Madrid kiest (opnieuw) voor 100 procent hernieuwbaar

Spanje kondigt klimaatnoodtoestand af

CC0 door Narcisa Aciko op Pexels

Spanje kiest voor 100 procent hernieuwbare energie tegen 2050. (Foto: Zahara de los Atunes, Spanje)

De nieuwe Spaanse regering onder leiding van de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez (PSOE) riep eerder deze week de klimaatnoodtoestand uit. De regering beloofde binnen de eerste 100 dagen met een wetsontwerp naar buiten te komen over de transitie naar hernieuwbare energie.

De sociaaldemocratische partij PSOE en de linkse coalitie Unidas Podemos vormen samen de minderheidsregering die op 13 januari 2020 aantrad. Deze nieuwe Spaanse regering geeft met de klimaatnoodtoestand aan dat de opwarming van de aarde kritiek is en dat er dringend maatregelen getroffen moeten worden.

Noodtoestand

De regering wil de uitstoot van broeikasgassen verminderen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarom stelt het Spaanse regeerakkoord dat tegen 2040 tussen 85 en 95 procent van de verbruikte energie hernieuwbaar moet zijn. Tien jaar later moet het 100 procent zijn.

De Spaanse regering is niet de eerste nationale of internationale instelling die de klimaatnoodtoestand uitroept. Als eerste, in 2016, kondigde het Australisch lokaal bestuursgebied Darebin City de klimaatnoodtoestand af in de staat Victoria. Daarna volgden andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Oostenrijk, Frankrijk en Canada.

Ook het Europees Parlement kondigde op 28 november 2019 de noodtoestand af op Europees niveau, als symbolisch gebaar om nationale overheden aan te sporen actie voor het klimaat te ondernemen. In Spanje riep de gemeenteraad van de stad Barcelona eerder deze maand de klimaatnoodtoestand uit.

Mislukte poging

Sánchez werd al eerder premier, in juni 2018. Hij verving toen de conservatieve premier Rajoy, die afgezet werd door een motie van wantrouwen naar aanleiding van een corruptiezaak. Toen al had de nieuwe premier Sánchez ambitieuze klimaatplannen. Zo stelde hij een minister van Ecologische Transitie aan, Teresa Ribera. Ook lanceerde zijn regering een wetsvoorstel om tegen 2050 alle elektriciteit in Spanje uit hernieuwbare energie te halen.

Maar de regering-Sánchez had toen niet genoeg tijd om een concrete klimaatveranderingswet over CO2-uitstoot te laten goedkeuren in het parlement, want in maart 2019 kwam er vervroegd een einde aan haar regeerperiode. Premier Sánchez ontbond zelf zijn regering omdat de oppositie in het parlement weigerde het overheidsbudget goed te keuren.

Wat is klimaatneutraal?
Klimaatneutraliteit betekent dat er een evenwicht is tussen de uitstoot en de opname van broeikasgassen.

In november nam het Europees Parlement een resolutie aan om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Zo hoopt het de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C.

Twee verkiezingen

Er kwamen vervroegde algemene verkiezingen op 28 april 2019. De sociaaldemocratische partij PSOE van Sánchez won, maar het lukte Sánchez niet om een regering samen te stellen die goedgekeurd werd door het parlement. Daarom organiseerden de Spanjaarden op 10 november opnieuw verkiezingen.

Ook deze keer kwam de PSOE er als grootste partij uit, maar een regering vormen bleef moeilijk. In de tussentijd was er een regering in lopende zaken en bleef Sánchez interim-premier.

Uiteindelijk slaagden de sociaaldemocratische partij PSOE en de linkse coalitie Unidas Podemos erin om een akkoord te sluiten. Zo heeft Spanje voor het eerst in meer dan 40 jaar een coalitieregering. Sinds het einde van de Franco-dictatuur in 1975 kende Spanje alleen eenpartijregeringen, die ofwel de absolute meerderheid hadden ofwel een minderheidsregering vormden.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Omdat PSOE en Unidas Podemos samen maar 155 van de 350 zetels in het Spaanse parlement bezitten, vormen zij een minderheidsregering die steun nodig heeft van andere oppositiepartijen in het parlement. Die steun vonden ze bij regionale partijen, zoals de Catalaanse separatisten.

Prioriteit

Bij gebrek aan regering zag Spanje ook in 2019 geen concrete klimaatmaatregelen doorgevoerd worden. Voor Sánchez en zijn partij PSOE werd een sociale en duurzame economie daarom een kernpunt van hun verkiezingsprogramma. Ook voor Unidas Podemos was klimaat een prioriteit, wat maakt dat de kersverse regering onder leiding van deze twee partijen nu die klimaatnoodtoestand afkondigt.

Toch stoten de ambitieuze plannen vandaag op scepsis, omdat het een minderheids- én coalitieregering is. Bovendien weegt ook de Spaanse auto-industrie, na Duitsland de tweede grootste in Europa, zwaar door op de politiek en kan er veel tegenstand komen. Het is dus afwachten welke plannen uiteindelijk doorgevoerd zullen worden.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.