Dagelijkse updates over leven in ebolagebied

Hoe de ebola-epidemie in Noord-Kivu niet onder controle geraakt

© Ivan Godfroid

Aangiftenummers voor verdachte gevallen worden overal geafficheerd

Sinds het oorspronkelijke blogartikel van 3 augustus 2018 verschijnt hier elke dag een update over de ebola-uitbraak in Noord-Kivu, Congo. De jongste update staat bovenaan.

UPDATE 8 december 2018

De slordigheden die werden gevonden in het bijhouden van de statistieken worden beetje bij beetje opgelost. Dat geeft wel ineens onverwachte sprongen in de cijfers. Ook al worden er slechts 4 nieuwe gevallen en 4 overlijdens gemeld, springt het aantal besmettingen ineens naar 489. Het dodental klimt naar 280.

Het ministerie van gezondheid maakt nieuwe digitale berichten in de hoop dat deze zich wijd zouden verspreiden op internet, maar ik zie ze enkel voorbijkomen op de accounts van het ministerie zelf en van de internationale hulpverleners.

De kiescampagne zal ongetwijfeld de aandacht van de bevolking voor het ebolavirus verslappen. Het risico op massaal protest als de uitslag niet beantwoordt aan de verwachtingen van het volk zal samenvallen met een cruciale fase in de ebolabestrijding en nieuwe vormen van onveiligheid zullen het weerwerk bemoeilijken. De combinatie van alle factoren dreigt te culmineren in een gevreesde doorbraak van een magnitude die we in Congo nog niet eerder hebben gezien. De hele wereld houdt de adem in (terwijl er eigenlijk nog weinig aandacht wordt besteed aan ebola in Congo in de media). De stilte voor de storm.

UPDATE 7 december 2018

De verschillen tussen mannen en vrouwen blijven opmerkelijk: 62% van alle ebolagevallen zijn vrouwelijk. Dat heeft natuurlijk alles te maken met hun eerstelijnsrol in ziekteverzorging. Minstens 18 vrouwen waren zwanger op het moment van besmetting. Daarom dat steeds luidere stemmen opgaan om zwangere vrouwen toch op te nemen in de doelgroepen voor vaccinaties, ook al zijn de vaccins nog onvoldoende getest. De vrouwen zelf vragen daarom: “Geef ons dan tenminste zelf de keuze. Nu worden we gewoon de dood ingestuurd.”

Bij zuigelingen liggen de cijfers anders: 27 gevallen zijn jonger dan één jaar en 9 onder hen zelfs jonger dan één maand. Onder hen zijn 70% jongens en hun sterftegraad ligt op 78%. Kinderen jonger dan 15 jaar vormen 24% van de gevallen.

De cijfers van 6 december geven nog geen hoop op verbetering: met 6 nieuwe gevallen komen we uit op 477 besmettingen waarvan 275 zijn gestorven en 151 genezen. Het aantal verdachte gevallen in onderzoek blijft schommelen rond de honderd, wat het risico op hoge besmettingscijfers de dag erop blijft bevestigen.

UPDATE 6 december 2018

Het nieuws uit Oost-Congo wordt er niet beter op. In Mayangose, een dorp in het oosten van Beni, zijn vanochtend opnieuw 12 mensen vermoord door de machete-terroristen die door de regering steevast ‘vermoedelijke ADF-rebellen’ worden genoemd. Het is beslist geen toeval dat die aanval er kwam de ochtend na de doortocht van presidentskandidaat Fayulu. Telkens na de twee bezoeken van president Kabila aan Beni in het verleden vond een nieuwe aanval plaats. Daarmee geven de aanvallers een duidelijk signaal: “ongeacht wie in Congo aan de macht komt, wij eisen dit stuk van Congo op voor onze toekomst”.

Tegelijk is het ook een opgestoken middelvinger aan het adres van het leger en MONUSCO. Op 13 november hebben die de gemeenschappelijke operatie “Usalama” gelanceerd met als doel het vernietigen van de uitvalsbasissen van de vermeende ADF-rebellen. Het leger had zich nog zo op de borst geklopt dat ze de controle hadden veroverd op de dorpen Kididiwe en Mayangose, en uitgerekend daar slagen ze er op 6 december niet eens in om de lichamen te gaan ophalen van de nieuwe burgerslachtoffers: van de 12 lichamen hebben ze er maar twee naar het dodenhuis van Beni kunnen overbrengen. Bij hun andere pogingen werd hen dat verhinderd door het verzet van de moordenaars. Wat een afgang voor de beide legers!

Het virus lijkt zijn natuurlijke bondgenoot te vieren met een nieuwe piek in het aantal nieuwe bevestigde besmettingen: zomaar even dertien op een dag. Het is nog maar de tweede keer sinds het begin van de uitbraak dat zulke hoge score wordt gehaald. Daarmee staan de cijfers nu op 471 besmettingen waarvan er 273 zijn gestorven en 149 genezen.

Opmerkelijk is ook dat in totaal al 44 gezondheidswerkers zijn besmet geraakt (9% van het totaal aantal gevallen), waarvan er 12 zijn gestorven. Zij hebben die nosocomiale besmetting opgelopen in een of andere vorm van gezondheidscentrum, met inbegrip van die van de traditionele geneeskunde. Daarom worden er nieuwe inspanningen geleverd om deze beroepsmensen beter te vormen over de symptomen, risico’s en preventie van ebola.

UPDATE 5 december 2018

Presidentskandidaat Martin Fayulu is vandaag zijn kiescampagne begonnen in Beni, 19 dagen voor de afspraak met de kiezer. Daarmee geeft hij een heel krachtig signaal dat het lot van de mensen van Noord-Kivu hem nauw aan het hart ligt en hij vastbesloten is iets te doen aan de permanente staat van onveiligheid die wordt gecreëerd door de vermeende ADF-rebellen en door de vele maimai-groepen. Hij belooft dat zijn eerste bestuursdaad erin zal bestaan de generale staf van het kamp Kokolo in Kinshasa over te brengen naar Beni om de onveiligheid aan de wortel aan te pakken. Tegelijk hoopt hij zo de condities te creëren om ebola compleet te neutraliseren.

De bevolking reageert enthousiast, met inbegrip van minderheidsgroepen als de pygmeeën en ze laten er geen twijfel over bestaan dat Fayulu, le soldat du peuple, de volle steun krijgt van een grote meerderheid van kiezers. Dat zal morgen ook blijken wanneer hij Butembo aandoet. Vandaag al stonden duizenden mensen hem op te wachten in het stadscentrum, maar door tracassseries van de overheidsdiensten in Goma, waar hij een tussenlanding moest maken, had hij vele uren verloren en kon hij pas kort voor zonsondergang Beni bereiken. Hij wil de Bubolezen graag bij klaarlichte dag gaan toespreken en dus is zijn meeting met een dag uitgesteld.

Misnoegd hebben de mensen van Butembo de verkiezingsaffiches afgescheurd van de burgemeester en van ongelukskandidaat nummer 13 Emmanuel Shadary, de door Kabila persoonlijk gekozen opvolger, allebei kandidaat op de lijst van de FCC, Front Commun pour le Congo, maar intussen al omgedoopt tot Fosses Communes du Congo (Shadary was minister van binnenlandse zaken toen in de Kasaïs honderden mensen zijn vermoord door het leger en in massagraven zijn beland).

Sommige waarnemers vragen zich af of de grote volkstoeloop bij de campagnes geen verhoogd risico inhoudt voor de verspreiding van het ebolavirus. Als je ziet hoe mensen kettingen maken door elkaar de hand te geven om zo hun kandidaten te beschermen terwijl ze door de straten lopen, is dat risico heel reëel, als ze niet heel consequent de handen wassen. Daarvan zullen de gevolgen dan duidelijk af te lezen zijn in de evolutie van de statistieken, nog vóór de verkiezingsdag van 23 december.

De cijfers van gisteren, vandaag bekend gemaakt: er zijn vijf nieuwe bevestigde gevallen, waarvan weer één in Mabalako, de oorspronkelijke uitbraakzone die intussen nochtans ebolavrij werd bevonden en één meer in Komanda, de nieuwe uitbraakzone van de voorbije dagen. Dit is zeker geen gunstige evolutie. Op 458 besmettingen tellen we nu 271 doden. Goed nieuws is dat de vaccinatieteams de kaap van 40.000 inentingen in Congo hebben gerond. Dat de Oegandese minister van gezondheid vandaag naar Goma is gereisd voor een werkvergadering met haar Congolese evenknie toont duidelijk aan dat de vrees voor een regionale doorbraak nog altijd heel reëel blijft.

Op het naambordje van de Congolese minister stond de titel SEM, wat betekent Son Excellence le Ministre. In de Oegandese pers denken nu alle journalisten dat Sem de voornaam van de minister is.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

DRC Minister Dr. Ilunga met zijn Oegandese ambtsgenote Dr. Aceng

UPDATE 4 december 2018

In Komanda is er duidelijk een nieuwe haard uitgebroken, anderhalf uur ten noorden van Beni. Alle zes nieuwe gevallen aldaar houden verband met een bevestigd ebolaslachtoffer dat vorige week in Beni is gestorven. Dat geeft de cijfers wel weer een nieuwe sprong voorwaarts. Met in totaal negen nieuwe gevallen, acht nieuwe doden en vier nieuwe genezingen tellen we op 453 gevallen nu 268 doden en 144 genezingen.

Het ministerie van Gezondheid put zich uit in het bedenken van acties die de jongeren aantrekken en hen kunnen overtuigen om mee te werken aan ebolabestrijding. Nu proberen ze het met een voetbaltornooi. Twee weken lang zullen 21 ploegen van Butembo en 26 van Beni strijden om de Beker van de Hoop, met een finale op 18 december.

UPDATE 3 december 2018

De angst zit er goed is dat het ebolavirus verder zou doorstoten naar het zuiden. Een collega werd vandaag toegang tot Rwanda ontzegd in Goma omdat hij uit Butembo komt. Zijn argument dat hij werd gevaccineerd maakte zijn geval nog erger, want dan moest hij beslist in aanraking zijn geweest met een zieke. Nochtans is het belemmeren van de mobiliteit in strijd met het voorschrift van de Wereldgezondheidsorganisatie, maar daar trekt de Rwandese migratiedienst zich blijkbaar niets van aan. Voor mijn collega viel zijn regionale uitwisselingsreis in het water.

Diezelfde WGO maakt zich anders wel zorgen om de geringe beschikbaarheid van het ebolavaccin. In totaal werden tot nu toe 42.000 vaccins toegekend, en de aanmaker van het vaccin, het Amerikaanse bedrijf Merck, heeft er zich toe verbonden om een wereldvoorraad van 300.000 vaccins aan te leggen. Het basisidee hierachter is het toepassen van ringvaccinaties, waarbij enkel mensen die in aanraking kwamen met zieken worden gevaccineerd.  Maar in gevallen van onveiligheid door terroristenaanvallen of van grote doorbraak van het virus kan het verstandiger zijn om systematisch de hele bevolking te vaccineren. En dan sta je met die wereldvoorraad dus nergens meer. Beni en Butembo samen hebben al 1,2 miljoen inwoners, dus vier keer zoveel als die voorraad. Doe daar nog eens Goma bij met nog een miljoen inwoners, of een doorbraak naar het dichtbevolkte Rwanda met 12 miljoen mensen, en de cijfers van de West-Afrikaanse uitbraak zullen verbleken bij de ravage die het virus hier zou aanrichten.

Merck heeft laten weten dat het hele productieproces zowat een jaar vergt. Ze hebben al wel wat voorraad dat nog in bulkverpakking zit, maar het omzetten van de bulkvoorraad naar injectieflacons alleen al duurt 4 tot 5 maanden. De komende weken zullen dus erg spannend blijven.

De cijfers van vandaag tonen nog geen afvlakking, maar gelukkig ook geen fellere stijging: met vier nieuwe bevestigde gevallen en vijf nieuwe overlijdens telden we gisteravond 260 doden op 444 besmettingen en een sterftecijfer dat rond de 58% blijft hangen.

UPDATE 2 december 2018

Reuters heeft een interessante pagina aangemaakt met grafische voorstellingen van het voorkomen en belang van ebola in Afrika. Hopelijk gaan die leugenverspreiders daar ook eens kijken naar de echte oorzaken van de epidemie. Misschien kan er zelfs in de koloniale archieven worden gezocht naar sporen van die ziekte die toen nog onbekend was maar ongetwijfeld ook al op kleinere schaal moet zijn voorgekomen.

Ian Mackay, een viroloog uit Australië, heeft een vergelijking gemaakt tussen de eerste vier maanden van de laatste vijf ebola-uitbraken, waaronder ook de uitbraak in West-Afrika in 2014, en dat levert dit interessante beeld op:

Het lijkt erop of de labo’s in West-Afrika niet optimaal werkten en niet systematisch alle dagen onderzoek konden doen op stalen, maar als je de trapvormige aangroei van de groene curve wegdenkt en naar de tendens kijkt, dan zie je wel dat de aangroeitendens toen hoger lag dan in deze uitbraak (blauwe curve).

Dat heeft dan weer ongetwijfeld alles te maken met het bestaan van een efficiënt vaccin nu, dat trouwens ook in de vorige uitbraak in de DRC werd gebruikt en daar op korte tijd de epidemie kon stopzetten. Dat dit nu niet is gebeurd heeft dus alles te maken met de grotere bevolkingsdichtheid, de argwaan van de bevolking en de niet aflatende aanvallen van de machete-terroristen. Het is uitkijken naar het afvlakken van het aantal besmettingen, maar dat zal niet voor meteen zijn: opnieuw zijn er zes nieuwe gevallen vastgesteld gisteren en het verspreidingsgebied wordt weer wat breder dan de twee steden Beni en Butembo. Met 255 doden op 440 besmettingen is er voorlopig geen beterschap in zicht.

UPDATE 1 december 2018

Vandaag begint de vijfde maand van de ebola-uitbraak in Noord-Kivu. Met het gamma aan genees- en preventiemiddelen waar de minister van Gezondheid gisteren naar verwees, zou deze uitbraak intussen al onder controle moeten zijn. Maar de niet-aflatende reeks terroristische aanvallen op Beni en de aanhoudende weerstand van de bevolking hebben ervoor gezorgd dat er in oktober een doorbraak is gekomen die tot de dag van vandaag voortduurt, zoals blijkt uit deze grafiek die het aantal dagelijks gerapporteerde besmettingen weergeeft.

© @HelenBranswell

 

Waarnemers vrezen dat de spanningen die de verkiezingen van 23 december zullen voorafgaan en opvolgen opnieuw tot ongecontroleerde verspreiding van het virus zullen leiden.

Er gaan steeds meer stemmen om Amerikaanse experts terug te roepen naar Oost-Congo. Sinds de aanvallen op Beni kregen ze verblijfsverbod in Oost-Congo en ondersteunen ze de anti-ebola strijd nu vanop afstand. Maar hun specifieke deskundigheid kan daardoor te weinig worden gevaloriseerd.

Net op dat moment gaan er berichten rond dat Amerikanen in Kinshasa het doelwit kunnen vormen van terroristische aanslagen, zelfs in die mate dat vorige maandag de ambassade is dicht gebleven. Het lijkt erop dat sommigen niet wensen dat de Amerikaanse deskundigheid wordt ingezet, alsof ze verkiezen dat ebola langer kan woekeren.

En dan heb je die anderen die de VS er blijven van beschuldigen het ebolavirus te hebben ontwikkeld en verspreid om de bevolking van Afrika te decimeren, om controle over de grondstoffen te krijgen en om zich te verrijken aan de massale aanmaak van vaccins. Vlaams-Ghanees journalist Joel Savage houdt die stelling zonder verpinken vol in zijn artikelenreeks in de Ghanese pers.

Wie zich daar allemaal niets van aantrekt is het ebolavirus. Met 6 nieuwe bevestigde gevallen gisteren, vier doden en zeven genezingen staat de teller op 252 doden en 138 genezingen op 434 besmettingen.

UPDATE 30 november 2018

UPDATE 29 november 2018

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar met vier nieuwe gevallen erbij is het dan zover: met zijn 426 besmettingen is de ebola-uitbraak van Noord-Kivu de tweede grootste uit de geschiedenis van de mensheid geworden, en laat de uitbraak in Oeganda van het jaar 2000 met 425 besmettingen achter zich op de derde plaats. In Congo woekert het virus genadeloos verder.

Het blijft een schrikidee dat de uitbraak allures aanneemt die West-Afrika met zijn 28.800 ebolazieken en ongeveer 11.300 slachtoffers van 2014-16 zou overtreffen, maar in de urbane context van Butembo, een stad van naar schatting 800.000 inwoners, zou dat wel degelijk perfect mogelijk zijn.

Geen wonder dat nu beroep wordt gedaan op mensen van alle mogelijke wandel en handel om de oproep tot solidariteit in de bestrijding van het virus te herhalen. De vrouwenbeweging van de stad riep er zelfs de boerinnen van de koffie-coöperaties bij om eensgezind van de daken te schreeuwen dat ebola echt bestaat en een reële bedreiging vormt voor het voortbestaan van de stad.

© Shakes Sivasingana

De vrouwen van Kawa Kabuya roepen mee op tot solidariteit in de strijd tegen ebola

Als over enkele weken de verkiezingen worden georganiseerd, zullen de stemhokjes en de stemcomputers dan geen uitgelezen overdraagplaatsen worden voor het virus?, vragen de mensen zich af. Er zal in alle geval, als de verkiezingen doorgaan, voldoende materiaal moeten worden beschikbaar gemaakt om aan de ingang van elk stemlokaal de temperatuur van alle kiezers op te meten en de handen te ontsmetten.

De kans dat het verloop of de resultaten van de verkiezingen, als ze doorgaan, tot grootschalige onlusten leiden, is zeer reëel, wat ook het scenario is (nieuw uitstel, disfunctioneren van de stemcomputers, manipulatie van de uitslag, … in elk denkbaar geval is volkswoede voorspelbaar). En we weten op voorhand dat ebola daar zeer zeker weer zal van profiteren.

UPDATE 28 november 2018

Malaria heeft heel wat symptomen gemeen met ebola. Dat brengt mee dat nogal wat mensen ten onrechte worden verdacht van ebola. Meer dan de helft van de verdachte gevallen in Beni blijken enkel maar malaria te hebben.

In vergelijking met vorig jaar blijkt malaria acht keer zoveel voor te komen. Daarom besliste de overheid om een grootschalige campagne tegen malaria op te zetten, met twee doelstellingen:

Door de verdeling van met insecticide geïmpregneerde muskietennetten wil men preventief tewerk gaan. Terwijl een grootschalige behandeling van mensen die al besmet zijn met malaria de verdere verspreiding van de parasiet moet tegenhouden en mensenlevens zal redden. Tegelijk zullen ook de gezondheidscentra, en zeker de ebolabehandelingscentra waar verdachte gevallen worden geobserveerd, kunnen worden ontlast van heel wat werkdruk. De campagne mikt op een doelgroep van 450.000 inwoners.

Wetenschappers hebben een belangrijke doorbraak gerealiseerd in onderzoek naar preventie en bestrijding van ebola. Er bestaan minstens 5 soorten ebolavirussen, waarvan 4 dodelijk zijn voor de mens. Jammer genoeg zitten er grote verschillen op hun oppervlakte-antigenen (glycoproteïnen geheten): de opeenvolging van aminozuren varieert met minstens 50%, wat het moeilijk maakt om een behandeling of een vaccin te ontwikkelen dat tegen alle ebolavirussen tegelijk zou beschermen.

Nochtans wisten de wetenschappers dat er een gemeenschappelijke zwakke plek moest bestaan in de virusstructuur. Een menselijk monoklonaal antilichaam, genaamd ADI-15878, geïsoleerd uit het bloed van een overlevende van de 2013-2016 Ebola virus pandemie in West-Afrika, bleek immers effect te hebben tegen alle bekende leden van het genus Ebola. Waar dit antilichaam zich precies hecht op de oppervlakte-antigenen bleef lange tijd een raadsel. Nu is gebleken dat het antilichaam een verplaatsbaar deel van het glycoproteïne uit de weg kan duwen om zich te hechten aan een onderliggende waterafstotende plaats, die in alle ebolavirussen dezelfde is. Zowat alle andere antilichamen hechten zich op het verplaatsbare deel zelf, dat evenwel erg verschilt van soort tot soort, en daardoor niet door één antilichaam kan worden aangepakt.

© American Society for Microbiology

 

Deze ontdekking betekent een grote doorbraak in het onderzoek naar de structuur van ebolavirussen omdat het de sleutel bevat voor een algemene preventie- en bestrijdingsmethode voor alle ebolavirussen.

Vandaag wordt slechts één nieuwe besmetting in Beni gemeld. De gisteren overleden Oegandees bleek negatief te zijn voor ebola, gelukkig. Het totale aantal besmettingen staat op 422. Hopelijk is dit het begin van een afzwakking van de epidemie, maar dat zal de volgende dagen wel heel snel blijken.

UPDATE 27 november 2018

Er was paniek in Fort Portal, Oeganda, toen gisteren een zieke, verdacht van ebola, overleed in het referentiehospitaal. Volgens de patiënten duurde het lang eer het lichaam werd verwijderd en vele vrezen dat ze misschien wel kunnen besmet zijn geweest. Nochtans heeft het Oegandese ebolateam wel voorzorgen genomen en werd het lichaam snel naar Bundibugyo teruggebracht voor een waardige beveiligde begrafenis. Een staal werd opgestuurd naar een gespecialiseerd labo in Entebbe. Zoals gewoonlijk wordt het resultaat beloofd binnen de 24 u, maar bij vorige alarmtoestanden kregen we nadien niets meer te horen. Tot nu toe kon ebola worden weggehouden uit Oeganda, maar hoelang zal dit nog het geval zijn?

In Butembo organiseren de vrouwenorganisaties zich in de strijd tegen ebola. Ze zijn er zich van bewust dat ongeveer 60% van de slachtoffers vrouwelijk zijn en roepen de vrouwen op extra goed te letten op mogelijke ziektegevallen in hun directe leefomgeving. Als een zieke snel genoeg kan worden behandeld, stijgen haar overlevingskansen tot 80%. De organisatrices roepen alle vrouwen op tot een marche in Butembo morgen woensdag, ook om geweld tegen vrouwen aan te klagen.

De cijfers van gisteren die vandaag werden bekend gemaakt, melden twee nieuwe gevallen, zodat het totaalaantal besmettingen op 421 komt te staan. Het is dus niet vandaag dat deze uitbraak de tweede grootste ooit in de geschiedenis wordt, maar wellicht morgen of overmorgen.

UPDATE 26 november 2018

Meer dan ooit reden tot ongerustheid: met zeven nieuwe gevallen en vier nieuwe doden geeft het rapport van vandaag aan dat de situatie van gisteren zondag ongunstig blijft evolueren. Met 240 doden op 419 gevallen wordt dit morgen of overmorgen de tweede grootste uitbraak aller tijden. Dat het ver van gedaan is blijkt duidelijk uit de vaststelling dat de meerderheid van de nieuwe gevallen geen band heeft met gekende gevallen, met andere woorden dat de oorsprong van de nieuwe besmettingen niet kan worden getraceerd naar gekende besmettingen. Er zijn dus actieve besmettingshaarden die niet zijn in kaart gebracht, van waaruit nieuwe besmettingen ongecontroleerd kunnen blijven ontstaan.

Van de zeven nieuwe gevallen zijn er drie in Butembo en twee in Katwa (vlak bij Butembo): voor het eerst overstijgt het aantal nieuwe gevallen in het zuiden het aantal van Beni. Het bevolkingsaantal in Butembo ligt een stuk hoger dan in Beni, dus ook het uitbreidingspotentieel. Dit is absoluut geen goed nieuws! Het ergste moet nog komen. En de wereld, op de specialisten na, lijkt zich hiervan absoluut niet bewust te zijn. Terwijl één blik op de statistieken volstaat om vast te stellen dat ebola onverstoord verder woekert.

De kleine knik in het dodental ligt aan een correctie van een dubbeltelling.

UPDATE 25 november 2018

In Katwa, net iets buiten Butembo, heeft gisteren een bende jongeren het lichaam van een ebolaslachtoffer ontvreemd en is er mee naar Rughenda getrokken, een ander stadsdeel. De politie heeft geweerschoten afgevuurd, in de hoop de jongeren te intimideren en tot staan te brengen zonder dat ze hen zouden moeten aanraken, uit smetvrees. Naar verluidt zou dat zijn gelukt, maar het informele bericht is niet erg duidelijk over de afloop.

Wat een schril contrast met dat officiële bericht over Beni, waar de overheid fier verslag uitbrengt over publieke sensibiliseringsacties met inbegrip van een quiz met prijzen, waar blijkbaar de jongeren in uitmunten en vele prijzen wegkapen. Hoeveel hoop hen dat geeft voor de toekomst…

De werkelijkheid blijkt sterker dan het wishful thinking: er zijn gisteren weer negen nieuwe besmettingen vastgesteld en vijf bevestigde gevallen zijn overleden. Het aantal gevaccineerden is opgeklommen tot meer dan 35.000 waarvan een goeie 10.000 eerste lijn gezondheidswerkers zijn. Wat evenwel angst inboezemt zijn de nu al 412 besmettingen en het hoge tempo waaraan dit cijfer groeit, en de 236 doden. Dat zijn cijfers die je verwacht bij het begin van een epidemie, niet na bijna 4 maanden bestrijding. Dit sterkt de vrees dat het ergste wellicht nog moet komen…

In Oost-Congo, waar noch de nationale, noch de internationale gemeenschap duidelijke standpunten hebben ingenomen over de jarenlange moordaanslagen die zelfs tijdens de ebolacrisis onverminderd blijven doorgaan, is het wel heel erg duidelijk dat niemand inzit met de mensen.

In de Huffington post publiceert een arts zijn analyse die de nagel op de kop slaat, onder de titel: “Het belangrijkste middel voor dokters in de strijd tegen ebola in Congo is geen geneesmiddel”. “Als we een gemeenschap ervan kunnen overtuigen dat we er zijn omdat we ons zorgen maken over hen als mensen - en niet alleen als overdragers van ziekten - zullen we een heel andere reactie beginnen te zien”. In Oost-Congo, waar noch de nationale, noch de internationale gemeenschap duidelijke standpunten hebben ingenomen over de jarenlange moordaanslagen die zelfs tijdens de ebolacrisis onverminderd blijven doorgaan, is het wel heel erg duidelijk dat niemand inzit met de mensen.

UPDATE 24 november 2018

Weer is een nieuwe psychologische drempel overschreden: met vier nieuwe bevestigde gevallen en drie overlijdens loopt het aantal besmettingen op tot 403, waarvan er 231 (57%) zijn overleden.

Het Ministerie van Gezondheid heeft nu formeel ingestemd met klinische proeven van de vier nieuwe ebola-geneesmiddelen: mAb114, ontwikkeld in de Verenigde Staten, ZMapp, een intraveneuze behandeling ontwikkeld door Mapp Biopharmaceutical, Remdesivir, een product van Gilead Sciences en REGN-EB3 van het bedrijf Regeneron.

Tot nu toe beslisten de artsen geval per geval welke behandeling ze zouden inzetten. In de klinische proeven zal de behandeling ad random worden beslist, zodat een objectieve vergelijking zal kunnen worden gemaakt van hun effectiviteit.

Tot nu toe zijn 151 patiënten behandeld geweest met één van de vier nieuwe middelen. Daarvan zijn er 76 genezen, 44 overleden en 31 nog in behandeling: een voorlopig mortaliteitscijfer van 37 percent. Van de zieken die geen behandeling hebben gekregen ligt de mortaliteit dicht bij 80%.

De medicijnen laten toe om de mortaliteit met meer dan de helft te laten afnemen, maar zekerheid van genezing is er niet bij.

De minister klinkt wat raar als hij zegt dat de huidige uitbraak niet zal volstaan om tot definitieve conclusies te komen over de doeltreffendheid van de nieuwe medicijnen en dat de proeven zullen worden verdergezet in toekomstige uitbraken. Wat een dubbele boodschap! Niets wijst erop dat deze uitbraak onder controle komt en hij spreekt al over de volgende.

UPDATE 23 november 2018

De onrust groeit. Er komt gewoon geen verbetering in de cijfers, ondanks alle inspanningen. Het virus lijkt alsmaar meer verspreiding te kennen. Het persbericht van vandaag heeft het over zes nieuwe doden en zes nieuwe bevestigde gevallen. Daarvan zijn er twee in Beni en twee in Katwa (Butembo), maar ook één in Oïcha en één in Musienene. Oïcha ligt 60km boven Beni en Musienene op 17 km ten zuiden van Butembo.

Het ministerie van Gezondheid zegt het niet met zoveel woorden, maar maakt zich wel duidelijk zorgen over een verdere doorbraak naar het zuiden. Ze hebben nu ook in Lubero (50 km ten zuiden van Butembo) een bijkomende interventieploeg opgesteld voor preventieve bewaking en opleiding van lokale gezondheidswerkers, die ook de kans krijgen om zich eerst te laten vaccineren.

In mijn ploeg heeft intussen een tweede collega zich laten vaccineren. In tegenstelling tot de eerste collega heeft zij er wel veel last van en moest ze vandaag het bed houden. Het totale aantal gevaccineerden ligt nu iets boven de 34.000, terwijl het aantal doden is gestegen tot 228 op 399 besmettingen. Het wordt bang afwachten wat de volgende dagen brengen. Als het aantal nieuwe besmettingen niet snel naar beneden gaat, dreigt het tegendeel te gebeuren: dat het verder stijgt en uit de hand loopt, zoals voordien in West-Afrika.

Terwijl ik dit schrijf komt een bericht binnen dat op dit eigenste moment (20u30) opnieuw schoten worden gehoord in Boikene, even ten noorden van Beni. De aanvallers maken er een gewoonte van om steevast in het weekend aan te vallen. Zij willen duidelijk de weg vrijhouden voor een verdere uitbreiding van het virus.

UPDATE 22 november 2018

De leden van de gemengde commissie van het ministerie van Gezondheid en van de Onafhankelijke Kiescommissie zijn kaarten aan het opmaken met de precieze locaties van de kiesbureaus in de zones waar ebola nog steeds woekert. Zo kan precies worden gepland waar en hoeveel handwasinstallaties en koortscontroleposten moeten worden voorzien. “We werken nauw samen om aan elke burger de zekerheid te bieden om in heel Noord-Kivu het stemrecht mogelijk te maken”, zei de minister van Gezondheid.

Maar intussen gaat de reeks besmettingen onverminderd verder. Met zeven nieuwe gevallen en drie nieuwe overlijdens tellen we sinds het begin van de uitbraak 222 doden op 393 besmettingen (56%). Met vier nieuwe genezingen erbij zijn er nu 117 mensen die ebola hebben overleefd.

UPDATE 21 november 2018

Eén dag zonder nieuw geval heeft geen betekenis, dat heeft het virus vandaag wel heel duidelijk gemaakt: het hoopvolle teken van gisteren wordt vergruizeld door de 13 nieuwe gevallen in het dagverslag van vandaag. Zo blijven we rond het gemiddelde van de voorbije dagen oscilleren: 5 à 7 nieuwe gevallen par dag. Dit is wel het grootste aantal nieuwe gevallen op één dag sinds het begin van de epidemie. Tot nu toe lag het grootste aantal vastgestelde gevallen op één dag op negen, en dat is drie keer behaald. Dat deze extra hoge piek meer dan drie en een halve maand na de afkondiging van de epidemie verschijnt is een duidelijke indicator dat het de verkeerde kant blijft uitgaan met deze uitbraak. Met 219 doden op 386 besmettingen horen we de alarmbel alsmaar duidelijker rinkelen.

Ook verontrustend is de nieuwe spreiding. Het gaat niet meer om Beni en Butembo alleen, er is een nieuwe uitwaaiering gaande: van de 13 gevallen zijn er 7 in Katwa (Butembo), 2 in Beni, 2 in Kalunguta, 1 in Oicha en 1 in Mutwanga. De besmetting kan worden teruggebracht tot contacten in de twee steden, maar het virus is door hun dragers nu weer verder verspreid geraakt. Mutwanga ligt ook dichter bij Oeganda. Het risico op een regionale doorbraak wordt alsmaar groter. Het enige lichtpuntje is dat intussen 33.000 mensen zijn gevaccineerd.

De kans dat de aanslagen op Beni gaan toenemen, nu de officiële kiescampagne vandaag wordt geopend, is ook reëel: aangemoedigd door het stijgende aantal ebolaslachtoffers zullen de aanvallers nog meer onderbrekingen in de strijd tegen ebola organiseren, want het virus dient ook hun doel: de ontvolking van Beni en omstreken verderzetten. Maar dit is duidelijk met vuur spelen: de kans dat het virus ook in hun eigen rangen vroeg of laat zal toeslaan is er evengoed: het virus kiest immers geen partij. Het aantal Congolezen dat hoopt dat het virus het kamp van de vermeende ADF-rebellen aandoet stijgt met de dag. Het zou in hun rangen een ware ravage aanrichten omdat ze niet zijn uitgerust om het virus te bestrijden.

UPDATE 20 november 2018

Dat was lang geleden, zeven weken om precies te zijn: een dag zonder één nieuw ebolageval. Maar of dit het begin van een wending is, valt te betwijfelen. Daarvoor is het andere nieuws veel te slecht. Alles wijst erop dat het virus zich zal kunnen blijven verspreiden.

Op de wekelijkse parade, dat is een ietwat vreemde naam voor een publieke vergadering met de burgemeester elke maandag waar de veiligheidssituatie in Butembo wordt besproken, is duidelijk gebleken dat de weerstand van de bevolking tegen de ebolabestrijders niet afneemt. Opnieuw heeft een dame die een eerstegraadcontact is van een bevestigde ebolapatiënt geweigerd zich te laten vaccineren. En daar heeft blijkbaar niemand enig verweer tegen. De burgemeester heeft aan zijn medewerkers gevraagd strategieën uit te werken die dergelijk onverantwoord gedrag kunnen beteugelen. Maar de richtlijn daaromtrent is duidelijk: de beslissing tot vaccineren behoort uitsluitend aan de persoon in kwestie (want het is nog altijd een experimenteel vaccin) en de uitvoering ervan gebeurt volgens een gestandaardiseerd proces. Het ministerie van Gezondheid heeft een filmpje gepost om dat aan iedereen nog eens uit te leggen:

In Kyambogho, even buiten Butembo, heeft het ebolateam beroep gedaan op de parochiepriester om een familie, die een kind verloren heeft aan ebola, te overtuigen zich te laten vaccineren. Terwijl ze in het salon van de familie hun argumenten op tafel legden, begonnen de buurtbewoners hen van buitenaf met stenen te bekogelen en het team kon niet anders dan het hazenpad kiezen. De wagen van de priester raakte daarbij beschadigd.

Het blijft onbegrijpelijk dat Afrikanen zelf aan de basis liggen van het verzet tegen de ebolabestrijding. Eén van hen, van Ghanese afkomst, Joel Savage, woont in België en is lid van de Vlaamse Journalisten Vereniging. Dat zijn informatie niet accuraat is (hij beweert dat dit de 17de uitbraak in Congo is, terwijl het de 10de is), is niet het grootste probleem. Wel dat hij manifeste leugens verspreidt die de haat van Afrikanen tegen het Westen voedt.

Zonder verpinken stelt hij dat zelfs de grootste analfabeet weet dat de Amerikanen de Afrikanen willen uitroeien. Volgens hem hebben ze dat eerst met aids geprobeerd. Zijn bewijsvoering stoelt op het gegeven dat volgens hem de zwarte bevolking in Afrika en in Amerika de hoogste infectiegraad heeft. En nu heeft de VS-regering in haar labo’s een nieuw biologisch wapen gecreëerd: ebola.

Zijn artikel wordt zelfs onsamenhangend wanneer hij betoogt dat, mochten Europa en Amerika slagen in hun diabolisch opzet, hun zelfmoordcijfers niet hoger zouden zijn dan in Afrika, terwijl dat nu wel het geval is. Hij roept op tot gerechtigheid voor de slachtoffers van ebola en aids.

Ik vraag me af of de VJV geen beroep kan doen op hun beroepscode om deze man duidelijk te maken dat hij zowat alle deontologische regels van de journalistiek met voeten treedt.

UPDATE 19 november 2018

Ik zit hoofdschuddend naar het scherm te staren: er zijn gisteren weer zeven nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat brengt het totaal op 373, waarvan er 216 zijn gestorven. Beni en Butembo blijven de grote infectiehaarden. Het voelt aan alsof de epidemie zich aan het opladen is voor nog een grotere doorbraak.

