Ahmadinejad selectief met cultuurbudget

Het nieuwe Iraanse cultuurbudget, voor de periode 2010-2011, is vastgelegd op 4,5 miljard dollar maar de verdeling hiervan is bijzonder selectief. De fondsen zouden vooral gaan naar religieuze organisaties die president Ahmadinejad steunen. Dat zegt de Iraanse economisch journalist Raihaneh Mazaheri op de Mianeh-website.
De forse religieuze bijstandsmaatregelen zijn vooral zichtbaar bij de moskeeën, voor de overheid een belangrijke bron van steun. Het budget hiervoor is sinds 2005 gestegen van 1,6 naar 25 miljoen dollar. Tussen 2005 en 2008 zijn er ook zesduizend nieuwe bijgekomen.

De moskeeën zijn bovendien belangrijk voor de Basij militie. Dit is een paramilitaire groep die tijdens de beginjaren van de revolutie werd ingezet om het land te verdedigen, maar nu vooral een instrument in handen is van de machthebbers, bijvoorbeeld om de protesten naar aanleiding van de herverkiezing van Ahmadinejad (juni 2009) te onderdrukken. De Basij gebruiken moskeeën als platform om de politieke en religieuze overheidsagenda te promoten.
Ook instituties zoals de Hoge Raad van het Qom (heilige stad voor sjiitische moslims) Seminarie en  de Islamitische Propaganda Organisatie (Sazeman-e Tablighat-e Eslami) hebben de voorbije jaren veel overheidsfondsen mogen ontvangen.
Over de exacte reden waarom religieuze instellingen in dergelijke mate worden gesteund, is niet iedereen het eens. Volgens dr. Seyed Azmayesh, godsdienstwetenschapper (vergelijkende godsdienstwetenschappen) en lid van het International Committee in Support of the Rights of Dervishes and Students in Iran, is het niet Ahmadinejad, maar Opperste Leider Khamenei die de touwtjes in handen houdt. De omvangrijke steunmaatregelen aan religieuze instellingen spelen dan in Khamenei’s voordeel, omdat hij via dat kanaal, en gefinancierd met overheidsgeld, zijn boodschap kan uitdragen.
Volgens Mina Saadadi van Shahrzad News klopt dat niet. Volgens haar zal het religieuze aspect in Iran altijd van zeer groot belang zijn, maar Saadadi zegt dat het een wederzijdse samenwerking is: een pro-overheidsstem in ruil voor geld. Voor Saadadi is de reden van de samenwerking dat Khamenei en Ahmadinejad zeer sterk bij elkaar aanleunen, terwijl Azmayesh Ahmadinejad ziet als de marionet van Khamenei.
Volgens dr. Azmayesh heeft Khamenei compleet afgerekend met onafhankelijke religieuze organisaties. ‘Hij heeft de hele structuur veranderd, alle onafhankelijke scholen en instituties gesloten en met veel geld nieuwe instellingen opgestart.’ 

In elk geval zijn er de voorbije jaren miljoenen dollars gereserveerd voor ‘steun aan religieus, cultuur en kunstonderricht’, ‘bevordering van culturele activiteiten voor moskeeën’ of ‘steun voor culturele en religieuze activiteiten’. Volgens Mina Saadadi van Shahrzad News is de procedure voor de toekenning van steun allesbehalve transparant. Maar als je connecties hebt en je bent voor het overheidsbeleid, dan is de kans dat je fondsen krijgt een pak groter.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.