1 op 10 onder de armoedegrens

Op donderdag 28 februari gaat de nieuwe documentairereeks ‘1 op 10’ van start op één. In Vlaanderen leeft één gezin op tien onder de armoedegrens. De meerderheid van de Vlamingen is zich daar niet van bewust. België is één van de rijkste regio’s in Europa, maar de interne kloof tussen arm en rijk neemt steeds toe. 1 op 10 wil de kijker ontnuchteren en het maatschappelijk debat terug aanwakkeren.

  • Pauline Vandenbussche De makers van 1 op 10. Pauline Vandenbussche

1 op 10 wil de cijfers concreet maken aan de hand van persoonlijke verhalen, omdat die vaak veel meer zeggen’, aldus Jean Philip De Tender, netmanager van één. Uit het jaarrapport van 2012, blijkt dat er veel meer armoede is dan geweten: in Vlaanderen leeft een gezin op tien onder de armoedegrens, voor België is dit een op zeven. Bovendien zijn het vooral jongeren die worden getroffen door de economische crisis. De documentairereeks brengt geen clichés van dakloze, marginale steuntrekkers, maar herkenbare verhalen, over mensen zoals u en ik.

Pakkende verhalen

De reeks bestaat uit vijf afleveringen -of verhalen- waarin telkens een verschillend aspect van armoede wordt belicht. De makers van Associate Directors, producent van documentaire auteursfilms, kozen voor een documentaire aanpak omdat ze vanuit een persoonlijke drijfveer vertrokken en zelf vaak sterk betrokken raakten bij hun personages. Annabel Verbeke, een van de makers, brengt het verhaal van Gilbert (73). Ze vertelt dat het veel tijd en geduld kostte vooraleer Gilbert haar ‘toeliet’ tot zijn persoonlijke leefwereld.

Samen vormen de verhalen een nieuwe levenslijn of gesloten cirkel, van jongere tot bejaarde en weer terug. Hiermee willen de makers aantonen dat armoede elke leeftijdscategorie binnensluipt. Ook ongeboren kinderen kunnen hiervan het slachtoffer zijn, waardoor hen al meteen de kans wordt ontnomen om een eigen leven op te bouwen.

Partners

De makers konden rekenen op steun van het Netwerk tegen Armoede. Algemeen coördinator Frederic Vanhauwaert somt vier zaken op waarin dit programma zich onderscheidt. Ten eerste zijn de mensen zelf aan het woord. Ze worden gevolgd in hun dagelijkse gewoonten en de fragmenten spreken voor zich, zonder dat daar een commentaarstem is aan toegevoegd. Ten tweede benadrukt Vanhauwaert de diepgang van het programma. Ook andere maatschappelijke thema’s, die nauw verband houden met armoede - zoals onderwijs, gezondheid, werk, inkomen, wonen en samenleven - komen aan bod. Ten derde worden de personages met respect benaderd. Ze werden op voorhand goed ingelicht, begeleid tijdens, en opgevolgd na het programma. Het Netwerk tegen Armoede benadrukt hoe dit hun leven zal beïnvloeden en dat op tv komen vanuit een kwetsbare positie absoluut niet evident is. Ten slotte wil men het maatschappelijk debat op een meer diepgaande manier aanwakkeren en de kijker losmaken van de overtuiging dat armoede ‘hun eigen schuld’ is.

1 op 10 ontving financiële steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), de Koning Boudewijnstichting, de provincies Limburg en Antwerpen en B-architecten. Vlaams minister van Media en Armoedebestrijding, Ingrid Lieten, onderstreept ook graag haar engagement voor dit nieuwe programma.

Crossmediaal project

Behalve een televisiereeks is dit programma ook een crossmediaal project. Er zijn verschillende kanalen die het debat aanmoedigen, zoals de website www.1op10.be en de avant-premières. De films zullen ook worden ingezet in het onderwijs.

1 op 10 zal elke donderdagavond worden uitgezonden op één om 22u30.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.