ANC schakelt Scorpions uit

De Zuid-Afrikaanse eliteorganisatie voor misdaadbestrijding, de Scorpions, wordt ontmanteld. Volgens de oppositie is dit het bewijs dat Zuma, en niet Mbeki, de broek draagt in Zuid-Afrika.
De Zuid-Afrikaanse minister van Veiligheid, Charles Nqakula, meldde het nieuws op dinsdag 12 februari in het parlement. De Scorpions zullen tegen juni 2008 een nieuwe eenheid vormen met de Zuid-Afrikaanse politie.

Politieke agenda


Het Directoraat van Speciale Operaties (DSO), bekend als de Scorpions, is een agentschap dat in 2001 opgericht werd om de transnationale georganiseerde misdaad en corruptie in Zuid-Afrika tegen te gaan. De Scorpions dienden als antwoord van Mbeki op die nieuwe categorie van misdaden waar de Zuid-Afrikaanse politie geen greep op kreeg.
Ondanks hun succes, veroorzaakten ze veel controverse door vooraanstaande politici van corruptie te beschuldigen. Toen Jacob Zuma, de huidige leider van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), in 2005 ontslagen werd als vicepresident van Zuid-Afrika naar aanleiding van een onderzoek geleid door de Scorpions, ging de bal aan het rollen. 
De aanhangers van Zuma binnen het ANC beschuldigden de Scorpions ervan een politieke agenda te hebben en de Zuid-Afrikaanse president, Thabo Mbeki, te bevoordelen. Nadat Zuma in december 2007 voorzitter werd van het ANC, werd de resolutie over de ontmanteling van de Scorpions aangenomen.

Razende oppositie


“Aangezien het DSO opgericht werd in 2001 op initiatief van het parlement, kan enkel die institutie de Scorpions ontmantelen”, zegt de voorzitter van de oppositiepartij Independent Democrats, Patricia de Lille. Volgens Pieter Mulder, voorzitter van Freedom Front Plus, bewijst dit voorval dat ANC leider Zuma de regering leidt, en niet president Mbeki.
In de Zuid-Afrikaanse krant The Citizen staat ook kritiek te lezen van de oppositie op de aanhangers van Zuma en voormalig nationaal politiecommissaris Jackie Selebi: “Hoewel het ANC de Scorpions opgericht heeft om onderzoek te voeren zonder vrees of voorkeur, zijn het de aanhangers van de veroordeelde criminelen uit het ANC die er nu voor zorgen dat de Scorpions opgedoekt worden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.