Zeronauts Circulaire Podcast: wie is vandaag bezig met circulair ondernemen, en hoe doen ze het precies?

Slecht nieuws: België lijdt aan zware waterstress

Isabelle Vanhoutte

Dirk Halet met op de achtergrond de nieuwe woonwijk De Nieuwe Dokken in Gent.

De afgelopen maanden doorkruiste freelance journalist Isabelle Vanhoutte Vlaanderen, op zoek naar verhalen van ondernemers, doeners en circulaire pioniers. Doorheen de reportages kom je meer te weten wat het precies inhoudt, die circulaire economie.

Welke oplossingen bedachten ondernemers om wat dichter bij een wereld te komen waarin geen plastic korreltjes meer in de zee terechtkomen? Waar afvalstorten wereldwijd de grondstof worden voor nieuwe producten en waar er niet meer CO2 uitgestoten wordt dan onze planeet kan verwerken?

Beluister alle podcasts via Soundcloud, iTunes of Spotify. 

We kregen net te maken met de warmste dag ooit. De timing kon haast niet beter om het met Dirk Halet te hebben over water, droogte én zondvloed. En over waarom we in Vlaanderen onze watervoorziening maar niet onder controle lijken te krijgen.

Dirk Halet werkt bij Vlakwa, het Vlaams Kenniscentrum voor Water. Vlakwa werd in 2010 opgericht door de Vlaamse Overheid en werd in 2016 ingekanteld bij VITO, het Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkelingen. Zij zetten technologisch onderzoek in voor duurzame doelstellingen. Hij heeft dus info op zak voor een grondig gesprek over water. Of eerder, over het ontbreken ervan. En hoe we dat kunnen oplossen.

Ik spreek hem bij Timelab in Gent, niet ver van De Nieuwe Dokken: een nieuwe, slimme woonwijk die in ons gesprek een hoofdrol krijgt.

Als een land meer dan 25 procent water gebruikt ten opzichte van hernieuwbare waterbronnen, lijdt het aan waterstress. Voor België is dat 56 procent

We hebben het onder andere over waterstress. Dat is een beoordeling van hoeveel water je gebruikt ten opzichte van je hernieuwbare waterbronnen. Die hernieuwbare bronnen zijn de hoeveelheid regen die op je grondgebied valt én het water dat door je grondgebied stroomt, wat bij ons vooral de Schelde en de Maas zijn.

De Verenigde Naties geven aan dat wanneer een land meer dan 25 procent water gebruikt ten opzichte van hernieuwbare waterbronnen, het aan waterstress lijdt. Voor België bleek dat cijfer op 56 procent te liggen, voor Vlaanderen nog hoger. We lijden dus aan zware waterstress. En dat is slecht nieuws.

Maar er bestaan oplossingen. Benieuwd? Luister hier naar het gesprek.

Concept en stem van Isabelle Vanhoutte. Montage door Katinka De Jonge, geluid door Hannes Veeckman. Met de steun van Vlaanderen Circulair en MO*

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Journaliste, tentoonstellingsmaker en leerkracht

    Isabelle Vanhoutte (º1987) is freelance journaliste en geeft sinds 2016 verslag over bottom-up-initiatieven rond duurzaamheid en circulaire economie.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.