Afrikanen vertrouwen blauwhelmen meer dan eigen troepen

Tweederde van de Afrikanen vindt dat de VN de Janjaweed-milities in Darfur een lesje moeten leren, zo blijkt uit een enquête van Globescan. Iets meer dan de helft heeft meer vertrouwen in VN-blauwhelmen dan in de troepen van de eigen Afrikaanse Unie.



Het is duidelijk dat de Afrikanen rekenen op buitenlandse hulp om sommige van hun problemen op te lossen. En ze kijken vooral naar de VN. In tegenstelling tot hun politieke leiders, zijn ze voor een VN-interventie in Darfur, eventueel met steun van de Afrikaanse Unie, concludeert Globescan, dat 11.000 Afrikanen ondervroeg in acht landen.

Slechts negentien procent van de ondervraagden is tegen een tussenkomst door de VN. De tegenstand is het grootst in Angola (37 procent) en het kleinst in Ghana, het thuisland van VN-baas Kofi Annan. De andere landen waar de enquête werd afgenomen zijn Kameroen, Kenia, Nigeria, Zuid-Afrika, Tanzania en Zimbabwe.

‘Moeten de VN militair tussenbeide komen om het geweld in Darfur te stoppen?’ Ook zes op tien Amerikanen antwoord bevestigend op die vraag, zo blijkt uit een ander onderzoek. De VS-enquête werd vorige week afgenomen door PIPA, een instelling aan de universiteit van Maryland. Een kleine meerderheid van de Amerikanen (54 procent), vindt ook dat daar Amerikaanse soldaten bij mogen zijn. Bijna driekwart van de Amerikaanse respondenten vindt dat de NAVO logistieke steun moeten leveren aan een VN-interventie.

In Darfur zijn op twee jaar tijd bijna 400.000 mensen opgekomen als gevolg van een campagne tegen zogenaamde rebellen. Heat gros van de doden is op rekening te schrijven van de arabische Janjaweed-milities, die de zwarte burgerbevolking terroriseren. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.