Achterdocht tegen Israëlische Arabieren groeit

Met toestemming van het Hooggerechtshof vond deze week de betoging plaats van het radicale smaldeel van Israëlisch rechts, gericht tegen de Arabische inwoners van Umm el-Fahm in Galilea. Het extreemrechtse gedachtegoed lijkt meer en meer mainstream te worden.
De ultranationalistische betogers marcheerden dinsdag naar Umm el-Fahm, een bastion van pro-Palestijns sentiment en van de islamitische beweging in Israël. Ze hadden beloofd voor de ogen van de Arabieren de nationale vlag te hijsen. Een enorm contingent agenten belette hen de toegang tot de stad.
Door de hevige regen viel de betoging een beetje in het water, maar dat neemt niet weg dat hun gedachtegoed meer en meer mainstream wordt. Een van hen is onlangs gekozen als lid van de Knesset, voor de extreemrechtse Nationale Unie, die door premier Netanyahu nog serieus werd meegenomen in de coalitievorming. 

Lieberman


Bovendien is Yisrael Beiteinu (letterlijk “Israël is onze thuis”) de derde grootste partij van het land geworden. Lijsttrekker Avigdor Lieberman, die volgende week minister van Buitenlandse Zaken wordt, voerde campagne met de slogan “geen loyaliteit, geen burgerschap”, gericht tegen de Arabische minderheid.
De kloof tussen joden en de Arabische minderheid in Israël groeit. Steeds meer joden geloven dat de Arabieren er alleen maar op uit zijn om de Israëlische staat te ondermijnen. Steeds meer Arabieren geloven dat heel Israël achter Lieberman staat. Beide groepen denken dat het met het extremisme in de eigen gelederen wel meevalt.
De meer dan een miljoen Arabische Israëliërs zijn staatsburger, maar zien steeds meer rechten beknot worden. Ze worden verscheurd tussen hun loyaliteit voor hun volk, de Palestijnen, en hun wens om volledig geïntegreerd te kunnen zijn in Israël.

Acceptatie


Terwijl sommige Arabieren kiezen voor extremisme, gooit het 26.000 inwoners tellende stadje Sakhnin het over een andere boeg. Het roept Israël op tot acceptatie. Volgens woordvoerder Ghazal abu-Raya: “We willen deel uitmaken van de staat Israël, een volledig geïntegreerd deel, met gelijke rechten en plichten, en niet verbannen tot buiten de zijlijn.” Sakhnin accepteert de realiteit van de staat Israël, maar wil daar wel deel van uitmaken.
Het stadje is bekend geworden door de voetbalclub Bnei Sakhnin (“Zonen van Sakhnin”), die vijf jaar geleden de bekerfinale won. Supporters wapperen opmerkelijk genoeg nauwelijks met vlaggen – Palestijns noch Israëlisch – maar alleen als ze nationalistische clubs verslaan, wordt de Israëlische vlag gehesen.
“De Israëliërs ervan overtuigen dat we deel van dit land willen zijn is een Sisyfuswerk,” zegt Mundar Haleleih, bestuurslid van de club, “maar die wedstrijd gaan we wel winnen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.