Groen Next schudt fermette-Vlaming wakker

Voor het eerst host Groen een festival ter ere van duurzame innovatie. ‘Maak de toekomst mee’ luidde de slogan op gebiedende wijs. 

  • © Groen (Twitter) Daan Weddepohl van Peerby in gesprek op Next Lab © Groen (Twitter)
  • © Groen (instagram) Meyrem Almaci neemt foto van haar Amerikaanse evenknie Jill Stein © Groen (instagram)

Wie door de deuren van de verbouwde brouwerij Lamot wandelde, kwam terecht in Next Lab. De Lab-rats van dienst beproefden jouw interesses en boekten een date met een doener naar keuze.

Klaar met plastiek? Ohne dompelde je onder in een verpakkingsloze wereld. Binnenkort verhuizen? Kodibox hielp je uit de nood. Deze 25 innovatoren ter plaatse waren er om samen met jou toekomstplannen te smeden.

De Stuyverij, gespecialiseerd in netwerken, heeft in opdracht van Groen de Next Lab opgesplitst in School 2.0, Café 2.0, Park 2.0 en Publieke ruimte 2.0.

Enkele toppers die mij zijn bijgebleven:

Labland is een experimenteer-plek voor stedelijk bouwen en wonen. Vernieuwde huisvesting in de stad die op een creatieve wijze wordt uitgetekend met betaalbaarheid in het achterhoofd. Labland is op zoek naar een nieuwe vorm van wonen die de sociale cohesie van een stad bevordert.

Wie zijn ecologische voetafdruk wil bestuderen (en verbeteren) zit goed bij For Good. “Er is geen planeet B” is het motto van de ontwikkelaars van deze App en daarom hebben zij een voetafdruk-tool gebouwd. Deze app meet allerhande factoren die jouw voetafdruk vergroten. Bovendien krijg je ook tips voor duurzame alternatieven én kan je anderen uitdagen om het nog beter te doen.

iDrops is een ‘Human Centered’ innovatiebureau gefocust op talent. Door co-creatie en dialoog geeft iDrops kansen aan mensen voor wie de veranderingen in onze maatschappij net te snel gaan. Om deze mensen te vinden, gaat iDrops met een (nog te vinden) bus door heel Vlaanderen touren, hun project heet dan ook ‘Urban Talents on Tour’.

Het idee achter To Get There Together is ontsproten op het perron van Brussel Centraal. Deze innovator heeft te vaak de laatste trein gemist na een optreden in de AB. Carpoolen van en naar concerten en festivals bestaat al langer maar een platform hiervoor was er nog niet. TGTT integreert een carpoolplatform in ticketsoftware en is ecologisch, economisch en sociaal verantwoord want samen rijden is minder rijden.

‘Vlaming leeft niet waar hij slaapt’

Naast de verse innovatoren waren er ook verschillende sprekers te vinden op Next. Een stampvol programma liet niet toe alle 40 genodigden te zien. Mijn selectie beperkte zich tot deze: Leo Va Broeck, Ortja Wille & Nele Vandersickel en Jill Stein. 

Leo Van Broeck schetste kort het ‘humanitair vraagstuk met planetaire gevolgen’ waar we voor staan. Zijn grootste kritiek is dat beleid niet afgestemd is op langetermijn denken.

Als Vlaams Bouwmeester vecht Van Broeck voor meer ruimte in Vlaanderen en als het aan hem ligt begint de betonstop zo snel mogelijk. Volgens Van Broeck zal deze maatregel niet voldoende zijn om het te hoog ruimtebeslag tegen te gaan. Bedrijfswagens en versnippering liggen aan de kern van dit probleem met landelijke hoogbouw als potentiële oplossing.

Luchtrechten, creatief zijn met leegstand en co-housing zijn andere voorstellen van korte termijn oplossingen om de ‘Fermette-Vlaming’ te overtuigen van de nieuwe compacte woondroom.

‘Gentse stadsmeisjes’

In de zolderzaal gaven Ortja Wille & Nele Vandersickel een rondleiding door hun huis met telkens handige tips om zo weinig mogelijk afval te produceren. Zonder moraliserend te zijn, benadrukten deze dames de nood aan bewustzijn als je alledaagse taken uitvoert.

De aanpassingen die ze voorstellen, zijn eenvoudig en vaak ook nog praktischer dan de ‘vervuilende’ tegenhanger. Ik was zelf vooral fan van de stoffen broodzak en de oorlepel maar op hun website schonestadsmeisjes.be kun je veel meer tips vinden voor een duurzaam dagdagelijks bestaan.

‘Working together across the pond’

Jill Stein, de internationale headliner van Next, sprak vol enthousiasme over de drie nieuwe P’s, People, Planet & Peace. Tijdens haar ‘Vraag me alles’-moment, kreeg ze van het publiek ingewikkelde vragen. Vaak bleef er een concreet antwoord uit maar benadrukte ze hoe we collectief moeten streven naar New Politics. Stein’s frustratie over de twee traditionele partijen in de Verenigde Staten is groot en daarom wil ze niks liever dan banden smeden met het vrije Europa waar de democratie volgens haar nog wel een morele kompas heeft.

Groen schakelde comedian Erhan Demirci in om deze eerste Next-dag af te ronden en de Urban Night in te luiden. Op het programma stond theater, poëzie, breakdance en comedy. De dag eindigde op de dansvloer van de Next Party met Dj Faisal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.