Topambtenaren Colombiaanse inlichtingendienst veroordeeld

Vanmorgen 30 april  heeft het Colombiaanse Hooggerechtshof twee topverantwoordelijken van de vroegere Colombiaanse Inlichtingendienst veroordeeld voor illegale praktijken van spionage, vervolging en intimidatie. Deze veroordeling is goed nieuws voor de vijf ngo’s die in België ook slachtoffer werden van zulke praktijken en een aanklacht hebben lopen. 

  • Globovisión (CC BY-NC 2.0) Leden van het DAS aan het werk in 2010. Globovisión (CC BY-NC 2.0)
  • Politécnico Grancolombiano Departamento de Comunicaciones (CC BY-NC 2.0) Gewezen president Álvaro Uribe Vélez. Politécnico Grancolombiano Departamento de Comunicaciones (CC BY-NC 2.0)

María del Pilar Hurtado, oud-directeur van de vroegere Colombiaanse inlichtingendienst DAS en Bernardo Moreno, toen secretaris van gewezen president Uribe werden veroordeeld voor respectievelijk veertien jaar gevangenisstraf en acht jaar huisarrest.

Maria del Pilar Hurtado was degene die de opdrachten toewees en de informatie verzamelde in dienst van toenmalig president Uribe.

Moreno was zijn secretaris die de hele tijd stilzwijgend heeft ingestemd met de handelwijzen van de president.

De milde uitspraak voor Moreno heeft alles te maken met het feit dat hij zijn volledige medewerking heeft verleend aan het gerechtelijk onderzoek, terwijl Hurtado de vlucht nam naar Panama. 

De twee topverantwoordelijken vervoegen de groeiende rij van gewezen medewerkers van Alvaro Uribe Vélez die veroordeeld worden voor ongeoorloofde praktijken.

De vroegere onderdirecteur van de DAS Fernando Tabares was de eerste hoge functionaris die in 2010 voor gelijkaardige feiten door het Colombiaanse gerecht werd veroordeeld tot 8 jaar gevangenis. De gewezen directeur van de Das, Jorge Noguera, werd in 2011 veroordeeld tot 25 jaar. In totaal zijn er nu acht naaste medewerkers van Uribe door het gerecht veroordeeld.

Politécnico Grancolombiano Departamento de Comunicaciones (CC BY-NC 2.0)

Gewezen president Álvaro Uribe Vélez.

Operatie Intimidatie 

De rechtszaken tegen de voormalige DAS-functionarissen bewijzen dat de beschuldigden deel uitmaakten van een strategie van intimidatie en vervolging tegen oppositieleden, magistraten, journalisten en mensenrechtenactivisten, uitgewerkt vanuit de hoogste rangen binnen de toenmalige regering van Alvaro Uribe.

Uribe was president van 2002 tot 2010 en liet zich onderscheiden door zijn harde optreden tegen de FARC-guerrilla en zijn politiek van Democratische Veiligheid.

Momenteel is hij senator en kijkt hij gecrispeerd toe op de vredesbesprekingen tussen de regering en de FARC-rebellen. Uribe is altijd een expliciet tegenstander geweest van onderhandelingen met de guerrilla.

Volgens de ex-president is in de hele rist onderzoeken het gerecht de grote overtreder.

Vorige week nog reageerde hij bijzonder heftig op de veroordeling van twee van zijn gewezen ministers, Sabas Pretelt en Diego Palacio, die beschuldigd werden van corruptie bij de vorige presidentsverkiezingen. Uribe beschuldigde de rechters ervan de wet te overtreden en banden te hebben met de drugshandel.

Operatie Europa

De criminele activiteiten van Uribe’s DAS beperkten zich niet tot Colombia. Er was ook een onderdeel Operación Europa dat mensenrechtenactivisten en NGO’s in Europa viseerde. Ruim vijf jaar geleden kwam aan het licht dat de Colombiaanse inlichtingendienst ook actief was in het Europese Parlement, om op die manier informatie in te winnen om beleidsbeslissingen in de onderhandelingen tussen Europa en Colombia te beïnvloeden. Vijf NGO’s en enkele particuliere personen werden het slachtoffer van lastercampagnes en intimidaties en dienden hierover een klacht in. 

Germán Villalba Chávez, voormalig hoofd van één van de onderafdelingen van de DAS, bekende dat er zo’n spionagenetwerk in Europa actief was. In 2011 werd hij daar ook voor veroordeeld.

Broederlijk Delen, CNCD, Oxfam Solidariteit, OIDHACO en FIDH verwelkomen de veroordeling door het Colombiaanse Hooggerechtshof omdat dit hen extra argumenten kan geven in het gerechtelijk onderzoek dat er over hun aanklacht loopt. 

De Belgische onderzoeksrechter belast met de zaak vroeg in 2011 toestemming voor een rogatoire commissie bij het Colombiaanse Openbaar Ministerie. Deze vraag bleef voorlopig zonder gevolg. Hopelijk kan de uitspraak van vandaag de toezegging voor zo’n rogatoire commissie bespoedigen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.