MO*dossiers

De wereldwijde strijd om de natuurlijke rijkdommen is ingezet, aldus Braziliaans socioloog Clemente Ganz. De afzetting van Dilma Rousseff moest de weg vrijmaken voor een nieuwe neoliberale golf, want onder Temer werd het land opgekocht door grote multinationals, terwijl sociale rechten volledig worden afgebouwd.

Meer uit het dossier Overleeft Brazilië 2018?
wo 19/09
Rogério Tomaz Jr./CDHM (CC BY-NC-SA 2.0)
Ook in Brazilië zit extreemrechts in de lift. Het probeert er de macht terug aan de militairen te geven. Maar er zijn grote verschillen met wat elders in de wereld, bijvoorbeeld in Europa, gebeurt.
do 06/09
© Ricardo Stuckert / IPS
Brazilië dreigt straks weer een regering met weinig legitimiteit te krijgen. Dat is het gevolg van de uitsluiting van de favoriete presidentskandidaat, voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva, voor de verkiezingen van oktober.
wo 05/09
Gustavo Oliveira (CC BY-NC-SA 2.0)
Sinds februari is Rio de Janeiro een gemilitariseerd gebied. Officieel ‘om de chaos en het geweld van de favela’s te beteugelen’. De werkelijkheid is echter complexer waarbij vooral de armsten de hoogste prijs betalen. Alma De Walsche verduidelijkt. 
di 04/09
Felipe Milanez (CC BY-SA 4.0)
Het verlies van het Nationale Museum is weer een harde klap voor Brazilië, dat volgende maand aankijkt tegen nieuwe presidentsverkiezingen en zich in een diepe politieke en nationale crisis bevindt. De oorzaak is te vinden bij chronische onderinvesteringen en een streng besparingsbeleid. Sinds 2014 zou het museum zelfs niet genoeg middelen meer hebben om het eigen gebouw te onderhouden. 
vr 24/08
Mino Carta (84) is stichter van het kritische weekblad Carta Capital en persoonlijke vriend van Lula. Al een halve eeuw analyseert hij de Braziliaanse samenleving en wekelijks heeft hij nog steeds een column in zijn blad. ‘Wat er vandaag gebeurt, grenst aan het onvoorstelbare, niet te begrijpen voor een Europeaan,’ zegt Carta. ‘Brazilië is verloren.’ Hij hoopte dat de Belgen zouden winnen op het WK tegen Brazilië: ‘Om te ontnuchteren en misschien de ernst van de situatie in te zien.’
vr 17/08
Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil (CC BY 2.0)
Presidentskandidaat Jair Bolsonaro dreigt ermee om Brazilië terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs, mocht hij de verkiezingen winnen in oktober.
di 14/08
PT - Partido dos Trabalhadores (CC BY 2.0)
Vorige maand droeg de Braziliaanse Arbeiderspartij (PT) Lula nog voor als haar kandidaat voor de presidentsverkiezingen van oktober, ook al zit de man nog steeds in de gevangenis. Maar afgelopen week trok de voormalige president zich definitief terug uit de race. Zijn kandidaat vice-president, Fernando Haddad, gewezen burgemeester van São Paulo, wordt de officiële presidentskandidaat. 

Palestijnen denken beter twee keer na voor ze trouwen, want veel stellen kunnen niet samen zijn omdat de partners verschillende identiteitsbewijzen hebben. Hoewel de Palestijnen één volk zijn, hebben ze, op een oppervlakte kleiner dan België, vier mogelijke identiteitsbewijzen. Israëls verdeel-en-heersbeleid reikt tot in de slaapkamer.

De aanleiding was de politieke benoeming van Mia Doornaert tot voorzitter van het Vlaams Fonds der Letteren. Maar Bleri Lleshi lanceerde met zijn kritiek een veel fundamenteler debat over de manier waarop islamkritiek vaak slecht vermomde, structurele uitsluiting van een hele groep mensen is. Over cultureel racisme, islamofobie en het verschil tussen kritisch denken en veralgemenende vooroordelen.

Mali is van onze mentale radar verdwenen. Nochtans is het in deze West-Afrikaanse natie dat de echte strijd tussen de gewapende jihadisten en hun tegenstanders zich afspeelt. Arne Gillis trok naar Centraal-Mali op zoek naar de ware toedracht.

De funeste rol van de verbrandingsmotor op fossiele brandstof in de klimaatverandering is gekend. De kwalijke gevolgen van de uitstoot van diezelfde wagens in onze steden is intussen ook een belangrijk thema. Het aantal doden en gekwetsten in het verkeer daalt bij ons, maar het verkeer is in Afrika intussen een van de belangrijkste doodsoorzaken geworden. De tijd dat de auto-industrie ongedwongen reclame kon laten maken door elke rijdende Belg met de sticker ‘De auto, mijn vrijheid’, ligt ver achter ons. Toch blijven we verslaafd aan onze (salaris)wagens. Hoe dodelijk is de auto eigenlijk?

Deelde u in het verleden voedsel en kleren uit aan dakloze migranten? Legt u al eens een UK-minnende Soedanees te slapen in uw huis? Of bent u dat van plan? Een rode loper moet u daarvoor niet verwachten, wel een bijwijlen lastig Belgisch hindernissenparcours.

De levensomstandigheden van de vluchtelingen uit de conflicthaarden in het Midden-Oosten die in de Helleense republiek zijn terechtgekomen, lijken hoe langer hoe meer op een Griekse tragedie. Athene zit vast tussen lokale politiek en een Europees beleid dat erop gericht is om zoveel mogelijk mensen buiten te houden of terug te sturen. Met de vluchtelingen als grootste slachtoffer van dit cynische beleid.  

(foto: Steve Evans (CC BY-NC 2.0) )