Een bijdrage op de Health Affairs blog steekt de vinger in de wonde in een artikel met als titel: “Ebola in de DRC zegt meer over de DRC dan over ebola”. Het is geen toeval dat de epidemie telkens weer de kop opsteekt in landen waar het bestuur erg zwak staat. “Keer op keer wordt aangetoond dat epidemieën het beste kunnen worden aangepakt als drie pijlers op hun plaats staan: een sterk eerstelijnszorgsysteem, waarin mensen vertrouwen hebben in de artsen en verpleegkundigen die voor hen zorgen; sterk bestuur, waarin politieke leiders en de overheid effectief kunnen reageren en vertrouwen kunnen wekken; en sterke gemeenschappen, waarin maatschappelijke organisaties, religieuze entiteiten en anderen mensen kunnen mobiliseren om gedrag te veranderen en zich in te zetten voor het gezondheidssysteem.”

Hoe hard de recent aangestelde en vanuit de diaspora in België overgevlogen minister van Gezondheid zich ook inzet vandaag, hij heeft de erfenis van een halve eeuw wanbestuur meegekregen, waardoor hij nu niet anders kan dan aan symptoombestrijding te doen, zo goed en zo kwaad als de omstandigheden het toelaten. Op langere termijn is politieke stabiliteit nodig, en die zal afhangen van de kwaliteit van de verkiezingen van december (de bezorgdheid over het misbruik van de stemmachines is huizenhoog) en of gekende oorlogsmisdadigers zullen kunnen geweerd worden in verkiezingen.

De coördinator van het weerwerk, Dr Ndjoloko Tambwe Bathe, vond het nodig om in een persconferentie duidelijk te maken dat de evacuatie van 20 agenten van de WGO na de laatste aanval op Beni, geen invloed heeft op de activiteiten. Het ministerie van Gezondheid heeft meer dan 900 experten ter plaatse, waarvan 85% lokale mensen zijn die opgeleid werden om deel te nemen aan het weerwerk. De WGO heeft 191 nationale en internationale deskundigen ter plaatse. En dan heb je nog eens honderden andere medewerkers van de andere organisaties. Zijn bedoelingen zijn goed, maar zouden wel eens olie op het vuur kunnen zijn van diegenen die ebola business al geruime tijd aanklagen.

Morgen steek ik de grens over naar Oeganda. Benieuwd hoe dat gaat aflopen. Twee jongeren van Butembo die in het buurland een vriend gingen opzoeken werden aan de grens vastgehouden op beschuldiging van de rangen van de Oegandese rebellen te gaan aanvullen, een compleet uit de lucht gegrepen beschuldiging die alleen maar tot bedoeling had om hen losgeld af te troggelen. Ze hadden geen enkele keuze dan elk 10 dollar op te hoesten. Wanneer ik voorbij zal komen zullen de uniformdragers wellicht heel ernstig kijken om te doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is.

UPDATE 18 november 2018

De minister was boos dat sommige media hadden gemeld dat hij na de zoveelste aanval op Beni vrijdagavond het weerwerk zou hebben geschorst. Het team heeft gewoon eerst de tijd genomen om de situatie op het terrein te verifiëren om dan in de namiddag toch alweer op te starten, zij het dan wel zonder de vaccinaties. Die zijn pas vandaag zondag weer hervat.

De teamleden die in het hotel Okapi Palace van provinciegouverneur Kahongya logeren moeten het wel behoorlijk op hun heupen hebben gekregen van het spervuur aan de voordeur. Vandaag heeft de WGO 16 onder hen naar Goma gevlogen om te gaan ontstressen aan de oevers van het Kivumeer.

Het is op zich een klein wonder dat het ebolavirus nog steeds niet de grens met Oeganda is overgestoken. Er is nochtans al meer dan 300 keer alarm geslagen, maar telkens bleven de laboresultaten negatief. Donderdag is in het grensdistrict Hoima nog een taxibrommer gestorven met alle symptomen die naar ebola verwijzen. Dat gaf nogal wat paniek in de stad, maar het was geen ebolageval. Wat het dan wel was, daar wordt zedig over gezwegen.

De minister van Gezondheid heeft op een conferentie in Kampala wel nog eens aan de alarmbel getrokken. Het medisch personeel in de grensstreek is alvast gevaccineerd. En in plaats van de revolverthermometer die individueel per persoon moet worden gebruikt, hebben ze camera’s gemonteerd die honderd mensen tegelijk kunnen screenen op koorts.

Het dagrapport komt aan als een stomp in de maag: weer acht nieuwe gevallen! We stijgen naar 366 besmettingen waarvan er 214 zijn gestorven. Aan dit tempo wordt deze uitbraak over een paar weken de tweede grootste van de geschiedenis van de mensheid.

UPDATE 17 november 2018

Zoals alle vorige keren zijn ook vandaag, na de aanval van gisteren in Boikene, het noorden van Beni, de activiteiten van het weerwerk tegen ebola in de stad stilgevallen. De aanval vond plaats op enkele meter van het ebolacentrum voor noodoperaties en van een hotel waar hulpverleners logeren. Dat is beslist geen toeval. De belagers zoeken actief naar doelwitten die de epidemie kunnen bevorderen.

Overigens is het ook opvallend dat buitenlandse hulpverleners massaal in het hotel van de provinciegouverneur belanden. Ebola business legt hem alleszins geen windeieren.

Een eerste collega van ons team heeft zijn vaccin gekregen. Er was een ebolageval in zijn familie en hij heeft de kans aangegrepen om zich op te geven als een contact. Hij kreeg prompt het vaccin, ook al kostte het hem wel wat tijd om de procedure te doorlopen. In tegenstelling tot anderen voelt hij geen gevolgen van de prik.

Hij verwonderde zich erover dat de centra zich een doelstelling per dag opleggen, en als dat aantal prikken bereikt is, ook al is het bv. nog maar 3 uur in de namiddag, stoppen ze ermee en sturen ze de wachtenden terug naar huis, terwijl ze zoveel meer mensen zouden kunnen helpen.

Dat is alleszins hoe het overkomt bij de mensen. Maar misschien zijn er wel technische redenen die deze manier van werken verklaren. Als je weet dat het vaccin moet worden bewaard op -80 °C zal het wellicht een tijdje op voorhand moeten worden onttrokken aan de koudeketen en klaargemaakt voor injectie. Als je voorraad van de dag dan op is, stop je er mee. Maar daarover worden de mensen niet ingelicht, en dan krijg je allerlei wilde interpretaties die tot geruchten kunnen leiden.

Ik sprak ook verschillende mensen over de gevolgen van de gratis gezondheidszorg, die voor drie maanden is verzekerd door de regering. Dat heeft een ware toevloed veroorzaakt op alle officiële ziekenhuizen. Waar er gemiddeld 20 patiënten per dag op consultatie kwamen, is dat nu aangegroeid tot 140! Dat schept natuurlijk een pak logistieke problemen maar verhoogt ook besmettingskansen, mocht er een ebolageval tussen zitten. Sommige ziekenhuisartsen ontmoedigen hun beter begoede patiënten om naar het ziekenhuis te komen en raden hen eerder privékliniekjes aan, waar je die toestroom niet hebt.

Met alweer zes nieuwe gevallen erbij op vrijdag 16 november en drie overlijdens geven de statistieken nu een totaal van 358 besmettingen aan, waarvan 213 patiënten zijn overleden en 107 de ziekte hebben overleefd.

Dat dit nog altijd erg fout zit, lees je ook uit deze grafiek af: het is nu zes weken geleden dat er nog eens een dag was zonder één nieuw geval. De verslechtering van de situatie blijft dus doorgaan.

© Helen Branswell

Aantal bevestigde gevallen per dag sinds het begin van de uitbraak

UPDATE 16 november 2018

In Beni is vandaag de Vereniging van de overwinnaars van ebola boven de doopvont gehouden. Twee artsen die ebola hebben overleefd zijn verkozen tot voorzitter en ondervoorzitter. Hun doel is om alle overlevenden medische en psychosociale begeleiding te blijven bieden en om de sensibilisering van de bevolking te versterken vanuit hun ervaringsdeskundigheid.

Voorzitter Kakule heeft bevestigd dat de vereniging steun ontvangt van de overheid en de internationale gemeenschap en heeft verzekerd dat hun hele team zeer zichtbaar aanwezig zal zijn op het terrein om de mensen duidelijk te maken dat enkel met de volle medewerking van iedereen de epidemie zal kunnen worden overwonnen.

De statistieken van de dag brengen gemengd nieuws. Er is maar één nieuw geval gemeld gisteren en één overlijden, maar er zijn wel zeven doden in Kalunguta toegevoegd aan de categorie van waarschijnlijke ebolaslachtoffers. Het gaat om mensen die eerder al zijn gestorven zonder dat een staal kon worden genomen wegens de onveiligheid in de mai-mai regio. Zo komen we uit op 352 besmettingen waarvan 210 zijn gestorven. Het aantal verdachte gevallen in onderzoek bereikte een ongeziene piek van 90 gevallen.

Deze week is het leger FARDC met de steun van de MONUSCO blauwhelmen aan een offensief begonnen tegen de belagers van Beni. Die bijten evenwel van zich af. Acht blauwhelmen zijn gesneuveld en een tiental andere gewond. Vanavond zijn ze zelfs in het tegenoffensief gegaan in Oïcha en in Beni.

Via sociale media stuurde iemand vanuit Beni een geluidsopname rond die een duidelijk idee geeft van hoe hevig het eraan toe gaat. Ik heb het ingeladen op Soundcloud om het te kunnen delen:

Opnieuw zullen mensen op de vlucht slaan en krijgt het virus extra kansen. Het is hoogst verontrustend dat twee professionele legers er niet in slagen de belagers te neutraliseren. Dat kan haast niets anders betekenen dan dat de belagers zelf goed uitgeruste en gevormde militairen zijn en niet het zootje ongeregeld dat de ADF altijd zijn geweest.

Over die vermeende ADF heeft de Congo Research Group een nieuw rapport vrijgegeven dat een link aantoont met andere jihadistische bewegingen. Of elke aanval vanuit dezelfde hoek komt is echter allesbehalve duidelijk.

UPDATE 15 november 2018

Het lijkt of er te veel routine in het spel komt, drie en een halve maand na de afkondiging van de uitbraak. Er wordt blijkbaar wat slordiger omgesprongen met cijfers dan voorheen en dan moet er eens een grote opkuisoperatie gebeuren, die nu bezig is. Zo bleken er bij de overlijdens van de bevestigde gevallen maar liefst 16 dubbels te zitten. Dat is op zich best vreemd, want het zijn nu net de bevestigde gevallen die het best zijn gekend en geregistreerd, want ze worden behandeld in de speciale ebolabehandelingscentra.

Het resultaat van deze harmonisering van de cijfers levert uiteindelijk 344 gevallen op (met drie nieuwe bevestigde gevallen erbij blijft dit cijfer ongewijzigd) waarvan er 202 zijn overleden (tegenover 215 in de statistieken van de dag ervoor). Het sterftecijfer zakt daarmee naar 59%. De cijfers van het dagelijks persbericht stroken overigens niet meer met die van het dashboard dat onlangs online werd gezet. En ook dat is toch moeilijk te begrijpen: het nieuwe instrument werd bedacht om de communicatie over de cijfers te verbeteren in real time, maar dan slagen ze er niet in om die belofte waar te maken, en worden de cijfers niet geharmoniseerd met het persbericht. Dat zie je wel vaker in Congo: dat soort instrumenten wordt gezien als een doel op zich. Als het online staat, lijkt het doel bereikt, terwijl het echte doel natuurlijk niet het instrument is maar de real time informatie die het instrument verondersteld is te dragen.

Eén van de drie nieuwe doden van gisteren is een 23-jarige verpleegster van een ziekenhuis van Beni. Ze was gekend als een contact van een ebolapatiënt, maar weigerde het vaccin en wilde niet gevolgd worden. Dat er in dit stadium van de epidemie nog steeds medisch personeel sterft omdat ze een vaccin weigeren is helemaal niet te  vatten. Wat kan er sterker zijn dan een medische opleiding, dat gezondheidswerkers bang worden van een wetenschappelijke aanpak? De WGO weet het ook niet en heeft daarom haar team versterkt met twee sociaal-antropologen uit West-Afrika en drie experten in risicocommunicatie.

In Beni hebben ze nu een transitcentrum geopend. Vroeger werden verdachte gevallen opgenomen in het ebolabehandelingscentrum, in afwachting van hun labo-uitslag, maar omdat hun aantal alsmaar aangroeit, tot zowat 30 per dag, konden de 60 bedden, bedoeld voor de verpleging van bevestigde zieken, niet meer alle tijdelijke patiënten opvangen. Nu kan het grootste deel van de nieuwe verdachte gevallen in het transitcentrum geïsoleerd worden tot ze hun resultaat kennen. Dat brengt voor hen ook wat minder stress mee.

UPDATE 14 november 2018

De Wereldgezondheidsorganisatie denkt dat het nog minstens 6 maanden zal duren eer deze epidemie voorbij zal zijn. Als je de verhalen hoort achter de zes nieuwe gevallen van maandag, dan begrijp je gemakkelijk hoe dat komt.

Vier nieuwe gevallen, vastgesteld in Kalunguta, zijn in aanraking geweest met een patiënt die uit Beni was gevlucht toen hij hoorde dat het labo ebola had bevestigd. Hij was ondergedoken in die rode zone, onder controle van mai-mai milities, in de hoop dat het ebolateam hem daar niet zou durven zoeken. Door die onveiligheid kon het team inderdaad niet alle contacten gaan oplijsten. Als ze enige tijd later toch ongehinderd aan het werk mochten gaan, zijn ze begonnen met een geografische vaccinatie, dat wil zeggen dat alle mensen die rond de vastgestelde gevallen wonen systematisch worden ingeënt, bij gebrek aan informatie over de contacten. Voor die vier nieuwe gevallen kwam die ringvaccinatie echter te laat.

Het nieuwe geval van Butembo is een arts die een vrouw had helpen bevallen, waarvan hij niet wist dat ze ebola had. De labobevestiging kwam pas achteraf. Hij werd geïdentificeerd als contact maar had geweigerd te worden gevolgd. Hij had ook eerst de vaccinatie geweigerd, om ze dan toch acht dagen later te aanvaarden, maar intussen waren de eerste symptomen al zichtbaar. Hij is gestorven twee uur nadat hij in het ebolabehandelingscentrum was opgenomen.

Het zesde geval in Katwa, vlakbij Butembo, komt uit een familie waarvan verschillende leden zijn gestorven als vermoedelijke gevallen (zonder dat een labotest kon worden gedaan). Hij stond op de lijst van de contacten, maar had zowel de opvolging als het vaccin geweigerd.

Als zelfs een arts niet inziet dat hij op deze manier ebola helpt verspreiden, hoe kunnen we dat dan van gewone mensen verwachten? Dus blijven de cijfers aandikken, nu al tot 341 gevallen waarvan er 215 zijn overleden.

Gisteren werd weer een drempel overschreden, maar deze keer wel een positieve: het aantal vaccinaties heeft nu de kaap van 30.000 mensen gerond.

Bron: sociale netwerken

Sketches, zang en dans tijdens een publieke radio-uitzending in het centrum van Butembo

UPDATE 13 november 2018

Opnieuw zes nieuwe bevestigde gevallen en drie overlijdens. Een nieuwe symbolische grens werd overschreden: het aantal in een labo bevestigde gevallen is opgelopen tot 301. Het totale aantal staat op 339 besmettingen, waarvan 212 patiënten zijn overleden en 101 genezen.

In Butembo steken ze een tandje bij voor de sensibilisering van de bevolking: het weerwerkteam nodigt de hele bevolking uit om morgen woensdag van 10 tot 12 uur deel te nemen aan een publieke radio-uitzending vanop het centrale ronde punt waar politici altijd hun politieke meetings organiseren. De uitzending zal worden overgenomen door 10 lokale radio’s.

Vanuit Liberia bereikt ons een bericht over een probleem dat ook in Noord-Kivu nog aan de oppervlakte zal komen. Door de jarenlange oorlogssituatie aan het begin van deze eeuw is de bevolking al zwaar getraumatiseerd maar daar bovenop ook nog eens een ebola-epidemie heeft het optreden van heel wat mentale storingen gaande van depressie tot schizofrenie nog versterkt. In Liberia zou meer dan 40% van de bevolking lijden onder een posttraumatische stressstoornis. En dat werd nog eens verergerd door ebola. De bevolking van Beni staat eenzelfde lot te wachten. Maar daarvoor zal geen massale hulp uit het buitenland worden ingevlogen. Als je ziet welke aandacht vandaag aan geestelijke gezondheidszorg wordt gespendeerd, belooft dit weinig goeds voor de toekomst van een stad als Beni.

UPDATE 12 november 2018

Het ebolateam heeft eens grote kuis gehouden in de cijfers. Na grondig onderzoek zijn 11 vermoedelijke overlijdens niet langer beschouwd als ebolagevallen, maar zijn 14 andere overlijdens wel vermoedelijk aan ebola toe te schrijven. Met twee nieuwe besmettingen en een nieuw overlijden erbij, komen we zo vandaag uit op 333 besmettingen waarvan 209 mensen gestorven zijn.

Da vaccinaties zijn vandaag in Beni weer onderbroken geweest door de onrust van de bevolking na de hernieuwde aanvallen aan de rand van de stad.

© thelonevirologist

Het verloop van ebola in Oost-Congo per week.

De euforie over de politieke moed van de oppositie om zich achter één kandidaat te scharen is alweer gesmolten als sneeuw voor de zon: amper 24 uur na de afkondiging hebben twee van de zeven, Tshisekedi en Kamerhe, zich al teruggetrokken. Het is ongelooflijk hoe de UDPS van Tshisekedi er elke keer weer in slaagt om zijn afspraak met de geschiedenis te mislopen, terwijl de UNC van Kamerhe in de feiten weer in de kaarten van de Kabilie speelt. Wat een afgang!

De zogezegde onafhankelijke kiescommissie heeft ook laten weten dat er geen sprake kan van zijn dat kandidaten zich terugtrekken. Ze zullen dus toch allemaal op de kiescomputers verschijnen, wat de verwarring voor de kiezer dus nog groter zal maken dan ze als was! De kans dat de verkiezingen echt doorgaan op 23 december wordt op die manier alsmaar kleiner. De kans op oproer in december stijgt weer zienderogen. En dat zal dan weer een invloed hebben op de ebolabestrijding, want vaccinaties, opvolgen van contacten en reageren op meldingen zal er ernstig door bemoeilijkt worden.

Dat het niet de goede richting uitgaat met deze uitbraak zie je nog duidelijker in een grafiek die het aantal gevallen en overlijdens uitdrukt per week. Geef toe, dit is duidelijk een epidemie in volle opmars. Geen enkel teken van afvlakking.

UPDATE 11 november 2018

Terwijl het hele land vandaag de adem inhield of de zeven grootste oppositieleiders er zouden in slagen om een gemeenschappelijke kandidaat te kiezen in eigen rangen, woekeren de twee dodelijke virussen van Noord-Kivu onverminderd verder. Het virus van het terrorisme heeft in verschillende aanvallen weer een vijftal slachtoffers gemaakt terwijl opnieuw verschillende kinderen werden ontvoerd. De trage reactie van het leger ondanks eerdere beloftes om komaf te maken met de aanvallers blijft bijdragen tot de geleidelijke ontvolking van de regio.

Ook het ebolavirus blijft woekeren: drie nieuwe gevallen werden bevestigd in het lab en vier mensen bezweken aan hun besmetting, wat de totalen brengt op 205 doden van 329 besmettingen.

Maar ook dat maatschappelijke virus van de fraude steekt zijn lelijke kop weer op. Op een moment dat de aandacht in de strijd tegen ebola onverminderd zou moeten blijven, zijn de tijdelijke medewerkers die de reizende bevolking in de provincie Ituri zouden moeten controleren en sensibiliseren om de handen te wassen, in staking gegaan. De reden: ze kregen al twee maanden hun premie niet meer uitbetaald. Gegarandeerd dat er weer ergens een hoge piet de geldstroom heeft afgeleid voor andere doeleinden. Hoe lang zal het duren eer er weer nieuwe besmettingen zullen optreden in Ituri, dat intussen nochtans virusvrij was geworden?

Een teken van hoop is dat de pas aangeduide gemeenschappelijke kandidaat van Lamuka (Ontwaak!, de naam van de nieuwe alliantie van de zeven oppositieleiders), Martin Fayulu, op dat vlak een propere lei heeft: hij weigerde zelfs zijn salaris als volksvertegenwoordiger nog op te nemen omdat hij door het verglijden van de kiesdatum vond dat het parlement geen legitimiteit meer heeft. Hij zal ongetwijfeld de strijd tegen ontvreemding van overheidsmiddelen hoog in het vaandel van zijn kiescampagne zetten.

UPDATE 10 november 2018

Bijna elke dag wordt weer een of andere grens doorbroken. Vandaag is dat het dodental dat voortaan boven de 200 ligt, om precies te zijn, 201 nu, na drie nieuwe overlijdens. Met nog eens zeven nieuwe bevestigde gevallen erbij, zijn dat er nu 326. Daarmee is deze uitbraak niet alleen de grootste van Congo maar ook de derde grootste aller tijden geworden, enkel voorafgegaan door de Gulu-uitbraak in Oeganda van het jaar 2000 met 425 gevallen en de monster-uitbraak van West-Afrika van 2013-2016 waar men de tel verloren was en men uitgaat van een schatting van 28.800 gevallen waarvan ongeveer 11.300 patiënten zijn gestorven aan het virus.

De kans dat Noord-Kivu de Gulu-uitbraak nog voorbijsteekt is zeer reëel, zelfs indien het weerwerkteam erin slaagt opnieuw controle te krijgen over het virus. De voorbije dagen zijn immers verschillende besmettingen opgedoken buiten de twee steden Beni en Butembo en de kans dat zo veel mensen zijn besmet geraakt die niet meer tijdig gevaccineerd konden worden ligt hoog.

De richting uitgaan van de West-Afrika-uitbraak is het horrorscenario waar iedereen voor vreest. Gegarandeerd vloeit het virus dan over naar Zuid-Soedan, Oeganda, Rwanda en misschien ook Burundi, Tanzania, Zambia. Het woord ‘catastrofe’ zou dan een eufemisme zijn.

UPDATE 9 november 2018

Het zit er al een tijdje aan te komen, ook al bleven we hopen dat er een nog een ommezwaai zou komen, maar op 8 november is het zover: deze ebola-uitbraak is de grootste ooit geworden in de geschiedenis van Congo, met 319 besmettingen. En helaas zal het daar niet bij blijven. De curven blijven maar stijgen. Weer zeven nieuwe besmettingen op één dag meer dan drie maanden na de afkondiging van de epidemie is een heel slecht teken. De vergelijking tussen de tien uitbraken in Congo geeft het volgende beeld:

© Ivan Godfroid

De uitbraak van Noord-Kivu is nu de grootste geworden van de geschiedenis van Congo.

Eén troost: in Butembo heeft Dr. Jean-Paul Mundama de bevolking gerustgesteld dat sprinkhanen geen dragers zijn van het ebolavirus. De lekkernij bereikt elk jaar in november de stad in grote wolken, die jong en oud dag en nacht op de been brengen om de eiwitrijke hapjes te plukken waar ze te rapen vallen. Dat geeft altijd een speciale ambiance aan de stad, een soort van feestroes. Zelfs de hele nacht door lopen mensen rond de lampen de beestjes te zoeken die worden aangetrokken door het licht. Het is de enige tijd van het jaar dat de roversbenden niet actief zijn omdat ze altijd heel snel worden opgemerkt en verjaagd door de vele sprinkhanenjagers.

UPDATE 8 november 2018

Het ebolavirus breidt uit naar een nieuwe zone. Een gekend contact van een bevestigd geval had geweigerd zich te laten vaccineren en was voor het einde van zijn observatieperiode gevlucht uit Beni om zich te verschansen aan de voet van de Ruwenzori. Het medisch personeel werd gealarmeerd en is erin geslaagd hem terug te vinden, maar hij vertoonde al duidelijke symptomen. Gelukkig heeft hij aanvaard zich te laten verzorgen in het ebolabehandelingscentrum van Beni. De vraag blijft evenwel of hij in Mutwanga mensen heeft besmet en of daar binnenkort een nieuwe haard zal uitbreken of niet.

Met vier nieuwe bevestigde gevallen op woensdag tellen we vanavond in totaal 312 besmettingen waarvan 191 zijn overleden. Morgen of overmorgen is deze uitbraak officieel de grootste ooit in de geschiedenis van Congo.

UPDATE 7 november 2018

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in de vierde maand van de ebola-epidemie beslist om een ebola-dashboard online te zetten. Daarop kan je alle actuele info vinden, en zoekfuncties laten toe toe informatie te isoleren per regio. Dat laat ons vandaag toe om sneller een stand van zaken te krijgen dan via het dagelijkse persbericht van het ministerie van Gezondheid.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

On-line dashboard van de ebola-epidemie

Je leest het makkelijk af: op 6 november waren er 308 gevallen opgetekend, waarvan 91 intussen genezen zijn en 191 overleden. Het aantal verdachte gevallen blijft toenemen, nu weer zijn er 61 in onderzoek, volgens het dashboard, maar volgens het dagelijkse persbericht, dat intussen binnenkwam, zijn er 39. Daar is dus toch nog betere afstemming nodig.

Een team van 3 agenten voor civiele bescherming en 1 epidemioloog werden gegijzeld door een groep Mai-Mai-rebellen in het dorp Matembo, gelegen op de weg tussen Beni en Butembo, terwijl ze een waardige en veilige begrafenis aan het voorbereiden waren.  In het dorp was een gemeenschapsdode gevallen en de familie had de hulpdiensten gebeld. Bij aankomst ter plaatse is het team overgegaan tot ontsmetting van het huis, verwijdering van het lichaam van de overledene en voorbereiding van het lichaam voor een veilige begrafenis. Het was op dat moment dat de rebellen het dorp binnenkwamen en de 4 agenten van het weerwerkteam gijzelden. De veiligheidscommissie werd meteen gewaarschuwd, die vervolgens politieagenten stuurde om de gijzelaars vrij te krijgen. Ze werden gelukkig snel en ongedeerd vrijgegelaten en de laboratoriumtest van het monster bleek negatief te zijn. 

UPDATE 6 november 2018

Bron: sociale netwerken

Medisch personeel op straat uit onvrede met de agressie tegen hen

In Butembo is het verplegend personeel vandaag op straat gekomen om hun onvrede te uiten over de manier waarop ze door de bevolking worden onthaald terwijl ze hun leven wagen om zieken te redden of verdere besmettingen te voorkomen. Met een fluit in de mond droegen ze een spandoek rond waarop stond te lezen: “Ebola bestaat en doodt. Allen samen tegen ebola. Neen aan de agressie tegen medisch personeel.”

De cijfers van maandag 5 november geven nog geen hoop op verbetering: met 5 nieuwe gevallen en 3 overlijdens komen we uit op 305 besmettingen waarvan 189 zieken zijn overleden (62%).

Drie nieuwe gevallen zijn afkomstig van Kalunguta. Dat is een dorp onder controle van de mai mai milities waar een zieke heen was gevlucht uit angst voor het ebolateam en waar hij zich beschermd waande tegen wat hij beschouwde als een bedreiging. Zijn vergissing kost het leven aan andere mensen. De dorpsoversten hebben nu wel toegang gegeven aan het weerwerkteam maar het kwaad is geschied. De dag ervoor is de eerste bevestigde dode gevallen maar vermoedelijk waren er eerder al andere die werden begraven zonder labotest. Ook die gevallen zullen worden onderzocht om ze dan eventueel in de statistieken op te nemen als waarschijnlijke besmettingen.

Eén van de nieuwe zieken in Kalungutu is een jongetje van zes dagen oud. Zijn moeder begon de eerste tekenen te vertonen vijf dagen voor de geboorte en ze is zondag overleden. De kans dat het kind het haalt is erg klein.

UPDATE 5 november 2018

Zeven mensen zijn op zondag 4 november genezen verklaard op dezelfde dag! Dat is nooit eerder gebeurd. Maar dat komt ook wel omdat er nooit eerder zoveel mensen tegelijk besmet zijn geraakt als met de aanval van 22 september. Dankzij de experimentele medicijnen zijn de overlevingskansen van patiënten die zich in een vroeg stadium ziek melden aanzienlijk gestegen.

Hopelijk sterkt dit bericht het vertrouwen van de mensen in het team van de riposte wat meer. Want er blijven ook pseudowetenschappers stoorzender spelen op internet en hun kreten worden steevast overgenomen door Afrikaanse media.

Zo heb je ene Shanice Lindsay, directrice van een Britse charity, Starlight Global, die beweert dat veel medische hulp uit het Westen bedoeld is om Afrika te ontvolken. Zo geeft ze als voorbeeld dat de vaccins voor de kinderen het ebolavirus bevatten. Of die vrouw echt bestaat of niet, en of ze die nonsens echt heeft gezegd of niet, is moeilijk te achterhalen, maar een digitale krant als iharare.com geeft aan dit soort berichten kritiekloze verspreiding.

En dan heb je de Nederlander Johan van Dongen. In een voor de rest wetenschappelijk correct artikel verschijnt dan ineens een verklaring als deze: “Ebola is een biologisch wapen dat is ontwikkeld in een laboratorium van de Amerikaanse regering voor de wereldwijde ontvolking en ook voor het verwerven van controle over de natuurlijke hulpbronnen van de landen waar het virus zogezegd in de natuur voorkomt. Dit is wat de nepmedia en valse gezondheidsschrijvers willen dat het publiek gelooft, dat het virus afkomstig is van dieren. De waarheid is dat het gaat om een ingevoerd biologisch wapen.” En weer is het een Afrikaanse krant, Modern Ghana, die spreekbuis speelt, met de titel “Mensapen of vleermuizen zijn niet de oorzaak van ebola in Afrika”. Dat is het soort mensen dat eigenlijk medeplichtig is aan de ontvolking dat ze beweren aan te klagen!

Het meest alarmerend bericht van de dag kwam echter van Directeur Robert Redfield van het Center for Disease Control and Prevention van de Verenigde Staten. Hij vreest dat door de heersende omstandigheden in Noord-Kivu het ebolavirus misschien gewoon niet meer onder controle is te krijgen en het dus endemisch wordt en blijft slachtoffers maken, zonder dat er een einde komt aan deze uitbraak. Bij alle andere uitbraken was er steeds een duidelijk eindpunt, maar hij denkt dat dit deze keer zal uitblijven. Naar schatting 60 tot 80 procent van de nieuwe gevallen hebben geen gekende voorgeschiedenis en kunnen dus niet getraceerd worden tot een bekende bron van besmetting. Dat betekent dat vele bronnen nog actief nieuwe mensen besmetten zonder dat die haarden in kaart kunnen worden gebracht door de onveiligheid. En dit zou zo lang kunnen blijven doorgaan. Dan zal er niets anders opzitten dan te proberen alle mensen te vaccineren. Maar dan hebben we het niet langer over de 26.500 contacten die tot nu toe werden gevaccineerd maar de volle zes miljoen die in Noord-Kivu wonen…

Kan de wereldgemeenschap wanbestuur in een land door de vingers blijven zien als daardoor de gezondheid van de hele regio, misschien zelfs de hele mensheid, wordt bedreigd?

Dat zou dan weer veronderstellen dat er een overheid komt die wel haar verantwoordelijkheid opneemt op alle vlakken en erin slaagt het machettenterrorisme van de ‘vermoedelijke’ ADF-rebellen te neutraliseren en het staatsgezag op het hele grondgebied van de provincie te herstellen. Het is overduidelijk dat dit met de huidige bewindsploeg nooit het geval zal zijn. In vier jaar tijd hebben ze geen enkele ernstige poging ondernomen om hier werk van te maken en er is niets dat erop wijst dat ze dat na hun geforceerde herverkiezing van december zouden overwegen. Zo wordt de slaagkans op de bestrijding van ebola een politieke kwestie van hoog niveau, waar de hele wereld voor ernstige morele dilemma’s komt te staan. Kan de wereldgemeenschap wanbestuur in een land door de vingers blijven zien als daardoor de gezondheid van de hele regio, misschien zelfs de hele mensheid, wordt bedreigd?

Met de twee nieuwe bevestigde gevallen van vandaag en een dode, bereikt het totaal aantal besmettingen nu 300, waarvan 186 mensen zijn gestorven en 88 genezen.

UPDATE 4 november 2018

Vandaag ben ik van Goma naar Kinshasa gereisd. Ik kan er niet van over hoe slordig er wordt omgesprongen met de voorzorgsmaatregelen. In de luchthaven van Goma word je op geen enkel moment uitgenodigd om je handen te ontsmetten, ook niet als je uit ebolagebied komt. In Kinshasa staat er dan wel een handwasinstallatie, maar er is geen laan voorzien die iedereen dwingt er langs te gaan. Er is alleen een ambtenaar die zegt: gelieve eerst uw handen te wassen en dan de vragenlijst in te dienen”. Maar ik zag heel wat mensen die stap overslaan. En zelfs als je geen vragenlijst indiende werd je daar niet op aangesproken. Niemand verhinderde je om meteen naar de paspoortcontrole te gaan.

Even voordien bij het verlaten van het vliegtuig, kreeg ik een vragenlijst in de handen gestopt met daarop de temperatuur van een andere persoon. Mijn temperatuur werd niet gemeten. Weer hetzelfde fenomeen: er zijn geen lanen uitgezet en dus ontsnapt de helft van de mensen aan de controle.

Het is op zich een klein mirakel dat zowel Goma als Kinshasa nog zijn gespaard gebleven van het virus. En laat ons hopen dat dit zo blijft, anders stevenen we af op een dubbele ramp.

Er zijn zaterdag weer 5 nieuwe besmettingen toegevoegd aan de lijst waarvan 4 in Beni en één in Butembo. Ook zijn er vier bevestigde gevallen overleden: drie in Beni en één in Butembo. Het dodental staat op 186 van 298 besmettingen.

Dit is een grafiek van een uitbreidende ebola-epidemie, niet één die onder controle komt.

UPDATE 3 november 2018

Elke avond, als het verslag van het ministerie van Gezondheid met de cijfers van de dag ervoor binnenkomt, sperren mij ogen zich om een begin van een dalende trend te zoeken. Gisteren was er even een daling (data van donderdag), maar de cijfers van vrijdag die vandaag binnenkomen spreken die meteen tegen: er zijn zes nieuwe gevallen vastgesteld, waarvan de helft in Beni en de andere helft in Butembo. Met ook een nieuw overlijden erbij blijven de curves stijgen naar 293 besmettingen, 182 doden en 81 overlevenden. Over enkele dagen zal dit de grootste uitbraak ooit in de geschiedenis van Congo blijken te zijn.

Prins Emmanuel de Merode, de directeur van het Virungapark, heeft gezegd: “We hopen opnieuw te kunnen openen in januari, al zal dat enkel kunnen als de ebola-uitbraak gestopt is en we in zekere mate de veiligheid kunnen garanderen”.

Ik begrijp dat hij dit vooral als PR zegt, want hij weet natuurlijk evengoed als ik, als hij de epidemie volgt, dat in januari ebola niet onder controle zal zijn, en als hij de politieke evoluties volgt, dat in januari Congo nog veel instabieler zal zijn geworden ofwel omdat de verkiezingen niet hebben plaats gevonden, ofwel omdat ze zwaar gefraudeerd werden.

Wat dikwijls wordt vergeten bij epidemieën als deze is de economische kost: economische activiteiten lijden zwaar onder de eboladreiging en de onveiligheid doet daar nog een schep bovenop. De inkomsten van de staat zijn in vrije val, terwijl er eigenlijk nu net meer middelen naar Beni zouden moeten gaan. Steeds meer mensen vluchten de stad uit, is het niet voor de onveiligheid of de ebola, dan is het wegens de economische implosie en het sluiten van de scholen. De vakbonden van de leerkrachten SYECO en SYNECAT hebben herbevestigd dat hun staking blijft doorgaan tot de overheid de veiligheid kan verzekeren door de massaslachters te neutraliseren. De burgemeester heeft hen niet tot andere gevoelens kunnen brengen.

UPDATE 2 november 2018

Het ebolavirus heeft het gisteren wat rustiger aan gehouden, zo meldt het Ministerie van Gezondheid. Met twee nieuwe gevallen in Beni en een dode in Butembo telt deze uitbraak nu 181 doden en 81 genezingen op 287 gevallen.

Intussen blijft de wetenschappelijke wereld koortsig zoeken naar de wortels van de ziekte om de voorspelbaarheid ervan te vergroten. Twee belangwekkende studies hebben op dat vlak stappen vooruit gezet.

