Arabische eenheidsmunt in 2010?

De Ministers van Financiën van zes Arabische landen hebben woensdag akkoorden getekend die de landen een belangrijke stap dichter bij een eenheidsmunt brengen. De deadline die ze vooropstellen, 2010, lijkt eerder onhaalbaar.
De ministers van Financiën van de landen van de Raad voor de Samenwerking in de Golf (GCC) hebben woensdag in de Saudi-Arabische kuststad Djedda de statuten getekend van de monetaire raad die ze instellen. Er werd ook een voorlopig handvest goedgekeurd om een monetaire unie te vormen. 
Dit brengt de zes landen van de GCC - Saudi-Arabië, Qatar, Bahrein, Oman, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten - een stap dichter bij een eenheidsmunt.
“De bekrachtiging van de voorstellen is een grote stap naar de invoering van de langverwachte eenheidsmunt,” zei Secretaris-generaal van de GCC Abdul Rahman Al-Attiyah.

Gezond economische beleid 


De economische groei, te wijten aan de gestegen olieprijzen, lijkt de GCC-landen te beschermen tegen de ergste gevolgen van de financiële crisis in de VS. Toch wordt er meer en meer geloof gehecht aan het belang van de monetaire hervormingen. Die moeten de zes landen beter beschermen tegen toekomstige schommelingen.
De gouverneurs van de betrokken Centrale Banken zeiden dinsdag dat ze weinig risico zagen in de financiële crisis in de VS. Dominique Strauss-Kahn, directeur-generaal van het IMF die de meeting bijwoonde, zei dat het ergste misschien nog moet komen en dat dit zou kunnen wegen op de wereldeconomie.
De Qatarese Minister van Financiën, Youssef Kamal, denkt dat de GCC-lidstaten de internationale economische crisissen te boven kunnen komen door hun gezond economische beleid.
Al-Attiyah zei dat de aanbevelingen van de ministers voorgesteld zullen worden aan de zes staatshoofden wanneer ze hun jaarlijkse top hebben later dit jaar in de Omaanse hoofdstad Masqat. De staatshoofden moeten ze eerst bekrachtigen voordat ze in werking kunnen treden in de GCC.
De monetaire raad zou de voorganger zijn van een gezamenlijke Centrale Bank, die de eenheidsmunt zal uitbrengen. Maar er zijn twijfels over het feit of de GCC zijn doelstelling, om de munt in 2010 in te voeren, kan halen.

Inflatie


“Er moet nog veel gebeuren om de gezamenlijke munteenheid tot stand te brengen,” zei Dominique Strauss-Kahn in verband met de vooropgestelde deadline.
De ministers van Financiën namen ook het antwoord van de EU door over de zienswijze van de GCC op obstakels die een vrijhandelsakkoord belemmeren tussen de twee organisaties, zo wist Al-Attiyah te melden.
De GCC-landen zijn tot een akkoord gekomen in verband met belangrijke convergentiefactoren zoals bijvoorbeeld de verhouding van het begrotingstekort en de openbare schuld tot het Bruto Binnenlands Product.
Ze hebben echter nog geen overeenkomst bereikt over inflatie, een van de grootste struikelblokken om tot een eenheidsmunt te komen.
De zes landen hebben samen een enorm aandeel van de olie- en gasvoorraden van de wereld in handen. Saudi-Arabië is veruit de grootste en meest bevolkte staat van de zes. Er wonen ongeveer 28 miljoen mensen, in een gebied ongeveer zesmaal zo groot als Duitsland. De andere vijf landen samen zijn goed voor twaalf miljoen inwoners.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.