Millibeter: ‘Het potentieel van insectenbiotechnologie is gigantisch’

‘Het potentieel van insectenbiotechnologie is gigantisch’, zegt oprichter Johan Jacobs van de startup Millibeter. Het Kempens bedrijf kweekt de larve van de Zwarte Wapenvlieg om er kippen- en visvoer van te maken. Maar er zijn tal van andere toepassingen mogelijk. 

© Jonathan Debeer

Millibeter, een radicale vernieuwer

Millibeter huist in een klein industriepark vlak bij de Boomsesteenweg in Aartselaar. Een bescheiden optrekje dat een geweldig vernieuwend bedrijf en de brandende ambitie van Johan Jacobs en zijn team herbergt.

Net zoals alle goede ideëen, lijkt het concept achter Millibeter eenvoudig: insecten laten doen wat ze goed doen, namelijk eten en zich voortplanten.

‘We gebruiken organisch afval om larven van de Zwarte Wapenvlieg te kweken. Die larven worden verwerkt, o.m. tot een hoogwaardig en voedzaam kippen- of visvoer. Van het afval zelf blijft niets over; de enige reststroom is een pikzwarte compost boordevol mineralen. Het eindproduct is dus waardevoller dan het beginproduct. Een droom voor elke tuinier’, glimlacht Johan.

© Jonathan Debeer

Millibeter, een radicale vernieuwer

© Jonathan Debeer

Millibeter, een radicale vernieuwer

© Jonathan Debeer

Millibeter, een radicale vernieuwer

Millibeter’s hoofdkwartier is spartaans ingericht: enkele bureau’s, grote bakken vol GFT afval en de “sauna” waar de vliegen zich voortplanten. De startup is als faciliteit 100% gericht op onderzoek, ontwikkeling en schaalvergroting. Commercieel is ze nog niet actief, maar interesse is er wel, vooral vanuit het buitenland.

De larven kunnen verwerkt worden tot biodiesel, maar ook tot een heel arsenaal aan grondstoffen voor de chemische, farmaceutische en cosmetische industrie.

Johan, oprichter en CEO, had als kind al een fascinatie voor biologie en ecosystemen. Hij startte zijn carrière in de diplomatie, maar kreeg al snel het gevoel weinig impact te maken op de wereld. ‘Met Millibeter kunnen we die impact wél maken’, stelt hij.

Zo is Millibeter voortrekker van de Kempen Insect Cluster, een gloednieuw samenwerkingsplatform tussen bedrijven en kennisinstellingen.

‘Het potentieel van insectenbiotechnologie is gigantisch’, vertelt Johan. De larven kunnen verwerkt worden tot biodiesel, maar ook tot een heel arsenaal aan grondstoffen voor de chemische, farmaceutische en cosmetische industrie.

Wetgeving vertraagt soms verdere ontwikkelingen. ‘Gelukkig is er wél bereidheid om het beleid aan te passen. Al duren besluitvormingsprocessen soms erg lang.’

© Jonathan Debeer

Millibeter, een radicale vernieuwer

© Jonathan Debeer

 

‘Ook menselijke consumptie kan zeker, maar dat lijkt me in eerste plaats een (te) grote marketinguitdaging’, grijnst Johan.

‘Uiteindelijk willen we een dienst aanbieden waarbij een boer of iemand anders zijn organisch afval kan omwisselen voor hoogwaardig veevoer’, besluit Johan, ‘dan maken we de cirkel echt helemaal rond’.

Meer info: www.millibeter.be

Jonathan Debeer is de oprichter van fotografenstudio iso800. Dit artikel verscheen eerder op hun blog

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.