Amerikaanse huizencrisis treft zwarte vrouwen nog harder

De Amerikaanse huizencrisis treft buiten verhouding veel zwarte vrouwen. Ze kregen veel meer dure hypotheken dan mannen en hebben minder middelen om de klap nu te boven te komen.
Zwarte vrouwen moeten hun gezin vaak financieel overeind houden, merkt Avis Jones-DeWeever, onderzoeksdirecteur van de Verenigde Raad voor Zwarte Vrouwen. “Van alle vrouwen hebben ze de hoogste graad van arbeidsmarktparticipatie en ze maken statistisch ongeveer evenveel kans als mannen om huiseigenaars zijn.”
Maar een financieel vangnet hebben de zwarte vrouwen niet of nauwelijks door de huidige economische crisis. “De kans is groter dat ze minder verdienen dan blanke mannen en vrouwen en dat ze minder bezitten”, zegt Jones-DeWeever. “Onderzoek door de Consumentenfederatie van Amerika heeft aangetoond dat Afro-Amerikaanse vrouwen met hoge inkomens bijna vijfmaal keer meer kans maakten om een dure lening te krijgen dan hun blanke mannelijke tegenhangers.”
“We hebben een vrouw voor de Senaat laten getuigen, die een lening van 20.000 dollar was aangegaan en na 6 jaar de bank 110.000 dollar moest”, zegt Hilary Shelton van de Nationale Vereniging voor de Vooruitgang van Gekleurde Mensen (NAACP), een van de oudste en bekendste burgerrechtenorganisaties.

Dure leningen


Afro-Amerikanen en Latino’s gingen de laatste jaren meer dan blanken subprime-leningen aan met hoge, variabele intrestvoeten en verdoken boetes die niet in verhouding staan tot de kredietrisico’s. Volgens officiële cijfers is het aantal gewone hypotheekleningen aan Afro-Amerikamen en Latino’s flink gedaald sinds 1994 en worden veel meer zwarten dan blanken geweigerd voor zo’n gewone lening.
Financiële instellingen en makelaars blijken actief gediscrimineerd te hebben. Uit studies blijkt dat bijna twee derde van de zwarte subprime-leners eigenlijk in aanmerking kwam voor een gewone, minder dure lening.
De gevolgen zijn desastreus. “Men schat dat deze crisis alleen al het grootste verlies aan zwarte rijkdom heeft veroorzaakt sinds de Reconstructie [1865-1877, na de Amerikaanse burgeroorlog]”, zegt Jones-DeWeever. “We zijn nu getuige van de financiële verwoesting van de gekleurde gemeenschappen in dit land.”

We zijn nu getuige van de financiële verwoesting van de gekleurde gemeenschappen in dit land
Weduwen


Het risico op problemen met subprime-leningen neemt toe naarmate men ouder wordt. En opnieuw zitten de minderheden in de hoek waar de hardste klappen vallen. Het percentage van inbeslagnemingen bij hypotheekhouders van ouder dan 50 jaar is bij Afro-Amerikanen en Latino’s 51 procent, tegenover 19 procent bij blanken, zegt de Amerikaanse Vereniging van Gepensioneerden.
Aangezien vrouwen langer leven, “zien we dat een groot aantal weduwen benaderd zijn door banken en makelaars zonder scrupules”, zegt Harris. “Bij de herfinanciering van hun huis of zelfs bij dakwerken verloren ze ongeveer alles wat ze hadden.” Wie ouder is dan 50 kan een inbeslagneming financieel bijna niet meer te boven komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.