Antiterreurwet meer misbruikt dan gebruikt

De antiterreurwet die India goedkeurde in de nasleep van 9/11 heeft al tot 3200 arrestaties geleid, maar het valt te betwijfelen of daar één echte terrorist bij is. De ordediensten gebruiken de wet als een vrijgeleide om vooral leden van etnische minderheden te arresteren. In de deelstaat Gujarat bijvoorbeeld, wordt de antiterreurwet ingezet tegen mensenrechtengroepen die de verantwoordelijken zoeken voor de pogrom die in 2002 aan bijna 2000 moslims het leven kostte.



Mohammed Haneef Abdul Razak Sheikh werd opgepakt als terrorist toen hij voedsel uitdeelde aan de slachtoffers van de pogrom die twee jaar geleden door Gujarat raasde. Nadien werden ook Sheikhs broer gearresteerd en verschillende van zijn familieleden werden afgetuigd door de politie nadat hun huis overhoop was gehaald. De reden: Sheikh was één van de mensen die durfden te getuigen op het onderzoek naar de ware toedracht van de pogrom - een initiatief van de Nationale Mensenrechtencommissie (NHRC).

Op het beklaagdenbankje zaten de deelstaatregering en de plaatselijke ordediensten, die de volkswoede op zijn beloop lieten en de geweldorgie mogelijk zelfs orchestreerden. Er zijn immers bewijzen dat de pogrom voorbereid werd door hindoenationalistische organisaties die banden hebben met de BJP-regering in Gujarat.

Hoe dan ook, het is duidelijk dat de antiterreurwet in heel India massaal misbruikt wordt, zegt de Nationale Mensenrechtencommissie NHRC. “De voorbije twee jaar is de antiterreurwet ingezet tegen jongeren, oude mensen, vrouwen, journalisten, leden van minderheden als de ‘dalit’ (de laagste hindoekaste), Adivasi (inheemse stammen) en de politieke oppositie,” zegt Colin Gonsalves van de Nationale Mensenrechtencommissie. De NHRC telde 3200 arrestaties onder de antiterreurwet. De 287 aanhoudingsbevelen in Gujarat waren allen gericht tegen moslims, die er de minderheid vormen. De conclusie is duidelijk voor de mensenrechtengroep: de antiterreurwet wordt vooral gebruikt om politieke rekeningen te vereffenen en minderheden aan te pakken.

Gewezen minister Ram Jethmalani, die in april 2002 de antiterreurwet mee goedkeurde op nationaal niveau, vindt dat de wet zo snel mogelijk moet afgeschaft worden. “Ik heb de wet mee goedgekeurd maar heb daar nu grote spijt van,” zegt Jethmalani. Toen al leefde bij de oppositie de bezorgdheid dat de ordediensten de extra bevoegdheden zouden misbruiken, maar dat bezwaar werd van tafel geveegd door het gevoel van urgentie dat was ontstaan na de terreuraanslagen va 11 september in de VS en de islamitische zelfmoordaanslag tegen het Indiase parlement op 13 december 2001.

Ondanks waarschuwingen over het gebrekkige Indiase strafrecht – een restant van de repressieve koloniale periode – kregen minister van Binnenlandse Zaken Lal Krishna Advani en de regerende BJP-partij de wet door het parlement. Maar meteen daarna gebruikte de regering van Tamil Nadu, de meest zuidelijke deelstaat, de wet om politici op te sluiten die sympathiseerden met de Tamil Tijgers op Sri Lanka.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.