Afzetting Musharraf nabij

De twee leidende coalitiepartijen van Pakistan, de Pakistan People’s Party (PPP) en de Pakistan Muslim League-N (PML-N), gaan de procedure opstarten voor de afzetting van president Pervez Musharraf. Ze gaan ook meer dan zestig rechters opnieuw aanstellen die door Musharraf ontslagen waren tijdens de noodtoestand eind vorig jaar.
De leiders van de Pakistaanse coalitiepartijen hebben donderdag laten weten dat ze tot een overeenkomst zijn gekomen over de afzetting van president Musharraf. Volgens de Pakistaanse media zal de motie uitgevoerd worden op 11 augustus.

Herverkiezing



De gesprekken tussen de partijen hebben drie dagen geduurd en lagen even stil toen Musharraf plots akkoord ging met het voorstel acht rechters van het Sindh Hooggerechtshof opnieuw te installeren. Vorig jaar had hij diezelfde rechters ontslaan om te vermijden dat ze zijn herverkiezing ongeldig zouden verklaren.

Volgens Siddique-ul-Farooq, woordvoerder van de PML-N zal de restauratie van de rechters en de afzetting van Musharraf snel gebeuren. ‘De afzetting en het herstel van de ontslagen rechters zullen binnen een paar dagen voltooid zijn’, klonk het.

Musharraf zelf verklaarde dat hij geen conflict tussen de verschillende instituties wil. Hij liet ook weten dat de regering het recht heeft een motie in te dienen om hem af te zetten, net zoals het zijn recht is zijn acties te verdedigen.

Institutionele macht



De positie van Musharraf ligt al een tijdje onder vuur. Tijdens de verkiezingen van begin dit jaar leed hij een verpletterende nederlaag. Grote overwinnaar was toen Nawaz Sharif, de ex-premier en huidige leider van de PML-N, die in 1999 bij een coup uit zijn ambt ontzet werd door Musharraf.

De vraag is nu of Musharraf inderdaad zal afgezet worden. De coalitiepartijen hebben niet de vereiste tweederde meerderheid in het parlement en de adviseurs van de president lieten weten dat hij bereid is zijn ‘institutionele macht’ te gebruiken. Zo heeft Musharraf zichzelf de macht toegekend om het parlement te ontslaan, wat in theorie tot nieuwe verkiezingen zou leiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.