145 miljard euro nodig tegen klimaatwijziging

Er is jaarlijks 145 miljard euro nodig opdat de ontwikkelingslanden met succes de strijd tegen de klimaatwijziging kunnen aangaan. Dat zegt milieu-organisatie Wereldnatuurfonds (WNF).
Het gaat niet goed met de voorbereidende onderhandelingen voor de belangrijke VN-Klimaattop eind dit jaar in Kopenhagen, vindt het WNF. “De kloof tussen wat rijke landen politiek haalbaar vinden en wat arme landen eisen om te kunnen overleven, wordt steeds groter”, zegt WNF-klimaatverantwoordelijke Kim Carstensen. “Geld op tafel leggen om kwetsbare landen meteen te helpen zou die trend kunnen keren.”
Volgens het WNF is tegen 2020 jaarlijks 145 miljard euro om de gevolgen van de klimaatwijziging in de ontwikkelingslanden aan te pakken. Ongeveer 100 miljard is nodig om de uitstoot van de broeikasgassen te verminderen. De rest gaat onder meer naar de bouw van dijken en andere aanpassingsmaatregelen.
Dat geld moet van de rijke landen komen. Dat is mogelijk, zegt Carstensen, aangezien de G20 in Londen meer 1000 miljard dollar beloofde voor de strijd tegen de economische crisis. “Als de VN-klimaatgesprekken een bank in moeilijkheden waren, dan zouden de miljarden wellicht al aan het binnenstromen zijn.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.