Amerikaanse bedrijven voor de rechter voor uitbuiting gastarbeiders

De Amerikaanse Commissie voor Gelijkheid in Tewerkstelling (EEOC) klaagde woensdag, 20 april, twee bedrijven aan die 200 Thaise en 500 Indische gastarbeiders uitbuitten. Ook acht boerderijen moeten voor de rechter verschijnen.

Global Horizons Inc.

Global Horizons Inc. (een bedrijf uit Beverly Hills dat landbouwarbeiders recruteert) en acht boerderijen worden aangeklaagd voor rasiscme, pesterijen en vergeldingen. Ongeveer 200 Thaise mannen werden tussen 2003 en 2007 serieus misbruikt door de bedrijven waarin ze werkten. Het is de grootste zaak van mensenhandel in de landbouw tot nu toe.

De mannen kwamen naar Amerika met de belofte van een goedbetaalde job in de landbouw en een tijdelijk werkvisum van de Verenigde Staten. Daar hing wel een hoge rekruteringskost aan vast, waarvoor de gastarbeiders schulden maakten. Aangekomen in één van de zes landbouwbedrijven in Hawaï of één van de twee in Washington, werd hun paspoort afgenomen. Global Horizons Inc. dreigde met deportatie bij klachten. In sommige van de boerderijen leefden de Thaise werkers in onbewoonbare huizen vol ongedierte en deelden ze kamers met tientallen mannen. Op het veld werden ze bedreigd, uitgejoeld en fysiek aangevallen.

De EEOC klaagt Global Horizons Inc. nu aan voor inbreuken op de Rechten van de Mens. Ook de boerderijen staan terecht voor het negeren van misbruik, voor het deelnemen aan intimidatie, pesterijen en mishandeling en voor de ongelijke lonen van de Thaise arbeiders. De Commissie wil een uitbetaling van het achterstallige loon en van een schadevergoeding aan de slachtoffers. Ook moet een voorlopige voorziening misbruik in de toekomst tegengaan, zegt de EEOC.

Signal International

Signal International, dat diensten levert aan de marine in de Golf van Mexico, moet ook voor de rechter verschijnen. Het gaat om de mensenhandel en uitbuiting van 500 Indische arbeiders en ook in deze zaak is er sprake van racisme. De buitenlandse werknemers werkten in slechtere omstandigheden dan de Amerikaanse arbeiders, waarvan ze strikt gescheiden bleven.

De Indiërs leefden in ‘man camps’, trailers speciaal geplaatst op een afgesloten domein. Voor slechte maaltijden en ondermaats onderdak betaalde het bedrijf de gastarbeiders 30 Amerikaanse dollars per dag. Verder kregen de mannen allemaal een nummer. Die verving hun naam als identificatie.

Net als in de andere zaak, gaat het om overtredingen van de Rechten van de Mens. De EEOC wil een vergoeding voor de arbeiders en een kader om zulke praktijken in de toekomst te voorkomen. Daar valt onder meer een training voor Signal over racisme onder.

Géén tweederangsburgers

‘Mensensmokkel is één van de verraderlijkste vormen van discriminatie’, zegt Anna Park van de EEOC. ‘Wij willen werkgevers verantwoordelijk stellen voor de daden van moderne slavernij die ze plegen.’ Olophius Perry, een andere medewerker voegde er nog aan toe dat ‘gastarbeiders als gelijken moeten behandeld worden in de VS en niet als tweederangsburgers.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.