MO*dossiers

In december ging het Afrikamuseum in Tervuren na vijf jaar renoveren weer open voor het grote publiek.  MO* stelde zich de vraag of zo’n museum vandaag überhaupt nog haalbaar en wenselijk is.

Op 1 januari 2019 verandert de wereld van de scheepsafbraak. China laat vanaf dan geen buitenlandse schepen meer toe en de Europese Unie legt net op diezelfde datum haar nieuwe scheepsrecyclageregulering (SRR) op. In 2017 werden niet minder dan 835 grote schepen afgebroken. 80 procent van die scheepssloop gebeurde op stranden in Zuid-Azië. Een onderzoek naar politieke lobby’s, sociale en ecologische consequenties, en internationale regels.

Foto: © Pradeep Shukla

 

De plotse komst van een miljoen vluchtelingen uit het Midden-Oosten in 2015 maakte duidelijk dat migratie zonder internationale afspraken tot politieke en maatschappelijke problemen leidt. De VN-lidstaten onderhandelden daarom een afsprakenkader: het Global Compact on Migration. Pakweg 2 maanden voor de ondertekening in Marrakech wordt dat plots controversieel.

George Monbiot geeft de MO*lezing op 26 oktober 2018. Hij publiceert in The Guardian en schreef al een tiental baanbrekende boeken over milieu, democratie, klimaat en rechtvaardige transitie. Om het uitgeleefde en destructieve consumptie-, productie- en beleidsmodel van vandaag te vervangen door een beter model voor morgen hebben we behoefte aan een nieuw en beter verhaal, zegt hij in zijn jongste boek Uit de puinhopen. Hij maakt dat ook concreet.

Heeft de EU echt catastrofaal gefaald in Bosnië? Bijna een kwarteeuw na het vredesakkoord is dat een harde realiteit. Vroegere warlords controleren politiek én economie. Het politieke systeem is zo gebouwd dat ze hun heerschappij verkiezing op verkiezing kunnen verder zetten. Nationalisme verdeelt, en de drie gemeenschappen zijn slechts verenigd in de patriarchale cultuur. Maar een nieuwe kosmopolitische generatie zaait het zaad van de verandering. En Bosnië kan ons ook heel wat leren over de Europese islam.