Frankrijk verbiedt oliewinning in overzeese territoria

White House Photo (CC0)

Macron met Trump in Parijs.

Het Franse parlement heeft een wet goedgekeurd die oliewinning verbiedt in alle Franse territoria.

De beslissing werd met een grote meerderheid goedgekeurd in de Assemblée. Er zullen geen nieuwe vergunningen meer worden uitgereikt voor de extractie van fossiele brandstoffen en bestaande vergunningen zullen vanaf 2040 niet meer verlengd worden. Op dat moment stopt dus de volledige productie van olie in Frankrijk en de overzeese gebieden.

In de praktijk verandert de beslissing niet bijzonder veel, want Frankrijk produceert amper 1 procent van zijn olieconsumptie zelf - zo’n 815.000 ton per jaar.

Ter vergelijking: die hoeveelheid produceert Saoedi-Arabië in enkele uren. In de praktijk zullen vooral bedrijven getroffen worden die in het Franse overzeese gebied Guyana op zoek zijn naar olie.

Toch is het een belangrijk signaal. De Franse president Macron wil van Frankrijk een leider maken in de strijd tegen de klimaatverandering, en de symbolische stap signaleert de transitie naar een economie op basis van hernieuwbare bronnen. Frankrijk besliste eerder al om tegen 2040 ook de verkoop van diesel- en benzineauto’s te stoppen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.