Afgezette generaal klaar om president Ivoorkust van de macht te verdrijven

Als de internationale gemeenschap zich niet engageert om (president Gbagbo) met zachte hand te verdrijven, zal ik het doen, met alle mogelijke middelen. Dat zegt de afgezette oud-stafchef van het Ivoriaanse leger, generaal Mathias Doué.

Ik heb ervoor gekozen de stilte te verbreken omdat het nu lang genoeg heeft geduurd en omdat het vertrek van Gbagbo de enige manier is om de vrede te laten weerkeren in Ivoorkust, zei Doué zaterdag in een exclusief interview met Radio France internationale.

Doué stond van oktober 2000 tot november 2004 aan het hoofd van het Ivoriaanse leger. Hij werd door het staatshoofd ontslagen toen ‘operatie Dignité’ er niet in slaagde het noorden van het land te heroveren op de rebellen, die de streek controleren sinds de gewapende opstand van september 2002. Sindsdien leeft de oud-stafchef van het leger in ballingschap en in de verborgenheid. Doué was ook lid van de militaire junta die tussen december 1999 en oktober 2000 toenmalig president Henri Konan Bédié van de macht verdreef en generaal Guéi aan de macht bracht in Ivoorkust. Guéi werd intussen zelf van de troon gestoten door huidig president Laurent Gbagbo.

In een reactie minimaliseert de defensieadviseur van president Gbagbo, Bertin Kadet, de aankondiging van Doué. Hij noemt het een ‘non-evenement’, maar ook ‘een oproep tot burgeroorlog.

Ivoorkust is sinds de gewapende opstand die al duizenden doden eiste nog steeds in twee verdeeld, hoewel de gevechten zijn gestopt en er in 2003 een vredesakkoord werd getekend. Het is de bedoeling dat er op 30 oktober presidentsverkiezingen doorgaan, maar niet iedereen is daar gerust in. Normaal gezien moest de ontwapening van de milities het voorbije weekend afgerond zijn. Militaire bronnen laten weten dat ze er woensdag (24 augustus) eindelijk mee zullen beginnen.

Doué’s verklaring op de radio volgt op een e-mail die verscheidene Ivoriaanse media vrijdag publiceerden. Daarin kondigde de oud-stafchef zijn nakende terugkeer naar Ivoorkust aan om de zaken opnieuw in handen te nemen, door mijn plaats in de strijd in te nemen en de afpersingen en de moorden tegen de bevolking te stoppen. Hij verwijst daarmee naar de doodseskadrons in Ivoorkust, die tussen 2002 en 2003 vele oppositieleden zouden hebben vermoord en waarvan de leiders volgens de oud-woordvoerder van het leger hoge functies bekleden in het leger en de regering.

De huidige stafchef van het leger, Philippe Mangou, laat weten dat zijn troepen onverminderd zullen doorgaan de republiek te beschermen tegen alle vormen van bedreiging en agressie.

Van zijn kant zegt het hoofd van de voormalige rebellen, Guillaume Soro, dat hij blij is dat generaal Mathias Doué zijn verantwoordelijkheden heeft opgenomen. Om democratische, transparante en voor ieder toegankelijke verkiezingen te hebben, moet eerst het voornaamste obstakel voor de vrede en de verzoening uit de weg worden geruimd, en dat is Laurent Gbagbo. Wij zitten dezelfde golflengte als Doué, zegt hij.

De verklaring van Doué was afgelopen weekend het gespreksonderwerp bij uitstek in Ivoorkust, maar zowel in de verschillende wijken van de economische hoofdstad Abidjan als in het binnenland bleef het rustig. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.