Rekrutering van kinderen jonger dan achttien jaar wordt niet meer toegestaan

Syrische militaire coalitie stopt met inzet kindsoldaten

© Geneva Call (CC BY-NC-SA 2.0)

 

De door de Verenigde Staten gesteunde Syrisch Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn met de VN overeengekomen geen kindsoldaten meer in te zetten in Oost-Syrië. Ook worden te jonge strijders ontslagen uit het leger, melden de VN.

De SDF is een alliantie van gewapende groepen, waaronder de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). Generaal Mazloum Abdi, de commandant van de SDF, tekende afgelopen weekeinde een akkoord. Dat houdt in dat rekrutering van kinderen jonger dan achttien jaar niet meer wordt toegestaan. Officieren die de regels overtreden, kunnen disciplinaire maatregelen verwachten.

De YPG staat op de “zwarte lijst” die de VN sinds 2014 jaarlijks publiceren. De meest recente jaarlijkse studie stelt dat er door de groep 224 minderjarigen werden gerekruteerd in 2017.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

De overeenkomst is het resultaat van maandenlange gesprekken tussen de VN en de SDF, die nu jongens en meisjes in de troepen moet opsporen en terugsturen naar hun familie.

Chaotische burgeroorlog

Virginia Gamba, de speciale VN-vertegenwoordiger voor Kinderen en Gewapende Conflicten, zegt dat de situatie van kinderen in Syrië een van de “meest dringende kwesties” op haar agenda is. In 2017, zegt ze, werden 6000 schendingen van de rechten van kinderen door de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad vastgesteld.

Het lappendeken van rebellen, terroristen en andere gewapende milities was goed voor 15.000 gevallen van kinderrechtenschendingen

Het lappendeken van rebellen, terroristen en andere gewapende milities die actief zijn in de chaotische burgeroorlog in Syrië was echter goed voor 15.000 gevallen van kinderrechtenschendingen. Die varieerden van rekrutering tot verkrachting, moord, verminking en het bombarderen van scholen.

Niet alleen de YPG stond de afgelopen jaren op de zwarte lijst, ook Syrische overheidstroepen, het Vrije Syrische Leger, de Islamitische Staat (IS), en de islamistische groepen Ahrar al-Sham, Jaish al-Islam en Tahrir al-Sham zijn daar te vinden. De laatste groep is ontstaan uit het voormalige al-Nusra Front.

Zodra de SDG alle kindsoldaten heeft vrijgelaten en voldaan heeft aan de voorwaarden van de VN, volgt verwijdering van de zwarte lijst. Dat gebeurde eerder ook met milities in Congo, Tsjaad en Ivoorkust.

De SDF heeft het deel van Syrië in handen ten oosten van de rivier Eufraat. IS werd daar in de afgelopen jaren teruggedrongen en in maart van dit jaar verslagen in het laatste bolwerk in Baghouz, bij de Iraakse grens.

De steun van Washington aan de SDF wordt gezien als problematisch. Turkije ziet de door Koerden geleide coalitie als een tak van de Koerdische Arbeiderspartij, die in Turkije bestempeld wordt als terroristische organisatie.

Geweld in Idlib

Kinderen zijn het slachtoffer van een recente geweldopleving in de Syrische provincie Idlib, het laatste nog overgebleven bastion van Syrische rebellen. De wankele wapenstilstand die Rusland en Turkije bereikten in Syrië, houdt daar geen stand. De christelijke hulporganisatie World Vision meldde eerder deze week in een verklaring dat zich onder de 330.000 mensen die het conflict in het noordwesten ontvlucht zijn, duizenden zwangere vrouwen, kwetsbare baby’s en jonge kinderen bevinden.

“Het is moeilijk om je voor te stellen tot welke trauma’s, stress en fysieke tol deze vlucht voor luchtaanvallen en bommen leiden bij gezinnen uit Idlib”, zegt Mays Nawayseh, hulpverlener bij World Vision. “En voor zwangere vrouwen en vrouwen met baby’s en jonge kinderen is het nog erger.”

De oorlog in Syrië duurt al negen jaar. Het conflict kostte het leven aan honderdduizenden mensen en joeg miljoenen mensen op de vlucht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.