Wandelen tussen boeren op het Braziliaanse platteland

Elke zondag gaan honderden Brazilianen op stap in de natuur.  Een idee dat uit Frankrijk kwam overgewaaid.

© Luc Vankrunkelven

 

Vandaag een welkome rustdag met stappen in de natuur te Lapa, de oudste gemeente van deelstaat Paraná. Niet zomaar met zijn drietjes (Agnes, Zeno en ik) stappen, maar met honderden mensen tegelijk.

Frankrijk is blijkbaar de bakermat van een aantal creatieve vernieuwingen in de landbouwwereld. Zo ontstond in de jaren ‘30 van de twintigste eeuw een schoolsysteem van alternância—studenten blijven enkele weken op de school; nadien enkele weken thuis op het boerenbedrijf, om de band met de eigen achterban niet te verliezen—dat via Italië in Brazilië terecht kwam en een netwerk werd van ‘Escolas família agrícola’.

Wereldwijd wordt er nu zo al met 16 miljoen mensen in 6000 circuits op het platteland gestapt en dat in 39 landen.

In hetzelfde Frankrijk ontstond de ‘Féderation Internationale des Sports Populaires’. Hier staat minder de landbouw centraal, maar wel volkssport, die in de natuur en dus ook in de boerennatuur plaatsvindt. Wereldwijd wordt er nu zo al met 16 miljoen mensen in 6000 circuits op het platteland gestapt en dat in 39 landen. In Brazilië wordt het sinds 2006 door EMATER opgepakt en ligt de focus meer op stappen in het platteland en zo de stedeling in contact brengen met natuur en boerenleven. In Brazilië heet het dan ook: “Caminhadas internacionais na Natureza. Esporte Popular” Of: Internationale wandelingen in de natuur. Volkssport.

© Luc Vankrunkelven

 

Vandaag in Lapa worden we door een regionale vrouwengroep met een uitvoerig ontbijt ontvangen. Nadien vertrekt de voettocht. Bij aankomst staan in de vertrekhal plaatselijke boeren met hun producten. De wandeling zelf loopt door bossen, maar ook langs een studiecentrum van IAPAR.

Bij het wegrijden, worden we verrast door Bom Jesus, de Goede Jezus. Een kerk? Nee, een immense coöperatief van meststoffen en andere toeleveringsproducten voor de landbouw. De gangbare, meestal grootschalige landbouw, gestoeld op externe ‘insumos’ (meststoffen, pesticiden, etc.) Waar Jezus al niet moet voor dienen! Gelukkig zijn er in heel Brazilië heelwat initiatieven voor een àndere landbouw. Agroecologia, met of zonder Jezus.

Curitiba, 3 september 2017

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Medewerker van Wervel en auteur van verschillende boeken

    Luc Vankrunkelsven (Diest, 21 mei 1956 – Brazilië, 15 september 2023) was medewerker van Wervel, ambassadeur van Grootouders voor het klimaat en bracht jaarlijks verslag uit van zijn tou

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.