Zware straffen voor kopstukken Hirak

Zal de bom ontploffen in Marokko?

© Yassin Akouh

 

Dinsdagavond zijn de kopstukken van de Riffijnse protestbeweging Hirak Al Chaabi (Beweging van het Volk) in Casablanca veroordeeld tot straffen van één tot twintig jaar. Ze zitten ondertussen al één jaar in hechtenis. Veel families waren niet aanwezig omdat het vonnis pas laat in de avond werd uitgesproken. De afstand om van Al Hoceima naar Casablanca te gaan is 700 kilometer.

Waarom veroordeeld?

In de Oukacha gevangenis in Casablanca zitten maar liefst rond de 50 activisten die zijn opgepakt voor hun deelname aan de volksbeweging in de Rif, de streek in het noorden van Marokko. Die beweging ontstond in oktober 2016 na de dood van visverkoper Mohcine Fikri in de stad Al Hoceima. De dood van Fikri was de druppel die de emmer deed overlopen. Mensen kwamen massaal de straat op en eisten een menswaardig bestaan. Ze willen een toekomst opbouwen in hun eigen land en niet illegaal de oversteek naar Europa maken. De activisten worden veroordeeld voor onder andere het in gevaar brengen van staatsveiligheid.

De uitspraak valt op een bizar moment, juist na de goede wedstrijd van Marokko tegen Spanje op het WK voetbal. Een tijd waarin de Marokkanen euforisch zijn. Sommige vragen zich daarom af of dit opzettelijk is gedaan om opstanden te vermijden.

Uit liefde voor het land

Zoals viel te verwachten krijgt protestleider Nasser Zafzafi de zwaarste straf. Hij moet 20 jaar de cel in. Drie anderen, waaronder Nabil Ahamjik, de rechterhand van Zafzafi, krijgen dezelfde straf. De andere activisten krijgen een straf tussen de één en vijftien jaar. Sommigen krijgen er nog een geldboete van een paar honderd euro  bovenop. Een aantal activisten hadden al vanaf het begin van de opstand het gevoel dat ze opgepakt gingen worden.

De journalist Mohamed El Asrihi - veroordeeld tot vijf jaar - zei op Facebook voor zijn arrestatie: ‘Wat ik nu doe, zal tot mijn gevangenschap leiden, omdat wij in een land leven waar degenen die liefde voor hun land voelen, gearresteerd worden.’

© Yassin Akouh

 

Meer vluchtelingen?

Boosheid onder de mensen zorgt voor heftige gesprekken en emoties die oplopen. De mensen begeven zich op de straten en het ziet er naar uit dat de protesten opnieuw zullen toenemen. Zowel de diaspora in Europa als de Riffijnen in Marokko zien dit als een aanslag op hun identiteit. Zorgt dit voor alleen meer vluchtelingen, of richt de woede zich naar de staat?

Ook in België zijn de Riffijnen ontevreden: ‘Ik betreur dat de ingeslagen weg van Marokko naar meer openheid bruusk wordt verstoord door een ongeziene onderdrukking van een legitieme sociale volksbeweging’, vertelt Antwerps opiniemaker Khalid El Jafoufi.

 

© 2018 – StampMedia – Yassin Akouh

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.