4500 doden en 12.000 gewonden al bij slotoffensief

De voorbije drie maanden zijn in Sri Lanka minstens 4500 burgers gedood tijdens de oorlog en zeker 12.000 raakten gewond. De cijfers van de Verenigde Naties waren bedoeld voor diplomatieke kringen, maar lekten naar de pers. .
De strijd tussen de regeringstroepen en de LTTE ( Liberation Tigers of Tamil Eelam) beheerst al jaren de Sri Lankaanse actualiteit. De regering zegt al ettelijke maanden dat ze op het punt staan om de Tamil Tijgers te verslaan. De Tijgers bevinden zich nu nog in een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer in het noordoosten van het eiland. De regering heeft de Tamil Tijgers nu een dag te tijd gegeven om zich over te geven, waardoor velen vrezen dat er nog meer slachtoffers zullen vallen
In het kleine gebied in het noordoosten zitten minstens 100.000 burgers gevangen door het geweld, meldden de Verenigde Naties. Het regeringsleger maakt vele slachtoffers door raketaanvallen. De LTTE op hun beurt, gebruiken inwoners als menselijk schild. Beide partijen ontkennen de aantijgingen ten stelligste.

Aanslag


Vorige week had de regering een staakt-het-vuren afgekondigd om de bewoners van het gebied de kans te geven weg te vluchten van het geweld. Er werd weinig gehoor gegeven aan de oproep. De gevluchte burgers worden bijeengebracht in ontheemdenkampen. Volgens het leger zijn er maandag zeker 5000 bewoners gevlucht nadat het leger een gat had gemaakt in een aarden wal. Het regeringsleger trok maandag het gebied binnen. Volgens het leger hebben drie zelfmoordterroristen van de Tamil Tijgers 17 vluchtende inwoners gedood en er 200 verwond, dat zegt de Zuid-Afrikaanse krant: Mail and Guardian. Dit bericht werd nog niet bevestigd.

24u


Maandag heeft het leger de leider van de Tamil Tijgers, Velupillai Prabhakaran, vanaf het middaguur een dag de tijd gegeven om zich over te geven. „Daarna zal er militair worden opgetreden”, sprak een legerwoordvoerder. Ban Ki-moon, Secretaris-generaal van de VN stuurde vorige week zijn chefstaf naar Sri Lanka om de humanitaire situatie in het oorlogsgebied te bespreken. In de afgelopen dagen hebben ook de Verenigde Staten, India, Groot-Brittannië en andere landen opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.