Verbeterde koffieteelt houdt kleine producenten in Guatemala

Veel Guatemalteken ontvluchten de armoede en trekken naar de VS. Steeds meer kleine koffieboeren bergen die plannen nu op. Met de steun van de VN slagen ze erin hun oogsten te verbeteren.

© Luis Gustavo Sánchez/FAO

Koffieboer Víctor Alvarado

Victor Alvarado is een van de 125.000 koffieproducenten in Guatemala. Hij heeft een kleine koffieplantage, acht hectare groot, in Unión Cantinil, in het noordwestelijke departement Huehuetenango. Zes op de tien inwoners in dit departement leven in armoede, bijna 7 procentpunt boven het nationale gemiddelde, meer dan acht op de tien inwoners hebben niet altijd voldoende te eten.

Alvarado overwoog zoals zoveel landgenoten naar de Verenigde Staten te trekken maar deed dat uiteindelijk niet. Hij slaagde erin de productie en verkoop van zijn koffie te verbeteren en heeft nu voldoende inkomsten, zegt hij.

Gevaarlijk werk

Veel familieleden zijn wel naar de VS geëmigreerd. ‘Door de extreme armoede hier zijn twee broers en drie neven naar de Verenigde Staten getrokken. Ze wilden een beter leven voor hun gezin, beter onderwijs voor hun kinderen.’ Ook verschillende van zijn zwagers waagden de stap.

Maar een beter leven hebben ze daar niet echt gevonden. Ze werken allemaal in de bouwsector. Gevaarlijk werk. Een van zijn broers werd drie maand arbeidsongeschikt na een ongeval met een elektrisch nagelpistool. In die periode verdiende hij niets en kon hij ook geen geld naar Guatemala sturen.

Bestand tegen de klimaatverandering

Ook Victor Alvarado zelf woonde ooit twee jaar in de VS. Nog niet zo lang geleden overwoog hij opnieuw te emigreren, maar een project van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN in zijn regio deed hem van mening veranderen.

In Huehuetenango biedt de FAO technische ondersteuning aan twaalf organisaties van koffieboeren. FAO-technici leren hen nieuwe methoden aan en begeleiden hen ook bij de toepassing.

Door meer biologische technieken te gebruiken maken ze hun koffieplanten beter bestand tegen de klimaatverandering. De oogsten worden daardoor groter, de inkomsten verhogen, het aantal banen in de sector neemt toe.

Organische meststof

‘Door de FAO-technici hebben we onze kennis uitgebreid’, zegt Alvarado. ‘Zo had ik geen barrières aangebracht op mijn grond. Nu heb ik die wel en werk ik met terrassen. Ik heb ook met organische meststof leren werken.’

Hij leerde water opslaan voor drogere periodes en verving al zijn oude koffieplanten door jonge. ‘Ze waren misschien veertig jaar oud. Nu heb ik een plantage die nauwelijks drie jaar oud is.’

Een gelijkaardig verhaal vertelt Byron Chalés, die in Colotenango woont, in hetzelfde departement. Ook zijn broers zijn nu in de VS, maar het leven is er hard, ‘zonder dat ze er op familie kunnen terugvallen’.

‘De levenskwaliteit hier is beter door de koffieproductie, en doordat je in je eigen gemeenschap woont. Als je emigreert, moet je je familie achterlaten en dat doet pijn.’

Kleine koffieboeren

De Guatemalteekse koffiesector bestaat voor 96 procent uit kleine producenten. Daarom geeft de FAO deze kleine koffieboeren voorrang. Ze helpt hen hun oogsten te verbeteren en betere ondernemers te worden.

Door meer inkomsten te verwerven kon Víctor Alvarado nieuwe plantjes kopen. Die brengen hem nu al het dubbele op van wat hij erin heeft geïnvesteerd. ‘Door die extra inkomsten krijgen mijn kinderen nu goed onderwijs en kan ik mijn gezin beter onderhouden.’

Byron Chalé heeft er absoluut vertrouwen in dat hij zijn passie voor koffie aan zijn kinderen zal kunnen doorgeven. ‘Met de nieuwe inkomsten heb ik al enkele werktuigen gekocht waarmee ik ook hen koffie wil leren telen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.