Klimaatspijbelaars: de laatste generatie met een realistische kans om de klimaatcatastrofe te vermijden

Klimaatspijbelen gaat wereldwijd: vrijdag acties in 100 landen

greesefa CC BY-NC 2.0

Klimaatbetoging 21 februari 2019, Brussel

De klimaatacties van spijbelende studenten verspreiden zich als een lopend vuurtje over de wereld. Vrijdag zijn in minstens 98 landen acties aangekondigd voor het klimaat.

Van ’s werelds noordelijkste stad Longyearbyen tot Kaapstad in Zuid-Afrika en van Anchorage in Alaska tot de Japanse hoofdstad Tokio: jonge mensen maken zich overal ter wereld op om vrijdag de school te verlaten om op straat te komen voor het klimaat. De actie moet de grootste tot nog toe worden.

Op de website Fridays for the Future, die de acties bijhoudt, zijn al 1325 acties geregistreerd in 98 landen.

Imminente crisis

“De situatie die we vandaag zien is uniek”, zegt Linus Steinmetz, woordvoerder van Fridays for the Future . “We zijn de laatste generatie met een realistische kans om de klimaatcatastrofe te vermijden. Volgens het VN-klimaatpanel hebben we minder dan twaalf jaar om de nodige veranderingen in gang te zetten, maar we beschikken over de middelen.”

De schoolstakingen vinden hun inspiratie bij het Zweedse meisje Greta Thunberg. Zij startte in september vorig jaar een wekelijkse staking op de trappen van het Zweedse parlement om te pleiten voor snellere klimaatactie. Thunberg is inmiddels uitgegroeid tot een icoon van de wereldwijde klimaatbeweging en krijgt veel lof voor haar onverzettelijkheid.

“Als volwassenen zich niet verantwoordelijk gedragen, zien we het als internationale jongerenbeweging als onze plicht om de stem van de redelijkheid te zijn”

De klimaatspijbelaars eisen van hun regeringen dat die hun beleid helemaal in lijn brengen met Klimaatakkoord van Parijs, om de klimaatverandering “duidelijk onder de 2 graden” Celsius te houden.

George Bond, een vijftienjarige student uit het Britse Dorset, vertelt dat hij van zijn regering verwacht dat ze de noodtoestand afkondigt en jonge mensen meer betrekt bij het beslissingsproces.

“We leven in een staat van imminente klimaatcrisis”, zegt hij. “We moeten dus onmiddellijke en drastische stappen nemen om de ecologische veranderingen die we in gang hebben gezet terug te draaien.”

De beweging krijgt ook wereldwijd kritiek omdat ze kinderen zou aanzetten te spijbelen. Maar de spijbelaars zelf, die vaak te jong zijn om te stemmen, voeren aan dat het de enige manier is om hun stem te laten horen.

“De reden dat zoveel studenten zich bij het protest aansluiten, is dat ze hun geloof in de volwassen politici zijn kwijtgeraakt”, zegt Steinmetz. “We geloven niet meer in een echte verandering in het klimaatbeleid of in de toekomst voor onze generatie. Als volwassenen zich niet verantwoordelijk gedragen, zien we het als internationale jongerenbeweging als onze plicht om de stem van de redelijkheid te zijn.”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Climate Home News.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.