WHO pleit voor “gezonder vergaderen”

Patricia van Casteren (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Vergaderen is vaak een ongezonde bezigheid, constateert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zij komt daarom met een gids voor “gezonder en duurzamer” vergaderen. Dat kan onder meer door beweegpauzes in te lassen en koekjes te vervangen door fruit of groentensnacks.

“Vergaderingen gezonder maken hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. En ze worden er vaak leuker van”, zegt João Breda, hoofd van het Europese Bureau voor Preventie en Controle van Niet-Overdraagbare Ziekten van de WHO. De gids werd in eerste instantie ontwikkeld voor de WHO zelf, maar is nu beschikbaar voor iedereen.

Tijdens vergaderingen zitten de deelnemers doorgaans en is sprake van weinig fysieke activiteit, beperkte frisse lucht en consumptie van voedsel met veel suiker en vet, zoals koekjes en andere snacks. Daarnaast worden er vaak wegwerpitems uitgedeeld of wordt gebruik gemaakt van plastic bestek, wat een onnodige milieu-impact heeft.

Betere concentratie

De gids richt zich op vier gebieden: een gezond dieet, fysieke activiteit, een rookvrije omgeving en duurzaamheid. Hij geeft concrete suggesties om vergaderingen gezonder en duurzamer te maken, zoals het op tafel zetten van vers fruit en groentensnacks, het verkleinen van de porties om voedselverspilling te voorkomen, gebruik van volkorenproducten, het vervangen van suikerhoudende dranken door water en het inlassen van voldoende tijd voor beweging.

“Deelnemers zijn soms verrast als middenin een formele vergadering gevraagd wordt om even wat aan lichaamsbeweging te doen”, zeg woordvoerder Tina Kiaer van de WHO Europa. “Maar we krijgen veel positieve reacties op die pauzes. Mensen krijgen er nieuwe energie van en kunnen zich daarna beter concentreren op de vergadering.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.