Als het natuurlijke reservoir van een virus goed gekend is, is het mogelijk om preventieve acties op touw te zetten. Met die logica in het achterhoofd doet de Universiteit van Glasgow beroep op digitale technologie om verbanden te zoeken tussen genoomsequenties en gastdier. Doorgaans is het eerste waarover de wetenschappers beschikken de samenstelling van het DNA van een virus. Ze hebben algoritmen ontwikkeld die kunnen leren welke verbanden er bestaan tussen diersoorten en virus-DNA. Het leren gebeurde op basis van 500 soorten virussen, hun gastheer en de vector die de ziekte kan overdragen naar de mens.

Wat de digitale machines daaruit hebben geleerd werd dan toegepast op andere virussen waarvan de natuurlijke gastheer nog niet met zekerheid is gekend. Bij de meeste virussen werden de veronderstellingen bevestigd. Maar van twee van de vijf ebolasoorten, waarvan vleermuizen werden verondersteld het reservoir te zijn, wees het algoritme evengoed, of zelfs meer aan dat primaten een belangrijk reservoir zijn, wat erop wijst dat het jagen op apen wel eens een belangrijke bron van ebola-uitbraken zou kunnen zijn.

In de Lehig Universiteit van Pennsylvania blijven ze ervan overtuigd dat vooral vleermuizen in het oog moeten worden gehouden. Ook zij ontwierpen een computeralgoritme dat rekening houdt met een hele reeks parameters: geboorte- en sterftecijfers van de dieren, hoe ze besmet geraakten, hoe lang het duurde voor ze de besmetting te boven kwamen, naar waar en wanneer de vleermuizen migreerden, beschikbaarheid van voedsel en beschutting, milieufactoren zoals luchtvochtigheid en temperatuur, enz.

Door hun algoritme retroactief toe te passen op de uitbraakplaats van de grote ebola-epidemie in Guinee in West-Afrika, vonden ze in Meliandou een infectiepiek in de maanden van de uitbraak. Pasten ze het algoritme toe op een plaats op 400 km verwijderd van Meliandrou, waar een ander klimaat heerst, dan was daar geen piek te bespeuren.

Daaruit leren we dat omgevingsfactoren een impact hebben op migratiepatronen en infectiesnelheden van de gevleugelde zoogdieren en dus een sleutelrol spelen in de verspreiding van het ebolavirus onder de vleermuizen.

De wetenschappers hopen dat hun model zal helpen om niet alleen ebola-epidemieën te voorspellen en te voorkomen, maar ook die van andere virussen die van dieren op mensen worden overgedragen.

UPDATE 1 november 2018

Exact drie maanden na de eerste afkondiging van de ebola-uitbraak ligt de hoop op een begin van een daling van het aantal gevallen aan diggelen door de cijfers van vandaag: er zijn zes nieuwe gevallen bevestigd (vier in Beni en twee in Butembo) en met een extra dode komen we uit op 180 doden op 285 besmettingen. Daarmee is deze uitbraak opgeschoven van de zesde naar de vijfde plaats van de grootste uitbraken ooit. Het lijkt of alle inspanningen geen enkel effect meer hebben. Ook al is een ringvaccinatie van meer dan 25.000 contacten een indrukwekkend wapenfeit, de resultaten laten op zich wachten.

Buurland Oeganda heeft de schrik van een doorbraak naar het oosten vanuit Congo goed te pakken. Ze hebben aan de WGO toestemming gegeven om te beginnen met een preventieve vaccinatie van het medisch personeel, ook al kreeg het vaccin met de naam rVSV-ZEBOV ontwikkeld door Merck nog geen commerciële vergunning. Het mag worden gebruikt “uit mededogen” omdat er indicaties zijn dat het wel degelijk werkt. Intussen zijn de eerste 2.100 dosissen al ingevlogen.

Maar het is ver van duidelijk of dit wel de beste keuze is. Ook al is er overduidelijk bescherming, een vergelijkende studie met twee andere combinatievaccins toont aan dat die een veel betere immuunrespons op langere termijn geven: 92 en 100% tegen slechts 63% voor het Merck product. In risicogebieden met gevaar op herhaalde uitbraken is dat natuurlijk veel belangrijker. Het is uitkijken naar een onderzoeksjournalist die wil nagaan of lobbywerk misschien niet meer invloed heeft gehad op de keuze dan wetenschap.

Het Ministerie van Gezondheid heeft zich neergelegd bij de gedachte dat de verkiezingen, gepland voor 23 december, nog in volle epidemie zullen plaats vinden. Ze hebben daarom een speciale overlegcommissie in het leven geroepen tussen de coördinatie van het weerwerk tegen het virus en de nationale kiescommissie die de verkiezingen organiseert. Er mag geen sprake zijn van een verstoring van de verkiezingen, aangezien één van de principes van het ebolateam is dat het weerwerk zo weinig mogelijk impact op het gewone leven mag hebben. Dat is de reden waarom markten, scholen en gebedsplaatsen gewoon verder mogen functioneren. Er zullen alleen handwaslavabo’s worden geplaatst en van de kiezers zal de lichaamstemperatuur worden gemeten om de zieken er snel uit te halen. Het ministerie wil duidelijk niet dat ebola zou worden gebruikt als voorwendsel om de verkiezingen uit te stellen.

© Ivan Godfroid

Aangiftenummers voor verdachte gevallen worden overal geafficheerd

Vanaf vandaag 1 november wordt ook de medische zorg in Butembo gratis voor iedereen. Sinds 20 augustus was dat al het geval in Beni, Mabalako en Oicha. De bedoeling is om de drempel voor het opzoeken van medische zorg zo laag mogelijk te houden. De Wereldbank zal de kosten dragen.

De vraag is of deze maatregel ook wel effectief wordt toegepast. Enkele weken terug bleken de zorgverleners in Mabalako daar niet toe in staat bij gebrek aan medicijnen. De consultatie was dan wel gratis, maar de patiënten werden wandelen gestuurd met een voorschrift, waar ze dan elders de medicijnen mee moesten gaan kopen.

In de vorige uitbraakzone in Congo, Bikoro, brachten jonge journalisten ook perverse effecten van gratis gezondheidszorg aan het licht: “Omdat de gezondheidszorg gratis is, duurt het uren om door een van de artsen van het ziekenhuis te worden gezien. U kunt om 8 uur ‘s morgens aankomen met een ernstig ziek kind, maar hij of zij wordt pas ‘s middags behandeld, ongeacht de ernst van de zaak.

Uit gesprekken met zorgverleners blijkt dat zij sinds de verklaring van gratis gezondheidszorg geen premie meer ontvangen. Vroeger werd die door het ziekenhuis aan hen uitgekeerd op basis van de vergoedingen die patiënten betalen voor hun raadpleging of behandeling. Overwerkt en beroofd van een deel van hun inkomen, zijn dienstverleners niet langer gemotiveerd om te werken. Ze laten de patiënten urenlang wachten voordat ze voor hen zorgen. In Bikoro lijdt de bevolking, en met name de kinderen, onder deze praktijken en worden ze vastgehouden tot ze zich kunnen vrijkopen.

Wanneer je het referentiehospitaal van Bikoro voorbijrijdt, zie je dat patiënten urenlang in hun stoel zitten zonder gezien te worden. Door nalatigheid kunnen kinderen zonder behandeling sterven.

Nog ernstiger, hoewel de overheid en haar partners de gezondheidszorg van medicijnen hebben voorzien, ontbreekt het de bevolking aan medicijnen. Hoewel ze beschikbaar en gratis zouden moeten zijn, zeggen zorgverleners dat ze die niet hebben.”

UPDATE 31 oktober 2019

Voor het eerst in lange tijd is er nog eens een ziektegeval vastgesteld buiten de steden Beni en Butembo. Vuhovi ligt halverwege tussen beide steden, maar de besmetting blijft wel stedelijk: het gaat om de echtgenoot van een vrouw die op 26 oktober in het behandelingscentrum van Butembo is gestorven. Hijzelf had een opname geweigerd en zelfs alle opvolging. Hij is in een lokaal gezondheidscentrum overleden, waar wel nog een staal kon worden genomen, dat de besmetting kon bevestigen.

Met drie nieuwe besmettingen, vier overlijdens en zeven genezingen staat de teller nu op 279 besmettingen waarvan 179 zijn gestorven en 81 zijn genezen verklaard.

Er is ook een verklaringen gekomen waarom sinds een paar dagen het aantal verdachte gevallen zo hevig is gestegen. Onderzoek had aangetoond dat vele traditionele medicijnmannen te laat aangifte deden van besmette patiënten. Daarop werd een nieuwe strategie ontwikkeld: voortaan gaat een medewerker van het ebolateam één keer per dag langs in elke sanitaire instelling van de stad Beni. Ze bekijken de klinische beelden van elke patiënt en nemen ook het register van de buitenpatiënten door, om verdachte gevallen eruit te lichten. In totaal gaat het om 140 verschillende gezondheidsstructuren, en dat levert dus heel wat extra verdachte gevallen op.

UPDATE 30 oktober 2019

Gisterochtend tijdens een vergadering met een koffie-coöperatie, kreeg een collega ineens een koortsopstoot. Hij vertelde erbij dat hij die ochtend zijn ontbijt niet had kunnen binnenhouden. En ik zag dat zijn oogwit er nogal rood uit zag. Ik kan je verzekeren dat je daarvan schrikt!

Maar het is altijd goed helder te blijven denken. Zijn standplaats ligt veel noordelijker dan de huidige ebolahaarden, en om ons een week eerder te vervoegen in Mambasa was niet hij, maar waren wij doorheen twee haarden gereden. Dus wisten we dat we ons geen zorgen hoefden te maken, dat zijn koorts een andere oorzaak moest hebben.

Ik ben toch voor alle zekerheid mijn thermometer en een paar pillen perdolan gaan halen. Woow, 39° koorts!. Maar met een zeer snelle reactie op de paracetamol.

Vanochtend moesten we dan na het volbrengen van onze opdrachten terugkeren naar onze respectievelijke standplaatsen. Om te voorkomen dat ze hem zouden tegenhouden heb ik hem nog een paar extra perdolans meegegeven, te nemen een half uur voor hij de controlepost passeert. Als ze daar koorts vaststellen, pikken ze je erut en ga je naar het ziekenhuis voor onderzoek en een labotest, Ik wacht nog steeds op bevestiging van zijn aankomst.

Een andere collega en ik zijn teruggekeerd naar Butembo. Tot onze verbijstering vonden we verschillende controleposten onbemand. Omstaanders beweren dat de controleposten in staking zijn gegaan uit onvrede met hoe ze worden behandeld. Ik zoek nog naar bevestiging of dat waar is, dan wel of het om gewoon postverzuim ging.

Net toen we aan het doorkruisen van de rode zone begonnen haalden we met onze dienstwagen een patrouille van de Blauwhelmen in. Wat een meevaller! We zijn er 20 kilometer lang braafjes op hun tempo blijven achterrijden, van Eringeti tot Mbau. Moest je om een escorte vragen, je zou er geen krijgen. Soms helpt het toeval toch wel veel!

© Ivan Godfroid

Een toevallige MONUSCO-escorte gaf ons toch even een veiliger gevoel

Bij aankomst in Butembo horen we het zoveelste gruwelverhaal.

De echtgenote van een brommertaximan had al een keer een miskraam gehad en nu leek dit weer te gaan gebeuren, dus repte hij zich met haar naar hun gebruikelijke medische post. Die zijn verplicht om elk geval van bloedverlies te melden. De familie van de vrouw wilde dat niet. De familie beweerde dat als hun dochter naar het universitair ziekenhuis zou worden gebracht ze er niet meer levend zou uitkomen. De reden van het bloedverlies was bekend, een miskraam en geen ebola, dus smeekten ze hen geen melding te doen, maar ze deden het toch, omdat dit hun plicht is.

Het ebolateam heeft haar meegenomen, en ze is daar gestorven, zoals de familie had gevreesd, zonder dat er veel uitleg werd bij gegeven. Daarop zijn ze ook de taximan zelf gaan ophalen, onder gewapende politie-escorte. Vermoedelijk dus toch een ebolageval. Maar duidelijke communicatie blijkt te moeilijk te zijn. De toegesnelde mensen werden kwaad en gooiden de ruiten in van het medisch centrum. Ze hebben ook geprobeerd brand te stichten. De taximan zou nu ook in het ziekenhuis liggen. De familie vreest het ergste en kan niet aanvaarden dat dit om ebola zou gaan.

Sommige cijfers geven wat hoop vandaag, maar niet allemaal. Er zijn “maar” twee nieuwe gevallen in Beni en één nieuw overlijden. Maar het aantal verdachte gevallen in onderzoek is gestegen naar 65, het hoogste ooit! De kans dat we morgen weer hoge cijfers van bevestigde gevallen krijgen ligt ook hoog. De cijfers van gisteren staan geboekstaafd als 74 genezingen en 175 doden op 276 gevallen.

De VN-Veiligheidsraad heeft vandaag resolutie 2439 (2018) aangenomen waarin de aanvallen van gewapende groeperingen in de Democratische Republiek Congo en hun rol bij het verergeren van de aanhoudende ebola-epidemie in het land worden veroordeeld, en waarin wordt aangedrongen op volledige, veilige, onmiddellijke en ongehinderde toegang voor het humanitaire en medische personeel dat zich inzet om levens te redden en te voorkomen dat het virus zich over de regio verspreidt. Veel indruk maakt dergelijke resolutie niet op de Congolezen. Het blijven uiteindelijk maar woorden die geen moer veranderen aan de situatie op het terrein, waar zowat om de andere dag weer een nieuwe aanval wordt ingezet, waar leger en MONUSCO even machteloos (of willoos) als altijd blijken te zijn… De ontvolking van Beni gaat gewoon verder, met of zonder VN-resolutie, geen verschil.

UPDATE 29 oktober 2018

Nadat eerder in Beni het onderwijzend personeel in staking is gegaan tot de veiligheid is hersteld, volgen sinds vandaag maandag ook alle scholen in Butembo. De leerlingen hebben dat moeten vaststellen toen ze zich vanochtend voor een gesloten schoolpoort meldden. Het motief van het onderwijzend personeel is: solidariteit met Beni. Ze denken dat doorgaan met lesgeven in Butembo de mensen van Beni zal aanmoedigen om Beni te verlaten. Zo zouden ze dus effectief bijdragen tot de ontvolking van Beni en de agressoren in de kaart spelen.

Vermoedelijk zijn ze bang van de grote toestroom van tijdelijke leerlingen, wat inderdaad een onmogelijk op te lossen probleem zou stellen, gelet op de aantallen. Anderzijds brengt het sluiten van de scholen een verminderde controle mee op ebola, als kinderen weer vrijuit gaan rondlopen.

De burgemeester van Butembo heeft alles geprobeerd om hen op andere gedachten te brengen. “Butembo moet een terugvalbasis blijven voor de gezinnen van Beni. De leerkrachten zouden beter verder gaan met les geven terwijl intussen de regering oplossingen zoekt voor hun eisen.”

Ik vermoed dat het dat laatste zinnetje is dat er teveel aan was. De afgelopen vier jaar heeft de regering absoluut niets ernstigs ondernomen om de onveiligheid op te heffen. Er zijn vooral indicaties dat ze die hebben verergerd. Dan sta je als politicus tegenover je bevolking uiteraard volledig machteloos.

Ebola raast maar door: volgens het laatste rapport van het ministerie van Gezondheid zijn er zondag weer 7 nieuwe gevallen vastgesteld, waarvan 4 in Beni en 3 in Butembo. Dat bevestigt nog maar eens dat het virus een stedeling is geworden. Met ook 4 nieuwe doden erbij en 3 genezingen komen de statistieken vandaag uit op 73 genezingen, 174 doden en 274 besmettingen. Beide stedelijke milieus blijven broeihaarden voor de gevreesde ziekte.

UPDATE 28 oktober 2018

Een 26-jarige man is in Kanungu-district in West-Oeganda gestorven nadat hij zowat alle symptomen van ebola vertoond had. Toch gaf de labo-uitslag een negatief resultaat voor ebola. Gelukkig. Maar welke hemorragische koorts het dan wel kan zijn geweest, is nog niet geweten. Ik hoop dat ze daar niet te licht over gaan, want er zijn nog andere meer dan akelige ziektes in de natuur!

Het is wel duidelijk dat zowel Oeganda als Rwanda heel erg op hun hoede blijven en elke mogelijke indicatie van een ingevoerde uitbraak heel ernstig nemen. In Rwanda werden enkele dagen geleden nog breed gemediatiseerde simulaties georganiseerd, als oefening voor een echte uitbraak.

Vandaag is er “slechts” één nieuwe besmetting vastgesteld, in Butembo, en zijn twee gekende gevallen overleden. Een verademing na de 9 nieuwe gevallen van gisteren, maar van een ommekeer kunnen we zeker nog niet spreken. Daarvoor zou de daling zich meerdere dagen na elkaar moeten bevestigen.

We krijgen integendeel alsmaar meer berichten over situaties die bevestigen dat nieuwe besmettingen zich nog elke dag volop voordoen en dat er van een uitdoving nog absoluut geen sprake is.

Luisteraars van Radio Moto van Butembo berichtten over een familie waarvan één van de zonen, een jongeman van 19 jaar, in Butuhe alle symptomen van de ziekte vertoonde, maar beweerde vergiftigd te zijn geweest. Hij werd na zijn dood begraven zonder laboproef om eventueel ebola uit te sluiten. Zin twee broers en hun moeder zijn daarna ook ziek geworden. Het ebolateam werd gealarmeerd door omwonenden, maar de drie zieken kozen het hazenpad met onbekende bestemming. Het ebolateam kan enkel maar vaccins toedienen aan al wie met hen in aanraking kwam. Het vaccinatiecijfer is intussen opgelopen tot 23.791, maar ondertussen gaan de besmettingen onverminderd verder. Van de 267 bevestigde en vermoedelijke gevallen zijn er 170 overleden en 70 genezen.

UPDATE 27 oktober 2018

Met in één klap negen nieuwe bevestigde gevallen erbij (7 in Beni en 2 in Butembo), is deze uitbraak de derde grootste van Congo geworden en de zesde grootste ooit.

Eigen grafiek

Aantal en grootte van ebola-uitbrakern in de DRC op 26 oktober 2018

Het aantal verdachte gevallen in onderzoek stijgt de laatste tijd boven de veertig, haast elke dag, wat een voorteken is van nog verdere te verwachten stijgingen. Het is enkel in het begin van de uitbraak twee keer voorgekomen dat op één dag negen nieuwe gevallen werden opgetekend. Bijna drie maanden na het begin van de uitbraak zijn we dus weer helemaal naar vakje 1 teruggestuurd op het ganzenbord van de ebola.

Dagelijks aantal vastgestelde besmettingen

UPDATE 26 oktober 2018

Het zoveelste incident in Butembo toont aan dat sommige jongeren blijven geloven in de slechte bedoelingen van de ebolabestrijders. Francine Nziavake was een 29-jarige vrouw die bekend stond om haar mentale stoornissen. Regelmatig ging ze door sombere perioden die door haar omgeving werden toegeschreven aan demonen. Soms verdween ze een tijdje zonder dat iemand wist waar ze verbleef. Vermoedelijk doolde ze dan doelloos door de stad. Ze had zelfs geweigerd haar baby te zogen twee weken na de geboorte.

Haar dode lichaam werd gevonden door voorbijgangers. Het ebolateam was snel ter plaatste zoals bij elk verdacht overlijden. Ze werd afgevoerd naar een hospitaal waar stalen werden afgenomen voor onderzoek, en ze bleek positief te zijn voor ebola.

De mensen uit haar wijk wilden dat niet geloven en eisten dat haar lichaam zou worden vrijgegeven. Drie uur lang hebben jongeren stenen gegooid en geprobeerd de kist te roven, tot het weerwerkteam erin geslaagd is in de late namiddag een beveiligde en waardige begrafenis voor haar te organiseren.

Hoeveel mensen zijn door een dolende zieke weer besmet geraakt? De cijfers blijven stijgen. Met 6 nieuwe bevestigde gevallen en 2 overlijdens erbij tellen we nu 164 doden op 257 besmettingen.

UPDATE 25 oktober 2018

In Beni heeft het ministerie van Gezondheid een duizendtal studenten op de been gekregen om in de stad hun steun te uiten voor de strijd tegen ebola. Een betoging konden ze dat niet noemen natuurlijk want die zijn verboden, dus heette het officieel “een vredevolle mars voor het betonen van steun aan de weerwerkacties”. Een gratis petje en T-shirt waren een interessant aantrekkingsmiddel. Laat ons hopen dat de jongeren echt begrijpen waarom een strikt respect van de voorzorgsmaatregelen zo nodig is. Ik denk dat de echte weerstanders niet behoren tot de studentenpopulatie en geen affiniteit voelen met de doorgaans beter begoede studenten. We zullen snel genoeg voelen of er een omslag werd gemaakt of niet.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Vredevolle mars als steunbetuiging aan het weerwerk tegen ebola

Hoe ebola en politiek ook in de USA gelinkt zijn, wordt uitgelegd in een artikel in vox.com. Zolang de Republikeinen de uitbraak in West-Afrika in 2014 konden gebruiken om de kiezer bang te maken (en dus hem te overtuigen een rechtse stem uit te brengen) was ebola een hot item in de Amerikaanse pers. Maar wanneer het electoraal belang voorbij was, verdween meteen ook de persaandacht.

De uitbraak in Congo valt samen met midterm elections terwijl de Republikeinen aan de macht zijn, dus kan ebola niet meer worden gebruikt om mensen bang te maken. Daarvoor zijn migrantenstromen uit Midden-Amerika vandaag veel nuttiger. Dus over ebola in Congo vandaag komt de doorsnee Amerikaan in zijn media maar weinig te weten. Onafhankelijke media? Forget it!

De ebolareeks klimt onverstoord verder naar 251 besmettingen waarvan 162 doden en 67 genezingen. Het sterftecijfer blijft dus rond de 65 % hangen. 22.326 personen kregen het vaccin.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Dit zijn geen curven van een epidemie onder controle!

UPDATE 24 oktober 2018

Het gebeurt niet vaak dat er in Europese media aandacht gaat naar de ebola-uitbraak, buiten wat via de grote nieuwsagentschappen wordt overgenomen. Deze week zijn daar twee uitzonderingen op: de Groene Amsterdammer brengt getuigenissen over de interferenties tussen politici in pre-electorale koorts en ebolakoorts. Het blijft altijd riskant om zelf niet te worden meegesleurd in onwaarheden die worden verteld. Dat dorpelingen geld hadden gekregen van de oppositie om een ambulance aan te vallen, klopt niet. Die aanvallen komen er vanuit een echte overtuiging dat ebola een uitvindsel is, en dat ze dat zullen kunnen bewijzen door de kist open te maken en aan te tonen dat de lichamen werden beroofd van organen of de mensen waren omgebracht.

France24 brengt ook een artikel dat zich baseert op journalistieke inbreng vanuit de regio zelf. Zij zijn de eersten die het diepgravende journalistieke werk van Merveille Saliboko hebben opgemerkt dat in Mo* is verschenen.

De dagstatistieken vermelden drie nieuwe besmettingen, 2 nieuwe doden en 2 nieuwe genezingen. Alles speelt zich nu af in de stedelijke milieus van Beni en Butembo. In de landelijke gebieden is de periode van 21 dagen voorbij zonder doorbraak. Nu moet alles op alles worden gezet om in de twee steden de strijd te winnen. Niet alleen tegen ebola maar ook tegen de aanvallers. Zoniet gaan de aanvallers blijven proberen de strijd tegen ebola te dwarsbomen.

De voorlopige tellers staan nu op 159 doden en 65 genezingen op 247 besmettingen.

UPDATE 23 oktober 2018

De epidemie woekert verder in Beni, en blijft daar dragers voor vinden. Eén van de jongeren die een tijdje geleden in Beni betrokken was bij een incident met het team van de riposte en zich niet wilde laten vaccineren is overleden aan ebola. Maar daar trekken andere jongeren blijkbaar geen lessen uit.

In een kleine gezondheidspost is weer een patiënt overleden voor hij naar een ebolabehandelingscentrum kon worden gebracht. Het team is het lichaam komen opbaren voor een veilige begrafenis en heeft het hele dispensarium ontsmet. Net op dat moment is een bende jongeren de kist komen roven om ze naar het huis van de overledene te brengen. Daar hebben ze zich opgesloten en de kist opengemaakt om te verifiëren of het lichaam intact was. De politie die probeerde hen te overhalen om het lichaam terug te geven werd verjaagd. De bende is dan samen met de familie het lichaam gaan begraven.

Hoeveel onder hen zijn weer besmet geraakt? Hoeveel gaan tot inkeer komen en zich tijdig laten vaccineren. Beni wordt een immense tijdbom.

De cijfers van gisteren, die vandaag werden gepubliceerd liegen er niet om: weer 6 nieuwe gevallen en 2 overlijdens. Dat brengt ons naar 244 besmettingen, 157 overlijdens en 63 genezingen. Aan dit tempo wordt deze uitbraak over enkele weken de grootste die Congo ooit meemaakte (318 besmettingen in 1976).

UPDATE 22 oktober 2018

Deze week roept de plicht op het terrein. Ik zal dus niet meer in staat zijn om even nauwgezet verslag uit te brengen van ebola in Butembo, omdat ik er 300 km van verwijderd ben. Om daar te geraken zijn we door Beni moeten rijden. Het stadje zag er gepokt en gemazeld uit door de spontane protestbetogingen van gisteren. Het postkantoor is uitgebrand en de voorruiten van het stadhuis zijn ingeslagen.

De statistieken van zondag vertonen een daling maar dat kan ook liggen aan het feit dat de activiteiten omwille van de spanningen op een laag pitje bleven. Een nieuw geval en twee overlijdens werden in Beni geregistreerd, wat het totaal brengt op 155 overlijdens op 238 besmettingen.

UPDATE 21 oktober 2018

Een afgrijselijk bericht op de smartphone, bij het ontwaken: een groep van 22 jongeren heeft een paar dagen geleden op enkele kilometer buiten Butembo ’s nachts een pas begraven lichaam weer opgegraven, om na te gaan of de organen er niet waren uitgehaald. Het ebolaslachtoffer was de dag ervoor begraven met inachtname van alle voorschriften voor een waardige en veilige begrafenis.

Zonder enige bescherming hebben ze de kist opengemaakt, de biohasard zak opengescheurd en het lichaam ontkleed. Uiteraard hebben ze zichzelf blootgesteld aan het virus, dat na een overlijden massaal migreert naar de huid.

Verrast dat er geen organen bleken te zijn weggenomen, moeten ze hebben besloten dat ebola dan toch echt is, want ze hebben zich de dag erop laten vaccineren. Als dat maar niet te laat is! De meeste van die jongeren zijn taxichauffeurs en overdag vervoeren ze duizenden mensen in een stad als Butembo. In principe zijn ze pas besmettelijk zodra ze zelf uitwendige tekenen vertonen. Maar als ze zich niet helemaal hebben ontsmet kunnen ze ook in de uren na hun wandaad het virus van de overledene nog doorgeven.

Ik hoopte nog even dat dit verhaal het product is van een zieke geest, zoals er hier veel rondlopen, die zich rot amuseren met het bang maken van mensen. Maar het werd intussen bevestigd in een officieel persbericht van het ministerie van Gezondheid. In het onstabiele Congo is op dit moment werkelijk echt alles mogelijk!

In Beni is de bevolking vanochtend opnieuw massaal op straat gekomen om haar woede over de nieuwe zware aanval van gisteravond uit te schreeuwen over de daken. De lichamen van twee burgerslachtoffers hebben ze op de drempel van het gemeentehuis gelegd. De politie, zoals gewoonlijk, heeft echte kogels en traangas afgevuurd om de spontane manifestatie uiteen te slaan. Als tegenreactie worden overheidsgebouwen in brand gestoken.

Het middenveld meldt al 13 doden en ongeveer evenveel kinderen ontvoerd, terwijl het zoeken naar meer slachtoffers van de aanval verdergaat. Op dit moment houdt het middenveld beraad over wat er nu best te gebeuren staat. Hoe kan je gericht actievoeren met een woeste bevolking in de straten en zonder de strijd tegen ebola opnieuw stil te leggen? Dat is de vraag die nu hoog op de agenda prijkt. Maar vandaag zal het weerwerkteam alleszins niets kunnen ondernemen.

Moto-taxis schreeuwen hun woede uit in Beni

Moto-taxis schreeuwen hun woede uit in Beni

Zondag 22u10. Het dagelijks verslag van het ministerie, dat elke avond laat wordt vrijgegeven, beschrijft hoe de ploegen door de aanval in hun werking zijn verstoord geweest:

De meerderheid van de weerwerkagenten moest hun dagen doorbrengen in hun respectievelijke hotels. De eerste teams die voor 8 uur ‘s ochtends vertrokken waren, vluchtten in het Algemeen Referentieziekenhuis van Beni tot het einde van de betogingen. Zij konden om 13.00 uur naar het hotel terugkeren. Alle vaccinatie- en bewustmakingsactiviteiten werden op zondag opgeschort. De communautaire surveillanceactiviteiten zijn traag verlopen en werden uitgevoerd via de telefoon met focal points in de buurt. De zorgteams werkten in het ebolabehandelingscentrum en 5 waardige en veilige begrafenissen konden in de namiddag worden uitgevoerd.

Vandaag zijn twee nieuwe gevallen bevestigd, is één patiënt overleden en zijn er twee andere genezen verklaard.  Zo komen we uit op 153 overlijdens en 63 genezingen op 237 besmettingen. Het aantal inentingen is intussen opgelopen tot 20.789. Het aantal controles aan de in- en uitgangspunten van de epidemiehaarden heeft de kaap van 10 miljoen controles gerond.

UPDATE 20 oktober 2018

De sociale netwerken staan weer stijf van de alarmberichten. Opnieuw een nieuwe zware aanval in Beni, alweer in een weekend, weer in het stadsdeel dat al voor 70% is leeggelopen na de aanval van 22 september. Niemand moet er nog aan twijfelen: hier zit systematiek achter. Het doel is duidelijk: het gebied ontvolken, inpalmen en aan het gezag van Kinshasa onttrekken.

Ebola is de objectieve bondgenoot van de aanvallers: de ontvolking gaat er een stuk sneller door. We zitten nog middenin de tweede besmettingsgolf, veroorzaakt door de vorige aanval of ze proberen al een derde te ontketenen. Ze weten perfect hoe lang de incubatietijd duurt. Het kan voor hen niet snel genoeg gaan.

De statistieken van vanavond zullen hen alleszins verheugen: we komen uit op 152 doden van 235 besmettingen. Gisteren kwamen er dus acht nieuwe besmettingen bij, waarvan zes in Beni en 2 in Butembo, vijf nieuwe overlijdens waarvan 4 in Beni en één in Butembo. Ebola heeft zich in de steden genesteld en is daar blijkbaar niet klein te krijgen.

Er zijn nog steeds veel mensen die niet geloven dat ebola echt een ziekte is. Gisteravond in Butembo waren er een vijftal reizigers die aan de toegangspoort tot Butembo weigerden hun handen te wassen. Allemaal flauwekul, vonden ze. Toen ze met enige aandrang werden verzocht dat toch te doen, haalden ze wapens boven, schoten twee ongewapende politiemannen dood van de UMIR (Medische eenheid voor snelle interventie), en sloegen aan de andere kant van de slagboom op de vlucht. Het ging om een gerichte actie, zei het ministerie van Gezondheid achteraf. Niemand werd aangehouden. De politiemannen zijn al begraven. De politie beweert dat de daders maimai zijn, een lokale militie onder controle van plaatselijke chefs. Maar eigenlijk hebben ze daar geen enkel bewijs voor. En zoals gewoonlijk zullen we achteraf nooit nog iets vernemen van deze killers.

Sinds de ebola-uitbraak proberen heel wat communicatoren manieren uit om de complexiteit van de situatie hier in Noord-Kivu aanschouwelijk voor te stellen. Dit is zo een poging die op twitter circuleert. Kijk even mee.

In een normale epidemie-bestrijding zou ebola in het midden staan en rondom rond alleen maar rode pijlen gericht op ebola. Zo kan je de gemeenschappelijke vijand bestrijden. Maar in Oost-Congo is ebola voor sommigen de bondgenoot. Bovendien zijn er ook nog actoren die niet zichtbaar zijn, de echte opdrachtgevers van de moordpartijen. Neen, de slaagkansen om een overwinning te behalen op ebola zien er niet goed uit. Er zijn te veel groepen die ebola liever zien winnen omdat ze daar baat bij hebben. En er zijn teveel mensen die een verband leggen tussen het opduiken van ebola, net in de regio die de indringers proberen in te palmen. En, eerlijk waar, hoe nauwer ik toekijk op wat er dag aan dag gebeurt in deze regio, hoe beter ik begrijp dat zoveel mensen die link leggen.

UPDATE 19 oktober 2018

Wetenschappers breken zich het hoofd over een verschijnsel dat ze voor het eerst hebben waargenomen in een ebola-uitbraak: van de nieuwe besmettingen in de maand oktober blijken bijna 60% kinderen te zijn jonger dan 16. Sommigen zijn zelfs nog baby’s.

De enige verklaring die ze tot nu toe konden bedenken is deze: we zijn nu in volle regenseizoen. Dan kunnen muggen zich ongebreideld voortplanten in allerlei poelen en plassen, en daar profiteert de malariaparasiet mee van.

Kinderen zijn zeer gevoelig aan malaria. Ze kunnen daar erg ziek van worden. Vele ouders brengen hen dan naar de traditionele genezer of een lokaal dispensarium. Als daar kort voordien iemand met ebola was onderzocht, kan het virus snel overgaan naar alle volgende patiënten. En wat blijkt? Vele van de kinderen waren inderdaad kortelings op auscultatie geweest.

Er zou nog een ander verband bestaan tussen malaria en ebola. In eerdere uitbraken was al opgevallen dat nogal wat patiënten tegelijkertijd besmet waren met de malariaparasiet Plasmodium falciparium en het ebolavirus. Er is al langer een vermoeden dat de dubbele infectie een invloed heeft op de overlevingskansen van de patiënt.

Het verband tussen de twee ziekten zal nu nader worden onderzocht. De werkhypothese is dat mensen met een recente, actieve malaria-infectie meer kans maken om ebola te overleven. Patiënten die een chronische vorm van malaria hebben zullen sneller het loodje leggen. De verklaring zou zijn dat een immuunsysteem dat al helemaal op scherp staat door een malaria-aanval veel kordater een filovirus zou aanpakken.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Studenten ontwerpen memes voor de whatsapp-groepen van de jongeren

Ik twijfel er echter aan of dat ook voor kleine kinderen opgaat. Malaria is de doodsoorzaak van 20% van alle kindersterfte in Afrika, zonder dat daar nog eens een dubbelinfectie van ebola bijkomt. Mijn boerenverstand zegt me dan dat een immuunsysteem dat al zwaar strijd heeft geleverd tegen malaria aan veerkracht heeft ingeboet en al gedeeltelijk ontwapend is tegen ebola.

Het virus trekt zich intussen geen snars aan van al dat mensengedoe. Vandaag zijn weer vier nieuwe besmettingen aan het licht gekomen en zijn drie mensen aan ebola bezweken. Zo zijn er nu dus 147 doden op 227 besmettingen, een sterftecijfer dat rondt de 65% blijft hangen. Aan de cijfers is er weinig te merken van een betere overlevingskans tijdens het malariaseizoen.

Studentenvertegenwoordigers van 17 hogescholen en universiteiten van Beni hebben op hun verzoek van het ebolateam vorming gekregen over ebola. Bedoeling is dat ze aan het einde van hun atelier zouden materiaal aanmaken waarin jonge mensen duidelijk een engagement opnemen in de strijd tegen ebola en tegen de geruchtenmolen. De eerste memes beginnen te circuleren.

UPDATE 18 oktober 2018

Als je elke dag cijfers van slachtoffers te verwerken krijgt, treedt er een bevreemdende vorm van gewenning op. Alsof het gaat om een natuurverschijnsel waar een weerstation de gegevens van registreert. Maar dat verandert helemaal als er iemand sterft die je persoonlijk kent! Dan dringt de rauwe werkelijkheid van de gruwel die ebola is opnieuw tot je door.

De cijfers blijven stijgen. Gisteravond stond de teller op 144 doden van 223 besmettingen. Dat zijn weer drie nieuwe gevallen erbij in Beni, waarvan twee buiten het ziekenhuis zijn overleden. Gelukkig werd wel beroep gedaan op het weerwerkteam om hen een veilige en waardige begrafenis te geven. Er zijn 46 verdachte gevallen in onderzoek, één van de hoogste cijfers ooit. Laat ons hopen dat dit ligt aan de verscherpte controle en niet aan de verhoging van het aantal besmettingen. Het aantal vaccinaties is intussen opgeklommen tot 19.000.

