VN beperken voedselrantsoen vluchtelingen in Kenia met 30 procent

Uit geldgebrek hebben de Verenigde Naties het voedselrantsoen van 420.000 vluchtelingen in het noorden van Kenia met 30 procent verminderd. Er is bijna 30 miljoen dollar nodig om de hulp weer op peil te brengen.

Department of Foreign Affairs and Trade (CC BY 2.0)

Voedselbedeling in Dabaab

‘Er is een kritiek gebrek aan geld. Daardoor moeten we de rantsoenen weer verlagen, slechts zes maanden nadat we de volledige rantsoenen hervat hadden’, zegt Annalisa Conte van het Wereldvoedselprogramma (WFP).

Vluchtelingen in de opvangkampen Dadaab en Kakuma krijgen nu in de meeste gevallen 70 procent van hun gebruikelijke rantsoen. De voedselhulp van het WFP bestaat uit een combinatie van droog voedsel – inclusief granen, olie en verrijkt meel – en contant geld dat per mobiele telefoon wordt overgemaakt. Met dat geld kunnen vluchtelingen eten kopen van lokale handelaren.

De cash transfers blijven in stand, zegt het WFP, maar er wordt daarnaast alleen nog verrijkt meel verstrekt aan zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.

Kwetsbare groepen

‘We streven ernaar de voedingswaarde voor kwetsbare groepen op peil te houden en doen een beroep op alle partijen om een einde te maken aan conflicten en een situatie te creëren waarin de vluchtelingen weer veilig thuis kunnen leven’, zegt Conte.

‘Het verlagen van de rantsoenen is een laatste uitweg.’

Kinderen in de schoolgaande leeftijd krijgen op school extra voedsel, zodat ze zich kunnen concentreren en om ouders te motiveren hun kinderen naar school te sturen. Voorlopig kan het WFP deze vangnetten in stand houden.

‘Het verlagen van de rantsoenen is een laatste uitweg en we hopen dat het een tijdelijke maatregel is. We blijven een beroep doen op de internationale gemeenschap om bij te springen’, zegt Conte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.