'De wereld moet moedig handelen, en nu handelen'

Oud-ministers doen dringende oproep: bescherm 30 procent van de aarde tegen 2030

U.S. Department of State (Public Domain)

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en 22 van haar collega’s roepen op om 30 procent van de aarde te beschermen. Enkel zo kan de wereldwijde teloorgang van biodiversiteit gestopt worden, zeggen ze.

‘We onderschrijven een wereldwijd doel om tegen 2030 ten minste 30 procent  van het land en 30 procent van de oceanen goed te beschermen’, zegt de groep, bekend als het Aspen Ministers Forum. De 23 ex-ministers uit zes continenten dringen er ook bij regeringen op aan om dit jaar een VN-verdrag te voltooien om het leven op volle zee te beschermen.

Bij de ondertekenaars zijn onder meer de Duitse voormalig minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer, zijn Britse ex-collega Malcolm Rifkind en de Israëlische Tzipi Livni.

Kunming

Regeringen uit de hele wereld komen in oktober samen in het Chinese Kunming om nieuwe doelen vast te leggen met 2030 als deadline. Die moeten voorkomen wat wetenschappers de ergste uitstervingscrisis noemen sinds de dinosauriërs 65 miljoen jaar geleden uitstierven. Een miljoen soorten lopen nu risico door menselijke activiteiten, volgens een vorig jaar verschenen VN-rapport.

‘De mensheid bevindt zich op de rand van onomkeerbaar verlies van biodiversiteit en een klimaatcrisis die de toekomst voor onze kleinkinderen en toekomstige generaties in gevaar brengt’

De 2030-doelstellingen moeten voortbouwen op doelen die tien jaar geleden zijn vastgesteld. De wereld kwam toen overeen om tegen 2020 ten minste 17 procent van het land en 10 procent van de zeeën te beschermen.

Tot dusverre is zo’n 15,1 procent van de gebieden op vasteland en 7,9 procent  van de zeeën beschermd, volgens een overzicht van het UN Environment World Conservation Monitoring Centre. Maar de Braziliaanse Amazone wordt bijvoorbeeld opnieuw bedreigd door de economische ontwikkeling en veel visbestanden zijn in gevaar.

Moedig handelen

Op het land behoren het verlies van habitat, overexploitatie, vervuiling, klimaatverandering en invasieve soorten tot bedreigingen voor allerlei soorten, van giraffen tot kevers. Overbevissing, plasticvervuiling en verzuring door CO2-uitstoot ondermijnen het leven in de zeeën.

‘De mensheid bevindt zich op de rand van onomkeerbaar verlies van biodiversiteit en een klimaatcrisis die de toekomst voor onze kleinkinderen en toekomstige generaties in gevaar brengt’, schrijven de voormalige ministers. ‘De wereld moet moedig handelen, en nu handelen.’

In documenten die vorige maand door het VN-Verdrag inzake Biologische Diversiteit zijn vrijgegeven, wordt voorgesteld om ‘ten minste [30 procent] van land- en zeegebieden te beschermen met ten minste [10 procent] onder strikte bescherming’ tegen 2030.

De haakjes geven aan dat de cijfers nog niet zijn overeengekomen.

Huiveringwekkend

‘Het is goed nieuws dat biodiversiteit meer aandacht krijgt,” zei Alex Rogers, hoogleraar Conservatiebiologie aan de Universiteit van Oxford. “Het verlies aan biodiversiteit is huiveringwekkend.’ Maar Rogers waarschuwt ook dat de regeringsdefinities van beschermde gebieden, inclusief de VN-doelen voor 2020, vaak vaag zijn met achterpoortjes waardoor schadelijke activiteiten mogelijk blijven, zoals ontbossing, wegenbouw, jagen en vissen.

Onlangs werkte hij mee aan een nog te publiceren wetenschappelijk rapport voor de regering van de Britse premier Boris Johnson, waarin de aanbeveling staat om 30 tot 40 procent van de oceanen te beschermen.

Het zei ook dat het visserijbeleid, zoals het vaststellen van vangstquota, moet proberen de bredere risico’s voor de biodiversiteit te beoordelen. Het vangen van te veel haring kan bijvoorbeeld de hoeveelheid voedsel ondermijnen die beschikbaar is voor roofdieren zoals zeevogels of tonijn, die zich ook met de vis voeden.

Bron: Climate Home News

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.