Minister van Gezondheid Ilunga is vandaag in Beni zijn nieuw ebolaplan komen voorstellen. Dat is gebaseerd op een diepgaande evaluatie van de eerste twee maanden van de epidemie. Hoedje af voor de minister, eerlijk waar. Je ziet ze niet vaak in Congo, maar hij bewijst dat het kan: dat een politicus wel degelijk zijn verantwoordelijkheid opneemt en zijn mandaat ter harte neemt. Congolezen zeggen me dat dit komt omdat hij zolang in België heeft meegedraaid. Hij heeft in Namen en Leuven gestudeerd, en was opgeklommen tot directeur van Europe Hospitals in Brussel toen hij in december 2016 werd aangesteld als minister. Anderzijds hoor ik dan weer dat hij zijn hele familie heeft tewerkgesteld. Zijn zoon is kabinetsmedewerker en zijn dochter is persattaché. Haar naam prijkt zonder blozen op het dagelijkse persbericht op enkele centimeter van die van haar vader. Maar het moet gezegd: ze levert goed werk. We zijn blij met haar dagelijkse persbericht. Sinds 1 augustus is ze er slechts één keer niet in geslaagd dat vóór het slapengaan vrij te geven.

De minister is ambitieus: zijn nieuwe doelstelling is om tegen uiterlijk eind november de epidemie een halt toe te roepen en tot eind januari nazorg te leveren onder de vorm van psycho-sociale begeleiding, ondersteuning van gemeenschapsinitiatieven, preventie en toezicht houden op mogelijke infecties in de hele getroffen regio. De verankering van het weerwerk in het lokale gezondheidssysteem kan al meteen beginnen, samen met een geleidelijke overdacht van alle activiteiten aan de lokale actoren, die heel blij zullen zijn dat ze niet meer overrompeld zullen worden door de kinois en de expats.

De minister laat zich vergezellen door Leila Zerrougui, hoofd van de MONUSCO en Kim Bolduc, adjunct speciale vertegenwoordiger van de Secretaris -generaal van de VN en coördinatrice van de humanitaire acties in de DRC.  

Mevrouw Zerrougui heeft veel kwaad bloed gezet gisteren, niet alleen door de inertie van de MONUSCO te vergoelijken met de ebolacrisis, maar ook omdat ze voorstelde om te gaan onderhandelen met de ADF-rebellen. Hoe kan je nu gaan onderhandelen met moordenaars die meer dan tweeduizend doden en een onbekend aantal ontvoeringen op hun geweten hebben? Om welke toegevingen te gaan doen? Dit is volgens alle mogelijke ethische normen totaal onaanvaardbaar en getuigt van weinig inlevingsvermogen. De eerste kreten die om haar ontslag vragen zijn dan ook al geslaakt.

Ook haar discours van vandaag komt eerder vreemd over bij de Congolezen. Lees even mee:

“Ik weet dat de bevolking soms zijn woede uitdrukt, en dat is omdat ze willen dat we meer doen, het is omdat ze weten dat de FARDC, onze blauwhelmen en humanitaire teams samen met de overheid de enigen zijn die iets kunnen doen. Ze zijn soms een beetje hard voor ons, maar ik begrijp dat wel. Vandaag zeg ik hen, als je wilt dat mensen meer doen, moet je ze aanmoedigen, als ze goede dingen doen moet je dat erkennen, en als ze dingen doen die beter zouden kunnen, moet je ze corrigeren. We zijn samen, we hebben geen recht om te falen, het is een uitdaging die we samen moeten winnen.”

Mij geeft dit eerlijk gezegd een gevoel van: “jullie mogen niet stout zijn hoor kinderen”. Komt dat omdat ik al zolang tussen de slachtoffers van die waanzin leef en me hun gevoeligheden heb eigen gemaakt? Of voel jij dat zelf ook zo aan, als je dit leest?

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Minister Ilunga (in blauw hemd) en zijn team, samen met Mw. Leila Zerrougui, hoofd van de MONUSCO

UPDATE 17 oktober 2018

De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft vandaag in Genève een comité samengeroepen dat zich moest uitspreken over de vraag of de ebolacrisis in Oost-Congo moet worden uitgeroepen tot een noodtoestand van internationaal belang voor de volksgezondheid of niet. Het antwoord is: niet. Omdat het risico op een regionale uitbreiding nochtans heel reëel blijft, worden buurlanden opgeroepen om versneld werk te maken van voorbereiding op een eventuele doorbraak. Ze zouden al werk moeten maken van de vaccinatie van gezondheidswerkers en frontlijnpersoneel zelfs zonder dat er al sprake is van besmetting.

Ze hebben hun bezorgdheid geuit over de te geringe voorraad vaccins en de kwestie van de licenties zou moeten worden aangepakt opdat meer labo’s aan de slag zouden kunnen gaan en het aanmaken van de vaccins in grotere hoeveelheden zou kunnen gebeuren.

Opvallend ook is dat ze het bijzonder belang benadrukken om internationaal reizen en handel niet te belemmeren. Wel hebben ze opgeroepen om bijzondere aandacht te schenken aan de twee actieve besmettingshaarden Beni en Butembo, ook om de betrokkenheid van de bevolking in het weerwerk van dichtbij te blijven monitoren. Verontrustend daarbij is dat er blijven gevallen opduiken zonder enig aantoonbaar verband met bevestigde zieken, wat erop wijst dat diverse infectiehaarden blijkbaar nog niet zijn in kaart gebracht, ook al worden er op dit moment bijna 5.000 contacten van nabij opgevolgd.

Uit onderstaande grafiek van de WGO blijkt dat er dagen zijn waar gaten vallen in de opvolging door de onveiligheid. En met de stijging van het aantal gevallen zien we ook dat het aantal niet gevolgde gevallen toeneemt. Heel geruststellend is dat allemaal niet!

© WHO

Evolutie in de opvolging van het aantal mensen dat in contact kwam met ebolapatiënten

Jeremy Farrar van de Wellcome Trust sprak zijn ontgoocheling uit over het niet afkondigen van een noodtoestand van internationaal belang. Volgens hem had dit wel nuttig geweest om snel meer fondsen, personeel, veiligheidsdiensten en infrastructuur te mobilizeren. Ik zal dat maar niet aan mijn Congolese vrienden laten zien, want de beschuldigingen over de belangen van Westerse NGOs in Ebola Businesss zouden weer de pan uit rijzen.

Dat beide stedelijke haarden actief blijven blijkt uit de cijfers van vandaag over de situatie van gisteren: er zijn vier nieuwe gevallen bevestigd, waarvan drie in Beni en één in Butembo. Ook zijn er in Beni weer drie mensen gestorven. Dat brengt het dodental op 142 van 220 besmettingen.

UPDATE 16 oktober 2018

Hoopvol nieuws van het ebolafront: er zijn maar twee nieuwe gevallen genoteerd en niemand is overleden. Wel zijn er weer twee mensen genezen verklaard. Dat geeft 57 genezingen en 139 doden op 216 besmettingen. Het aantal gevaccineerden is aangegroeid tot 18.000.

In Tchomia, aan de oevers van het Albertmeer, waar twee gevallen van besmetting werden bevestigd, zijn alle contacten nu voorbij de incubatieperiode van 21 dagen, zonder dat het virus het meer heeft kunnen oversteken naar Oeganda. Vanuit dat buurland kwam een rapport dat in totaal 220 verdachte zieken waren getest en allen bleken ze negatief voor ebola. Eén van hen, een 48-jarige Congolese dame, vertoonde nochtans duidelijke bloedingen. Ze werd behandeld tegen malaria en is aan de beterhand.

Dat is een duidelijk resultaat van de grote inspanningen van het weerwerkteam om met ringvaccinaties het virus zo snel mogelijk te isoleren. De methode werkt dus wel degelijk, mits de nodige veiligheid om geconcentreerd te kunnen werken en de volle medewerking van de bevolking.

Ook in Beni blijken alsmaar meer mensen te begrijpen wat medeverantwoordelijkheid betekent in tijden van ebola.  Het weerwerkteam deed vandaag het verhaal van een brommertaxi van Beni. Hij kreeg een cliënte achterop zijn brommer die hem vroeg haar naar Butembo te brengen, maar hij zag verdachte tekenen aan haar. Bij het buitenrijden van de stad sloeg hij alarm bij de bewakingsploeg die alle reizigers controleert, en zij hebben haar kunnen overtuigen zich te laten testen. De labo-uitslag was positief en ze werd meteen opgenomen in een behandelingscentrum. Moest ze door de controlepost zijn geraakt om dan in Butembo te komen sterven, zou het nu weer paniek zijn in onze stad.

Nadat een zieke een hele tijd geleden al meteen na een positieve labotest was weggevlucht naar een zone die onder controle van de maimai staat, zonder dat hij kon worden opgespoord, werden de lokale gezondheidswerkers gevormd in het herkennen en behandelen van ebola. Maar ze bleven wel onderhandelen met de gewapende milities, en die hebben er nu eindelijk in toegestemd om zich door het weerwerkteam te laten vaccineren.

Met al dat goede nieuws was het een beetje een afknapper om MONUSCO zich te horen verschuilen achter ebola voor hun gebrek aan inzet tegen de moorddadige ADF-rebellen. Alsof ebola in oktober 2014 al woedde. De epidemie is pas op 1 augustus 2018 uitgeroepen, terwijl het ADF-debacle toen al bijna 4 jaar bezig was! En dan die zelfopofferende toon: “we hadden in ons budget geen centiem voor het weerwerk tegen ebola, maar we stellen al onze middelen ter beschikking van de overheid in haar strijd tegen ebola”. De mensen rondom mij, die weten dat MONUSCO per dag 2,7 miljoen euro kost, schudden met het hoofd als ze dergelijke uitspraken lezen.

UPDATE 15 oktober 2018

Met drie nieuwe gevallen in Beni en vier overlijdens (met inbegrip van de drie nieuwe gevallen) blijft het virus maar zijn moordende pad verderzetten: 139 doden op 214 besmettingen. Daarmee stijgt het sterftecijfer weer naar 65%.

Het Ministerie van Gezondheid toont fier de statistieken van het aantal oproepen voor mogelijke besmettingen en geeft er als uitleg bij: de grafiek toont de verhoging van het aantal oproepen in de stad Beni, wat wijst op een verbetering in het toezichtsysteem en op een betere samenwerking met de gemeenschap die steeds vaker beroep doet op de urgentieteams. Zelf ben ik daar toch niet zo gerust in. Als het aantal gevallen stijgt door de chaos van de aanval zal ook zonder een wijziging in de houding van de bevolking het aantal oproepen stijgen. Ik zou niet weten hoe je die verbeterde samenwerking hieruit kan aflezen als je die niet kan uitdrukken in een % van het aantal reële gevallen.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Toename van het aantal oproepen tot interventie van de urgentieteams in Beni

 

UPDATE 14 oktober 2018

Wat een opluchting dat het gerucht van gisteren niet werd bevestigd! Maar dat wil niet zeggen dat alle gevaar geweken is. Wel integendeel. Gisteren werden in het ebolabehandelingscentrum van Butembo tenten bijgezet om de opvangcapaciteit te verdubbelen. Dat doen ze niet omdat ze denken dat het ergste voorbij is…

De statistieken tonen aan dat het virus zijn gang blijft gaan: met 4 nieuwe bevestigde gevallen en 5 overlijdens komen de totale cijfers nu op 211 besmettingen en 135 dodelijke slachtoffers tegen 55 genezingen (één extra vandaag).

Over de weerstand van de bevolking tegen het ebolateam hebben onderzoekers vorige week in The Lancet een rapport uitgebracht. Het zijn de resultaten van een enquête die in augustus al werd gehouden. Ik heb de grafiek vertaald en de kleuren aangepast om beter te zien wat wenselijk is (groen) en wat moet worden vermeden (rood). Misschien denk je dat het rood nog wel meevalt. Maar als je erover nadenkt begrijp je wel dat zelfs als maar 10% van de mensen in het rood zitten, hun gedrag zeer ernstige gevolgen kan hebben en de definitieve uitschakeling van het virus voor lange tijd kan uitschakelen. Dat is wat in 2014-2016 in West-Afrika is gebeurd. Hopelijk krijgt dat scenario in Noord-Kivu geen kans! Maar ik  vrees dat, moest men in Beni deze enquête vandaag overdoen, dat er meer rood zou verschijnen, in plaats van minder. Dat is één van de redenen waarom Beni nu Mabalako, het oorspronkelijke epicentrum van de epidemie, heeft voorbijgestoken in termen van aantal bevestigde gevallen (73 in Beni en 71 in Mabalako).

© The lancet

Hoe groot zijn de weerstanden bij de bevolking?

UPDATE 13 oktober 2018

“Maar” twee nieuwe bevestigde gevallen in het rapport van vandaag (dat de situatie van gisteren beschrijft) en geen overlijdens: nu zijn er dus 207 besmettingen geteld waarvan 130 patiënten zijn gestorven. Maar er doen geruchten de ronde dat er vandaag in Beni zomaar even 17 nieuwe gevallen zouden zijn opgetekend. Die zouden dan in het rapport van morgen komen. Maar ik probeer al sneller te weten te komen of het waar is, want dat zou wel eens een voorbode kunnen zijn van een gevaarlijke doorbraak.

De minister van Gezondheid heeft toegegeven dat de meerderheid van de nieuwe gevallen van de maand oktober geen contacten zijn van gekende gevallen. Eigenlijk zou ik moeten zeggen: geen gekende contacten van gekende gevallen. Want de onderzoeksteams zijn er door alle verstoringen van de voorbije weken onvoldoende in geslaagd om de oorsprong van elke besmetting te reconstrueren, zodat ze vandaag niet voor elk geval met zekerheid kunnen zeggen of het om een gekende besmettingslijn gaat, dan wel om een nieuwe. Het is daarom van groot belang dat ze alsnog inspanningen doen om dat te weten te komen.

De minister heeft daarom zijn strategie bijgesteld om de weerstand bij de bevolking in te dijken en korter op de bal te kunnen spelen. Eindelijk stelt hij multidisciplinaire ploegen samen met een diversiteit aan competenties die veel beter op alle mogelijke situaties zullen kunnen inspelen. Bovendien heeft hij de stad Beni ingedeeld in 18 operationele zones, en elke zone beschikt nu over zijn eigen weerwerkteam dat bij het minste alarm kan uitrukken.

UPDATE 12 oktober

Grote opschudding vandaag: er is een bevestigde ebolabesmetting onder het MONUSCO-personeel in Beni. Dat is alleszins een passende herinnering dat niemand buiten schot blijft.

Het gaat om een loodgieter van de klusjesdienst van de Congolese nationaliteit die bij een traditionele genezer op consultatie was gegaan kort nadat daar een patiënt was langs geweest die nadien positief testte voor ebola. Hij werd meteen opgenomen in het ebola behandelingscentrum. Het hele hoofdkwartier van de blauwhelmen diende te worden ontruimd voor een grondige ontsmetting. Al zijn collega’s worden morgen gevaccineerd. Voor alle zekerheid krijgen ze ook allemaal 21 dagen betaald verlof (de maximale incubatietijd).

Ook vandaag tikt de teller verder: 5 nieuwe bevestigde gevallen, 5 nieuwe overlijdens, een nieuwe genezing brengen de cijfers op 54 genezingen en 130 doden op 205 besmettingen. Het aantal gevaccineerden loopt op tot 16.200 terwijl stalen van 32 verdachte zieken worden getest in het ebolalab. Nu de doorstart van het virus bewezen is, schat de Wereldgezondheidsorganisatie in dat de uitbraak minstens nog 3 tot 4 maanden zal moeten worden bestreden om ze onder controle te krijgen. Dat betekent ook dat de mogelijkheid erin zit dat deze uitbraak, die nu al de vierde grootste is op de tien uitbraken in Congo, de grootste van allen wordt. Dat record staat nu op 318 besmettingen en was de allereerste uitbraak in Yambuku in 1976.

UPDATE 11 oktober

Maandag dacht ik dat we tegen het weekeind aan 200 besmettingen zouden komen. Het gebeurt nog sneller dan ik inschatte: donderdag, vier dagen later is het al zover. Met weer 6 nieuwe bevestigde gevallen erbij (waarvan 5 in Beni) en 3 overlijdens, staan de cijfers nu op 200 besmettingen en 125 doden. In de laatste zeven dagen zijn er 35 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarvan 29 in Beni. De aanvallers van de stad hebben het virus flink geholpen. We weten nog altijd niet wie dit zijn. Het leger beweert dat er een nieuwe rebellengroep is ontstaan, maar rebellen vechten voor een doel, en er is nog altijd geen enkele eis bekendgemaakt. Zolang die moorden onverklaard blijven, denken de mensen dat de daders zich binnen het officiële leger zelf bevinden en daar dubbel spel spelen.

Het ministerie gaf vandaag de officiële versie van het incident van gisteren: de familie van de overleden vrouw had gevraagd dat één van hen de lijkwagen zou mogen besturen en dat 5 anderen de beschermende uitrusting zouden mogen dragen om de kist ten grave te dragen. Het team van de riposte had ingestemd, op voorwaarde dat de lijkwagen zou worden gevolgd door een politiewagen.

Op weg naar het kerkhof veranderde de chauffeur van de lijkwagen plots van route en begaf zich met grote snelheid naar het huis van de overledene. Daarop heeft een groep jongeren meteen de politie, die in de achtervolging was gegaan, verjaagd. Later die dag zijn ze tot inkeer gekomen en hebben ze de 5 familieleden toegestaan om de afgestorvene op het kerkhof te gaan begraven.

De dag erop hebben verschillende familieleden zich spontaan aangeboden voor vaccinatie. Ze hebben verzekerd dat niemand de kist noch de zak heeft opengemaakt. De wijkbewoners hebben een spoedvergadering belegd en hebben een verklaring afgelegd waarin ze hun excuses aanboden aan het ebolateam. De jongeren hebben beloofd dat dit niet meer zaal gebeuren in hun wijk.

Tot daar de officiële versie. Het klinkt allemaal wat afgeborsteld. In werkelijkheid blijven veel mensen weerstand bieden.

UPDATE 10 oktober

De reeks gaat onverminderd verder. Er zijn vandaag weer 6 nieuwe besmettingen gemeld in Beni. Drie van hen zijn gestorven zonder ooit bekend te zijn gemaakt bij het team van de riposte. Die kunnen dus veel andere personen hebben besmet. Er is ook een vierde persoon overleden, en twee zijn genezen. Dat brengt de cijfers naar 122 sterfgevallen op 194 besmettingen en 53 genezingen. Het aantal nieuwe personen in onderzoek blijft boven de 20.

Er is op dit moment een parlementaire informatiemissie in Beni, om zich te informeren over de aanvallen en daar dan in Kinshasa verslag over uit te brengen. En wellicht zo hun geweten te sussen. Want van eerdere parlementaire informatiemissies hebben we nooit enig resultaat van betekenis gezien. Wat nuttig zou zijn is een parlementaire onderzoekscommissie, die ook verantwoordelijkheden kan uitspitten en aanklagen, maar dat werkt uiteraard alleen maar als je een sterk parlement hebt, en niet dat zootje makkelijk om te kopen broodstemmers.

Drie van hen hebben zich publiekelijk laten vaccineren om de sensibilisering mee te ondersteunen. Jean-Chrystostome Vahamwiti, één van hen, gaf daarbij de volgende commentaren: “Ik kreeg mijn eerste vaccin zowat 50 jaar geleden al. Niet te geloven dat er in 2018 nog mensen zijn die daarvoor op de vlucht slaan. Dat ligt niet in de culturele aard van de Nande, wij zijn een beschaafd volk. Van aids werd vroeger verteld dat het om een ingebeelde ziekte ging, om slippertjes te ontmoedigen. De gevolgen op het vlak van verlies aan mensenlevens waren niet te overzien. Als er iemand denkt dat het vaccin tegen het ebolavirus een gevaar inhoudt, moet die meteen onder psychiatrische controle worden geplaatst.

Wat denkt u? Zou het u kunnen overtuigen?

De mensen van Beni blijkbaar niet. Vanavond circuleerde dit bericht op whatsapp: “de familieleden van een patiënt die aan ebola is bezweken hebben zijn lijk geroofd en hebben het naar hun huis gebracht. Het ebolateam heeft daarop een strenge beslissing moeten nemen. Geen kwestie meer van nog tijd te verliezen met onderhandelen met mensen die weigeren het gevaar van het virus in te zien ernaar te handelen. We zitten dus nu in Beni stad met een biologische bom door dit idiote gedrag.”

Wat die strenge beslissing dan is, werd niet meegedeeld. Dat lezen we dan wellicht morgen in het officiële verslag van het ministerie.

UPDATE 9 oktober

Nu is er niet meer de minste twijfel: het ebolavirus is aan zijn doorstart bezig. Vandaag zijn er weer zeven nieuwe gevallen opgetekend, waarvan zes in Beni. Drie van hen zijn kinderen, behandeld in éénzelfde gezondheidscentrum, die begraven werden zonder toezicht. Dat betekent dat er nu 118 overlijdens op 188 besmettingen staan geboekstaafd. Gelukkig gaat het vaccineren door: er zijn weer 6.480 dosissen ingevlogen en intussen staat de teller op meer dan 15.000 inentingen.

Bovenop de stijgende tendens zijn er nog andere redenen tot ongerustheid: zo duurt het 5 tot 7 dagen gemiddeld eer een zieke die symptomen begint te vertonen, wordt opgenomen. Dat betekent dat minstens vijf dagen lang de overzetting van het virus vrijwel ongehinderd kan verdergaan. Die periode moet absoluut kunnen worden ingekort!

Bron: sociale netwerken

Traditionele chefs offeren hanen en een geit aan de voorouders in het Kivumeer

Ook zijn er een dertigtal begrafenissen geweest van verdachte overlijdens, die niet konden worden bevestigd en waarvan de mogelijke contacten dus ook niet worden opgevolgd. Hoogst verontrustend.

In Goma namen de traditionele chefs van het zuiden van Noord-Kivu op een bijeenkomst zelf een initiatief. Ze offerden 6 hanen en een geit aan de voorouders door hun bloed in het Kivumeer te laten vloeien. Ook al trekken wij onze wenkbrauwen op bij het te verwachten resultaat, toch mag de impact ervan op de mensen niet worden onderschat. De chefs zouden zoiets nooit doen moest ebola niet echt zijn. Dat is dus de belangrijkste boodschap: de chefs treden in actie, dus de vijand, het ebolavirus, is een reële bedreiging. Hun ritueel is daarom van zeer groot belang en wordt wijd gecommuniceerd.

UPDATE 8 oktober

Weer 4 nieuwe bevestigde gevallen, waarvan 2 in Beni en 2 in Butembo. Twee nieuwe overlijdens ook, verdeeld over dezelfde steden. Dat wil zeggen dat nu 115 van de 181 besmette mensen zijn gestorven. De opstoot van nieuwe besmettingen zet zich dus verder. Aan dit tempo schieten we tegen het einde van de week voorbij de 200 besmettingen. Niet echt een verrassing, maar wel een bron van grote ongerustheid.

Zelf was ik vandaag in Beni de hele dag. Toen we om kwart voor vijf in de late namiddag Beni verlieten, was de controlepost waar iedereen hoort handen te wassen en temperatuur te laten meten, al verlaten. Voor het ministerie van Gezondheid is de toename van het aantal verdachte gevallen in Beni het resultaat van verscherpt toezicht op de bevolking. Dan toch niet door die controlepost!

Zo ziet de grafiek van een doorstartende epidemie eruit. Van de verhoopte afvlakking van de curve, die de WGO een paar weken geleden voorzichtig aankondigde, is niets meer te merken.

De incidenten met het ebolateam blijven zich opstapelen. In de wijk Ngongolio van de stad Beni begaf het team zich naar het kerkhof voor een waardige en beveiligde begrafenis van een nieuw ebolaslachtoffer. Plots dook een groep verhitte jongeren op voor de terreinwagen met de kist. Ze zijn erin geslaagd de kist eruit te sleuren en open te wrikken, roepend dat de kist geen lichaam bevat, dat ebola een grote leugen is.

Bron: Sociale netwerken

 

Toen de biohasard bag met een lichaam erin zichtbaar werd, deinsde de snel aandikkende massa toeschouwers achteruit. Niemand durfde de zak openmaken. De twijfel sloeg toe. Dat heeft aan de experten van het team toegelaten om het stoffelijk overschot weer veilig aan boord van het voertuig te nemen, voor de ogen van de perplexe, nu gekalmeerde menigte.

De stedelijke overheid reageerde snel op het incident. De burgemeester tekende meteen een besluit dat aan het ebolateam afdwingbare rechten geeft om alle nodige maatregelen te nemen die de besmettingsketen kunnen doorbreken, in het belang van de bevolking.

Al wie het team van de riposte nog een strobreed in de weg legt, zal schuldig worden bevonden aan rebellie en op staande voet worden aangehouden. Burgemeester Nyinyi Bwanakawa: “We eisen dat iedereen de maatregelen van het response team respecteert (handen wassen, geen handen schudden,…). Het ebolateam moet vrije toegang krijgen tot alle verdachte zieken om stalen te kunnen nemen zonder dat de familie daarover moet gaan ruziën.  Het is merkwaardig dat iedereen bereid is te geloven dat iemand door vergiftiging is gestorven zonder enig onderzoek, terwijl de gratis  analyse van een staal toelaat om de ware doodsoorzaak vast stellen. De politie zal dus niet alleen ingrijpen om het team in staat te stellen een staal van het lichaam te nemen voor onderzoek, maar ook en vooral om de leiders van dit verzet, die beschuldigd zullen worden van rebellie, te arresteren.”

Of dit een goede wending is, durf ik betwijfelen. Rebellie is in de context van Beni een wel erg beladen woord en verbreedt in één klap de al wijd gapende kloof tussen bevolking en overheid. Ik begrijp niet hoe de WGO met al haar ervaring er niet in slaagt om werkmethodes uit te werken, samen met lokale sociologen, psychologen en mensenkenners, om in dialoog te gaan met de bevolking, eerder dan de logica van agressie en tegenagressie aan te nemen. Een geweldspiraal voeden klinkt inderdaad steeds meer als een scenario voor een ‘perfect storm’. De fout die ze maken is om de dialoog te scheiden van de acties van het ebolateam. De capaciteit tot dialoog, conflictpreventie en -beheersing moet verankerd zijn in de operationele teams, op het terrein. Men kan zo nog tientallen dialoogsessies organiseren in een conferentiezaal, terwijl de echte heethoofden zich op het terrein bevinden. Het is heus geen toeval dat de adjunct burgemeester Modeste Bakwanamaha weken geleden al zijn bezorgdheid uitdrukte dat het operationele team niet weet hoe zich te gedragen tegenover een verhitte bevolking. En toch trekt niemand daar blijkbaar de juiste lessen uit.

 UPDATE 7 oktober

Steeds meer gevolgen van de chaos van twee weken geleden komen bovendrijven. Gelinkt aan de 5 nieuwe gevallen van gisteren in Beni, werden drie andere gevallen opgespoord van overledenen die vermoedelijk aan ebola zijn bezweken en stiekem werden begraven, zonder beschermende maatregelen. Er zijn ook twee nieuwe gevallen bevestigd, waarvan één in Beni en de andere in Butembo. Twee bevestigde gevallen zijn overleden, één in Tchomia (Ituri) en één in Beni. Dat verandert de cijfers als volgt: 113 overlijdens op 177 besmettingen en 50 genezingen (eentje extra vandaag).

Het is ontzettend moeilijk voor een onafhankelijke journalist om in deze ebolacontext de resultaten van onderzoeksjournalistiek gepubliceerd te krijgen. Merveille Saliboko wou meer te weten komen over de drijfveren van parlementslid Mbindule achter zijn boude uitspraken en de virulentie waarmee zijn politieke tegenstanders hem blijven aanvallen. Maar geen enkele radio noch website was geïnteresseerd. “Wij mogen niet het risico lopen onze subsidies van de ebolapot te verspelen door de naam van Mbindule te laten vallen! Het hele ebolateam is daar hyperallergisch aan. Sorry, we kunnen je niet publiceren…”.

Gelukkig dat er nog echt onafhankelijke media bestaan. Zoals Mo* bijvoorbeeld. Ik maak dan ook graag ruimte vrij voor Merveille als gastblogger. Wekenlang spookte dit artikel door zijn hoofd en na vele interviews en aftoetsen van hypotheses, staat het nu online:

Ebola, enjeu politique en RDC

UPDATE 6 oktober

De groeicurve van het aantal besmettingen wordt vandaag een stukje steiler: 5 nieuwe besmettingen, allemaal in Beni, ongetwijfeld het gevolg van de veelvuldige moordaanslag van 22 september en het tijdelijk stilvallen van de riposte. Het is van 21 augustus geleden dat zich dit nog eens heeft voorgedaan en we dachten dat dit nooit meer zou gebeuren. Dat klinkt dus als een heropflakkering van het virus. Er zijn ook twee overlijdens, waarvan één in Butembo: 108 doden op 172 besmettingen geeft een sterftegraad van 63%. In totaal werden 56 patiënten behandeld met één van de nieuwe medicijnen, en daar zien we een heel ander beeld: van de 56 behandelde patiënten zijn er 27 genezen verklaard en 14 gestorven, terwijl de resterende 15 nog in behandeling zijn. Op de 41 patiënten waarvan we de uitkomst kennen zijn er dus 14 gestorven, dat is 34%. Of, afgerond: zonder behandeling sterven 2 op 3 mensen, met behandeling nog 1 op 3. De medicijnen redden dus één derde van de anders ten dode opgeschreven zieken.

Dat is mooi, maar eigenlijk nog steeds beangstigend. Het virus is zo destructief dat het op zeer korte tijd zoveel schade kan aanrichten dat voor één patiënt op drie niets meer kan baten. Dat benadrukt nogmaals het grote belang om verder onderzoek te blijven doen naar strategieën ter preventie. En dan komen we weer uit bij de vraag die parlementslid Mbindule nog altijd doet mokken dat hij niet wordt begrepen.

Hij stelde luid de vraag naar de oorsprong van het virus en kreeg van niemand antwoord, zelfs niet van de minister. Voor hem redenen genoeg om te blijven volhouden dat ze iets te verbergen hebben en dat ze zijn recht op parlementaire controle niet ernstig nemen.

Tot Dr. Jean-Paul Mundama van ’t weekend op een persconferentie zo verstandig was om eropin te gaan, zonder de naam van de député te vernoemen. Hij verwees naar een Afrikaanse rat die in galerijwouden leeft. Dat zijn lintvormige wouden die langs rivieroevers groeien en zo een grensoverschrijdend netwerk vormen waardoor de ratten, die een gezonde drager van het virus kunnen zijn, de ziekte over grote afstanden kunnen verspreiden.

Eigenlijk is de wetenschap er nog steeds niet met zekerheid achter gekomen wat het natuurlijke reservoir is van het levende virus. Meest van al worden vleermuizen vernoemd. De Wildlife Conservation Society doet er onderzoek naar omdat de populatie van mensapen de voorbije jaren erg geleden heeft onder voorgaande ebola-uitbraken. En haar onderzoek is uiteraard ook voor de menselijke geneeskunde van groot belang.

© Sarah Olson/WCS

De hamerkopvleermuis wordt onderzocht op haar rol als natuurlijk reservoir van het ebolavirus

Sarah Olson van WCS spitst haar onderzoek in Congo toe op de hamerkopvleermuis, een hoogst merkwaardig schepsel dat je op de foto vreemd aanstaart. Het virus heeft geen vat op de vleermuis maar blijft erin overleven. De vraag is hoe het virus nu wordt overgedragen naar andere zoogdieren. De mens die een vleermuis slacht voor consumptie, kan ongetwijfeld vlot besmet geraken. Maar het zou wel eens kunnen dat er snellere en gevaarlijkere manieren zijn, via de urine en de uitwerpselen en zelfs via een stuk fruit waar een vleermuis een hap uit beet en op de grond liet vallen en dat dan door een kind wordt opgeraapt en opgegeten. Je moet haar verhaal zelf maar eens beluisteren, in het Engels, in een podcast van Mongabay.

UPDATE 5 oktober

Van deze ebola-uitbraak was lange tijd gevreesd dat hij op een bepaald moment een steile vlucht zou nemen. Ook al zijn er al vele incidenten geweest die dat mee hadden kunnen bewerkstelligen, toch is die explosieve doorbraak er niet gekomen. Een snelle bedwinging, zoals de vorige uitbraak in West-Congo is het evenmin geworden. Als je de grafiek bekijkt, zie je een zeer geleidelijke maar vastberaden stijging, die niet de minste intentie vertoont tot verminderen. En dat op zich is beangstigend. Want het geeft het gevoel dat het virus niet verzwakt, integendeel zelfs mogelijk kracht opbouwt om alsnog die gevreesde doorbraak te plegen.

In de periode van 14 tot 21 september zag het er goed uit: er was een afvlakking van de curve van de nieuwe gevallen en het aantal verdachte gevallen per dag werd kleiner en vertoonde veel minder bokkensprongen. Maar dan kwam de moordende aanslag op Beni, gevolgd door de volkswoede en de stakingen en dat heeft voor het virus nieuwe kansen gecreëerd, die je zo kan aflezen in de blauwe grafiek (nieuwe besmettingen), terwijl de groene (aantal verdachte gevallen in onderzoek) weer begint te dansen. De komende tien dagen zullen wellicht beslissend worden, als er geen nieuwe aanvallen de strijd tegen ebola komen doorkruisen. Dat gevaar blijft zeer reëel. Zowel gisteren als vandaag was er een aanval op Oïcha, een stadje zowat 60 kilometer ten noorden van Beni. Steeds meer mensen vluchten van daaruit richting Beni.

De cijfers van vandaag staan al aangevuld op de grafieken: twee nieuwe bevestigde gevallen, waarvan één in Beni en de andere in Butembo, maar overgekomen vanuit Beni. Geen nieuwe overlijdens, wel een nieuwe genezing. Dat geeft 106 overlijdens op 167 besmettingen en 47 genezingen, een sterftegraad van 63,5 %. Door het systematisch gebruik van de recent uitgebrachte medicijnen zie je dus het sterftecijfer gestaag zakken, wat er op wijst dat alsmaar meer zieken de ziekte overleven. Dat zie je ook duidelijk aan de afvlakking van de zwarte curve van de overlijdens, terwijl de blauwe curve van de nieuwe besmettingen maar blijft stijgen.

De minister heeft begrepen dat de gemoederen voor een deel zullen kunnen worden bedaard door al die herrie over het financieel beheer van de strijd tegen ebola de kop in te drukken. Nogal wat verdachtmakingen gaan in de richting van medisch personeel dat zich verrijkt dankzij de ellende van de ebolaslachtoffers en vermoedens dat hier, zoals in alle andere sectoren, volop misbruik wordt gemaakt van “opérations retour”, dubbele loonlijsten of spookwerknemers op de loonlijsten. Vandaag kondigde hij nieuwe procedures aan die een grotere transparantie en traceerbaarheid moeten garanderen van de financiële middelen die ter beschikking worden gesteld van de nationale kaders en lokale dienstverleners. Het bedrijf Blue Square heeft een computerprogramma ontwikkeld dat aan controleurs toelaat om op eenvoudige tablets de precieze identiteitsgegevens en geografische locatie van elke dienstverlener re registreren. Dat maakt het mogelijk om snel na te gaan of eenzelfde persoon niet werd opgenomen op de loonlijst van andere organisaties die betrokken zijn bij het weerwerk tegen het virus. Zo kunnen dubbelbetalingen meteen worden opgespoord en uitgesloten.

Het gebruik van mobiel bankieren via smartphones is in Noord-Kivu al wijd verbreid onder de stedelijke bevolking en de meeste dienstverleners verkiezen die betalingswijze omwille van haar veilig karakter. Maar ze laat meteen ook toe om veel preciezer toe te zien op de geldstromen.

Intussen zijn al 2.000 medewerkers digitaal geregistreerd en worden 1.432 onder hen al via mobile banking betaald. Weer een goed doordachte aanpak van de minister van Gezondheid, die uitstekend werk verricht om de rust en de eensgezindheid in de strijd tegen de gevaarlijke onzichtbare vijand terug te brengen.

UPDATE 4 oktober

Vanavond krijgen we de cijfers vroeg binnen. Weer een persoon genezen, nu al 47 in totaal, maar wel drie bevestigde nieuwe gevallen, waarvan twee in Beni.
Opvallend is ook het aantal verdachte gevallen dat klimt naar 24 waarvan 16 in Beni: de gevolgen van de aanval  van 12 dagen geleden en de daaropvolgende staking laten zich nu in de cijfers lezen. De kans is groot dat de komende dagen dus ook het aantal bevestigde gevallen zal toenemen.

