Amerikanen liggen wakker van olie

De Amerikanen maken zich grote zorgen over de afhankelijkheid van hun land van buitenlandse oliebronnen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van een vooraanstaand analist in de VS. Het is een thema dat net als de Amerikaanse aanwezigheid in Irak politiek zwaar kan gaan wegen.

De oliekwestie voldoet aan alle voorwaarden om het kritieke punt te bereiken waarop politici tot hun scha en schande de publieke opinie negeren, schrijft Daniel Yankelovich in een analyse van zijn peilingresultaten in de laatste editie van ‘Foreign Affairs’ die vandaag (donderdag 30 maart) wordt gepubliceerd.

55 procent van de ondervraagde Amerikanen zegt dat ze zich veel zorgen maken over de afhankelijkheid van buitenlandse olie en gas en de gevolgen voor de nationale veiligheid. Daarmee staat het thema bovenaan de lijst van buitenlandthema’s waarover Amerikanen zich ongerust maken. Tegelijk denkt de helft van het publiek dat de overheid de macht heeft er iets aan te doen. Maar de meerderheid geeft het huidige beleid erg slechte punten.

In zijn State of the Union eind januari - vlak na het afronden van de opiniepeiling - schoof Bush diverse voorbeelden naar voren om de Amerikaanse afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten te verlagen. Maar de media hebben die afgeschilderd als ontoereikend.

Als de benzineprijs de komende maanden zakt, zou het thema tijdelijk wat aan politiek gewicht kunnen inboeten, zegt Yankelovich. “Maar met de krappe olietoevoer en de hoogoplopende geopolitieke spanningen, zal de publieke druk waarschijnlijk nog toenemen.

De peiling berust op interviews met duizend willekeurig geselecteerde volwassenen half januari. De ondervraagden kregen meer dan 110 vragen voorgelegd.

Het nieuws voor de regering-Bush is verre van goed. In vergelijking met een vorige peiling, in juni vorig jaar, boekt de regering voor de meeste thema’s geen vooruitgang. Ze scoort slechter voor sleutelkwesties als energie, Irak, Afghanistan, klimaatsverandering, democratisering en migratie.

De overgrote meerderheid van het Amerikaanse publiek is diep gedesillusioneerd over het voornemen van Bush om in andere landen democratie te verspreiden. Als ze mogen kiezen tussen 11 doelstellingen van het Amerikaanse buitenlandbeleid, zetten de ondervraagden dit op de allerlaatste plek. Maar één Amerikaan op vijf vindt het een erg belangrijk onderdeel van het beleid. Daarentegen vindt 70 procent samenwerken met andere landen voor wereldwijde problemen als het milieu en de strijd tegen ziekten wel erg belangrijk.

Mensen vinden [promoten van de democratie] een achtenswaardig streven, schrijft Yankelovich, “maar vanuit het gezond verstand zijn zowel Republikeinen als Democraten tot het besluit gekomen dat democratie iets is dat landen alleen zelf kunnen bereiken. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.