"Afrikaanse werkgevers moeten aidsbeleid introduceren"

Afrikaanse werkgevers kunnen met een goed personeelsbeleid voor HIV-geïnfecteerden veel geld besparen, zeggen deskundigen. Uitval van personeel als gevolg van aids is een groot probleem in Afrika.
Sommige werkgevers leiden tegelijkertijd twee mensen op voor dezelfde baan om te anticiperen op de uitval onder personeel, zegt Khama Rogo, coördinator van ‘HIV/Aids op de Werkvloer’, een programma van de Wereldbank.
“Met een goed personeelsbeleid kan je dat geld uitsparen. We hebben gegevens waaruit blijkt dat goede begeleiding voorkomt dat werknemers ziekteverlof opnemen”, zegt Rogo, die eerder deze maand over het onderwerp sprak tijdens een Wereldbankbijeenkomst in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.
Zestig procent van alle mensen besmet met het aidsvirus woont in Afrika bezuiden de Sahara, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) constateert dat negen van de tien mensen met aids jongvolwassenen zijn. Juist zij zijn een belangrijke doelgroep voor bedrijven.
De IAO heeft een code ontwikkeld met tien principes als basis voor een goed personeelsbeleid. Ze gaan over discriminatie tegengaan, de werkomgeving aanpassen van de werkomgeving aan de behoeften van werknemers en ontslagbescherming.
Het beleid moet zich niet alleen richten op werknemers met HIV, benadrukt de IAO. Preventie, voorlichting en stimuleren van gedragsverandering onder alle werknemers zijn belangrijk.

Bewust beleid


Sommige Afrikaanse bedrijven voeren een bewust beleid op het gebied van aids, maar er blijft nog veel te wensen over, zegt Charles Nyang’ute, hoofd van het aidsprogramma van de Federatie van Keniaanse Werkgevers. “Wij vragen onze leden om een eigen beleid te ontwikkelen dat niet-discriminerend is als het gaat om promotie en toegang tot medische voorzieningen. Ook vragen we om vertrouwelijk om te gaan met gegevens over werknemers. Slechts 30 procent van de leden heeft zo’n beleid, de rest werkt er nog aan.”
In Kenia is naar schatting 6,1 procent van de bevolking besmet met HIV. Aidsactivisten vinden dat het aidsbeleid voor bedrijven nu te vrijblijvend is. “Zolang er slechts een handjevol werkgevers is dat een beleid voert dat vriendelijk is voor HIV-geïnfecteerden, worden de rechten van de meeste anderen nog geschonden. Werkgevers moeten verplicht worden om zich aan de richtlijnen te houden”, zegt Dorothy Onyango, uitvoerend directeur van Women Fighting AIDS in Kenya.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.