Terwijl in Vlaanderen de Pano-reportage van Stijn Vercruysse over bushmeat in Congo veel stof doet opwaaien, maken de mensen die de laatste grote apen van Congo beschermen in Oost-Congo zich zorgen over de ebola-dreiging. Het virus zet zich even vlot over van mens naar aap als omgekeerd. Mensapen blijken er bijzonder gevoelig aan te zijn, waardoor hele populaties op korte tijd kunnen uitgeroeid geraken. In de vier laatste decennia heeft ebola een derde van de wereldpopulatie van chimpanzees en gorillas gedood, waarvan er vandaag minder dan respectievelijk 300.000 en 95.000 overblijven.

Ik durf over deze vrees voor het lot van de primaten niets te zeggen aan mijn collega’s. Hun reactie is voorspelbaar: we weten al langer dat voor het Westen levens van dieren belangrijker zijn dan die van mensen. Kijk maar hoe ze nu al vier jaar lang schouderophalend toekijken op de niet aflatende stroom slachtpartijen in en rond Beni. Dat ze nu komen ebola bestrijden is niet omdat ze zo inzitten met Congolese levens, maar omdat ze bang zijn dat het virus zou uitbreken tot bij hen in het Westen. Ik hoor het hen al zeggen. Vanuit hun oogpunt gezien is dat ook verstaanbaar. Zeker ook als je weet, zoals de reportage overduidelijk toont, dat zijzelf heel weinig geven om een apenleven, ongeveer even weinig als de Vlaming om het konijn dat in zijn stoofpot samen met de pruimen staat te pruttelen, zoals Stijn het verwoordde.

Het dichtst bijzijnde gorillareservaat ligt op 66 kilometer in vogelvlucht ten zuidwesten van Butembo, vier en een half uur met de wagen: het natuurreservaat van Tayna. Daar werd een paar jaren terug GRACE gebouwd, het Gorilla Rehabilitatie en Conserveringseducatiecentrum. In dat reservaat overleven nog 300 Grauer’s gorillas, zowat 8% van de resterende populatie. Veel bezoekers zullen ze daar niet krijgen, want het ligt in volle mai-mai gebied, en als die even langskomen, dan is het niet uit dierenliefde. Ik ben er dus nog nooit geweest en zal er wellicht ook nooit geraken, te oordelen naar de alsmaar verslechterende veiligheid in het binnenland. Maar wetenschappers zeggen dat de primatenpopulaties in Noord-Kivu door stroperijen intussen zo zijn uitgedund dat het virus niet de kans zou krijgen om grote schade te veroorzaken. Wat een cynische vaststelling: door het stropen zijn de overlevende apen nu beter beschermd tegen ebola!

UPDATE 3 oktober

Een medewerker van het Rode Kruis team kon me vandaag bevestigen dat bij het incident gisteren de kist van de overleden vrouw niet open was geweest en er dus ook geen besmetting kon zijn geweest. Wat een geruststelling! In overleg met de familie werd ze vandaag onder politiebewaking in alle rust begraven.

Politici werden opgetrommeld om tegengewicht te bieden aan de desinformatie. Negen provincieraadsleden hebben eerst een bezoek gebracht aan het oorspronkelijke epicentrum van de uitbraak in Mangina, waar nu nog slechts één patiënt wordt verzorgd. Daarna zijn ze doorgereisd naar Beni, en daarna Butembo. Hier hebben ze zich laten vaccineren. Ze deden een publieke oproep om geen geloof te hechten aan de praatjes van sommigen (zonder iemand bij naam te noemen).

«We mogen onze bevolking niet laten bedotten. In Butembo zijn er vele  vijanden die de dood van onze bevolking willen. Om te tonen dat wij dat niet willen, zijn we naar hier gekomen om ons te laten vaccineren. Wij zijn de vertegenwoordigers van het volk en wij moeten het voorbeeld geven. De mensen moeten goed beseffen dat ebola wel degelijk bestaat», verklaarde provincieraadslid voor Butembo, Simon Kazungu.

Vandaag waren we mede-organisator van de internationale dag van de koffie in Butembo. De officiële datum is eigenlijk 1 oktober maar in Butembo werken vele dingen met vertraging. Het belangrijkste is dat alle koffie-actoren elkaar kunnen ontmoeten om van gedachten te wisselen en dat hangt niet af van een datum maar van ieders beschikbaarheid. Om meer gewicht te geven aan het gebeuren hadden we de stadsburgemeester gevraagd om de conferentie plechtig te openen. Maar hij stuurde zijn divisiehoofd. Die wist te melden dat de burgemeester verhinderd was door een nieuw bezoek van de gouverneur van Noord-Kivu. Julien Paluku Kahongya is een oud-burgemeester van Butembo en moet dus met de nodige égards worden onthaald. Ook hij heeft zich laten vaccineren en dat uitgebreid laten documenteren in een fotoshoot die nu de ronde doet op de sociale netwerken.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Gouverneur Julien Paluku Kahongya laat zich vaccineren voor de ogen van de camera

Hij heeft uitgebreid tijd genomen om in te gaan op de houding van parlementslid Mbindule, die overigens voor hij werd verkozen nog raadgever is geweest van de gouverneur.

“We moeten ons schamen om de bevolking te vertellen dat Ebola een uitvinding van de Congolese staat is, alsof het in Guinee en Sierra Leone, waar duizenden mensen aan deze ziekte zijn gestorven, ook steeds om de centen draaide. De volksvertegenwoordiger werd gevaccineerd, maar laat de bevolking in totale onwetendheid achter, waardoor jongeren nu de lijken van Ebola aanvallen. Ik nodig u uit om de strikte regels van hygiëne te respecteren om deze plaag te vermijden,” zei hij.

J. Paluku zei dat het zijn plicht is om informatie over de ebola-epidemie die voor politieke doeleinden wordt  verdraaid aan de kaak te stellen.  “Ik ben er trots op een zoon van Butembo genoemd te worden. Wij, de intellectuelen van deze stad, moeten alle andere zonen van Butembo die onze universiteiten in de regio willen devalueren, aan de kaak stellen. Het is onvoorstelbaar dat in volle 21e eeuw, een inwoner van bij ons die academische diploma’s heeft behaald, erin slaagt om het bestaan van ebola te ontkennen of gelooft dat het in Beni of Butembo is dat dit virus is gelanceerd voor politieke doeleinden.”

Een nieuw bevestigd geval in Beni brengt het totaal aantal besmettingen nu op 162. We mogen ons verheugen op een nieuwe genezing, nu 46 overlevers in totaal. Weer 17 verdachte gevallen worden onderzocht. Onder hen geen enkel in Butembo.

UPDATE 2 oktober

Gelukkig! De verdachte gevallen in Oeganda zijn negatief! De twee Congolezen die daar waren opgemerkt hadden inderdaad wel deelgenomen aan een begrafenis aan de andere oever van het Albertmeer, maar het ging absoluut niet om een ebolageval. Oeganda kan weer even bekomen van de paniek, maar moet wel alert blijven!

In Butembo wordt het  verhaal alsmaar ingewikkelder. De vrouw die door parlementslid Mbindule werd verborgen gehouden tot hij inzag dat ze wel erg ziek was geworden en hij zelf het ebolateam tot haar heeft geleid, is gisteren gestorven.  Vandaag zou ze worden begraven. Maar dan circuleert plots deze vreemde tekst op de sociale media: Groot schandaal in Butembo. Het ebolateam is deze namiddag rond 14u aangevallen door de bevolking. Het team werd betrapt op het kerkhof van Ngese waar ze deden alsof ze de dame gingen  begraven die in contact was met Mbindule. Door de waakzaamheid van de bevolking kwamen we er achter dat in de doodskist enkel lakens en stenen zaten, wat meteen aanleiding gaf tot een psychose. Twee leden van het team werden ernstig gewond. De politie heeft hen kunnen bevrijden door in de lucht te schieten.

Vanavond kwam dan een bericht van een gekend journalist van een lokale radio. Hij had alles nagetrokken en volgens hem stond er een groep mensen het ebolateam op te wachten op het kerkhof. Die wisten dus duidelijk wat er ging gebeuren. Ze hebben het team aangevallen, twee Rode Kruismedewerkers vastgehouden en bedreigd dat ze levend verbrand zouden worden, en ze probeerden ook het lijk van de vrouw uit hun handen te rukken. Daarop heeft de burgemeester er een politieteam op afgestuurd, dat er is in geslaagd om het lichaam te recupereren. Maar de vrouw werd dus nog steeds niet begraven. Hoeveel nieuwe besmettingen zal dit weer hebben opgeleverd? Is dit gebeurd in opdracht van het parlementslid of niet?

Rond 22 uur vanavond weer een bericht: Dringend! Een jeep vol soldaten is net aangekomen op het kerkhof van Kitatumba. Ze doorzoeken het hele kerkhof met een zaklamp terwijl wij ze vanuit de verte observeren. Wat komen die op dit uur op een kerkhof zoeken?

Het wordt er dus zeker niet rustiger op, en dat zal de perceptie van de mensen weer in alle richtingen sturen.

De vrouw waar ik het over had, staat vandaag in de statistieken: 1 overlijden, maar geen  nieuwe gevallen: 106 doden op 161 besmettingen en 18 verdachte gevallen in onderzoek. Meer dan 13.500 mensen gevaccineerd.

UPDATE 1 oktober

Twee maanden geleden sloeg het nieuws van een nieuwe ebola-uitbraak in Noord-Kivu in als een bom, amper een week nadat de vorige uitbraak in West-Congo was afgesloten verklaard. Er is nog geen vooruitzicht op afsluiting deze keer. Integendeel, we houden onze adem in voor wat er morgen weer gaat gebeuren. Het kan echt nog alle kanten uit.

Het verhaal van parlementslid Mbindule neemt steeds raardere wendingen. De media pikken het alleszins gretig op. Vandaag heeft hij ontkend dat hij een ‘contact’ is, dus dat hij de zieke vrouw zou hebben aangeraakt. Hij zegt dat enkel maar zijn auto werd gebruikt om haar te vervoeren omdat ze weigerde in de ambulance te stappen. Zijn auto werd nadien gedesinfecteerd door het ebolateam, maar hij heeft er sindsdien niet meer mee gereden. Hij ontkent ook dat hij de vrouw zou hebben verborgen. Volgens hem zijn dat allemaal leugens die de minister verspreidt omdat hij weet wat voor een actieve parlementariër Mbindule, volgens eigen zeggen, wel is op het vlak van parlementaire controle. Als hemorragische koorts en kieskoorts elkaars pad kruisen, krijg je vreemde toestanden. De vrouw in kwestie is vanavond laat gestorven en zal daarom pas morgen in de statistieken verschijnen. Hopelijk laat het de ‘honorable’ (zoals hier elk parlementslid wordt aangesproken) toch niet ongevoelig. Het zijn weinig eerbare daden die hij heeft gesteld.

Het ebolateam zelf heeft de balans opgemaakt van de gevolgen van de algemene staking die in Beni vorige week werd afgeroepen uit protest tegen de zoveelste dodelijke moordaanslag. Labos konden geen testen meer doen. De controles bij het binnen- en buitengaan van de stad konden niet worden uitgevoerd. In totaal kregen 243 contacten van 2 nieuwe bevestigde gevallen hun vaccin met enkele dagen vertraging toegediend: dat kan het verschil maken tussen leven en dood!

Het duurt verdacht land eer we nieuws krijgen over de twee verdachte gevallen in Oeganda. In Bunia zijn er ook twee in onderzoek. Alle vier zijn ze gelinkt aan de dame die aan de oever van het Albertmeer is gestorven. Mochten die allemaal bevestigd worden, krijgen we een nieuwe geografische uitbreiding van de ziekte. Oeganda zou er ook een zware terugslag van krijgen, gelet op het belang van het toerisme voor het land. Toeristen zullen hun gepland bezoek ongetwijfeld massaal afzeggen.

Ik vernam vandaag dat de mensen die het vaccin krijgen er echt vier, vijf dagen lang slecht bij lopen. Dat draagt natuurlijk bij tot al het negatieve dat de mensen over dat vaccin denken. Maar als het je leven redt heb je dat er uiteraard voor over. We mogen echter niet vergeten dat dit nog altijd een experimenteel vaccin is dat door de WGO uitzonderlijk werd goedgekeurd voor brede toepassing, ondanks het onvoldoende testen van het vaccin. Wat de praktijk van West-Afrika en nu ook Oost-Congo leert, is dat het vaccin inderdaad beschermt tegen de ziekte tijdens een uitbraak, maar niemand weet hoelang die bescherming duurt. Er is nog nooit een uitbraak geweest op een plaats waar eerder al mensen werden gevaccineerd. En uiteraard kan je niemand gaan besmetten om te zien of hij nog immuun is! Het zal dus nog even duren eer we daar zicht op hebben.

Waar we wel zicht op hebben zijn de cijfers van de dag: opnieuw twee bevestigde gevallen waarvan één is overleden, wat betekent dat er op 161 besmettingen 105 doden zijn gevallen. Beiden zijn afkomstig uit Beni. Het waren allebei gekende contacten die geweigerd hadden gevolgd te worden en het nu zwaar bekopen. Ebola kan je niet om de tuin leiden.

UPDATE 30 september

Vandaag is gebleken hoe de minister zich schromelijk heeft vergist in zijn statement van gisteren. “Butembo’s laatste verzetshaard” is allesbehalve opgeheven. Wel integendeel. Het Parlement Debout van Furu, de verzetshaard waar hij het over had, is ooit begonnen als een echte basisorganisatie die volksverheffing nastreefde door hen inzichten te leren verwerven in wetteksten als de grondwet en de kieswet. Sinds de verkiezingen van 2011 is de informele organisatie echter verwaterd tot een zootje stoottroepen van hun idool, toen nieuwverkozen député Mbindule. Deze kreeg na zijn ongelukkige uitspraken over ebola enkele weken terug natuurlijk bakken kritiek over zich heen. In plaats van nu zijn fout te erkennen en zich publiekelijk achter de strijd tegen ebola te scharen, gaat hij in de kramp, nu dat iedereen weet dat hij werd gevaccineerd en liet hij zijn PDF een tekst verspreiden waarin ze opnieuw frontaal in de aanval gaan, in plaats van de gemoederen te helpen bedaren. De aanleiding is de opname in het ziekenhuis van de dame die Mbindule negen dagen lang verborgen hield nadat haar zoon in Beni aan ebola was gestorven, ze het vaccin had geweigerd en nu zelf ziek was geworden. Om de psychologie van het heerschap goed te begrijpen, vertaal ik hun tekst integraal, inclusief de veelzeggende titel:

SOS van het PDFuru: Ebola en haar suïcidale verspreidingsstrategie!

Het ebolateam had geweigerd om deze dame te vaccineren terwijl ze haar zoon die was besmet met het ebolavirus, bijstond in zijn laatste uren. Het was dankzij het PDF dat ze verhuisde naar de wijk Katwa, vlakbij het ziekenhuis. Maar de mensen in de wijk wilden niets weten van het ebolateam. Daarom heeft dit response team ons gesmeekt om hen tot bij haar te leiden. Wij hebben ermee ingestemd om deze service gratis aan te bieden, terwijl anderen voor diezelfde service worden betaald. Helaas heeft deze humanitaire geest die ons bezielt tijdens deze periode van het Ebola-virus ons een heleboel kritiek opgeleverd. In de korte tijd die we hebben doorgebracht met dit in de hele stad Butembo gehate response team, ontdekten we te veel gefoefel.

Daarom informeren we de bevolking dat als dit response team niet van dichtbij wordt opgevolgd, de hele regio een hoog risico loopt en ebola zich zal verspreiden en in onze regio zal blijven voortbestaan omdat sommigen meer geld willen verdienen dan mensenlevens redden. Elk contact moet immers meteen gevaccineerd worden voor preventie. Maar om de ziekte in Beni-Lubero te helpen verspreiden, wordt deze procedure niet gevolgd. Immers, elk nieuwe bevestigde ebolageval verlengt automatisch hun contract met 21 dagen. Mensen in Beni die in contact zijn geweest met bevestigde gevallen werden aan hun lot overgelaten en die zijn dan naar Butembo verhuisd. Dit is de aanklacht van Furu tegen het response team, de gouverneur en het ministerie van Volksgezondheid, die er niets beters op konden verzinnen dan in de media en op sociale netwerken mensen in te huren om het PDFuru en parlementslid Mbindule te bespuwen.

Inderdaad, wanneer deze contacten het vaccin aanvragen, wordt hun de toegang tot het vaccin ontzegd. Toen de gisteren opgenomen dame uit Wayene het vaccin vroeg na de dood van haar zoon in Beni, gaf het reactieteam haar alleen maar geld om naar Butembo te komen om de rouw te organiseren in plaats van haar te vaccineren. Terwijl de norm is dat deze dame gevaccineerd had moeten worden na contact met haar dode zoon in Beni. Wanneer haar familie en entourage zich later verzetten tegen elke behandeling, deed het response team beroep op PDFuru en parlementslid Mbindule om haar te overtuigen. Aan de bevolking van Wayene heeft dit response team zelfs hun collega’s van Beni verontschuldigd voor het vrijgeven van de vrouw zonder haar eerst te vaccineren en zo Wayene in gevaar te brengen. Daarop vroegen de mensen om eerst de motorrijder die de vrouw had vervoerd en haar familie en buren, waaronder enkele leden van PDFuru, te vaccineren. Dat was hun voorwaarde om hen naar de zieke vrouw te leiden. Helaas is het response team op deze voorwaarde niet ingegaan. Het was uiteindelijk pas vrijdagmorgen dat de familie bekende waar de vrouw zich bevond in Katwa.

Toen diezelfde arts zich aandiende om haar daar op te halen, werd de bevolking kwaad. De vrouw vertoonde nu duidelijke tekenen van de ziekte en was overduidelijk besmet, maar ze wilden haar niet met de ambulance laten weghalen. Om de levens te redden van de jonge mensen die totaal opgewonden de vrouw weer uit de ambulance wilden sleuren, was het nodig om een manier te vinden om haar te vervoeren zonder dat iemand haar aanraakte. Zijzelf gilde dat ze niet in de ambulance wilde uit angst dat ze haar onderweg een gif zouden injecteren om haar af te maken. De bevolking steunde haar en eiste dat Parlementslid Mbindule haar met zijn privéwagen zou vervoeren.

Omdat de waarheid hardnekkig is, benadrukken we nu dus dat response teams weigeren om contacten van patiënten te vaccineren, want als deze contacten niet gevaccineerd zijn, ontwikkelen ze de ziekte binnen 2 tot 21 dagen en worden ze bevestigde gevallen, zodat het financieringscontract niet wordt verbroken.

En we denken ook dat het voor dokter Mukoko een van de redenen was om de jongeren van Katwa-Bwinongo in opstand te brengen, zodat ze de vrouw met Ebola-symptomen uit de ambulance zouden sleuren en zo het aantal contacten te verhogen en dus ook te hopen nieuwe besmettingen te veroorzaken.

We geloven dat onze betrokkenheid bij de respons als aparte groep de bevolking zal helpen begrijpen waarom de ziekte in de regio voortduurt en zich zo gemakkelijk verspreidt. De kritiek van degenen die baat hebben bij deze epidemie zal ons niet doen terugdeinzen, want het is in het belang van de gemeenschap dat we ons leven in gevaar brengen.

De contacten van deze vrouw zijn niet spontaan ingeënt maar enkel dankzij de druk van PDFuru en parlementslid Mbindule. Het is het resultaat van onze strijd voor meer humanisme. De taxichauffeur die de vrouw had vervoerd werd uiteindelijk ook gevaccineerd, nadat de artsen hem meer dan een week lang volgden zonder hem te vaccineren.  Ze hoopten natuurlijk dat ook hij een nieuw geval zou worden, maar dankzij onze inzet hebben we dat kunnen voorkomen.

De zieken die wij overtuigd hebben, eenmaal genezen, zullen getuigenis afleggen over ons goede werk. We zijn vastbesloten om te strijden voor gratis gezondheidszorg zoals in de Evenaarsprovincie en opdat de watervoorzieningsmaatschappij REGIDESO de bevolking van Butembo gratis van water zou voorzien om effectieve preventie mogelijk te maken.

Furu heeft zijn manier van werken onder alle omstandigheden en ondanks jaloerse mensen.
Wij zullen altijd degenen aan de kaak blijven stellen die ons willen uitroeien.

Als het response team niet meteen alle onzin tegenspreekt die nu over ons de ronde doet, zullen we alles wat we over hen weten aan de grote klok hangen en grootschalige protestacties opzetten.

Getekend PDF

De repliek van de directeur-geneesheer van het ziekenhuis van Katwa was ogenblikkelijk:

Wij hebben de eed van Hippocrates afgelegd om ten dienste van de zieken te staan en laten daarbij zelfs onze familie in de steek ten voordele van onze patiënten. Als je Ebola niet goed kent, moet je vragen stellen in plaats van je voor te doen als een kenner. In de Bijbel werd al van mijn volk gezegd dat het omgekomen is door gebrek aan kennis. U weet heel goed dat uw groep van PDF mij in het uitvoeren van mijn taken fysiek heeft aangevallen. Over Ebola doen allerlei geruchten de ronde. Ik weet niet of u de West-Afrikaanse epidemie hebt gevolgd die meer dan 11.000 doden heeft kunnen maken puur door de mentaliteit van de bevolking die de ziektebestrijders niet accepteerde. Daardoor heeft die uitbraak 2 jaar geduurd met alle gevolgen van dien. Als u wilt dat we Ebola stoppen in Butembo, hou dan op met jullie intoxicatie over de oorsprong van de ziekte, en dat het response team weigerde het vaccin toe te dienen aan de contacten. Integendeel, we zoeken actief contacten op om ze in te enten. Door zijn misplaatste ijver heeft het parlementslid zichzelf tot contact gemaakt en hebben we hem ingeënt nadat hij zijn toestemming gaf. Je kan niemand dwingen om gevaccineerd te worden. Als het PDF menens is met de bescherming van de bevolking van Butembo, moet het aansluiten bij het response team zonder financiële of communicatieve eisen te stellen. Samen zullen we Ebola in Butembo stad kunnen verslaan.

De hele stad praat over niets anders meer. Het blijft opvallend hoeveel jonge mensen niets geloven van wat de wetenschappers zeggen over ebola. Zelfs de vaccinatie van Mbindule doen ze af als verzinsels om de politicus in een slecht daglicht te plaatsen. Butembo blijft over het geval Mbindule diep verdeeld en er zal nog lang over gepalaverd worden. Maar intussen moet de strijd tegen ebola wel onverminderd blijven doorgaan!

Dat tonen ook de dagcijfers duidelijk aan: in Beni zijn er weer twee doden, kennissen van elkaar. De ene is kort na zij opname overleden, de andere is gisteren al gestorven en begraven zonder voorzorg. Dat brengt ons op 104 doden en 45 genezingen van de in totaal 159 gevallen, een sterftecijfer van 65%

UPDATE 29 september

Parlementslid Crispin Mbindule heeft een levensles van formaat gekregen. Het verhaal dat gisteravond de ronde deed op de sociale media is vandaag officieel bevestigd. Niet alleen heeft hij uiteindelijk zelf het ebolateam moeten oproepen om de vrouw te redden die hij verborgen had in de waan haar zo te beschermen tegen de ebola-moordenaars, maar bovendien heeft hij zelf het vaccin aanvaard dat hij iedereen had ontraden, samen met zijn groep militanten, om hun eigen leven te redden. De kans dat hij en zijn maten besmet raakten is immers heel erg groot, door de wijze waarop zij die vrouw hadden rondgezeuld. Hij zal nog drie bange weken doormaken eer hij zeker zal zijn dat hij geen ebola heeft opgelopen. En zijn politieke reputatie staat nu op een steile helling. Ik geef geen cent meer voor zijn herverkiezing in december.

Hopelijk zal hij nu zelf willen meehelpen aan de sensibilisering. Het officiële communiqué van het Ministerie van Gezondheid eindigt fijntjes met deze woorden: “De betrokkenheid van het parlementslid en zijn pressiegroep is een belangrijke stap voorwaarts in de sociale mobilisatie en betekent het opheffen van Butembo’s laatste verzetshaard.”

Hij kan alvast beginnen met het promoten van een ebolalied dat vandaag in Goma werd gepubliceerd en gratis kan worden verspreid. De artiest heet Réponse Ngunza. Het klinkt alsof die naam is verzonnen voor deze campagne. Hij zingt over de ernst van de virale ziekte en wat je moet doen om je er tegen te  beschermen. Je kan het hier ook beluisteren.

© http://ntmusicproduction.com/audio-ebola/

Lied voor ebolapreventie

De cijfers die vandaag worden gepubliceerd tonen aan dat de strijd verre van gestreden is. Twee nieuwe bevestigde gevallen werden opgetekend, maar ook 23 verdachte gevallen. Die zouden in de komende dagen wel eens kunnen stijgen in Beni en Butembo door alles wat er de voorbije week is voorgevallen. De vrouw die Mbindule had verborgen gehouden, vertoonde al sinds 20 september symptomen, wat haar besmettelijk maakte, en ze is pas gisteren opgenomen. Negen dagen lang heeft ze dus mensen kunnen besmetten door de stommiteiten van een député. Als dat maar goed afloopt…

De WGO heeft het verschillende keren herhaald de voorbije week: de kans op een regionale verspreiding van het virus is enorm toegenomen. Vandaag werden in Oeganda twee mensen opgenomen in het ziekenhuis met ebola-symptomen. Hun stalen zijn voor onderzoek naar Kampala gestuurd. Ze zijn in contact geweest met twee Congolezen die in Tchomia de begrafenis van het gevluchte ebolaslachtoffer hadden bijgewoond en nadien het Albertmeer zijn overgestoken. Naar die twee Congolezen wordt nu met man en macht gezocht om te voorkomen dat ze nog andere mensen besmetten.

UPDATE 28 september

Kasindi is het grensstadje langs waar alle trafiek van mensen en goederen van en naar Oeganda loopt vanuit Beni en Butembo. Vanmorgen waren de scholen pas begonnen met les geven, wanneer er plots een golf van spanning over het stadje rolde. Iemand had het gerucht verspreid dat vandaag een vaccinatiecampagne tegen ebola zou plaatsvinden in de scholen. De prik zou worden toegediend in de tong, de borsten of de billen. Dat was genoeg voor de ouders om in paniek naar de scholen te hollen om hun kroost daar weg te halen nog voor de vermeende campagne zou beginnen.

De schooldirecties werden overrompeld, de jammerende ouders wilden geen verklaring geven voor hun lemmingengedrag. Op korte tijd waren de scholen leeggelopen. De overheden, eenmaal gealarmeerd, konden enkel nog de leegloop vaststellen. Later op de dag heeft het Nationaal Programma voor Hygiëne aan de Grenzen schooldirecties, artsen, oudercomités en traditionele chefs bijeengeroepen om het voorval te bespreken. Er bestaat geen systematische vaccinatie tegen ebola, dus het ging wel degelijk om een bewust rondgestrooid bericht met de bedoeling de orde te verstoren. Het parket heeft een onderzoek geopend in een poging de bron van het gerucht te identificeren en aan te houden.

In Beni hield de gouverneur een vergadering met het middenveld, in de hoop hen te overtuigen de ville morte (algemene staking) op te heffen. Omdat er geen eensgezindheid kwam, verhief de gouverneur de toon en riep hij uit dat door die aanpak de steden achteruitgaan. Waarop het hele middenveld kwaad opstapte onder de kreten: “bedoel je misschien dat het uitmoorden van onze broers en zussen wél de steden helpt vooruitgaan?”. De vijfde en laatste dag bleef de staking dus totaal.  Ze dreigden zelfs ermee door te gaan zolang de 14 medestanders van Butembo niet zouden worden vrijgelaten.

Gisteren zijn 14 jonge mannen te voet van Butembo naar Beni gestapt, als een vorm van solidariteit met de slachtoffers van de laatste moordaanval. Nog voor ze Beni konden bereiken werden ze opgepakt en aangehouden. Ze hebben dus totaal niets misdaan maar werden wel een nacht opgesloten. Officieel konden ze nergens van beschuldigd worden, informeel klonk het dat ze ervan verdacht werden mai mai te zijn. Bij gebrek aan bewijzen en onder druk van het middenveld werden ze vanmiddag dan toch vrijgelaten.

Bron: sociale media

De 14 kranige stappers onder politietoezicht na hun aanhouding

De voorzitster van de boerinnenbond van Butembo was naar het crisiscentrum gestapt om raad te gaan vragen over welke bijdrage haar organisatie zou kunnen leveren voor de sensibilisering tegen ebola. Nog voor ze een woord kon uitbrengen werd ze al toegesnauwd: “waarvoor kom jij geld vragen, madammeke?”. “Ik kom helemaal geen geld vragen”, had ze nog gestameld. Maar het heerschap raasde maar door over hoe iedereen maar denkt dat ebola een grabbelton is of een boom met dollarbiljetten als blaadjes die je zomaar kan plukken, zodat ze compleet geïntimideerd onverrichterzake is teruggekeerd.

De dagcijfers dan: 1 nieuwe zieke en 1 zieke overleden, allebei in Beni. Dat brengt de totalen naar 102 doden en 45 genezingen op 155 besmettingen. Acht mensen zijn in behandeling terwijl 15 verdachte gevallen worden onderzocht. In Masereka, waar 1 ebolapatiënt is overleden, is vandaag de periode van 21 dagen achter de rug, zonder nieuwe gevallen. Die zone kan dus weer als veilig worden beschouwd.

Vanavond laat verspreidt onverwachts nieuws zich als een virus! Parlementslid Mbindule, die zich herhaaldelijk liet opvallen door zijn onverantwoorde standpunten over ebola en daardoor mee aan de basis ligt van de weerstand van heel wat mensen, is nu zelf mogelijk besmet. Hij had een vrouw uit zijn buurt, wiens zoon overleden is aan ebola, helpen onderduiken uit vrees voor de vaccinatie, maar de dame is ziek geworden en vertoonde zoveel duidelijke symptomen van ebola, dat Mbindule zelf het urgentieteam heeft opgebeld, hij die beweerde dat ebola niet bestaat! De labotest bevestigde haar besmetting. Daardoor is Mbindule een ‘contact’ geworden, een persoon die met een zieke in aanraking is geweest en zelf besmet kan zijn geraakt. Als hij het vaccin weigert (wat logisch zou zijn, gezien zijn eerdere uitspraken) zal hij als een gangster worden geschaduwd, opdat hij niet zou proberen ongemerkt de stad te verlaten, wat dan zou hij het virus zelf nog kunnen helpen verspreiden. Hoe een dubbeltje rollen kan!

UPDATE 27 september

Mijn collega Carole bracht vandaag haar zieke dochtertje van twee jaar naar het ziekenhuis voor onderzoek. Het kind had koorts, geen eetlust, hangerig, kloeg van buikpijn. Welk kind heeft dat niet meegemaakt? Maar in een ebolazone is dat natuurlijk anders: al die symptomen komen overeen met symptomen van ebola, terwijl ze evengoed door een onschuldig virus zouden kunnen zijn veroorzaakt. Carole was er nogal gerust in: haar zoontje van 5 had net hetzelfde doorgemaakt en had duidelijk zijn zusje aangestoken. Toch nam de arts geen risico en stuurde hij stalen naar het labo. Haar kind verschijnt dan even in de statistieken als een ‘verdacht geval’. Maar de uitslag was, zoals verwacht negatief.

Heel even beeldde ik me in wat het zou geven moest ze positief zijn gebleken. Heel haar familie, al onze collega’s meteen gevaccineerd, kantoor van onder tot boven ontsmet, verschillende keren daags controle over de vloer, drie weken lang in quarantaine, bang aftellen en je lichaam goed in het oog houden. Het zou wat zijn!

Het is diezelfde angst die het ziekenhuis in Butembo heeft veranderd in een spookgebouw. Normaal is een ziekenhuis een plek waar voor elke zieke verschillende familieleden rondhangen, terwijl gewone zieken in grote getallen aanschuiven voor hun onderzoek. De anders zo drukke ziekenhuiscompound is tegenwoordig leeg. De vrees voor het ebolavirus is ongetwijfeld de eerste oorzaak, maar evengoed de angst om gevaccineerd te worden.

De gouverneur van Noord-Kivu is naar Beni gevlogen. Enkele uren nadat zijn president in New York zijn souvereiniteitsliedje was gaan zingen en aan MONUSCO zijn vooropzeg gaf, maakte de gouverneur gebruik van een MONUSCO-toestel. Als tegenstelling kan dat tellen.

Opnieuw heeft de gouverneur gezegd dat hij sancties zal nemen tegen wie nog valse waarheden durft verkondigen in de media over ebola. Parlementslid Mbindule had gisteren een interview gegeven van een half uur aan een bevriend journalist, die hem had gevraagd om zijn eerdere standpunt te verduidelijken (zie updates 29 augustus en 15 september), maar die vond geen enkel radiostation bereid om dat uit te zenden. “Ben je mal?”, kreeg hij te horen. “Wij worden betaald door UNICEF om informatie over ebola uit te zenden. Mbindule nu een stem geven op onze zender is financiële zelfmoord, man!”

Mbindule wilde vandaag te voet van Butembo naar Beni stappen, in een protestmars. Maar hij werd aan de uitgang van de stad onderschept. Daarop heeft hij iets vreemds gedaan. Samen met zijn féticheur heeft hij op één van de grote ronde punten van de stad een kip de keel overgesneden. Voor hem was dit een gebaar om zijn leedwezen met Beni uit te drukken. Om zijn solidariteit uit te drukken met de mensen die in Beni worden de keel overgesneden, snijdt hij de keel van een kip over in Butembo. Soms heb ik het gevoel dat ik geen inzage krijg in de donkere ziel van sommige Congolezen.

Toch was vandaag een bijzondere dag in Butembo: de dag van de eerste genezingen in onze stad! Twee vrouwen werden genezen verklaard en kregen daarbij tijdens een ceremonie een attest van genezing uitgereikt (zo typisch Congolees!), samen met een kit voor re-integratie in het leven. Allebei werden ze aangeworven voor de sensibilisering van de bevolking. Als ervaringsdeskundige ben je natuurlijk zoveel geloofwaardiger!

In Beni is de strijd tegen ebola weer volledig op peil. Eigenlijk is er zelfs een inhaaloperatie bezig. In de recalcitrante wijk Ndindi zijn de mensen tot inzicht gekomen en bieden contacten van overledenen zich nu zelf spontaan aan voor vaccinatie.

Helaas zijn er vandaag weer drie nieuwe bevestigde gevallen in Beni. Twee van hen zijn gekende contacten die eerder een vaccinatie hadden geweigerd, maar nu bij de eerste symptomen zich spontaan zijn komen aangeven. Geen nieuwe sterfgevallen: 101 doden op 154 besmettingen (66%). Gisteren werd de kaap van 12.000 vaccinaties gerond.

UPDATE 26 september

In Beni is het ebolateam weer ongestoord aan de slag kunnen gaan, ook al ging de ville morte onveranderd door. In Butembo is een pressiegroep van mijn wijk samen met de politieke oppositie erin geslaagd Butembo volledig lam te leggen, uit solidariteit met de slachtoffers van Beni. Enkele jongeren werden opgepakt omdat ze straten hadden afgezet, en er werden wat kogels en traangasgranaten verspild, maar verder zijn er gelukkig geen gewonden.

Bron: sociale media

Butembo in de vroege ochtend van 26 september 2018

Geen nieuwe gevallen vandaag. Wel 17 verdachte zieken wiens stalen worden geanalyseerd.

UPDATE 25 september

De uitspraak van de WGO-baas voor noodinterventies, dat alle condities voor een ‘perfect storm’ zich aan het opbouwen zijn, heeft veel stof doen opwaaien. Verschillende Europese media hebben geprobeerd me te contacteren, maar ik was de hele dag druk bezig in een rekruteringspanel dat een nieuwe leidster voor de boerinnenbond van Oost-Congo moet helpen selecteren. Het is vanop afstand misschien moeilijk voor te stellen, maar toch gaat het leven voor ons gewoon door!

De ebolabestrijders hebben ook vandaag niet kunnen werken in Beni, waar de tweede stakingsdag goed werd opgevolgd. Meer dan 80% van de mensen die in aanraking kwamen met een zieke en op de voet zouden moeten kunnen worden gevolgd bleven zonder begeleiding. De noodhulporganisaties vrezen voor de veiligheid van hun leden en zijn zich druk aan het beraden over het delokalizeren van hun teams, die zich hoofdzakelijk in Beni bevinden. Hen wegtrekken uit het land zou een wandaad zijn en vele duizenden mensen aan hun lot overlaten. De aanval van zaterdag had ongetwijfeld dat als bedoeling: het virus vrij spel geven en door vluchtelingenstromen laten verspreiden over een veel groter gebied nog dan nu. Dat zou apocalyptische afmetingen aannemen. Maar vanavond werd bevestigd, na een dag lang onderhandelen met de lokale overheid en het middenveld van Beni, dat een akkoord werd bereikt over het hernemen, morgen woensdag, van de ebolabestrijding, terwijl de staking voor alle anderen gewoon kan doorgaan. Hopelijk zal de veiligheidssituatie dat nu ook toelaten!

