Afrikaanse landen willen beter omgaan met chemicaliën

Afrikaanse landen zijn een stappenplan overeengekomen om de omgang met gevaarlijke chemische stoffen te verbeteren.

  • CC Global Environment Facility Opruiming van met pesticiden besmet materiaal in Tanzania. De productie en het gebruik van chemicaliën nemen exponentieel toe in Afrika. CC Global Environment Facility

Vertegenwoordigers van 28 Afrikaanse landen ondertekenden op het hoofdkwartier van het VN-milieuagentschap UNEP een stappenplan dat Afrika in staat moet stellen om tegen 2020 op een verantwoorde manier om te gaan met chemicaliën. Veel landen op het continent beschikken nog niet over het wettelijk kader of de faciliteiten om dat op een duurzame manier te doen.

“Het stappenplan zal Afrikaanse landen helpen om de juiste omgang met chemicaliën in hun nationale ontwikkelingsplannen te integreren”, zegt Tim Kasten, verantwoordelijke voor chemicaliën bij UNEP.

Zambia, Burkina Faso en Oeganda gaven het voorbeeld als landen die al een stappenplan hebben goedgekeurd op nationaal niveau. Het stappenplan identificeert acht domeinen waarin actie moet worden ondernomen, waaronder bewustmaking, toegankelijkheid van informatie, het minimaliseren van de gezondheidsimpact en substitutie van gevaarlijke stoffen door veiliger alternatieven

Dringend

Volgens waarnemers komt het stappenplan niets te vroeg, want de productie en het gebruik van chemicaliën nemen exponentieel toe op het continent en zullen dat volgens projecties van UNEP blijven doen in de komende jaren. 

Het milieuagentschap berekende dat de economische kosten voor de volksgezondheid, het milieu en de ontwikkelingsagenda dramatisch zijn als er geen beter beheer komt van het chemicaliëngebruik.

Uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2011 bleek nog dat het onoordeelkundig gebruik van chemische stoffen wereldwijd verantwoordelijk is voor 4,9 miljoen overlijdens en 86 miljoen levensjaren met beperkingen.

Conservatieve schattingen van de gevolgen voor de volksgezondheid in Afrika ten zuiden van de Sahara spreken van 97 miljard dollar (75 miljard euro) tegen 2020 als er geen stappen worden ondernomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.