Terug naar de basis: Paysans Artisans

Is er nog plaats voor de kleine landbouwer in het huidige landschap waarin de grote agrobedrijven overheersen? Als het van Paysans Artisans afhangt, is het antwoord volmondig ‘ja’.

AurelienDP (CC0)

 

De Franstalige coöperatie wil Floreffe, Fosses-la-Ville, Jemeppe-sur-Sambre, Sambreville, Mettet, Profondeville en Namen meer toegang geven tot agrarische en artisanale producten. Dit kan om heel verschillende dingen gaan.

‘We moeten vaak uitleggen aan mensen wat het verschil is tussen de producten die ze bij Colruyt kopen en onze lokale producten.’

‘We verkopen zo goed als alles,’ vertelt coördinator Benoit Dave. ‘Groenten, fruit, kazen, vlees, chocolade, bieren, wijn, brood, …’. In de regio zijn nog heel wat kleine producenten en artisanale landbouwers met een passie voor hun ambacht die volmondig nee zeggen tegen de macht van grote agrobedrijven. Zij hebben nog rechtstreeks contact met hun klanten en bieden soms meer keuze dan de multinationals.

Wat Paysans Artisans vooral wil doen is de artisanale en lokale producten commercialiseren. Daarnaast definieert de organisatie zichzelf ook als een burgerbeweging waar landbouwers, ambachtslieden en consumenten zich achter scharen voor een alternatieve visie op landbouw en voeding.

Volgens Dave vormt het een grote uitdaging om dit concept over te brengen naar het “populaire” milieu. ‘We zijn niet goed gekend in populaire kringen, maar werken er wel al mee samen. Toch is er nog veel werk aan de winkel.’

Ook rond sensibilisering ziet hij nog uitdagingen. ‘We moeten vaak uitleggen aan mensen wat het verschil is tussen de producten die ze bij Colruyt kopen en onze lokale producten. Toch zetten we sterk in op sensibilisering door bijvoorbeeld vormingen en filmvertoningen.’

 

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties werd in 2007 in het leven geroepen om initiatieven te belonen die met succes de principes van duurzaamheid integreren in hun dagelijkse werking. Op de Zeronaut-blog worden alle laureaten van 2017 voorgesteld. De prijsuitreikingen vinden plaats op 16 november 2017 in Brussel. 

LEES OOK

© Community Land Trust Brussels
De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties gaat dit jaar naar Community Land Trust Brussels. Dat project zet zich in voor betaalbaar wonen.
UN Photo/Cia Pak (CC BY-NC-ND 2.0)
Op 16 november wordt in Brussel voor de tiende keer de Grote prijs Toekomstige Generaties uitgereikt. Twaalf finalisten maken kans op de prijs.
Patrick Kuhl (CC BY 2.0)
Iedereen heeft recht op gezond voedsel, en dat is het best te realiseren als we de keten tussen productie en consumptie zo kort mogelijk maken.
De H-Bench, ontworpen door studio Segers, werd dit jaar genomineerd voor de Henry van de Velde Awards.