Gisteren maandagavond was er ook een nieuwe aanval in Oïcha, ten noorden van Beni. Er viel maar één slachtoffer, maar 14 kinderen werden ontvoerd, waaronder de dochter van een majoor. Ook dat incident heeft weer vluchtelingenstromen veroorzaakt waar het virus kan van profiteren. Het effect daarvan zal over 2 tot 21 dagen zichtbaar worden, want dat is de duur van de incubatie van een ebolabesmetting.

Voorlopig gaat het filovirus gewoon aan hetzelfde ritme verder: vandaag één dode en één bevestigd geval, 101 op 151 dus. De teller van de genezingen staat op 41 en die van de vaccinaties op 11.773.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 25 september

UPDATE 24 september

De zware aanval op Beni zaterdagavond heeft het werk van de ebola-ploeg zondag onmogelijk gemaakt, maar ook vandaag maandag bleek dat niet mogelijk. Middenveldorganisaties hebben een ville morte uitgeroepen, een algemene staking die goed werd opgevolgd. Na overleg hebben ze nadien besloten die staking door te trekken tot en met vrijdag. Ze eisen dat de militaire operaties worden geëvalueerd en bijgestuurd voor meer efficiëntie, en dat de overheden van Kinshasa zich ter plekke begeven om oplossingen te zoeken samen met hen. Zoniet dreigen ze ermee dat de bevolking “se prendra en charge”, een uitdrukking waarmee ze bedoelen dat ze alle autoriteit zullen weigeren en zelf hun lot in handen zullen nemen. Sommigen roepen nu al op tot het ontslag van de burgemeester van Beni en tot het vervangen van alle generaals en hun troepen wegens incompetentie.

Ze zeggen uitdrukkelijk dat ook alle activiteiten in verband met de riposte tegen ebola moeten worden gebannen tot de vrede terugkeert. “Liever nog sterven aan ebola dan te worden afgeslacht door de aanvallers”, verklaarde de woordvoerder van het middenveld van Beni, met een vreemde gedachtenkronkel.

Dat is nog maar eens een bewijs dat ze het gevaar van een nieuwe ebola-doorbraak zwaar onderschatten, alsof die maatregelen niet over hen gaan maar over de regering alleen. Aan het virus een week lang vrij spel geven komt neer op het overboord gooien van alle inspanningen die tot nu zijn geleverd, en die al niet volstonden om de ziekte, ondanks duidelijke resultaten, volledig onder controle te krijgen.

De minister van gezondheid heeft dan ook een dringende oproep gelanceerd in de volgende bewoordingen:

De ervaring van de Ebola-epidemie in West-Afrika van 2014 tot 2016 heeft aangetoond dat een epidemie die in een dorp begint, hele families, dorpen, buurten en zelfs steden kan decimeren. Meer dan 11.000 mensen zijn omgekomen. Een dergelijke tragedie kunnen we in ons land niet laten gebeuren. Daarom is het van essentieel belang dat de gemeenschap zich bewust wordt van de ernst van de situatie en de voortdurende respons vergemakkelijkt door samen te werken met de gezondheidsautoriteiten.

Ik wil u persoonlijk verzekeren dat, ondanks de ongelukkige gebeurtenissen van de afgelopen dagen, het ministerie van Volksgezondheid zich volledig blijft inzetten voor uw gemeenschap.

Uit respect voor de rouwende bevolking hadden we tijdelijk een aantal veldactiviteiten opgeschort, waaronder de bezoeken aan de getroffen huishoudens die voor zondag 23 september waren voorzien.

Wij informeren u echter dat alle pijlers van de respons volledig operationeel blijven en dat de teams klaar staan om te reageren in geval van nood:

 • Het Ebola Treatment Center ven Beni blijft open voor patiënten
 • De gratis gezondheidszorg in alle erkende gezondheidscentra blijft van kracht, ook voor slachtoffers van geweld
 • Noodteams blijven beschikbaar om waarschuwingen te ontvangen en te onderzoeken
 • Vaccinatoren zijn ook bereid om door te gaan met vaccineren en
 • Psychologen zijn bereid om de families van de slachtoffers te ondersteunen.

Wij delen uw verdriet. Laten we ons niet door deze tragische gebeurtenissen laten verdelen. Laten we eensgezind en solidair blijven, want de enige manier om een einde te maken aan de epidemie van het ebolavirus blijft de mobilisatie en de inzet van de gemeenschap naast de gezondheidsautoriteiten.

Tussen de regels klinkt duidelijk de vrees dat het nu verkeerd gaat lopen in Beni. De zieke geesten die deze aanval hebben gepland en uitgevoerd zullen zich in de handen wrijven. Terwijl iedereen op 1 augustus had gehoopt dat het virus de ADF-rebellen zou treffen en neutraliseren, gebeurt het omgekeerde en gebruikt de ADF nu geweld om het virus een bredere verspreiding te geven.

Opvallend is dat de gouverneur van Noord-Kivu vandaag in een interview een oproep deed voor buitenlandse expertise om het rebellenprobleem te helpen aanpakken, een heel ander discours dan het borstgeroffel tegen buitenlandse inmenging van Kabila en zijn kliek. Of de internationale toeschouwers deze keer verder zullen gaan dan hun leedwezen uit te drukken blijft evenwel nog steeds de vraag.

De echtgenoot van de dame die in Tchomia is gaan sterven staat nu ook geregistreerd met een bevestigde ebolabesmetting. Het virus houdt van ronde cijfers vanavond: op 150 besmettingen zijn er nu 100 doden gevallen.

UPDATE 23 september

Op initiatief van de actiegroep van de jongeren in mijn wijk, die zich ‘Veranda Mutsanga’ noemen, gaf Dr. Mundama een voorlichtingsnamiddag over ebola. Hij is één van de spilfiguren in de stad in de strijd tegen ebola. Interessanter nog dan zijn voorstelling, waren de vragen die de jongeren stelden. De hele resem vooroordelen werd er door gedraaid. Dr. Mundama was nochtans ingeleid als een ‘kind van Butembo die geen geheimen voor ons heeft, die de volle waarheid zal vertellen’. Uit de vragen bleek duidelijk dat ze ook hem niet vertrouwen.

Ik zet de strafste op een rij:

 • U zegt dat de vaccinatie enkel met instemming van de patiënt gebeurt, en toch hebben wij weet van opgedrongen vaccinaties. Waarom doen verplegers dat?
 • Dit is de tiende uitbraak in Congo. Ik eet al heel mijn leven gerookt wildvlees en ben er nooit ziek van geworden. De Pygmeeën ook niet. Waarom zegt u de echte oorzaak van de ziekte niet? Is het niet om ons, Nande, uit te roeien, dat die ziekte werd verspreid?
 • Hoeveel geld is er al uitgegeven aan de bestrijding van de ziekte, van waar komt dat geld en naar wie gaat dat?
 • Waarom komen er zoveel expats, die de taal niet kennen, de ebola bestrijden terwijl wij, Nande massaal werkloos zijn?
 • In Butembo sterven er al jaren mensen door de koevoet-inbrekers, die naast deuren en ramen kraken, hun instrument ook gebruiken om schedels in te slaan. Waarom heeft niemand daar ooit wat aan gedaan? Dat heeft in Butembo al veel meer levens gekost dan ebola! Idem voor Beni, waar de ADF-rebellen lelijk huishouden.

Aan de ene kant hoor je vragen die hun onwetendheid illustreren, aan de andere kant stellen ze zich wel heel terechte politieke vragen. Ik ben niet zeker dat de antwoorden hen gerust hebben gesteld en dat de jongeren morgen hun volle medewerking zullen verlenen.

© Ivan Godfroid

Meer dan 500 jongeren in de zaal

Nog nooit heeft een politieke suggestie van mij zoveel effect gehad. Wat ik op 8 september in het oor fluisterde van de nationale coördinator voor ebolabestrijding Dr. Ndjoloko, om het bewust verspreiden van desinformatie als een criminele daad te beschouwen (want ze leidt tot verlies van levens) heeft nu ook de gouverneur van Noord-Kivu bereikt, die dat vandaag in die exacte bewoordingen heeft afgekondigd.

De cijfers van de dag bevestigen nogmaals hoe dodelijk dat gedrag inderdaad is. Er is weer een ebola-dode in Butembo en twee nieuwe besmettingen werden geïdentificeerd. Het dodental heeft nu dus de 100 bereikt, op 149 besmettingen. Er is een besmette patiënt teruggevonden, die had weten te vluchten voor hij naar het ebolabestrijdingscentrum kon worden gebracht. Hij is ondergedoken in Kalunguta, een zeer onveilig gebied waar mai-mai huishouden. Onderhandelingen met de dorpsoversten zijn gaande om hem eruit te halen en terug naar Beni te brengen.

Dor de zware aanval van de ADF in Beni de voorbije nacht zijn alle anti-ebola activiteiten de hele dag stilgelegd. De bevolking wilde haar woede uiten over het onvermogen van de overheid om korte metten te maken met deze vijand. Tegen ebola vechten was in die omstandigheden niet mogelijk. Dat de rebellen erin geslaagd zijn door te dringen tot het stadscentrum is enerzijds onbegrijpelijk, met al die blauwhelmen en legertroepen die er zijn gebaseerd, anderzijds lijkt het erop alsof ze bewust ebola een handje willen helpen, door de mensen in paniek door de stad te jagen.

UPDATE 22 september

Elke donderdag is het vismarkt in Tchomia. Vanuit 14 verschillende aanlegplaatsen in Oeganda komen vishandelaars elke week naar Tchomia. Een uitwaaierend rampenscenario wordt het, als het virus meereist op hun bootjes. De ringvaccinaties zijn daarom aan volle snelheid begonnen: 56 contacten hebben zich al gemeld voor vaccinatie.

Een nieuwe genezing! Dat is het enige nieuwe cijfer in de dagstatistiek: 40 mensen zijn nu aan de eboladood ontsnapt. Om ons gerust te stellen heeft het Ministerie van Gezondheid gemeld dat er in Kinshasa 4.320 extra vaccins zijn aangekomen. Die zullen nodig zijn in Tchomia en omgeving! Intussen werd de kaap van 11.000 vaccinaties gerond.

In Beni hebben een 500-tal verplegers en verpleegsters een optocht gehouden om hun gevallen collega’s te gedenken en hun vertrouwen in de riposte uit te spreken. Het aantal gezondheidswerkers dat besmet raakte lag uitzonderlijk hoog in deze uitbraak, en dat willen ze in de toekomst vermijden door meer vorming over het voorkomen van intrahospitaalbesmetting.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Defile van de verplegers in Beni

UPDATE 21 september

De gevolgen van de weerstand van een deel van de bevolking tegen de ebolabehandeling beginnen zichtbaar te worden. Gisteren is in Tchomia een vrouw van 32 jaar overleden, op 200 km van Beni, waar ze de besmetting had opgelopen. Ze had in de wijk Ndindi, inmiddels berucht om zijn weerstad, twee begrafenissen bijgewoond van vrouwen die achteraf bleken te zijn gestorven aan de gevolgen van ebola. Meteen werd alle contacten van de overledenen opgespoord om hen te vaccineren, en deze vrouw werd ook geïdentificeerd. Maar ze weigerde de vaccinatie en wilde niet worden opgevolgd. Dus dook ze onder en verdween ze naar Tchomia waar ze is bezweken aan haar besmetting.

Het is meteen alle hens aan dek. Een ebola-team is uitgerukt om ook daar weer alle contacten op te sporen en te vaccineren. Maar het is maar zeer de vraag of dat zal lukken. Vanuit Tchomia, dat aan de oevers van het Albertmeer ligt, vertrekken dagelijks boten die het meer oversteken naar Oeganda. Mensen op de vlucht voor ebolabestrijders geraken probleemloos aan de overkant van het meer. Het buurland heeft nu rood alarm geslagen en alle grensposten staan op scherp. We houden ons hart vast voor de komende weken.

In Beni zijn er ook drie nieuwe bevestigde gevallen, waarvan één overleden. De telling van de dag levert dan in totaal 147 gevallen op, waarvan 99 zijn overleden en 39 genezen. De vaccinatieploegen hebben intussen 10.944 personen kunnen overtuigen een prik te aanvaarden.

UPDATE 20 september

Een bevriende arts, een leeftijdsgenoot, één van de sleutelfiguren in de ebolabestrijding, zei me vandaag meewarig: “herinner jij je nog “La Peste” van Albert Camus? Je moet dat beslist ook hebben gelezen, dat was verplichte lectuur in onze schooltijd.

Er is sedertdien niets veranderd. In elke epidemie heb je drie soorten mensen: de vluchters die uit pure angst alles achterlaten, de profiteurs, die uit de ellende van anderen geld willen kloppen, en de goeie zielen die zich inzetten voor hun medemens. “Ik kom ze hier alle dagen tegen in Butembo.”

Hij rekent de minister van gezondheid tot diegenen die zich met hart en ziel inzetten. Gisteren was die trouwens op bezoek in Butembo en heeft hij verklaard dat ebola in onze stad goed onder controle is nu, en dat, als alles goed gaat, we over een week of vier de epidemie kunnen afblazen.

De Wereldgezondheidsorganisatie rekent hij ook tot deze categorie. Maar dan, en hij citeert verrassend verschillende organisatie waarvan de namen klinken als de bekendste onder de NGOs en noodhulporganisaties, heb je de profiteurs.

“Toen we erachter kwamen dat de hoofdreden waarom patiënten niet in de ebola-behandelingscentra blijven is, dat ze daar geen eten krijgen, heeft de minister afgesproken met de kerk dat zij alle dagen voor hen zouden een maaltijd bereiden. Een kerkelijke NGO kreeg die opdracht van de bisschop en de middelen van het crisisteam. Binnen de kortste keren stond op de lijst van de rechthebbenden een hele rits namen van mensen die niets met de patiënten te maken hebben. Nu moeten we die dus eerst weer uitwieden tot haar essentie, willen we dat het systeem draaiende blijft!”

“Een andere NGO kreeg een budget voor het plaatsen van handwasinstallaties met gechloreerd water. Gelet op het aantal bezoekers hebben ze daarvoor minstens twee vaten nodig met een capaciteit elk van 200 liter. Wat hebben ze geplaatst? Twee mobiele lavabo’s van 20 liter elk. Op een uur tijd zijn die allebei leeg, terwijl de NGO twee keer in de week langskomt om ze weer bij te vullen. Wat voor nonsens is dat? In wiens zakken is de rest van dat geld verdwenen?”

Diegenen die kritiek geven op hoe vele NGOs proberen misbruik te maken van de epidemie voor hun zelfverrijking, hebben dus niet helemaal ongelijk. Menselijke parasieten kunnen blijkbaar overal probleemloos binnendringen om hun slag te slaan. Dit is helaas van alle landen en alle tijden.

De cijfers van de dag vallen vroeg vandaag:

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 20 september 2018

Al meteen vier dagen na mekaar zonder nieuwe gevallen zou te mooi geweest zijn: in Butembo kregen we er een 6de bevestigde geval bij vandaag. Maar er is ook een extra genezing. Met 39 genezingen en 97 overlijdens op 143 besmettingen, kan je gemakkelijk berekenen dat er op dit moment nog 7 patiënten in behandeling zijn.

De Oegandese buren hebben voor alle zekerheid alles in gereedheid gebracht om een besmetting vanuit Congo meteen in te dijken. Er staat al een behandelingscentrum klaar aan hun kant van de grens, en de koude keten voor de vaccins staat nu ook paraat. Het verplegend personeel werd goed gevormd over hoe je ringvaccinaties moet aanpakken. En nu maar hopen dat dit allemaal voor niets nodig was.

UPDATE 19 september

Het was gisteren de eerste keer sinds de uitbraak dat de statistieken van de dag ‘s avonds niet werden bekend gemaakt. Pas vanochtend kregen we ze te zien. Maar het was het wachten waard. Het is immers ook de allereerste keer dat er twee dagen op rij geen nieuwe gevallen noch overlijdens worden gesignaleerd. Maar dat betekent uiteraard niet dat de uitbraak achter de rug is. Waakzaamheid is meer dan ooit geboden.

De reacties op de uitspraken van de bisschop van gisteren lieten niet op zich wachten. Hij wordt op sociale media verketterd al een meeheuler met het genocidaire regime, als een vijand van het volk. Alle remmen worden losgegooid op internet. De standpunten die worden verkondigd laten je sprakeloos. Maar zij vinden net zo goed mensen zoals ik, die wel geloven dat ebola een publiek gevaar is, en dat de riposte wel degelijk nodig en nuttig is, naïef en medeplichtig. Lees even mee:

Ik doe geen enkele poging om hun namen te verbergen, ze moeten maar de volle verantwoordelijkheid dragen van hun uitspraken. En zo vind je geen honderden, maar duizenden berichten.

Twee dingen hebben die uitspraken allemaal gemeen: hun totale onbesuisdheid, dat is één, en twee, het systematisch afschilderen van de overheid als leugenaars en moordenaars. Dat is het mentale virus dat de leiders van dit land generaties lang in de hoofden van de mensen hebben geplant. De breuk tussen bevolking en overheid is zo diep dat ze liever ten onder gaan aan ebola dan te doen wat de overheid vraagt. Die heeft nooit iets goeds voor ons gedaan, is hun redenering, dus zal ook dit geen goeds zijn. Ik vrees dat de overheid en de buitenlandse hulpverleners het probleem onderschatten. Zij spreken alleen maar over geruchten die worden rondgestrooid, angsten die door oppositiefiguren worden rondgebazuind in de hoop er electoraal voordeel uit halen. Ze zien niet in dat deze vertrouwensbreuk door geen enkele affichecampagne kan worden opgelost. Integendeel, die pogingen worden gezien als een bevestiging dat de waarheid moet worden verdoezeld en hebben dus precies het omgekeerde effect.

Het Internationale Rode Kruis heeft wellicht nog het meest realistische zicht op het probleem. Zij hebben 150 vrijwilligers uit de getroffen gemeenschap opgeleid en ontplooid in het hele gebied. Maar zal dat volstaan? Het lijkt echt wel een onmogelijke opdracht om al dat decennialang gesedimenteerde wantrouwen nu op enkele dagen tijd te proberen los te schrapen en af te voeren.

Vanavond zijn de statistieken wel klaar op het gebruikelijke uur, en voorwaar, een derde dag op rij zonder nieuwe gevallen noch overlijdens, alleen nog 9 verdachte gevallen in onderzoek. We mogen zachtjes beginnen hopen dat het pas opgerichte ebola-behandelingscentrum van Butembo geen patiënten meer zal te behandelen krijgen.

UPDATE 18 september

Zo hoog als de hoop is dat ebola weldra nog slechts een nare herinnering zal zijn, zo laag is het vertrouwen van de bevolking vandaag gezakt. De hulpverleners worden er moedeloos van. Toch mogen ze de moed niet laten zakken. Er moet worden ingegaan tegen de vele oproepen van verzet.

De grap van de gevangene die ontsnapte door zich in te smeren met runderbloed, vond de overheid een reactie waard:

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

 

Veel machtelozer staat ze tegenover de ouders die hun kinderen nog steeds niet willen naar school sturen uit angst dat ze daar een spuitje zouden krijgen. Op whatsapp kreeg ik een bericht van een vrouw die in het Swahili vertelde hoe haar zus al heel haar volwassen leven wat last heeft van bloedverlies, maar dat ze daar perfect heeft leren mee leven. Tot toevallig een dokter daarop uit is gekomen en haar meteen heeft laten opnemen in een ziekenhuis, waar ze enkele uren later is overleden, en waar haar organen werden geroofd om door te verkopen in het Westen.

Met enkele vingerbewegingen zit dat bericht in de smartphone van vele duizenden mensen en dat krijgt niemand nog ongedaan.

Op Facebook verscheen deze namiddag nog een ander bericht: op nog geen 2 kilometer van ons kantoor is een jonge vrouw van 20 jaar gestorven. Uiteraard wordt dan prompt aan ebola gedacht. Het mobiele team was meteen ter plaatse om stalen te nemen en het lichaam te beveiligen in afwachting van de laboresultaten. Maar de bevolking liet hen niet doen. Ze begonnen stenen te gooien. Een voorruit van de wagen sneuvelde. Pogingen tot dialoog mislukten. En weer die beschuldiging dat lichaamsdelen worden ontvreemd.

Zelfs de kerken lopen leeg. Als indicator in een land waar de kerk jarenlang de enige sterkhouder is gebleven, kan dat tellen. Geen doopsels of vormsels meer. Er is zeker de angst om daar elkaar te besmetten, er is de opluchting dat missen worden uitgezonden zodat ze thuis kunnen bidden. Maar daar is ongetwijfeld ook de groeiende overtuiging dat de kerk hier niet tegen opgewassen is. Dat een nooit eerder gekende ziekte van dien aard wel het resultaat moet zijn van een vloek of boze geesten. Dat vaccins en dokters hier niet tegenop kunnen. Dat je beter de hoogste registers van geloof én bijgeloof kan opentrekken om tegen dat diepe kwaad een kans te maken.

Dus moest de kerk nog maar eens in het tegenoffensief gaan. De bisschop van Butembo, Monseigneur Sikuli Paluku Melchisédech, heeft in Beni vandaag alle priesters van het getroffen gebied bijeengeroepen om uitgebreid van gedachten te wisselen over de beste strategie van de kerk.

Na afloop gaf hij in een radio-interview een loeiharde sneer naar alle politici die leugens verspreiden: “een parlementslid dat de mensen komt wijsmaken dat ebola met opzet is binnengebracht? Voor mijn part draaien ze die meteen de gevangenis in. Dàt is pas een boze geest! Pak zijn parlementaire onschendbaarheid meteen af! Hij misbruikt die alleen maar!”

Zonneklaar dat de bisschop het heeft over Chrispin Mbindule, het parlementaire oppositielid dat dergelijke nonsens inderdaad in volle daglicht is komen verklaren in de straten van Butembo. Hij is al enkele dagen niet meer gezien en geruchten doen de ronde dat hij werd aangehouden. Maar hij is vermoedelijk alleen maar teruggegaan naar Kinshasa waar de laatste parlementaire zitting van het jaar net is geopend. En hij is beslist niet de enige van wie je niet verwacht dat dergelijke intox zou rondstrooien. Vandaag nog publiceerde een Nederlandse arts, een microchirurg, Johan van Dongen, op zijn website een artikel dat expliciet bevestigt dat ebola een biologisch wapen is uit de westerse oorlogslabos. Natuurlijk dat twijfelaars zo over de streep worden getrokken…

UPDATE 17 september

Vandaag geen nieuw geval en geen enkel overlijden, en slechts 7 nieuwe gevallen in onderzoek. Dat gaat de goede richting uit.  Maar dat dit elke dag weer kan omslaan is duidelijk geworden door die patiënt die, onderweg naar Beni, halt hield in Komanda, meer dan 100 kilometer naar het Noorden, vooraleer in Beni te komen overlijden. Meteen is een team uitgerukt om zijn pad te reconstrueren en alle mensen waarmee hij in aanraking is gekomen te identificeren en te vaccineren. Maar de desinformatie heeft sporen nagelaten, vooral in gebieden waar nog niet eerder een concreet geval was gesignaleerd, zoals in Komanda.

Het team werd erg vijandig onthaald door de bevolking. Gelukkig zag een lokale chef de ernst van de situatie in en kon hij een deel van zijn mensen geruststellen, en zo konden toch al 25 contacten worden opgespoord en gevaccineerd. Maar de gedachte dat er slechts één is die zich niet aangeeft en de besmetting heeft opgelopen, en ongemerkt andere mensen besmet in Komanda, blijft een nachtmerrie: Komanda ligt op een T-punt, waar elke dag vele honderden reizigers voorbijkomen op weg naar Beni in het zuiden, Kisangani in het westen of Bunia in het oosten. Dit is een doorgeefluik voor een gebied met een diameter van 800 kilometer.

In Beni breekt regelmatig paniek uit in de scholen. Het volstaat dat het gerucht de ronde doet dat de overheid de kinderen komt vaccineren, of de ouders reppen zich naar de school om ze er weg te halen. Kinderen worden opgehitst om stenen te gooien naar de wagens van hulpverleners. Diverse radio’s doen oproepen om daar mee te stoppen.

UPDATE 16 september

De leugenmachine draait maar door op de sociale netwerken. Een meisje zou in een ebolabehandelingscentrum zijn  opgesloten nadat ze haar maandstonden kreeg en er gestorven zijn…

Het blijft de bedoeling om mensen bang te maken. Zou dit het soort aanslag zijn dat de dreigers bedoelen? Een virtuele aanslag? Een gericht campagne van desinformatie om zoveel mogelijk mensen te doen panikeren en zo de ebolabestrijding te laten ontsporen?

De overheid gaat op dezelfde netwerken in het tegenoffensief. Maar als het echt gaat om informatiesabotage zal er meer nodig zijn!

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Tegenaanval tegen de geruchtenmolen. Of gaat het om gerichte desinformatie?

De statistieken van de dag brengen ook geen goed nieuws. Twee nieuwe besmettingen waarvan nu de 5de in Butembo en twee gekende zieken zijn gestorven: 97 doden op 142 besmettingen en 38 genezen overlevers nu.

UPDATE 15 september

Ter dood veroordeeld wegens doodslag, ziet een gevangene van Beni zijn kans schoon dankzij ebola.

Zijn vrouw slaagt erin bij een bezoek vers runderbloed binnen te smokkelen. Zodra ze vertrokken is, vraagt hij toestemming aan de bewaker om naar het toilet te mogen gaan. Achter de toiletdeur smeert hij zijn mond, oren en billen vol met bloed. Hij strompelt naar buiten en roept de bewaker dat hij bloed kotst en schijt. De bewaker gebiedt dat hij niet mag bewegen, of hij schiet. Hij belt het groene nummer en meteen rukt het ebolateam uit om hem naar de ziekenboeg te brengen om hem af te zonderen, tot het labo uitsluitsel zou brengen. Aangekomen bij het ziekenhuis, zet de ‘zieke’ het ineens op een lopen en verdwijnt in het niets, onder de verbaasde blikken van de omstaanders.

Dat is het verhaal dat de ronde doet op sociale media. Is het waar of niet, dat zal nog moeten blijken, ik ben nog aan het rondvragen. Het klinkt eerder als een mop. Een paar weken geleden ging er al een bericht rond met het advies om, als de verkeerspolitie je voertuig staande houdt om je papieren te controleren, je alleen maar moeten zeggen: “officier, ik ben op weg naar het ziekenhuis omdat ik denk dat ik ebola heb”. Je zal meteen ongestoord je weg kunnen verderzetten.

Dat doet denken aan het verhaal in de Bijbel, van de herdersjongen die zijn makkers beet neemt door te roepen dat er een wolf is. Hij herneemt die grap verschillende keren, tot op een dag er echt een wolf de kudde aanvalt en niemand zijn hulpgeroep nog ernstig neemt. Ebola is een harder te duchten vijand dan een wolf!

Gevaarlijker ook dan een wolf is het effect van de leugenspeeches van onder meer volksvertegenwoordiger Chrispin Mbindule. Steeds meer mensen lijken zijn grondloze beschuldigingen van een moedwillige besmetting te slikken en raken zo besmet met zijn mentaal virus, dat zich uit door boodschappen op sociale media zoals deze: “Beste humanitairen, we weten dat jullie miljoenen dollars verdienen aan uw fameuze ebola. We kennen het plan om de ziekte te verspreiden overal waar Kabila er niet in is geslaagd om de hele bevolking uit te roeien. Wij gaan ons tegen u keren. Beste Congolezen, aanvaard hun vaccin niet. Hoe zinloos is het om te vaccineren tegen een ziekte die niet kan worden genezen? Bij ons in Katwa doorzien we jullie spel. Zet je maar schrap, binnenkort openen we het offensief tegen jullie.” Anderen gaan daarin nog veel verder door te beweren dat ebola niet bestaat, maar een uitvindsel is om mensen naar de ziekenhuizen te lokken, waar ze dan met een spuitje worden afgemaakt. Wat een verwrongen geest moet je hebben om niet in te zien dat dergelijke houding precies het aantal doden zal doen toenemen! Blijkbaar heeft mijn pleidooi van vorig weekend dan toch zijn effect bij de burgemeester niet gemist. Hij heeft deze week immers afgekondigd dat al wie nog leugens verspreidt, en zeker als dat een politicus is, zal worden aangehouden en bestraft.

Intussen is het voor iedereen duidelijk geworden dat de voornaamste oorzaak van weerstand bij de bevolking domweg het slijk der aarde is. Heel vaak draait het in Congo altijd daar weer op uit. De grote horden werkloze jongeren zien internationale NGOs en experten uit West-Afrika en Kinshasa neerstrijken en slaan groen uit van jaloezie over de middelen die royaal worden ingezet, en waar ze zelf geen graantje kunnen van meepikken. Integendeel, de aanvallen van de ADF-rebellen blijven gewoon doorgaan, wat ook nog eens hun frustratie versterkt: voor meer dan 2.000 doden van de slachtpartijen geeft de internationale gemeenschap geen krimp maar voor nog geen 100 eboladoden is ineens de hele wereld gemobiliseerd. Hun woede is ergens wel te begrijpen, maar daarom gaan beweren dat ebola niet bestaat of een creatie van een labo is, is natuurlijk een brug te ver. Hoewel op internet natuurlijk ook wel dergelijke beschuldigingen te horen zijn, en de jongeren hebben daar toegang toe. Het verhaal van deze amerikaan bv. volstaat om een jonge, boze Congolees helemaal te overtuigen: de uitbraak in West-Afrika was volgens een deskundige geprogrammeerd en het supervirulente virus was artificieel gecreëerd.

Het ebolateam doet grote inspanningen om hun kwaadheid tegen te gaan met rationale argumenten en organiseert infokaravanen in Beni en een quiz waar je kan prijzen mee winnen. Maar of ze de weerstand volledig zullen kunnen overwinnen, blijft twijfelachtig. Alleen het einde van de uitbraak zou de gemoederen kunnen bedaren. Maar daar zijn we nog niet aan toe.

Volgens de cijfers van vandaag zijn er, met een nieuwe dode, nu 95 overledenen op 140 gevallen. Het sterftecijfer blijft dus schommelen rond de 68%. Er zijn geen  nieuwe besmettingslijnen gemeld en dat geeft hoop, tenzij een verdacht geval in Mahagi over enkele uren in het labo een positief resultaat zou geven.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Een mobiel lab voor een snelle diagnose

UPDATE 14 september

Onze hoop om naar het einde van deze week toe de terugval van de uitbraak te zien gebeuren, wordt door de cijfers van vandaag de kop in gedrukt. Met drie nieuwe bevestigde gevallen en twee doden blijven de curves stijgen: 94 doden op 140 besmettingen. Ook de nieuwe verdachte gevallen blijven zich voordoen; weer 13 erbij, waarvan 5 in Butembo. Gelukkig zijn de mobiele labo’s erg performant en krijgen de betrokkenen snel uitsluitsel. Binnen de drie uur is geweten of je een virus hebt opgelopen en binnen de 24 uur kan de differentieeldiagnose vaststellen of het om ebola gaat dan wel het Marburgvirus, Rift Valley Fever, Crimée-Congo koorts of een arbovirus (gele koorts, West Nijl virus, Zika, Dengue of Chikungunya).

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 14 september 2018

UPDATE 13 september

Het went door den duur wel om in een ebolagebied te leven. Mensen zijn geneigd om over te gaan tot de orde van de dag en de voorzorgsmaatregelen uit het oog te verliezen. Maar dan komt het virus zelf er ons aan herinneren dat het nog wel degelijk een bedreiging vormt: 4 nieuwe bevestigde gevallen vandaag, waarvan weer één in Butembo. 92 doden op 137 besmettingen en 37 genezingen. Acht besmetten zijn in behandeling. Er zijn ook weer 17 nieuwe verdachte gevallen, dus de tellers gaan alsnog gewoon blijven doorlopen. En dus moeten ook de vaccinaties onversaagd doorgaan: 8.738 personen kregen de prik. En er is nog een voorraad van zowat 3.000 dosissen, die voortdurend wordt bijgevuld.

De gedachte dat DNA van een virus zich nestelt tussen het genetisch materiaal van een hogere diersoort, en dat dit een gunstig effect heeft, is moeilijk te vatten. En toch zijn daar bewijzen voor. Syncytine is de naam van een eiwit dat van vitaal belang is voor de ontwikkeling van de moederkoek bij de mens, maar is eigenlijk een gen dat was overgenomen van een virus, miljoenen jaren geleden. Virussen hebben geen moederkoek, en toch bleek een virusgen een essentiële rol te gaan spelen in de ontwikkeling ervan.

In een recente studie van 15 vleermuizensoorten werd vastgesteld dat ze allemaal in hun genen erfelijk materiaal hebben ingebouwd dat afkomstig is van een oervorm van ebola. Normaal gezien zal toevallig binnengedrongen DNA, als het geen positieve werking heeft, en zeker als de werking negatief is, in de loop der eeuwen verdwijnen of verwateren. Bij de vleermuizen is dat gen echter 18 miljoen jaren lang zo goed als onveranderd gebleven. Dat zou er kunnen op wijzen dat het gen voor de vleermuizen een belangrijke rol vervult. In ebola is het nu net dát gen dat een eiwit aanmaakt dat het reactievermogen van antilichaampjes aantast. Het zou wel eens kunnen dat ditzelfde gen nu ook voor de vleermuizen een beschermende functie opneemt. Misschien zal dit ooit kunnen verklaren waarom vleermuizen drager van ebola kunnen zijn zonder zelf ziek te worden? Vriend en vijand, het ligt allemaal zó dicht bijeen.

UPDATE 12 september

Butembo heeft een nieuwe bevestigde besmetting: één van de verplegers van een eerdere zieke. Geen nieuwe keten dus. Op 133 zieken 92 overlijdens en 37 genezingen.
Maar ziet deze grafiek eruit alsof er een einde aan komt? Die stijging neemt niet af. En het aantal verdachte gevallen blijft te hard dansen. Vandaag zijn er weer 19.

UPDATE 11 september

Eén nieuw slachtoffer vandaag, maar geen nieuwe besmettingen. De geruchten over een besmetting in Goma bleven onbevestigd. Er zijn voortdurend mensen die worden afgezonderd tot het labo uitsluitsel brengt over de oorzaak van hun koorts. Zo zijn er weer nog 9 personen in onderzoek. En 8.190 mensen kregen nu in totaal een vaccinatie.

Nader onderzoek naar de groeiende weerstand van de bevolking tegen de ebola-ploegen toont aan dat dit te maken heeft met het verlies van familiebezittingen die verbrand worden. De WGO heeft beloofd een strategie in te voeren die de integrale vergoeding of vervanging van de verloren bezittingen voorziet, zodat de mensen niet àlles kwijt zijn. Als ze dat van bij hun aankomst in een getroffen familie ook zo meedelen, zullen de verwanten ongetwijfeld al veel meer bereid zijn om samen te werken.

Met de paniek van gisteren in Kisangani zijn de mensen tot het inzicht gekomen dat over de hele weg van Bunia tot Kisangani, toch een goeie 700 km, nergens controle wordt uitgevoerd op ziektebeelden, terwijl er elke dag meer dan 1000 mensen die weg gebruiken. Wel zijn er tientallen barrières van evenveel overheidsdiensten waar de bestuurder van elke wagen iets moet achterlaten, wil hij zijn weg ongestoord kunnen verderzetten. Het zegt veel over hun prioriteiten natuurlijk. De WGO heeft in ieder geval beloofd ook langs die weg verschillende medische checkpoints in te richten.

UPDATE 10 september

Grote paniek in Kisangani. Een meisje van 15 is er vandaag overleden met symptomen die aan ebola doen denken. Ook haar twee zussen zijn ziek. Ze kwamen net terug van een vakantie in Mambasa, dat net ten noorden van de eerste uitbraakhaard ligt. Gelukkig bevestigde vanavond Peter Salama van de WGO dat de labotesten negatief zijn. Maar vanavond circuleert weer een alarm over een verdacht geval in Goma. Daar is het nog wachten op de resultaten. Veel emoties in ebolagebieden!

In Butembo is er vandaag een nieuwe besmetting  vastgesteld. Zijn bloed testte negatief, maar het ebolavirus werd aangetroffen in zijn sperma. Zijn echtgenote was één van de eerder bevestigde gevallen in Mandima. Hij was in augustus ziek geworden en opgenomen in een lokaal gezondheidscentrum, maar had geweigerd zich te laten verhuizen naar het ebolabehandelingscentrum in Mangina. Hij was naar Butembo gevlucht en heeft het overleefd. Tijdens zijn herstel is zijn vrouw hem komen bezoeken. Daarna is zij ziek geworden en nu in behandeling.

