire immuniteit. De senaat heeft  180 dagen de tijd om het dossier te onderzoeken. Als twee derde van de senatoren instemmen met de opheffing van de onschendbaarheid, kan de aanklacht worden onderzocht. Als de ex-president effectief schuldig wordt bevonden, hangt haar een gevangenisstraf van 15 jaar boven het hoofd.

Solidariteit uit Brazilië

La K, zoals Cristina de Kirchner in de volksmond wordt genoemd, vervoegt hiermee het rijtje van linkse politici die in het vizier van het gerecht komen. De gewezen Braziliaanse president Lula, in eigen land ook slachtoffer van een heksenjacht van het Braziliaanse gerecht, heeft zijn steun betuigd aan Fernández en noemt haar “slachtoffer van een juridische, door de media opgejutte klopjacht”. 

World Trade Organization (CC BY-SA 2.0)

President Mauricio Macri

‘De autoritaire manier waarop president Macri en zijn entourage omgaan met de politieke oppositie,  met het Openbaar Ministerie, met de pers, de sociale bewegingen en de vakbonden, is beangstigend,’ klinkt het uit de mond van Braziliaanse PT-politici.

Opmerkelijk is dat de selectie van wie vervolgd wordt en wie vrijuit gaat, arbitrair lijkt

Het stramien is herkenbaar: in Ecuador werd deze week vicepresident Jorge Glas, van Alianza País, de partij van gewezen president Rafael Correa, veroordeeld tot zes jaar gevangenis voor zijn betrokkenheid bij een omkoopschandaal door multinational Odebrecht, hetzelfde bedrijf dat in Brazilië de spil vormt van het corruptieschandaal waarvan Lula beschuldigd wordt en waarvoor ook Dilma Rousseff in discrediet gebracht werd.

Opmerkelijk is dat de selectie van wie vervolgd wordt en wie vrijuit gaat, arbitrair lijkt: tegen president Temer, die in Brazilië de afgezette president Dilma Rousseff opvolgde, werden intussen heel wat aanklachten geformuleerd in hetzelfde corruptiedossier als de twee ex-PT-presidenten, maar de man blijft onwrikbaar op post.

‘Jammer genoeg zijn we in Brazilië overgeleverd aan een regering die geen enkele legitimiteit heeft, een parlement dat niemand nog vertegenwoordigt en een gerecht dat zijn rol om te oordelen niet langer speelt’, schrijft Roberto Amaral in het Braziliaanse magazine Carta Capital

© Reuters/Agustin Marcarian

Protest in Buenos Aires tegen de hervormingen van de regering. Protesteerders gooien stenen naar de politie die met traangas beantwoordt.

Afleidingsmaneuver

De aanhangers van Fernández zien in deze aanklacht de zoveelste expressie van een politieke campagne die met groots mediavertoon de oppositie in diskrediet wil brengen. Tegelijk moet dit maneuver de publieke aandacht afleiden van de economische moeilijkheden waaraan de regering Macri het hoofd moet bieden. Die probeert deze dagen een besparingspakket door te drukken dat op hevige protesten stoot. Honderdduizenden betogers uiten hun ongenoegen in de straten van Buenos Aires maar het verzet wordt met zware repressie onderdrukt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.