Hirak activisten geviseerd

Nederlandse Rif-activist aangehouden in Marokko

©  Yassin Akouh

 

De Marokkaanse Nederlander Mahmoud El Hajaji, activist voor de Riffijnse volksbeweging, werd gisteren in de haven van Tanger aangehouden en ondervraagd door de politie. Zo meldt Rif Alert, meldpunt voor Marokkaanse Nederlanders die zich bedreigd of geïntimideerd voelen door ‘de lange arm’ van Rabat.

El Hajaji zou rond half acht ’s avonds lokale tijd de oversteek van de stad Tanger naar het Spaanse Algeciras maken. Maar daar kwam de activist niet aan toe. Hij werd door de Marokkaanse autoriteiten in de haven tegengehouden. Na een uur wachten werd hij meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Er zouden negen politiefunctionarissen aanwezig geweest zijn tijdens de ondervraging van El Hajaji. De ondervraging zou gaan over zijn activiteiten en uitingen op Facebook en over zijn relatie met de Hirak-activisten in Europa.

Zwarte lijst Europese Rif-activisten

Vorig jaar deed een verhaal de ronde dat er een lijst zou zijn opgesteld door de Marokkaanse overheid. Op de lijst zouden 102 namen staan van Marokkanen uit allerlei Europese landen.

De Marokkaanse autoriteiten zouden deze 102 mensen verdenken van subversieve activiteiten.

Verschillende mensen die betrokken zijn bij de beweging hadden daarom hun vakantie deze zomer afgelast uit vrees dat ze in de gevangenis zouden belanden. De Marokkaanse autoriteiten zouden deze 102 mensen verdenken van subversieve activiteiten.

Er is nog steeds veel onduidelijkheid of de lijst echt bestaat of enkel een gerucht is. Daar denkt Rif Alert anders over. ‘Een ding is duidelijk geworden: de Marokkaanse overheid beschikt wel degelijk over namenlijsten van Europese activisten die gemonitord worden en het risico lopen in Marokko gearresteerd te worden’, aldus Rif Alert.

Er zouden ook arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd in januari tegen Europese activisten. Het Openbaar Ministerie van Marokko heeft aangegeven arrestatiebevelen uit te willen vaardigen voor twee Marokkanen woonachtig in België. Hun namen werden genoemd in de rechtbank van Casablanca. Ze zouden betrokken zijn bij de rechtszaak tegen de leiders van de Hirak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.