Met ook nog een dode er bij in Beni zien de cijfers er vandaag zo uit:

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 10 september 2018

De sterfteratio blijft hangen op 69%. De vaccinatieteller staat nu op 7.780. In totaal hebben 36 mensen ebola overleefd.

Er doet zich een vreemd verschijnsel voor in de media. De berichten over ebola in Oost-Congo splitsen uiteen in twee tegenovergestelde richtingen. In de ene groep berichten klinkt optimisme dat vaak zelfs expliciet wordt verwoord als ‘de ebolacrisis is overwonnen’. In de andere zindert dan weer paniek door: de ebolabom gaat barsten in Butembo, in rebellengebied woekert het beest ongezien verder tot het straks weer opduikt, in Dar es Salaam maken ze zich zorgen dat het virus tot bij hen geraakt. Die eerste groep blijkt toch vooral te gaan om een al te optimistische interpretatie van wat de minister dit week-end in Kinshasa verklaarde: dat ebola in het primaire epicentrum (Mangina) onder controle is. Als een journalist daar snel overheen leest en in het primaire epicentrum niet tot zijn brein doordringt, dan krijg je dit. En dan merk je meteen hoe journalisten ongelooflijk veel van elkaar overschrijven. Onwaarheden gaan direct een eigen leven leiden. Dat Butembo 1,4 miljoen inwoners telt bijvoorbeeld, gaat tot de dag van vandaag nog altijd mee, hoewel het in werkelijkheid maar de helft is. Dat cijfer is gevallen in één van de allereerste ophefmakende ebola-artikels en sindsdien heeft het zich verspreid als… een virus! Je vraagt je dan snel af wat je van al die andere berichten eigenlijk mag geloven…

“We betalen de prijs voor de slechte kwaliteit van de diploma’s van artsen en verpleegkundigen” - Minister van Gezondheid Oly Ilunga Kalenga

In zijn persconferentie stak de minister heel eerlijk de vinger in de wond: “we betalen ook de prijs voor de slechte kwaliteit van de diploma’s van artsen en verpleegkundigen. Wij zijn het land met het grootste aantal verpleegscholen en medische faculteiten. Maar er zijn kwaliteitsproblemen en dit resulteert in weerstand tegen de maatregelen of gebrek aan reactiviteit. Dit is een belangrijke uitdaging die moet worden benadrukt en waaraan in de toekomst moet worden gewerkt”. Dat fenomeen van verderschrijdend kwaliteitsverlies doet zich in alle onderwijsrichtingen voor en is nauw gelieerd aan het algemene probleem van ondermaats bestuur, maar laat zich in de medische sector natuurlijk op de meest schrijnende manier voelen. Dat zoveel personeel besmet raakte (16 gevallen) en dat ook besmet verplegend personeel op de vlucht slaat uit angst voor de behandeling, is eigenlijk onvoorstelbaar, en olie op het vuur van allerlei complottheorieën.

UPDATE 9 september

Zondag, rustdag, ook voor ebola: geen nieuw geval, geen overlijden. De tweede keer op korte tijd! De stand blijft dus 90 doden op 131 besmettingen. Wel zijn er 20 mensen in onderzoek, dat wil dus zeggen dat er van 20 mensen stalen zijn afgenomen om te zien of het ebola is dan wel een andere ziekte zoals malaria of griep. Morgen weten we daar meer over. Het aantal gevaccineerden werd opgetrokken naar 7.409.

UPDATE 8 september

Meer dan vierhonderd mensen in een zaal en een ebolateam van meer dan tien experten, onder leiding van de DG van de directie van de strijd tegen de virale ziekte, Dr. Bathé Ndjoloko: vandaag hadden we in Butembo een afspraak met hen om meer te vernemen over hun plannen in de strijd tegen ebola in de grote stad Butembo.

Mijn critici zullen me weer verdenken van onaangepast cultureel gedrag, maar ik kan er maar niet aan wennen, aan dat oeverloos te laat komen. De uitnodiging vermeldde duidelijk 10 uur. Om 10 voor 12 werd het eerste woord uitgesproken. En dan verloren ze nog zeker 20 minuten met geknoei aan het scherm en de projector. Hadden ze nu maar een goeie reden gegeven waarom ze zoveel te laat kwamen, het zou voor ons makkelijker te aanvaarden zijn. We moesten ons tevreden stellen met excuses en haast onzichtbare projecties op een schuin deel van het plafond van de zaal die niet kan verduisterd worden, bij gebrek aan gordijnen. Is dit de straffe communicatieploeg waar iedereen het over heeft?, vroeg ik me af.

Veel nieuws viel er niet te rapen. Vooral de discussies na de voorstellingen waren interessant. Enkele punten zijn wel het melden waard:

 • 5 ambulances zijn op weg naar Butembo vanuit Bukavu. Die zijn nodig om alle verdachte gevallen, die de komende dagen zullen worden gemeld, meteen op te halen om ze te isoleren. Ze drukten ons op het hart dat we niet moeten schrikken als de ambulance zal voorbijrijden, want het grootste deel van de verdachte gevallen zal negatief zijn. Ze moeten gewoon op zeker spelen. Twee groene nummers werden gedeeld voor alle meldingen.
   
 • De burgemeester, tot ieders verwondering, kaartte zelf de kwestie aan van de staking van het personeel in juli, en hoe die leidde tot late herkenning van de ziekte. Hij vroeg zich ook wat er gaat gebeuren als het medisch personeel zijn dreiging met staking nu, wegens wanbetaling, uit zal voeren.
  De repliek van de DG was ietwat ontnuchterend. “Herinner je wat je vroeger op school leerde: je moet oorzaak en gevolg van elkaar onderscheiden. Zijn er ooit stakingen geweest die tot ebola hebben geleid? Hein? De zaal viel stil, diep nadenkend wat hij bedoelde. Maar hij draafde gewoon door om niemand de kans te geven te argumenteren dat dit niet de vraag was, wel dat er veel tijd is verloren gegaan door een staking die perfect had kunnen worden vermeden door het personeel correct te betalen. Net zo goed als de stakingsaanzegging van nu meteen zou worden opgelost door gelijk loon voor gelijk werk te betalen aan iedereen. Maar dan moet de verantwoordelijkheid van de staatsstructuren worden erkend, en dat is blijkbaar nog altijd not done in Congo. “Geloof me”, en hij richtte zich tot de burgemeester, “al die mensen hebben de eed van Hippocrates afgelegd en wij gaan ze allemaal stuk voor stuk opvorderen. Niemand zal hier staken!”. Typisch Congolees…
   
 • Dan ging hij uitgebreid in op de vele kritieken die hun team krijgt over Ebola business. De mensen moeten ophouden ons ervan te verdenken dat we het allemaal doen voor ons eigen profijt. Een dame vroeg gisteren nog op een volksbijeenkomst in Beni: moeten jullie nu echt zoveel wagens aanschaffen? Waarop hij triomfantelijk antwoordde: maar dat zijn onze wagens niet. Die behoren toe aan jullie broers, nonkels en neven. Wij huren die alleen maar voor de duur van de crisis. Plaatselijke restaurants die vroeger tien klanten hadden, hebben er nu tachtig. Hotels die tot voor kort drie kwart leeg stonden zijn nu volgeboekt. Wie wint er in de eerste plaats? Dat zijn toch wel jullie!
   
 • Een vraag die zichtbaar moeilijk lag, is deze: hoe komt het dat er, op zo korte tijd, miljoenen dollars worden opgehoest voor enkele tientallen eboladoden, terwijl al vier jaar lang meer dan tweeduizend mensen het leven lieten door de terroristische moordaanslagen van de ADF-rebellen, waartegen niemand wat onderneemt? Hij maakte er zich snel vanaf door te zeggen dat hij geen militair is, dat de strategieën om tegen ebola te vechten voor hem veel duidelijker zijn, en dat, mocht hij van ebola geen prioriteit maken, er wellicht veel meer slachtoffers zouden vallen.

Er was geen tijd genoeg om op alle vragen in te gaan, dus glipte ik met de DG mee naar buiten om, ook voor de ogen (en oren) van de burgemeester en de adjunct-commissaris van de politie mijn vraag te stellen. De DG had immers gezegd dat hij daags na de maffe verklaring van parlementslid Mbindule, dat ebola in een labo is gekweekt om de bevolking van Noord-Kivu uit te roeien, op de radio alles had weerlegd. Maar ik vind dat niet ver genoeg gaan. Ik zei hem dat er nog vele andere stoorzenders zijn die ongehinderd blijven doorgaan, onder meer in sommige protestantse kerken. Dat desinformatie in tijden van ebola een misdaad is, omdat dit menslevens gaat kosten. Tot daar was hij het roerend met mij eens. Maar toen ik hem zei dat die desinformatie niet een kwestie is van individuen, maar dat er een systeem achter zit, en dat dit enkel kan worden gestopt door gerechtelijke vervolging, keek hij naar de wolken en antwoordde: vriend, dat is mijn vak niet. Waarop ik repliceerde: daarom dat ik het zeg waar de burgemeester en politie het ook horen. Maar die trokken de DG al aan de mouw, want er stond hen een drankje te wachten in een zijvertrek. In Congo staatsdiensten verantwoordelijkheden zien opnemen die ten goede komen aan de bevolking? Het blijft een zeldzaamheid.

Vanavond zijn de statistieken van de dag vroeg binnen gekomen, iets na 19uur al. Meestal is dat pas na 23 uur. Na de rustdag van gisteren stijgt de reeks verder: 2 nieuwe bevestigde gevallen en een overlijden in Beni. In totaal dus 131 besmettingen en 90 doden. Daarmee is deze uitbraak officieel de achtste grootste uitbraak aller tijden. De uitbraak van Bundibugyo in Oeganda telde ook 131 besmettingen maar met slechts 42 doden. Dus heeft Congo die nu voorbijgestoken.

Weer 2 nieuwe genezingen, dus 35 mensen hebben ebola overleefd. Het aantal verdachte gevallen stijgt weer naar 14, omdat nu ook in Butembo patiënten worden getest op ebola. Maar ook het aantal gevaccineerden blijft goed vooruitgaan: nu al 7.069 mensen.

Wat betreft de behandeling die alsnog enkel met experimentele medicijnen kan gebeuren: 26 patiënten werden behandeld met mAb 114, Zmapp of Remdesivir. Van deze 26 patiënten, zijn 15 genezen, 6 overleden en 5 nog in behandeling. Met een voorlopige sterfteratio van 29%, in vergelijking met de algemene sterfteratio van 69%, zullen we zeker mogen besluiten dat die medicijnen levens redden. Ze moeten evenwel binnen de eerste zeven dagen van het verschijnen van het ziektebeeld kunnen worden toegediend. Nadien is er niet veel meer aan te doen.

© Ivan Godfroid

Vanaf vandaag hangt in Butembo de ebolavlag uit.

UPDATE 7 september

Na alle commotie van de voorbije dagen eindelijk nog eens goed nieuws. Vandaag geen enkel nieuw geval en geen enkel overlijden! Dat is de eerste keer sinds de uitbraak, denk ik. Ook een nieuwe genezing erbij, zodat nu in totaal 33 personen genezen zijn verklaard. Wel worden nog 9 verdachte gevallen onderzocht. Maar toch, het is even een verademing!

In Butembo hebben de tracing teams al 280 contacten geïdentificeerd, dat zijn mensen die in aanraking kwamen met de twee zieken. Van hen werden al 170 mensen gevaccineerd. Ook in Masereka, de andere uitbreidingszone, is de ringvaccinatie opgestart.

Taxibrommer met passagiers in Beni

Eindelijk heeft het ebola-team oog voor de taxibrommers! Dat lijken me nochtans hoogst efficiënte overdragers van virussen, zodat ik niet begrijp waarom ze zo lang hebben gewacht. Ook al mag het reglementair niet, je ziet heel vaak taxibrommers passeren met drie of vier passagiers achterop. Die moeten dan zo dicht aansluiten om er niet af te vallen, dat het voor een virus een koud kunstje is om daarvan te profiteren. De verenigingen van taximannen kregen dus onderricht in wat ebola is, hoe het virus zich verderzet, hoe je het kan herkennen. Op de tank van hun brommers kleven nu stickers met de gratis nummers die je moet bellen als je denkt een geval te kennen. Hun vertrek- en aankomstparkings aan de vier kanten van de stad werden uitgerust met handwasinstallaties.

Ik heb vandaag wat rondgevraagd, en het blijkt dus inderdaad dat de protestantse pastors overal spreken van een samenzwering tussen wat ze noemen de laboratoria van de ‘mondialisten’ en de duivel in hoogsteigen persoon, met als doel allerlei virussen aan te maken om de bevolking van Afrika uit te roeien en zo vrij spel te krijgen op het continent. Ook in Bukavu, en zelfs in Nairobi! Nu moet ik nog natrekken of volksvertegenwoordiger Mbindule ook protestant is of niet. Het kan niet anders dan dat hierover door de protestantse hiërarchie overal instructies werden gegeven! Dit is georkestreerde desinformatie!  Morgen wordt er in Butembo een wetenschappelijke conferentie voor het middenveld georganiseerd over de laatste innovaties in diagnostiek en behandeling van patiënten. Hopelijk zullen ze het ook hebben over het bestrijden van desinformatie. Zoniet kaart ik het wel aan.

UPDATE 6 september

Angst is een slechte raadgever. Gezond verstand is zijn eerste slachtoffer. Mensen gaan steeds meer dingen doen die het tegenovergestelde bereiken van wat ze zouden willen.

De bewoners van de wijk Ndindi in Beni, sinds die werd uitgeroepen tot nieuw epicentrum van de ebola-uitbraak, slaan in paniek. Ze vluchten alle kanten uit. Ze doen dat bij voorkeur ‘s nachts, omdat ze niet willen worden gezien. Ze willen niet worden tegengehouden. Ze willen niet worden beschouwd als een mogelijke zieke, want ze zijn als de dood voor de ziekenboegen. De verhalen daarover worden alsmaar straffer. Wie daar binnen sukkelt, wordt beroofd van al zijn organen voor de internationale organenmarkt, en je lijk wordt daarom begraven door een met maskers onherkenbaar gemaakt team dat de familie verhindert om de schade door de organenroof vast te stellen. Zover is het gekomen. Dit klinkt als een scenario voor een rampenfilm, maar het is realiteit geworden in Beni.

In Butembo zit de schrik er ook goed in. De verpleger die de eergisteren overleden dame had helpen onderduiken is intussen vandaag zelf overleden. In totaal zijn 195 mensen geïdentificeerd die met hen in aanraking zijn gekomen en die zo snel mogelijk moeten worden opgespoord en gevaccineerd. Daarvoor moet een speciaal team van Beni komen. Vanochtend konden die echter niet tot in Butembo geraken omdat een groep maï maï slaags was geraakt met het leger ter hoogte van Mataba, halverwege de twee steden. Een dag verloren dus door de onveiligheid. Hopelijk wordt er nu snel een permanent team in Butembo zelf gevestigd, want er zal veel werk aan de winkel zijn!

De gouverneur van de provincie Noord-Kivu, Julien Paluku Kahongya, ziet de ernst van de situatie ook in. Maar of zijn manier van communiceren nu het alternatief is waar hij toe oproept, daar heb ik zo mijn twijfels bij. Zijn bericht leest eerder als “ik weet het ook niet meer”.

De statistieken van gisteravond zijn net vrijgegeven: 2 nieuwe bevestigde gevallen, twee nieuwe doden. In totaal dus al 89 doden op 129 besmettingen. Het sterftecijfer stijgt zo naar 69%. Eén van de nieuwe bevestigde gevallen is opgedoken in weer een nieuwe zone: Masereka. Het gaat om een verpleger die in Beni heeft gewerkt, in contact was geweest met een zieke, een vaccin geweigerd heeft en niet wou worden opgevolgd. Zo iemand zou toch beter moeten weten! Door zijn onprofessionele bange reactie opent hij een nieuw gebied voor besmetting!

De inentingen werden toegediend aan 6.486 mensen die in aanraking kwamen met zieken. Onder hen 70 in  Butembo. Dat cijfer gaat nu snel moeten stijgen. Vandaag bracht de minister van Gezondheid een mobiel labo naar onze stad, zodat verdachte gevallen snel kunnen worden uitgeklaard.

UPDATE 5 september

Wanneer een Ebolageval wordt bevestigd in een stad met 1 miljoen mensen, zou niemand in de hele wereld vannacht goed mogen slapen - Peter Salama, WGO

Wat we al zolang vrezen is vandaag gebeurd: er is een eerste bevestigd geval van ebola vastgesteld in Butembo. Peter Salama, adjunct-directeur van de WGO tweette: “het goede nieuws is dat het geval snel werd gedetecteerd en dat meteen alle contacten worden opgespoord.” Maar dat is niet wat wij hier horen. Wat verteld wordt, klinkt helemaal anders. Een dame die ziek was geworden in Mangina, het epicentrum van de uitbraak, wilde niet in de gespecialiseerde ziekenboeg belanden, omdat daar de wildste verhalen worden rond verteld. “Wie daar eenmaal binnengaat komt er niet meer levend uit”. Vreemd want zij die het hebben overleefd komen allemaal uit die speciale ETC (Ebola Treatment Centers). Goed bewust dat ze mogelijk ebola had opgelopen, koos ze er toch voor om te vluchten naar Butembo, waar ze onderdook in een klein dispensarium, in de hoop zo onder de radar te blijven van het ebolateam. Zeven dagen later is ze daar gisteren overleden. De verpleger, die een zware deontologische fout had gemaakt, probeerde die nog te verbergen door het lijk op een brommer vast te binden en naar het universitair ziekenhuis te sturen. Daar konden ze alleen het overlijden  vaststellen, een staal nemen en een ebolabesmetting bevestigen. Wat er met de brommer is gebeurd, de bestuurder en de persoon die mee achterop zat, daarover vernemen we niets. Stel je voor dat die taximan gewoon nog passagiers rondrijdt…

Het valt op, in de vele persberichten, hoe de cijfers over de bevolking van Butembo variëren van een half miljoen tot 1,4 miljoen. De WGO neemt dan maar het gemiddelde van 1 miljoen. Tekenend is dat, voor de slordigheid van de Congolese overheid. De laatste bevolkingstelling dateert van 1984 en sindsdien heeft niemand er nog een idee van hoe groot de bevolking nog is. Dat zegt ook veel over hoe belangrijk de bevolking is voor de overheid. Zelf heb ik ze ook niet geteld, maar ik schat ze op zowat 700.000 mensen in Butembo. In ieder geval meer dan volk genoeg voor een virus om eens zijn lekker zijn gang te gaan. Laat ons hopen dat het zover niet komt.

In Mabalako en Mangina, de eerste uitbraakregio’s, nemen de spanningen toe. De scholen gaan nog niet van start. Waar de leraars niet staken, weigeren de ouders hun kinderen naar school te laten gaan, ondanks herhaalde oproepen van de overheden. Er is een groeiend wantrouwen naar gezondheidswerkers toe, en dat heeft ongetwijfeld alles te maken met de onverantwoorde uitspraak van parlementslid Mbindule enkele dagen geleden (zie update 29 augustus). In de hoofden van de mensen wint de complottheorie door zijn gebazel aan belang en zoeken steeds meer zieken te ontsnappen aan de medische overheid. Volgens hem is ebola een variant op de massaslachtingen en dus ook aangestuurd dor de centrale overheid in Kinshasa om de bevolking in le Grand Nord uit te roeien. Diezelfde overheid dus die de tegenaanval tegen ebola leidt. Die zouden dus in feite ebola verspreiden in plaats van bestrijden. Uiteraard dat iedereen dan wegvlucht als de mobiele ebolabestrijdingsteams langskomen! Ik snap echt niet dat hij nog niet publiekelijk werd tot de orde geroepen.

De intersyndicale coördinatie van de gezondheidssector in het getroffen gebied maakt zich boos over wat ze een niet te verantwoorden discriminatie van de lokale gezondheidswerkers noemen. Ze krijgen maar een fractie van de premies en vergoedingen waar hun collega’s, die vanuit Kinshasa werden ingevlogen, van genieten, terwijl ze evengoed hun leven wagen. Ze wijzen het ministerie van Gezondheid met de vinger en eisen een externe audit omdat ze vrezen dat sommige hooggeplaatste ambtenaren met hun geld aan de haal gaan. Ook al dreigen ze met staking, tegelijk herhalen ze hun oproep, nu ook speciaal aan Butembo, om steeds overal alle voorzorg te blijven nemen: vooral goed en vaak de handen wassen, voor wie zich in de stad heeft begeven.

Ook nog de balans van de dag: 3 nieuwe bevestigde gevallen en 2 overlijdens (waaronder die van Butembo) brengen het totaal aantal besmettingen op 127 en overlijdens op 87. Het aantal gevallen in onderzoek is teruggevallen op 4.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 4 september 2018

UPDATE 4 september

De wijk Ndindi in de stad Beni is op dit moment de belangrijkste besmettingshaard van de epidemie geworden, goed voor 70% van de laatste 20 gemelde bevestigde gevallen. Deze situatie hangt samen met het verzet van de gemeenschap in deze buurt om samen te werken met de gezondheidsautoriteiten. Sommige gezinnen hebben lang zieke mensen verborgen gehouden, verzetten zich ertegen dat zorgverleners hun familieden naar het Ebola Treatment Center (ETC) zouden brengen en weigerden zich te laten vaccineren. Er waren ook verschillende gewelddadige incidenten gemeld tegen medisch personeel en gezondheidszorgfaciliteiten. Om de spanningen te verminderen, werd een gemeenschapsdialoog gelanceerd tussen de responscoördinatie en de leiders van de Ndindi-gemeenschap. Daarnaast is er een lokaal coördinatiecomité van buurtleiders opgericht en is er een communautair actieplan ontwikkeld.

Dat is ook te merken aan de cijfers van vandaag: 2  nieuwe bevestigde gevallen in Beni, 1 vermoedelijk geval in Beni (de dode werd begraven door de familie zonder dat een staal kon worden afgenomen) en drie overlijdens, waarvan 2 in Beni en één in Mabalako. De teller staat nu op 124 besmettingen waarvan 85 patiënten zijn overleden. 16 verdachte gevallen worden nog onderzocht. In totaal werden 22 patiënten behandeld met de nieuwe geneesmiddelen. De helft onder hen is genezen, 4 zijn overleden en 7 zijn nog in het ziekenhuis maar maken vorderingen. De medicijnen maken dus wel degelijk een verschil! Hopelijk geldt dat ook voor de vaccins, want 6.134 mensen kregen intussen een prik.

Gisteravond was er een nieuwe aanval van de ADF in een buitenwijk van Beni. Het blijft onbegrijpelijk dat ondanks de de zware aanwezigheid van blauwhelmen en het leger toch nog aanvallen kunnen plaats vinden zo dicht bij het stadscentrum. WGO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus noemde dit onaanvaardbaar en deed een oproep om samen het virus te bestrijden in plaats van elkaar.

In Zambia is een ebola-alarm gelukkig weer afgeblazen. De journalist moet alleen zijn huiswerk wat beter maken en juiste cijfers citeren.

UPDATE 3 september

Het voelt toch weer anders aan als ebola dan plotseling toch dicht op je vel blijkt te zitten. Vanochtend hebben twee ebolabestrijders op het stadhuis van Butembo bekend gemaakt dat één van de pas in Beni bevestigde gevallen van ebola kort daarvoor in Butembo had deelgenomen aan een traditioneel feest voor de overhandiging van een bruidsschat voor een aanstaande bruid. Meteen is een vliegende brigade uitgerukt om in onze stad alle mensen te identificeren met wie hij in aanraking kan zijn geweest. Snel konden 37 mensen worden opgelijst, maar daarvan konden tot nu toe slechts 15 mensen worden gevaccineerd. De overigen konden nog niet worden opgespoord.

In tegenstelling tot wat gisteren werd gemeld is de vakbond van leerkrachten dan toch gaan staken, zowel in Mangina als in Oïcha. Ze vragen uitstel van de opening van het schooljaar met een maand en willen dat intussen alle leerkrachten en leerlingen worden gevaccineerd. Er zijn trouwens nog maar weinig inschrijvingen voor dit jaar. Maar ook buiten de ebolazone voert de vakbond actie: SYECO eist de toekenning van het statuut van staatsambtenaar aan alle leerkrachten en de betaling van alle achterstallige loon. Ze hebben de regering tot zaterdag gegeven om hier een antwoord op te geven. Er dreigt dus binnenkort een algemene schoolstaking.

Tenslotte nog de cijfers voor vandaag: 1 nieuw bevestigd geval in Beni, 1 dode, ook in Beni, 2 genezingen, 14 verdachte gevallen in onderzoek. Op 121 besmettingen, nu dus 81 overlijdens. Nog geen keerpunt in zicht dus. Het aantal personen beschermd door een vaccin is opgelopen tot 5.946.

UPDATE 2 september

Lees je niet graag cijfers en heb je liever een visuele indruk van het verloop van de epidemie? Dan doen we weer beroep op onze viroloog van ‘Down Under’ Ian McKay.
In één oogopslag zie je dat deze uitbraak gewoon zijn moordende curves verderzet.

En toch geven de cijfers van vandaag weer hoop: geen enkel nieuw geval vandaag, weer 5 patiënten genezen verklaard, maar wel 12 verdachte gevallen in onderzoek. Ook twee nieuwe overlijdens, zodat nu 80 van de 120 besmette patiënten zijn overleden. In totaal kregen 5.773 mensen een prik en werden 1.739.648 reizigers gecontroleerd op 36 verschillende controleplaatsen.

Uit Oïcha kwam het nieuws dat de vakbond van de leerkrachten een lang onderhoud had gehad met de verschillende religieuze leiders, inrichtende machten van de scholen, die hen hebben kunnen overtuigen om toch ook daar de scholen te openen morgen. Uiteindelijk zijn kinderen beter beschermd op school dan wanneer ze rondzwerven zonder controle. De eerste schooldag zal dus op het hele grondgebied van Congo plaatsvinden morgen.

UPDATE 1 september

Een dubbele verjaardag vandaag: de ebola-uitbraak in Noord-Kivu is een maand oud, en de eerste ebola-uitbraak ooit, ook in Congo, is precies 42 jaar oud. Sommigen beweren dat de middeleeuwse pest in werkelijkheid ebola was, maar we zullen dat maar op rekening van een rijke fantasie zetten. Want hoe zou het virus eeuwenlang kunnen onderduiken om dan ineens in Afrika weer boven te komen?

Alle gekende uitbraken ooit zijn samen op een kaart gebracht, om deze verjaardagen te gedenken.

Veel te vieren, is er nochtans niet. Het virus zet zijn moordend pad gewoon verder aan hetzelfde ritme: 2 nieuwe bevestigde gevallen erbij in Beni (weer in Beni!) en 1 overledene, dat maakt 78 doden op 120 besmettingen. In het labo worden weer 7 nieuwe gevallen onderzocht. In totaal zijn er 11 in onderzoek. Dit is de negende grootste uitbraak van alle uitbraken ooit, maar als dit ritme zich verderzet zal hij zeker de 2007 uitbraak  in Bundibugyo voorbijsteken. Daar waren toen 131 besmettingen opgetekend.

Ik kreeg een ooggetuigenverslag van hoe het er tegenwoordig aan toegaat aan de grens met Oeganda in Kasindi. Aan de grens zijn drie nieuwe overheidsdiensten opgedoken waar iedereen langs moet gaan, enkel en alleen maar om een duit in het zakje te doen. Terwijl de onder-de-tafel-tarieven van de reguliere diensten fors omhoog zijn gegaan. Hun logica? Vermoedelijk iets van: in een ebolazone lopen wij als ambtenaren meer gevaar en daar moeten we voor vergoed worden. Waanzin natuurlijk: misbruik maken van een epidemie om de reizigers te melken! Noem mij één ander land waar dit kan bestaan. Ik ken het niet.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 31 augustus 2018

 

UPDATE 31 augustus

Morgen zal het een maand geleden zijn dat de ebola-uitbraak officieel werd aangekondigd. Tijd voor een voorlopige balans. WHO adjunct-directeur Peter Salama (what’s in a name? Salama in Swahili betekent veilig, behouden. Wat een ongewone naam voor een Australiër!) gaf een uitgebreid interview aan IRIN. Hij is gematigd optimistisch dat de uitbraak onder controle is, maar blijft rekening houden met de mogelijkheid dat in de ‘driehoek van de dood’, waar rebellen het normale leven verstoord hebben, mogelijk toch besmettingen ongeïdentificeerd zijn gebleven, van waaruit nieuwe besmettingsgolven kunnen uitwaaieren tot in Oeganda. Anderzijds heeft de inmiddels opgedane ervaring wel degelijk geholpen om snel te reageren. Bovendien werden in deze uitbraak voor het eerst medicijnen gebruikt die een grotere overlevingskans bieden. Ook al gaat het maar om een twintigtal patiënten, toch zijn er duidelijke indicaties dat de vijf gebruikte geneesmiddelen in meerdere of mindere mate een verschil hebben gemaakt. Nader onderzoek zal moeten uitmaken welk van de vijf het meest efficiënt is. Het vaccin dat in de Evenaarsprovincie voor het eerste werd gebruikt, en nu voor de tweede keer, blijkt ook de verwachtingen in te lossen. De hoop groeit dat Congo zo op termijn in staat zal zijn om zelf nieuwe uitbraken aan te pakken.

Vandaag is er weer geen dode gevallen, wel twee nieuwe besmettingen vastgesteld, 118 in totaal nu. En toch nog weer 13 verdachte gevallen in onderzoek. Het einde van de besmetting is nog niet in zicht, maar hopelijk is de dalende trend daarmee ingezet. Als dat zich bevestigt zal deze uitbraak de vierde grootste van Congo blijven.

Om de groeiende weerstand van de bevolking tegen te gaan heeft de Minister van Gezondheid nu aan alle 30 wijkchefs van de stad Beni een mobiele telefoon gegeven, zodat ze meteen als nodig alarm kunnen slaan. De twee overlijdens midden in de stad Beni drie dagen geleden, zonder dat de diensten op de hoogte waren van hun besmetting, mogen zich niet herhalen. Dat zou fataal kunnen worden. Daarom dat de chefs geresponsabiliseerd worden. Ze kregen ook een rondleiding in het ebola-behandelingscentrum, zodat ze zelf kunnen getuigen dat dit niet bedoeld is om de zieken af te maken, zoals sommige geruchten beweren.

UPDATE 30 augustus

In tegenstelling tot de getroffen dorpen in Beni, waar de opening van de scholen op 3 september werd bevestigd, heeft het syndicaat van de leerkrachten van Congo, SYECO, antenne van Oïcha, eenzijdig beslist om daar in Oïcha niet aan het werk te gaan. Ze deden een oproep aan de ouders om hun kinderen thuis te laten.

Ze geloven niet dat enkel het wassen van de handen van de kinderen de ziekte zal buiten de scholen houden. Zij pleiten voor een vaccinatie van alle leerkrachten en leerlingen, zelfs van de hele bevolking. Ze lijken niet te beseffen dat dit wel eens vele maanden zou kunnen kosten, als je ziet dat er sedert 8 augustus nog geen 5.000 mensen konden worden gevaccineerd.

Er circuleren trouwens bizarre geruchten op sociale media over de vergoeding van de ploeg vaccinverleners. Volgens één bron krijgen diegene die uit Kinshasa komen 150$ per dag, terwijl lokale vaccinateurs maar 15$ per dag krijgen. Als die protesteren krijgen ze een ‘hoepel op’-antwoord.

Volgens een andere bron worden verplegers helemaal niet betaald voor hun diensten en rommelt het over een mogelijke staking. Een staking in volle crisissituatie! Omdat er weer ergens iemand in de betalingsketen het geld in zijn eigen zak steekt? Het zal toch niet waar zijn! Laat ons hopen dat dit geruchten zonder grond zijn, hoewel een mens zich in Congo echt aan alles kan verwachten.

Vandaag kwam er ebola-alarm uit een onverwachte hoek: het Meri vluchtelingenkamp voor Zuid-Soedanezen in het uiterste noordoosten van Congo. Er is helemaal nog geen duidelijkheid rond of het wel ebola is. Mocht dat toch het geval zijn, dan zou dit mogelijk om een nieuwe uitbraak kunnen gaan, want Soedanese vluchtelingen hebben in principe geen middelen om te reizen en onderweg besmet te geraken. Afwachten dus wat het labo zegt. Maar zo leeft Congo dus van de ene onzekerheid naar de andere, alsof de permanente politieke onzekerheid nog niet volstond voor dit mismeesterde land.

Dan nog de dagcijfers: 116 besmettingen (+1), 77 overlijdens (status quo), 23 genezingen (+1), 4.851 personen gevaccineerd.

UPDATE 29 augustus

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Uien beschermen niet tegen ebola

Sinds vorige week wordt volgend bericht gretig gedeeld op whatsapp en andere sociale media:
Ebolavirus: het eten van ajuin wordt aanbevolen.
Een Afrikaans onderzoeker wiens naam we hier niet willen onthullen, zei met overtuiging dat de ui de oplossing voor de ebola-ziekte zou zijn.
Volgens hem volstaat het om de patiënt gedurende 3 tot 7 dagen het volgende recept te laten eten: een ui goed vermalen of pletten in de mortier, men voegt er een theelepel geconcentreerde melk aan toe en een theelepel koffiepoeder (Nescafé). Roer de drie ingrediënten goed om en laat de patiënt dit opeten.
Wat betreft mensen die nog niet ziek zijn, om zich tegen het virus te beschermen, geeft dezelfde onderzoeker aan dat ze dagelijks 1 tot 2 verse uien moet eten.
We hebben het hier niet over propaganda, maar over een oplossing die wordt voorgesteld aan de bevolking van een land dat wordt bedreigd door een epidemie zonder vaccin die nog steeds slachtoffers eist.
NB: De consumptie van uien vernietigt het virus.
Een verwittigd man is er velen waard, geef de boodschap door….
Ik heb gewoon gekopieerd en geplakt, ik bevestig niets hé.

Wat een bizar gevoel voor humor, was het eerste wat in mij opkwam toen ik het bericht binnenkreeg. Maar blijkbaar nemen er zoveel mensen dit bericht ernstig, dat het ministerie van Gezondheid het nodig vond er een poster aan te wijden. Die sturen ze nu rond, samen met het volgende commentaar: Op sociale media doet het gerucht de ronde dat ajuinen eten beschermt tegen ebola. NIET WAAR!  Behalve een vieze adem, die misschien mensen op afstand zal houden, geven ajuinen geen enkele bescherming!

Vandaag kende Butembo een vroeg begin van de kiescampagne. Volksvertegenwoordiger Crispin Mbindule had twee dagen lang uitgebreid laten rondroepen via microfoonwagens dat hij meteen na zijn aankomst aan het begin van zijn parlementair verlof een publieke meeting zou houden in het centrum van de stad. Hij staat gekend als een progressief en geëngageerd politicus, maar wat hij vandaag vertelde aan de massa maakt van hem een gevaarlijke populist. Hij riep in zijn speech de minister van gezondheid op om te kennen te geven vanwaar deze ebolabesmetting kwam. In de Evenaarsprovincie was dat van een besmette aap die iemand had opgepeuzeld. Maar hier in Noord-Kivu ziet het er naar uit dat het virus werd gefabriceerd in een labo. Volgens hem. En dat vertelt hij op een moment dat er steeds meer weerstand komt van de bevolking tegen de getroffen maatregelen. Waar stuurt hij op aan? Wil hij de regering beschuldigen het virus te hebben verspreid onder de bevolking van Noord-Kivu? In de  VS heb je ook critici die beweren dat ebola een opgeklopte hype is om de mensen zo bang te maken dat ze er hun regeringen zouden toe brengen om de hele bevolking in te enten. Dat zou de vaccinlabo’s van medische multinationals als Merck natuurlijk steenrijk maken. Sommige precedenten in die sector maken dat zelfs nog redelijk plausibel. Maar de beschuldiging van de “Honorable” (zo laat elke volksvertegenwoordiger zich hier noemen vanaf het moment dat ze op de kieslijst staan. Zelfs als ze niet worden verkozen blijven ze met die titel pronken) houdt geen steek. Benieuwd hoe daar morgen zal worden op gereageerd! De strijd tegen ebola treedt deze week in een cruciale fase. Het is nu erop of eronder. Dan kunnen uitspraken als deze worden gemist als kiespijn.

Waarom sterven er meer vrouwen dan mannen aan ebola? Neen, niet omdat ze minder weerstand hebben. Wel omdat ze vaker besmet worden. Het lichaam van een overledene opbaren is vrouwenwerk. De kans dat zij worden besmet ligt dus een pak hoger dan bij mannen. Zo zien we in de statistieken dat van alle bevestigde gevallen 58% vrouwen zijn en van alle gevallen samen (dus inclusief de vermoedelijke gevallen die niet tijdig konden worden bevestigd door een labotest) is dat 60%.

De cijfers van de dag tenslotte (die komen altijd na 23 uur binnen): 1 nieuwe positieve laboproef en 2 overlijdens in Beni buiten een ziekenhuis, vermoedelijke ebolagevallen. In totaal geeft dat 115 besmettingen, waarvan 77 mensen zijn overleden en 22 zijn genezen verklaard. De anderen vechten nog voor hun leven. Ook zijn er weer tien nieuwe te onderzoeken verdachte gevallen. He virus valt dus nog bijlange niet stil. Daarom gaan de vaccinaties onverdroten verder: nu al 4.645 mensen kregen de prik.

UPDATE 28 augustus

Het aantal incidenten met weerbarstige dorpelingen neemt vreemd genoeg toe in plaats van af. In Bela, Ituri, werd een gezondheidscentrum vernield door familieleden van een vrouw van rond de dertig, die werd opgenomen met verdachte symptomen en meteen werd verplaatst naar een gespecialiseerd verpleegcentrum in Mangina, waar ze is overleden. Volgens de familie had ze helemaal geen ebola. Het centrum is nu noodgedwongen gesloten. Twee politiemannen raakten gewond bij het incident. De houten opstelling van de politie op de rotonde werd in brand gestoken. De vaccinatiecampagne, die hier vandaag had moeten beginnen, werd uitgesteld.

Je zou verwachten dat door de volgehouden sensibilisering en communicatie de mensen steeds beter gaan begrijpen waar het om gaat en waarom de genomen maatregelen nodig zijn. Sommige zieken worden verborgen gehouden uit vrees dat ze in de ziekenboeg slecht zullen worden behandeld. De bisschop van Butembo kwam vandaag met een verklaring. Hij bracht voor de tweede keer een bezoek aan Mangina, de getroffen regio, om de mensen het hart onder de riem te steken. Hij liet zich ook in het openbaar vaccineren om de mensen meer vertrouwen te geven in de verpleegteams. Daarbij drukte hij zijn bezorgdheid uit over de houding van een aantal pastors die volgens hem de mensen misleiden in hun preken. In Noord-Kivu woedt al meer dan een eeuw een concurrentieslag tussen de protestantse en de katholieke godsdienst. Vreemd toch, dat ebola dat nu weer doet opwellen.

Een internationale onderzoekscommissie naar de slachtpartijen vond niemand nodig, laat staan er middelen voor op te halen. Daar worden alleen schouders voor opgehaald.

We hebben het hier in Congo ook vernomen: “Vlaanderen neemt zijn internationale verantwoordelijkheid op en maakt 150.000 euro vrij om deze zorgwekkende epidemie te helpen bestrijden en verdere verspreiding te voorkomen. Met deze tweede Ebola-uitbraak op drie maanden tijd is capaciteitsversterking van het Rode Kruis Congo absoluut noodzakelijk”, aldus minister-president Geert Bourgeois. “We steunen hiermee de internationale noodoproep en het actieplan van het Rode Kruis (IFRC). De Vlaamse bijdrage wordt niet geoormerkt opdat deze zo efficiënt mogelijk ingezet kan worden”. Dergelijk teken van solidariteit is goed nieuws voor de bevolking en daar ben ik zelf ook blij mee. Al blijft er toch wel een bittere ondertoon hangen. Het honderdtal ebolagevallen kan immers een wereldwijde bedreiging worden. Dus komt er vlot buitenlands geld over de brug. De meer dan tweeduizend doden die in vier jaar tijd zijn gevallen door repetitieve slachtpartijen die zelfs nu nog steeds blijven doorgaan, daar heeft de internationale gemeenschap nooit naar omgekeken. Die vormden voor de buitenwereld immers geen bedreiging. Een internationale onderzoekscommissie op afsturen als reactie op de inertie en een vermoeden van medeplichtigheid van de Congolese regering, vond niemand nodig, laat staan er middelen voor op te halen. Daar worden alleen schouders voor opgehaald.

Een expertencommissie geleid door UNICEF heeft zich over het verzoek van het middenveld gebogen om de scholen in de regio niet te laten opengaan voor het nieuwe schooljaar. Ze hebben er evenwel voor gekozen om de 250 scholen wel te laten opengaan. Overal zullen mobiele lavabo’s worden ingezet met chloorwater (6 per school), elke school wordt uitgerust met 2 koortsthermometers en ouders, leerkrachten en kinderen zullen extra voorlichting krijgen om zich te beschermen tegen besmetting. Werk voor de boeg!

De laatste cijfers dan: één nieuwe besmetting (totaal 112), géén dode (blijft staan op 75), drie extra mensen genezen verklaard (21 nu al), 4.511 inentingen, maar wel een stijging van het aantal potentiële besmettingen in onderzoek. Het einde is nog niet in zicht.

Wie het vierde situatieverslag van de Wereldgezondheidssituatie wil inkijken, kan daarvoor hier terecht.

UPDATE 27 augustus

Vandaag werden geen nieuwe besmettingen genoteerd! Wel drie overlijdens (75 doden nu) en 4 mensen genezen verklaard (nu al 18 in totaal), waaronder drie gezondheidswerkers. Het aantal gevaccineerde mensen groeide aan tot 4.130.

Door de stijgende spanningen met familieleden van overledenen vond vandaag in Beni een grote vergadering plaats met de burgemeester, de notabelen, de traditionele chefs, de wijk- en celhoofden, de jongerenorganisaties en de koepel van het middenveld. Meer dan 350 aanwezigen kregen detailinformatie over de ziekte en het waarom van de getroffen maatregelen. In een sessie die 4,5 uur duurde, konden alle vragen en bezorgdheden openlijk worden besproken. Dat leidde uiteindelijk tot een gedeeld engagement onder de vorm van een actieplan rond de drie grote knooppunten: alarm slaan bij vermoedelijke besmetting, opvolging van de mensen die in contact kwamen met een zieke en dus potentieel ook besmet kunnen zijn (op dit moment 2.445 mensen!), en hoe een waardige en beveiligde begrafenis organiseren. Hopelijk zal dit de spanningen wegnemen.

UPDATE 26 augustus

Social Science in Humanitarian Action, een platform voor ontwikkelingscommunicatie, heeft tot doel netwerken van sociale wetenschappers met regionale en thematische expertise op te zetten om snel op de vraag naar toegankelijke inzichten, analyses en adviezen te kunnen inspelen, met het oog op een betere opzet en uitvoering van de sociale en communicatiedimensies van noodmaatregelen. Nadat eerder al een briefing verscheen over de context van de provincie Noord-Kivu, is er nu een tweede briefing uitgebracht over de risico’s die verbonden zijn aan de plaatselijke gebruiken bij begrafenis en rouw.

De dagcijfers bevestigen nog maar eens dat het virus niet versaagt. Vier nieuwe besmettingen en twee overlijdens. In totaal 111 zieken waarvan 72 het niet hebben overleefd. Het aantal gevallen in Beni groeit: een slecht teken.  In het dichtbevolkte stedelijke milieu, waar ook zowat 30.000 interne vluchtelingen onderdak hebben gevonden bij vrienden en families, zal het moeilijk zijn het virus snel uit te roeien.

Vandaag raakte bekend dat er gisteren een incident is geweest in Bunia met de familie van een man die was overleden nadat hij bloed had overgegeven. De familie wilde het lichaam recupereren, maar het ziekenhuis wou dat niet vrijgeven zolang de laboresultaten niet bekend waren. Er ontstond een handgemeen waarbij de politie waarschuwingsschoten en traangas heeft moeten schieten om de gemoederen te bedaren. De laboresultaten van vandaag toonden aan dat het niet om ebola ging en het lichaam kon worden vrijgegeven, ook al ging ook dat niet zonder geweld. In regio’s die verder afliggen van het epicentrum is er dus nog veel werk aan de winkel om de mensen goed in te lichten over de risico’s en de do’s and don’ts. Je mag er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren indien de patiënt wel was overleden aan ebola en de familie er was in geslaagd het lichaam naar buiten te sleuren…

UPDATE 25 augustus

Het wordt stilaan voor iedereen duidelijk dat de “goede werking van het bewakingssysteem dat werd opgezet door de directie-generaal ” van het ministerie, zoals in de eerste nota van de minister stond, een flagrante leugen was. De WHO heeft een grafiek vrijgegeven die overduidelijk aantoont dat er drie maanden zijn overheen gegaan eer dat bewakingssysteem doorhad dat er een nieuwe uitbraak aan de gang was! Op dat moment werd in de Evenaarsprovincie volop strijd geleverd tegen een andere uitbraak. De eerste dode dateert van eind april. Pas op 1 augustus ging de alarmbel. Laat ons hopen dat iedereen daar de juiste lessen uittrekt, en dat er op dit moment geen uitbraak is in de Haut-Katanga, die over drie maanden pas zal worden gedetecteerd.

En dan hebben we nog de statistieken van de dag: twee nieuwe gevallen, drie overlijdens en weer drie patiënten genezen verklaard. Zo komen we aan 107 gevallen, waarvan er 70 overleden zijn en 14 genezen. De 23 anderen vechten nog voor hun leven. De vaccinaties gaan stevig door: 3.481 mensen kregen een prik. Maar het wordt blijkbaar toch nog even afwachten tot de resultaten van de ringvaccinaties zich ook gaan vertalen in het stilvallen van het aantal nieuwe besmettingen.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

In een dispensarium van de gezondheidszone Beni waar drie gevallen werden gerapporteerd, zat er niets anders op dan de hele inboedel te verbranden en het gebouw grondig te ontsmetten om de omwonenden te behoeden tegen besmetting.

UPDATE 24 augustus

Vandaag 4 nieuwe doden erbij, waarvan één niet door een labo kon worden bevestigd. Het totaal aantal overlijdens komt zo op 67 te staan. Ook zijn er 10 nieuwe verdachte gevallen in onderzoek.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 24 augustus 2018

In totaal zijn nu 11 van de 77 bevestigde ebola-besmetten genezen verklaard, terwijl 39 onder hen zijn gestorven. Het aantal gevaccineerden bereikte vandaag het aantal van 2.957.

De Wereldgezondheidsorganisatie gebruikte het geval van een besmette arts van Oïcha om haar vrees gestalte te geven. Dit stadje ligt nog wel aan de grote weg, maar krijgt heel frequent een aanval van de rebellen te verwerken. Er is vandaag een ploeg naartoe getrokken onder zware bewaking van leger en blauwhelmen en ze vonden de zieke dokter, die intussen met 97 mensen in aanraking was gekomen. Die allemaal opsporen met die permanente dreiging van een aanval is wel erg stresserend werken. Wat ze vooral wilden onderlijnen is dat er mogelijk in de ‘driehoek van de dood’, waar de rebellen actief zijn, op dit moment nog besmette mensen zijn die ongeweten het virus doorgeven. De WGO is er absoluut niet gerust in en vreest dat er nieuwe gevallen zullen blijven opduiken vanuit contacten met niet gelokaliseerde en onbereikbare zieken in de gevarenzone. Sommige artsen denken daarom dat het wel eens vele maanden zou kunnen duren eer deze epidemie zal stilvallen.

Er was weer even paniek in Oeganda. Velen dachten dat het eerste ebolageval Kampala had bereikt, maar het ging ‘slechts’ over een geval van Krim-Congo hemorragische koorts. Nog een virale ziekte met 40% kans op overlijden… En toch is iedereen opgelucht. Behalve de familie van de afgestorvene natuurlijk…

UPDATE 23 augustus

De eerste dag dat er geen nieuw geval wordt gemeld! Zou dit het begin kunnen zijn van de afvlakking van de curve? Wel 6 nieuwe verdachte gevallen, terwijl die van de dag ervoor nog niet uitgeklaard zijn. Weer zijn er twee bevestigde gevallen overleden, zodat de teller voor de eboladoden nu al op 63 staat. En 2.613 mensen in totaal kregen een vaccin. De voorraad was er bijna doorgedraaid. Gelukkig is er net op tijd een nieuw lot geleverd van 6.480 nieuwe vaccins.

Het georganiseerde middenveld van de stad Beni deed een oproep om op 3 september de scholen in het getroffen gebied nog niet te openen. “De leerlingen verplaatsen zich om naar school te gaan en kunnen het virus zo verspreiden. Kinderen zitten vaak met 3 of 4 samengeperst op een bank. Tijdens de speeltijd wordt er geravot en kan niet worden voorkomen dat er lichamelijk contact is. Dan is het beter alle kleuter-, primaire en secundaire scholen te sluiten tot het officiële einde van de uitbraak wordt afgekondigd.”

In Colorado, USA, werd een man, die enkele dagen geleden is teruggekeerd uit Congo, in quarantaine gelegd nadat hij onwel werd. Het is nu wachten op de laboresultaten, maar de kans dat het effectief ebola zou zijn, lijkt redelijk klein.

UPDATE 22 augustus

Weer twee doden en een zieke verpleger erbij. Dat maakt 103 besmettingen waarvan er 61 zijn overleden. De mobiele labo’s kunnen nu voor alle verdachte gevallen binnen de 24 u uitsluitsel geven. De vaccinaties schieten eindelijk wat beter op: 2.179 mensen kregen een spuitje.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 22 augustus 2018

De ministerraad van Congo heeft vanochtend beslist om sensibiliserings- en preventieacties uit te breiden naar alle regionale transportcorridors. Je mag er niet aan denken dat een besmettelijke vrachtwagenchauffeur zijn dodelijk spoor zou trekken in de regio…

EU Ambassadeur Bart Ouvry, de adjunct speciale vertegenwoordigster van de SG van de VN Kim Bolduc en Minister-Raad voor ontwikkelingssamenwerking van de Belgische ambassade Annelies De Backer hebben een bezoek gebracht aan Beni waar ze de verzorgende teams hebben ontmoet en een ebola-behandelingscentrum hebben bezocht. Goed dat de Belgische en Europese overheden ook hun betrokkenheid tonen.

UPDATE 21 augustus

Dit is toch wel heel bijzonder nieuws!

Professor Jean-Jacques Muyembe, de directeur-generaal van de INRB (Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek), zei dat tot nu toe 10 patiënten een behandeling (mAb114) hebben gekregen via een infuus. Dat duurt maar één uur. Alle tien patiënten zijn aan de beterhand  en er is al sprake van dat de eerste over enkele dagen het ziekenhuis zal kunnen verlaten. De actieve stof mAb114 werd ontwikkeld in de Verenigde Staten van een bloedstaal van een ebola-overlevende in Kikwit, DRC, in 1995 en was 100 percent efficiënt wanneer getest op apen. Nu dus blijkbaar ook op mensen, hoewel het nog te vroeg is om nevenwerkingen te kunnen uitsluiten. Muyembe zei ook dat nog vier andere behandelingen door de WHO zijn goedgekeurd (Zmapp, Regeneron, Remdesvir en Favipiravir) en zullen worden uitgetest. Dit zou wel eens een levensreddende doorbraak kunnen worden!

En dat zou zeer welkom zijn. De medische statisticus Ian Mackay is er weer in geslaagd een erg sprekende statistiek te bedenken. Een vergelijking van de curves van deze uitbraak met de vorige in de Evenaarsprovincie, gewoon wat  betreft het aantal door een labo bevestigde besmettingen. Je ziet in één oogopslag dat deze nieuwe uitbraak nog volop aan zijn opmars bezig is en nog niet aan afvlakken denkt!

De cijfers van vandaag staan daar nog niet bij: weer 6 nieuwe bevestigde gevallen en 4 overlijdens van eerder bevestigde gevallen. De teller staat nu op 102 gevallen waarvan 75 bevestigd door een labo (de grafiek hierboven blijft dus even hard stijgen) en 59 overlijdens. In totaal zijn al 13 gezondheidswerkers besmet geraakt waarvan er één is overleden.

UPDATE 20 augustus

De cijfers van de dag komen hard aan. Vijf nieuwe verdachte gevallen en vijf overlijdens van bevestigde gevallen. In totaal zijn nu dus 96 besmettingen opgetekend waarvan er 55 overleden zijn.

Gelukkig is er ook goed nieuws: in totaal zijn inmiddels 5 mensen genezen verklaard. Die zijn door het oog van de naald gekropen.
De vaccinaties gaan onverdroten verder en nu werden in totaal al 1.273 mensen ingeënt.
Voor het eerst hebben de labos alle achterstand weggewerkt. Alle gevallen die nog in onderzoek zijn, zijn nu nieuwe gevallen.
De verdachte gevallen van Goma zijn allemaal negatief gebleken, zodat die kolom terug uit de tabel kon verdwijnen.
Tenslotte: vanaf vandaag zijn alle gezondheidszorgen in de zeven gezondheidscentra van Mabalako effectief gratis. De andere zones volgen snel. Dat zal de zieken aanmoedigen om zich snel te laten verzorgen.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 20 augustus 2018

UPDATE 19 augustus

Weer een nieuw bevestigd geval en een overlijden, allebei in Mabalako. Dus zijn er 91 besmettingen waarvan 50 mensen gestorven zijn.

De tabel toont dat het aantal nog te onderzoeken patiënten blijft dalen. Laat ons hopen dat dit een voorteken is van de daling van het aantal nieuwe gevallen. Het Ministerie meldt dat van enkele historische overlijdens intussen kon worden aangetoond dat het niet om ebola ging. De cijfers zullen later dus worden aangepast. Maar dat betekent ook dat de mensen die met hen in contact kwamen kunnen worden geschrapt van de lijst van potentiële besmettingen. Hun aantal is zo gedaald van 2.157 naar 1.609. Onder hen zijn er 26 die zich in de rode zone bevinden. Zij worden toch ook wel opgevolgd door lokaal gezondheidspersoneel, die hun toestand telefonisch doorgeven.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 19 augustus 2018

In twaalf dagen tijd werden intussen 873 mensen gevaccineerd.

In de groupement Baswagha-Madiwe maken de mensen zich zorgen dat er bij hen nog geen mobiel lab staat opgesteld. De mensen van Mangina komen zich bij hen bevoorraden aan levensmiddelen, maar er is geen controle, zoals dat op andere plaatsen wel het geval is. Vorige vrijdag was er in het zuiden van de provincie Ituri al een plaatselijke betoging tegen de traagheid waarmee patiënten werden overgebracht naar verzorgingsruimtes en voorzien van voedsel.

Het blijft afwachten welke richting deze uitbraak nu verder zal uitgaan.

UPDATE 18 augustus

Ebola blijft onverdroten zijn opmars verderzetten. Vandaag staat de teller op 90 besmettingen waarvan er 49 zijn overleden.

Twee punten van troost: alle nieuwe gevallen situeren zich in de kring van mensen waarvan bekend was dat ze in aanraking kwamen met het virus. Opnieuw is er een gezondheidswerker onder hen. Maar er zijn dus geen nieuwe haarden van uitbraak. En het tweede punt is dat het nieuwe verdachte geval van Butembo negatief is gebleken. Hout vasthouden!

Nu er ook in Goma verdachte gevallen worden gesignaleerd, heeft het grote referentiehospitaal een isoleerruimte voorzien voor de duur die nodig is om uitsluitsel te krijgen van de labotesten. Een ooggetuige die er 48 uur moest verblijven, trekt in de media aan de alarmbel over de uiterst onhygiënische toestanden in de geïmproviseerde ruimte: “daar moet je wel ziek worden!”. De journalist vraagt zich af wie het geld, bedoeld voor deze ruimte, in zijn eigen zak heeft gestoken.

UPDATE 17 augustus

De Wereldgezondheidsorganisatie is niet zeker dat alle besmettingskanalen van ebola al zijn  opgespoord en in kaart gebracht. Koortsig wordt verder gezocht naar mensen die in contact kwamen met bevestigde besmette patiënten. De  vrees blijft reëel dat het virus verder woekert in zones die té onveilig zijn om te betreden, zonder dat we ons daar van bewust zijn. In totaal zijn er nu al 2.157 mensen opgetekend. Terwijl die allemaal van zeer nabij moeten worden gevolgd om snel in te grijpen bij de eerste symptomen, moet het team van meer dan 100 medewerkers ook alert blijven voor nieuwe gevallen en de vaccinaties verderzetten. Meer dan 500 mensen kregen intussen hun spuitje.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved
Opnieuw zijn er verdachte zieken gesignaleerd in Goma, Beni en Butembo. Dat wordt weer afwachten wat het wordt. Fingers crossed.
Het aantal bevestigde gevallen stijgt nu snel, vooral in Mabalako. Twee van de negen zijn gezondheidswerkers. Er zal een nieuwe behandelingseenheid moeten worden bijgezet, want de bestaande heeft een capaciteit van 50 bedden.
In total zijn er nu al 87 gevallen gesignaleerd, waarvan 47 zijn overleden.

In Zimbabwe was er ook even paniek. Een vrachtwagenchauffeur die een maand geleden in Congo was, is ineengestuikt op een parking en overleden. Ebola werd meteen gevreesd maar het bleek om meningitis te gaan.

UPDATE 16 augustus

Het derde laboresultaat uit Oeganda is ook negatief! Nog één.
En drie verdachte gevallen op het eiland Idjwi in Zuid-Kivu testten ook negatief.
Het is elke keer toch weer bang afwachten!

In Butembo heeft de burgemeester beslist dat alle mensen die de stad binnenkomen langs de hoofdwegen verplicht worden zich de handen te wassen en de temperatuur te laten meten. Eerder had de bisschop al beslist dat tijdens de erediensten de vredesgroet, waarbij kerkgangers hun medegelovigen handenschuddend vrede toewensen, tijdelijk verboden is.

De cijfertabellen die ik eerder publiceerde laten geen visuele indruk achter. Je moet echt de cijfers lezen en gaan puzzelen om ze te interpreteren. Ian Mackay, een Australische viroloog, vond het nodig om die cijfers te laten spreken. Hij bedacht een manier om in één oogopslag een idee te krijgen van de situatie. Vele anderen hebben ook al allerlei grafieken bedacht, maar die van hem zijn geniaal. Kijk maar even mee aan de rechterkant: apart per locatie tekent hij de grafieken uit van de verdachte gevallen, de waarschijnlijke, de bevestigde en de dodelijke, en ook het totaal. Waar de lijnen dicht bij mekaar liggen, krijg je een indruk van orde en controle. En inderdaad, in Mandima en Butembo is alles behoorlijk onder controle. Het beeld straalt rust uit.

In Beni wilden de lijnen eerst gaan uitwaaieren, maar na een kleine week kwamen ze weer samen: daar is de controle herwonnen.
In Mabalako daarentegen, het epicentrum, waaieren de lijnen nog naar alle kanten uit. Er zijn nog veel verdachte gevallen waar het nog steeds wachten is op de laboresultaten en er komen elke dag vele verdachte onbevestigde gevallen bij. En dat uit zich ook in het beeld: daar is het nog volop crisis. Echt knap bedacht, om aan mensen zonder wiskundegevoel en medische kennis met een eenvoudige voorstelling een impressie te geven van de mate waarin de uitbraak onder controle is.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft haar reisadvies gepubliceerd voor Oost-Congo. Verrassend en geruststellend voor ons: ze blijft zich verzetten tegen een negatief advies voor reizigers of handel drijven, in tegenstelling tot bv. de Belgische ambassade die een uitgesproken negatief advies geeft: “Er wordt afgeraden zich naar Beni en de getroffen regio te begeven. Als preventieve maatregel wordt de Belgische onderdanen die niet professioneel betrokken zijn bij de strijd tegen de epidemie, aangeraden om de regio te verlaten.” Ieder zijn insteek natuurlijk: diplomaten willen altijd liever de risico’s op problemen zo klein mogelijk houden, terwijl de WGO daar een nuchtere wetenschappelijke kijk op heeft. Blij dat de WGO het met me eens is: gewoon goed de hygiëneregels blijven volgen en uit de buurt van zieken of lijken wegblijven.

En dan nog de cijfers van de dag: de dodentol staat nu op 44. Er zijn 5 nieuwe positieve gevallen bijgekomen, maar het gaat allemaal om mensen waarvan al geweten was dat ze in aanraking waren gekomen met een zieke, waardoor ze ook al werden gevolgd.
Sinds het begin van de vaccinaties op 8 augustus zijn nu al 316 mensen ingeënt.

UPDATE 15 augustus

Twee laboresultaten van Oeganda zijn al binnen: NEGATIEF! Oef!!
Maar er is wel een vierde verdacht geval gesignaleerd in Kasese. Toch nog even afwachten dus…

In Oost-Congo zijn er in één klap 7 nieuwe gevallen bevestigd en viel er weer een dode, de 43ste al. De cijfers tonen nog geen tendens tot afzwakken.  Het blijft spannend…

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

UPDATE 14 augustus 2018

“We staan aan de rand van een epidemiologische afgrond”, zei Peter Salama, onderdirecteur van de Wereldgezondheidsorganisatie. De uitbraak zal eerst nog verslechteren vooraleer ze zal verbeteren.”

“We staan aan de rand van een epidemiologische afgrond. De uitbraak zal eerst nog verslechteren vooraleer ze zal verbeteren.”

Hij deed deze uitspraak toen het tot hem doordrong hoe lang het eigenlijk heeft geduurd, door die staking, eer de eerste ziektegevallen werden doorgegeven. Daardoor zijn vele gezondheidswerkers in contact gekomen met zieken zonder zich te realiseren dat ze zelf het virus doorgaven aan hun patiënten die voor andere kwalen raad zochten. Meer dan 70 gezondheidswerkers werden nu op non-actief gezet, in observatie, tot de 21 dagen incubatietijd voorbij zijn. Zeven van hen zijn intussen positief getest, een achtste wordt onderzocht.

Dat hij wel eens gelijk zou kunnen krijgen werd duidelijk door de eerste vermoedelijke ebola-gevallen die vandaag in Oeganda werden gemeld. Twee Congolezen werden in het grensstadje Mpondwe afgezonderd met hoge koorts en een zwangere Oegandese vrouw is overleden in een ziekenhuis. We wachten in spanning op de laboresultaten.

Ook elders groeit de angst. In de provincie Ituri, waar vandaag een tweede bevestigde ebola-dode is gevallen naast twee verdachte overlijdens, heeft de gouverneur alle jacht op wilde dieren en alle handel in en consumptie van gerookt vlees streng verboden. In Goma heeft de overheid dan weer het dragen van een helm op de taxibrommers tot nader order verboden. Die helm wordt immers van klant tot klant doorgegeven en is dus een uitstekend vehikel voor een virus.

Met 15 bewezen en 27 vermoedelijke ebola-overlijdens is het dodental in Congo nu opgelopen tot 42. ‘Vermoedelijk’ betekent dat het lichaam van de overledene werd begraven zonder dat stalen konden worden afgenomen ter bevestiging, maar dat de symptomen die voorafgingen aan de dood conform zijn aan die van ebola.

UPDATE 13 augustus 2018

Zondag 12 augustus was het paniek in onze wijk. Het lichaam van een overleden man werd weggehaald door volledig ingepakte verplegers. Meteen vlogen de whatsapp-berichten in het rond dat ebola was uitgebroken in Butembo. Maar de dag erop volgde gelukkig het bericht dat laboproeven negatief gaven voor ebola.

Sommige mensen willen beginnen victorie kraaien over het snelle indijken van de ebola en dat de overwinning is behaald. Toch vind ik dat voorbarig. Het bewijs werd vandaag geleverd: een eerste bevestigd ebola-sterfgeval werd opgetekend in Mandima (Ituri): een man die zich wegens hartklachten was gaan laten verzorgen in Mangina en dan terugkeerde naar Ituri. Elke dag komen er toch wel enkele verdachte zieken bij, en elke dag sterven er één of twee zieken. Het is gelukkig niet de gevreesde grote uitbraak geworden, maar het gevaar ligt duidelijk nog overal op de loer en we mogen nu onze waakzaamheid niet verliezen. Zo ziet de situatie er op dit moment uit:

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 13 augustus 2018

Goed nieuws is dat de eerste patiënte die ebola heeft overleefd genezen is verklaard: een meisje van 13. De familie krijgt psychosociale begeleiding voor haar reïntegratie.
Nog goed nieuws is dat voor het eerst in Congo een aanvang wordt genomen met het uittesten van een therapeutische molecule, Mab 114, resultaat van het onderzoek van Professor Jean-Jacques Muyembe op het bloedserum van een overlever van de ebola-uitbraak van Kikwit in 1995. Vier andere molecules van andere labos wachten nog op goedkeuring door de ethische commissie. Tot nu toe bestaat er geen remedie tegen ebola. Mocht hier een werkzame stof uitkomen, dan zou de ebola-uitbraak van Beni ook een doorbraak op farmaceutisch vlak meebrengen.

Niet ver van het epicentrum van de uitbraak blijven de killers van Beni aanvallen. Zondag vielen nog 7 doden (5 vrouwen en 2 jongelingen, totaal verminkt) en werden 39 mensen ontvoerd en 88 geiten geroofd. Het lijkt wel of de moordenaars het virus een handje willen helpen door vele mensen op de vlucht te doen slaan en zo de verspreiding te bespoedigen…

UPDATE 11 augustus 2018

Geen nieuwe overlijdens vandaag. Enkel de bevestiging dat nu officieel in totaal 22 zieken bewezen ebola-gevallen zijn. In Mabalako is er één meer dan gisteren. De dodentol blijft staan op 38.

Het platform van mensenrechtenorganisaties in Butembo, REDHO, maakt zich zorgen over het feit dat de mensen van Beni en Butembo zich niet houden aan de hygiënevoorschriften in de strijd tegen ebola. “We bezochten de gevangenissen en ontdekten dat de hygiënemaatregelen in de gevangenissen nog niet werden gerespecteerd omdat de gevangenen elkaar de hand geven bij het begroeten, de mensen die de gevangenen komen bezoeken raken hen ook aan bij het begroeten, ze eten zonder hun handen te wassen. We hebben de grote en kleine markten van Beni en Butembo bezocht en er worden geen hygiënevoorschriften in acht genomen. De mensen kopen voedsel, eten, raken elkaar aan en begroeten elkaar alsof er niets aan de hand is”, zei Meester Muhindo Wasivinywa, coördinator van deze organisatie.

“We bezochten de leiders van een aantal religieuze denominaties die geloven dat ze met gebed de ziekte kunnen genezen en dat houdt uiteraard een groot gevaar in. We willen dat religieuze leiders en media gezamenlijke sensibiliseringsprogramma’s uitvoeren. Wij geloven dat de mensen de regels van hygiëne zullen respecteren als ze begrijpen waarom die zo belangrijk zijn,” beveelt Muhindo Wasivinywa aan.

De overheid is klaar om een experimentele behandeling genoemd mAB114 op ebolapatiënten voor het eerst te gebruiken, meldde Steve Ahuka, een viroloog bij het Nationale Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) in de hoofdstad Kinshasa. De behandeling werd ontwikkeld in de Verenigde Staten en is gebaseerd op de antilichamen van de overlevende van een uitbarsting van het Ebola-virus in de westelijke Congolese stad Kikwit in 1995 en was 100 percent efficiënt wanneer getest op apen. De ethische commissie gaf haar instemming voor de experimentele behandeling, die over enkele dagen al kan opstarten. Ook andere experimentele behandelingen, met inbegrip van ZMapp, een gelijkaardige antilichamenremedie die door Biopharmaceuticals Mapp in San Diego wordt gemaakt, zou ook kunnen worden gebruikt.

Het Ministerie van Gezondheid heeft met de steun van de Wereldbank een systeem uitgewerkt waardoor aan de bevolking van het getroffen gebied gratis medische zorgen kunnen worden aangeboden. Het is erg belangrijk dat de mensen niet geremd worden door financiële overwegingen als ze symptomen beginnen te vertonen, zowel om hun eigen overlevingskansen te verhogen als om de besmettingsrisico’s beter te kunnen indijken.

UPDATE 10 augustus 2018

Vandaag is weer een zieke overleden in Beni. Dat brengt de dodentol op 38.
Bij 4 verdachte gevallen werd de ziekte officieel vastgesteld. Er werd een labo ingericht in Mangina zodat de testen nu sneller zullen kunnen gebeuren.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

UPDATE 9 augustus 2018

Vandaag was het medialandschap in Congo volledig in de ban van de bekendmaking van de kandidaat voor de verkiezingen, gekozen door president Kabila. Daardoor ging er weinig aandacht naar ebola.

IRIN heeft een briefing gepubliceerd met een stand van zaken van de ebola-crisis.

In Burundi heeft de administratie van de grensgemeente Kabarore alle wegen die van Rwanda komen laten afsluiten uit angst voor ebola. De administrator werd meteen de risée van de Rwandezen.

Het Europees Centrum voor Preventie en Controle van Ziektes stelt ons gerust in deze woorden: “De kans dat inwoners van de EU/EEA die leven of reizen in de door ebola getroffen zone in aanraking komen met de ziekte is klein, zolang ze de aanbevolen voorzorgsmaatregelen respecteren.”  We gaan er vanuit dat dit dan ook geldt voor Congolezen ;-)

Toch maken we ons zorgen over de toename van het aantal verdachte gevallen in de stad Beni.
Vandaag is ook het 37ste slachtoffer overleden in Mabalako. Goed nieuws kwam er uit Goma: de 2 verdachte gevallen in de grensstad met Rwanda gaven een negatieve labotest.
Zo zien de statistieken er vandaag uit:

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 9 augustus 2018

UPDATE 8 augustus 2018

Vandaag zijn de zorgverleners gevaccineerd. De ringvaccinaties rond de infectiehaarden zullen nu snel volgen.

Oeganda maakt zich zorgen over besmetting vanuit Congo en heeft 20 artsen opgesteld aan alle grensovergangen om preventief te werk te gaan. Sinds begin 2018 hebben al 92.000 Congolese vluchtelingen de grens met Oeganda overgestoken en het gevaar dat het virus meereist is reëel.

UPDATE 7 augustus 2018

De analyse van de genensequentie van het virus is eindelijk voltooid. Daaruit blijkt dat het virus niet afkomstig is van de de uitbraak in de Evenaarsprovincie in de maand mei. Was dat wel het geval geweest, dan had het virus wellicht een 2.500 km lang spoor dwars door Congo getrokken, met alle gevolgen van dien. Gelukkig is dat dus niet het geval.

Daardoor ook kan de vaccinatiecampagne in principe morgen van start gaan. De koudeketen is intussen geïnstalleerd. Twaalf ploegen staan in de startblokken.
Een duizendtal mensen die met de zieken in aanraking zijn gekomen zijn alvast geïdentificeerd en komen als eerste in aanmerking voor vaccinatie.
De WHO heeft bevestigd dat het op korte termijn kan zorgen voor 300.000 extra vaccins. Prompt roept het georganiseerde maatschappelijk middenveld op om iedereen te vaccineren.
Dan hebben we het evenwel over andere cijfers. Volgens de recente gegevens van OCHA telt de provincie Noord-Kivu zowat 9,3 miljoen inwoners!
Dat is onbegonnen werk en eigenlijk ook niet verantwoord met een vaccin dat nog niet voldoende kon worden uitgetest.

Vandaag zijn nog twee zieken gestorven, de eerste in Beni en de andere in Mabalako, wat het dodental op 36 brengt.

Via een SMS kregen we het volgende bericht van het Ministerie van gezondheid: “Ebola is een gevaarlijke en besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus. Raak een ziek of doodgevonden dier nooit aan en eet het niet op”.
Geen haar op mijn hoofd dat daar aan denkt!

UPDATE 6 augustus 2018

De statistieken bleken niet zo betrouwbaar. Enkele sterfgevallen blijken nog te leven, terwijl er in Mabalako 4 mensen vandaag zijn overleden.
Dat geeft de volgende bijgewerkte tabel:

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 6 augustus 2018

UPDATE 5 augustus 2018

Het Ministerie van Volksgezondheid begint op 8 augustus met de vaccinatie van de gezondheidswerkers en van de 879 mensen die in aanraking kwamen met de gekende ziektegevallen. Zij zullen 21 dagen lang van nabij worden gevolgd (de incubatietijd van het ebolavirus duurt van 2 tot 21 dagen).
 

UPDATE 4 augustus 2018

De eerste gevallen zijn gesignaleerd in de steden Beni en Butembo. Ook in Mambasa, een kleinere stad ten noorden van de oorspronkelijke infectiehaard.

Van de 43 zieken zijn er al 33 overleden.

© 2018 Ministère de la Santé de la République Démocratique du Congo. All rights reserved.

Update van 4 augustus 2018

 

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

 • Globochtoon

  ‘Van waar ben je?’. De vraag zet me elke keer aan het denken. Van waar je geboren bent? Dan ben ik van Rwanda. Van waar je ouders komen?